Малка страна ще напусне еврозоната, твърди шефът на RBS

Директорът на Royal Bank of Scotland Филип Хемптън очаква "малка страна" да напусне еврозоната. Той е казал това пред Sky News, разкривайки сценарий, който ще постави още ограничения пред банковата система в глобален мащаб, съобщава "Ройтерс".


"Мисля, че е вероятно една страна, малка страна, да напусне", обявява Филип Хемптън пред медията. Той допълва, че може да бъде "всяка от тях, защото мисля, че някои от тези неща ще бъдат движени от политически събития толкова, колкото и от икономически обстоятелства, и социални безпокойства, и други подобни неща. Но смятам, че има голям шанс една страна да излезе от валутния съюз", обяснява банкерът.


Вчера банките заеха рекордната сума от 489 млрд. евро от Европейската централна банка, която за пръв път започна да отпуска тригодишни заеми. По правило най-дългосрочните са за 12 месеца.
Това увеличи надеждите сред инвеститорите, че кредитната криза може да бъде избягната и че парите може да бъдат използвани за покупка на италиански и испански държавен дълг. Въпреки това обаче много инвеститори остават притеснени, че страни като Гърция може да се наложи да напуснат еврозоната.


Хемптън коментира още, че британската банкова система все още не е оздравена, въпреки че секторът върви към подобрение.


Само преди дни управителят на ЕЦБ Марио Драги предупреди в интервю, че ако някой напусне еврозоната, ще се окаже пред по-голяма катастрофа. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK