Трайков: През 2012 г. ще наблегнем на подобряване условията за бизнес

Трайков: През 2012 г. ще наблегнем на подобряване условията за бизнес

© Цветелина БелутоваПрез следващия програмен период България ще иска 50 на сто от средствата по Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/, предвидени за нашата страна, да бъдат насочени към подобряване конкурентоспособността на малките и средните предприятия и за повишаване на енергийната им ефективност. Това съобщава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в интервю за БТА.


Основните приоритети в икономиката за следващата година са свързани с подобряването на условията за правене на бизнес -  чрез намаляване на административната тежест и въвеждане на разходоориентиран размер на таксите, които бизнесът плаща за административни услуги, пълноценно усвояване на средствата по европейските програми и разработване на нови инструменти в подкрепа на бизнеса, казва министърът.


Плановете за идната година предвиждат още, по думите му, подкрепа за малките и средни предприятия, ефективно насърчаване на инвестициите и иновациите, насочване към пазари, които до този момент не са били приоритет българските продукти и услуги, но които остават платежоспособни, като - Китай, Русия, Виетнам, Турция, Бразилия, Централноазиатските държави.
През следващата година се очаква да бъдат изплатени на бизнеса минимум 100 млн. евро грантове 
по ОП Конкурентоспособност и до 200 млн. евро заеми с прeференциални условия, гарантирани по JEREMIE, посочва още Трайков.


Ще бъдат пренасочени допълнително 150 милиона евро от институционалните бенефициенти и от изграждането на мрежа за консултантски услуги - директно за ползване от бизнеса.


В рамките на 2012 г. мениджърските екипи на фондовете за дялово участие очакват инвестиции от около 38 млн. евро в малките и средните предприятия, допълва министърът. Оперативната програма вече е на второ място сред седемте програми в България по обем на разплатенитe средства (след ОПАК). "За нас ОП Конкурентоспособност е инструмент за преструктуриране на икономиката, а преструктурирането се случва, ако има фокус на мерките" обяснява Трайков. 


През следващата година ще бъдат изпълнявани три големи проекта: изграждане на технологичен парк за 50 млн. евро, започва програмата "Енергийна ефективност за индустрията", въвежда се и нов финансов продукт, с който да бъдат намалени наполовина лихвените нива по кредитите за малките и средни компании. За тази цел ще бъде разширен обхватът и размерът на ресурса по инициативата 
JEREMIE. 


Освен тези три проекта, се договарят около 100 милиона евро допълнително по грантовите схеми. "По този начин диверсифицираме риска от неусвояване на европейските фондове, като се стремим да използваме и последния цент за директна подкрепа на бизнеса", казва министърът. 


Министър Трайков съобщи, че тъй като МИЕТ е бенефициент по проекта за изграждане на газовата връзка България - Сърбия,  политическото решение е било ОП Конкурентоспособност да поеме управлението на този проект. В момента от ОП "Регионално  развитие" са отпуснати средства за изготвяне на работния проект, като финансирането на дейностите за изграждане на газовата връзка ще бъдат по ОП Конкурентоспособност. Те могат да започнат в този програмен период и да завършат през следващия, каза министърът.


Той заяви, че се надява до края на 2012 г. да бъдат реализирани предложенията за законодателни промени, с които се дава възможност на малки и средни предприятия в затруднение да го преодолеят, като чрез споразумение с кредиторите възстановят  жизнеността си и продължат да работят, или дейността им бъде запазена и продължена чрез прехвърляне на цялото дружество или на част от него на друго юридическо лице.


Предложеното в законопроекта производство се развива извън производството по несъстоятелност, дори и когато малкото и средно предприятие е в състояние на неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост, каза министърът. В този случай производството представлява алтернатива на несъстоятелността и позволява на длъжника, както да продължи своята дейност, така и да запази репутацията си и доверието на потребителите и съконтрагентите, допълни още той.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Гледайте да подобрите условията поне за средния щото на малкия вече му е-ахте майката!Както се казва вечна му памет.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  трайчеееееее, труп не можеш да реанимираш бе. Вие си сдрахте задниците да фалирате дребосъка , а ся ще го вадите от гроба.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Страшна бумащина задушава българина. Моята сестра решила да придобие акт за собственост на селската си къща. За половин година трябвало да извади толкова документи и да води толкова дела с толкова свидетели, че разноските се оказали по-високи от цената на самата къща. Затова хората бягат от тази обречена страна.
  .
  Рождество
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  След дъжд качулка му се вика на туй.

  Мутромафиотите гербаджии разбиха средния бизнес пък сега щели да подобряват условията.

  Без среден бизнес няма средна класа, без средна класа няма гражданско общество, без гражданско общество няма демокрация.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Много добре мисли ТрТр за: "...подобряването на условията за правене на бизнес..." - дано така да наблегне, че следите наистина да са трайни!

  Коментиране на анализираното, вече...
 6. 6 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":

  Да, но средния бизнес в другите държави произвежда нещо, осигурява си работниците и плаща данъци. В БГ средния и малкия бизнес обикновено не прави никое от тези неща. И после седи и плюе по всички, че нямало бизнес, нямало клиенти и нямало пари за пенсии. Та от тази "средна класа" гражданско общество и демокрация много не може да очакваме.

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#4:"NPaine"]Без среден бизнес няма средна класа, без средна класа няма гражданско общество, без гражданско общество няма демокрация.[/quote]

  Ся разбра ли, защо унищожиха средната класа ??? На тях тя не им е нужна. Трябват им бедни, невежи и НЕ мислещи офффци. И почти успяха. Вече нямаме достъп до здравеоопазване....до образование.....До 3-4г. ще затънем хептем у мизерията......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В статията забелязах на едно място да пише...Турция.

  Нека плюенето почне...сега!

 9. 9 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  В Естония,електронното правителство струвало 40 млн.евро. Електронния подпис е вграден в личната карта.

  Ето ви и пример от...Гватемала:


  През лятото на 2001 г. в Гватемала започва изграждането на електронна система, чрез която да се подават данъчни декларации и да се плаща данъци онлайн. Само година и половина по-късно чрез нея се събират над 80% от всички данъчни приходи. Системата струва всичко на всичко 220 хиляди долара, при това парите са дарение от Световната банка.

  Повечето хора в Гватемала нямат компютри и интернет. Затова правителството се договаря с банките във всеки банков клон да има няколко терминала, на които хората да могат да използват системата чрез потребителско име и парола, предоставени им от банката. Банките получават минимална такса в размер на 0.1 долара за данъчна декларация и 0.085% от размера на преведеното данъчно задължение. В същото време се спестяват огромни административни и транзакционни разходи, опашки, загуба на време и т.н.

  (Георги Ангелов)

  Кога ще ги стигнем гватемалците

 10. 10 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  единственият начин да подобрите условията за бизнес е като си отидете г-н Трайков, цялото правителство, колкото по - бързо, толкова по-добре за всички нас - за целия народ .

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Аз в момента работя по проект фиансиран от "конкурентноспособност" и първоначалната ни идея е за пазар в държавите бивши членове на СССР. За това се повлияхме, не на последно място, от познанията ни за СССР. Тази стратегия на Трайков ми харесва. Вероятно трябва да се мисли и за други държави от този списък. Все пак културната разлика с Далечният изток е плашеща.

  подпис
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Честита КОЛЕДА на всички съфорумци!

  Освен към малкия и средния бизнес нека се обърнем и към малкия човек - наемния работник, който освен ръцете и семейството си няма други активи. Желая на семействата на тези хора имено, никога да не им се налага да ползват здравна или правна услуга, битовите им електроуреди да не се повреждат, колите им да харчат малко, и в хладилниците им месцето да бъде повече от зарзавата!!!!

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#9] от "popovski31":
  Наистина много пари се погребаха до днес на тема елестронно правителство, но състоянието не е толкова лошо. Ще ви посоча примери. Комуникацията с НАП вече работи добре, разбира се за тези, които желаят да я ползват. Търговският регистър се влачи, но все пак работи. Съдилищата и прокуратурите имат работещи системи, дори си обменят данни помежду си по електронен път. Проблемите в съдебната система не могат да се решат чрез електронизация, защото става дума за корупция и безнаказаност.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":
  Прав си за защитата на наемните работници, не само защото е въпрос на справедливос но и по друга причина. Наемният труд и предприемачеството са естествени съюзници. Няма добри резултати без частни отношения между тях. Предпринимачеството както и наемната работа са своего рода култура на взаимоотношенията. По комунистическо време тези две групи хора бяха противопоставяни и от този модел още не можем да се отървем.

  подпис
 15. 15 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":

  Може да няма гражданско общество, но пък има неправителствени организации (които обикновено проповядват това което им наредят шефовете - все пак Сорос ги изхранва).
  А Трайчо (след като успяха да спрат Бургас-Александруполис) и да стопират АЕЦ Белене), ще продаде част от БЕХ (или част от съставящите го компании), ще продадат БДЖ и Пощите, и няма да остане какво да се продава и тогава ще настане истинското шоу!

 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#9] от "popovski31":

  Обречени сме Няма да ги стигнем нашите управници са професионални крадци и мошенници!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lord":

  Когато не знаеш - по-добре не говори.
  Но резлултата от унищожаването на малкия и среден бизнес се чувстват все по-осезателно. И то не само в България. Но тук наистина му разказаха играта.

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Хубавото на кризата е ,че отся голяма част от псевдобизнесмените нароили се по време на така наречения златен период на инвестиционен бум (наречен ест. от ТРОЙ КО)!
  Голям рев че правителството иб...о мамата на бизнеса ! Кой бизнес? На бизнесмените брокери на имоти (инвестирали в кантора с бюро и три стола) ?На бизнесмените строй. предприемачи (с по една бригада мангали ) ? Лека му пръст на тоя дребен и среден бизнес ! Разбирам болката на редицата такива успешни бизнесмени (може би сега си изплакват болката във форума) ,но истината е ,че в цял свят в момента тоя бизнес регресира (както набъбва във времена на строителен бум), само че у нас такъв бум скоро няма да има (за съжаление вече бетонирахме морето и планините) !!!

 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  [quote#13:"Иван К"]Наистина много пари се погребаха до днес на тема елестронно правителство, но състоянието не е толкова лошо. [/quote]


  Наистина,има неща,които работят,но дадох примера с Гватемала,защото за една система са дали 220 000 долара,а ние само за личните карти дадохме 116 млн евро (имаше някаква глоба за "Сименс) Много мудно вървят нещата...

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Трайков: През 2012 г. ще наблегнем на подобряване условията за бизнес...:)))
  ....................
  А , ние , нормалните демократи , трайков , ще НАБЛЕГНЕМ на това - да ви няма до следващата Коледа..И тя да бъде по- весела , без мутрите ви ..)
  Весела Коледа !!!

  BIG AL
 21. 21 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#18] от "SS":

  ++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 572 Гневно

  абе ко мякате ве ??при серж беше рай за средния бизнес нали???край спука се балона,няма пропъртита,няма строителни фирмички.събудете се по света мамата си трака.плановете звучат убедително,стигада се изпълнят.ама трябваше още поне миналата годинада се фокусират в тая посока.малко късно ама...

  харпун
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ще наблегнем
  да дремнем!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Намеренията са хубаво нещо. Въпросът е как ще го направите?
  През последните две години съсипахте и продължавате да съсипвате с огромно настървение, дребният и среден бизнес - моторът на всяка икономика. С протекциониските си закони дадохте огромна власт на новите мутро-феодали. Освен европейските фондове (усвоявани пак от тези мутро-феодали) не сте привлекли никакви чужди инвестиции.
  На фона на тази картина не виждам какво можете да направите, като не сте поискали да го направите досега.

  ура и да живей!!!
 26. 26 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "SS":

  Точно така. За съжаление огромната част от средния и дребен бизнес вегетираше с години върху корупционни схеми от най-различен вид и калибър (често без дори да подозира че е въвлечен в такива схеми) и когато кранчето пресъхна, сега същия бизнес си иска тройната коалиция.

  Кофтито е другото - държавата няма административен капацитет да разпределя парите по фондовете, закъсненията са огромни, процедурите абсурдни, а в по-далечна перспектива недостатъкът е че отново се създават малки и средни фирми, които стават наркотично зависими от въпросните фондове. Трябва нещо друго за съживяване на икономиката, но се опасявам, че и тези управляващи нямат въображение да измислят как да го направят.

 27. 27 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#20:"BIG AL"]А , ние , нормалните демократи , трайков , ще НАБЛЕГНЕМ на това - да ви няма до следващата Коледа[/quote]

  За тази цел единствената печеливша стратегия на "нормалните" демократи е да гласуват за БСП на следващите избори. Дерзайте, може и да вдигнете рейтинга на Гоце и/или Сергей с някой и друг процент.

 28. 28 Профил на lokorete
  lokorete
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На запад имат една хубава система - повечко действат, и по-малко говорят.

 29. 29 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2530 Весело

  До коментар [#26] от "Йордан Янков":

  С повечето неща съм напълно съгласен! Не искам да се превръщам в безмозъчен апологет на управленците (въпреки ,че им симпатизирам) но не бива да им се отричат добрите идеи !
  Най простия пример-ел.правителство. Всички говореха за него ,но едва сега се забелязва реално раздвижване(дори това да е единственото което свършат до края на мандата - ще настъпи рязко подобрение на бизнес средата и намаляване на корупц.индекс)!!! Няма да се разпростирам в/у магистралите (само в/у тръжните процедури - сравнение не може да има )!!!
  Първите камъни в застоялите води на блатото са хвърлени (дали ще успеят да го пресушат е друг въпрос)!!!

 30. 30 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ех Трайков,ще ми се говориш истината,но не вярвам.Когато идвахте на власт ,наивно си мислех,че ще "развържете" парите от фондовете,че ще работим,че ще се развиваме,тия малките и средните.Но не стана."Конкурсите" по ЗОП-опорочени,корупция и политически протекционизъм,неплащания,от които много хора фалирахме и много ,много хвалби...Та затова сега не вярвам.
  И все пак,ЧЕСТИТА КОЛЕДА.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много обичам като започват по коледа и нова година с ЩЕ.. и като завършат след година с АМИИИИ..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 33. 33 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Основните приоритети в икономиката за следващата година са свързани с подобряването на условията за правене на бизнес - .."

  Министре на икономиката, в България бизнес не се "прави", а се дава от мафитизираното Ви "управление", на подходящи хора! А ако някой новопръкнал се самодеец в "бизнеса", реши да го "прави", бива буквално разпердушинван и докато се осъзнае, вече е затънал до гуша и проклина всинца Ви, заедно с мафиотската държава, в каквато я превърнахте!

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "или дейността им бъде запазена и продължена чрез прехвърляне на цялото дружество или на част от него на друго юридическо лице."

  Никой ли не забеляза тази част от изказването на Тр.Тр.?

  На мен това ми прилича на организирано присвояване на бизнес! Май мутренските начини за "правене на бизнес" тотално са се изчерпили и са се заловили да присвояват бизнеса на все още оцелелите.

  Цялото изказване прилича на изграждане на планов бизнес. А това е нонсенс.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#10] от "bviv":

  Да имаш някакви предложения кой да дойде ?
  И, каквото и да говорим, този министър, а и тези от икономическия екип, са най-доброто, което сме имали последните 20 години. Приемам минуси, ако има примери за обратното
  Разбира се, това има смисъл, ако сме искрени тук
  Тежкият ни проблем е ужасната, недосегаема БюРОКРАЦИЯ, окопала се дълбоко, и бранеща със зъби и нокти статуквото, тя изяжда жизнените сокове на обществото ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Или досега и Батко-братко, и Мургина, и Масларова, и РМД, и външен дълг, и спряно финансиране от ЕС, и енергетика, и Софиянски, и Пъпка, и Вальо Топъл, и Доган, и Виденов, и Първанов, и АП, И руменовци, и кой ли не, са несъществуваши, измислени ???
  Всичко било идеално, и дошъл ТрТр да го разруши ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#35:"deepdp"]И, каквото и да говорим, този министър, а и тези от икономическия екип, са най-доброто, което сме имали последните 20 години.[/quote]

  Е, хайде! Почна с коледните вицове!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Поне на светлите християнски празници могат да ни спестят празнодумието си и обещания, в които и самите те не вярват.

 39. 39 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#31:"andimo"]Дете, факт е че бсп е по-демократична от герберастията.[/quote]

  Ех, благодаря за "детето", ама ти май си от огризките на Атака, които се връщат обратно при партията-кърмилница.

 40. 40 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "deepdp":

  как може да кажеш че този икономически екип са най-доброто което сме имали до сега като тия до ксасвото се докоснаха го съсипаха.Посочи един вид бизнес за който тези да са създали благоприятни условия за развитие. Всичко съсипаха. А за Мургина какво знаеш та я споменаваш, или слушаш оня ла.номет Яне Янев.

 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#36] от "deepdp":

  и дошъл ТрТр да го разруши ?! ..::))))
  ..................
  Не , разбира се .. Просто - да го ПРОДЪЛЖИ ..))))

  BIG AL
 42. 42 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#34:"Музар"]На мен това ми прилича на организирано присвояване на бизнес![/quote]

  Ами по тази схема в САЩ авиокомпаниите се спасяваха от фалит в продължение на години. Разбира се, никой не може да излекува параноята на някои хора.

 43. 43 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#34] от "Музар":

  Да, показателно е, че никой от коментиралите не забелязва тази част от изказването, а всъщност подобна "процедура" е много често срещана през последната година. Тихомълком, няколко небезисвестни банки придобиват или сменят собствеността на работещи фирми с голям потенциал за развитие, но намиращи се във временни затруднения (някои от временните затруднения са налагани административно или от държавата или от самите банки). Вече е факт, изказването на министъра просто легитимира съществуваща практика.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 44. 44 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#40:"bviv"]Посочи един вид бизнес за който тези да са създали благоприятни условия за развитие.[/quote]

  Трябва да кажеш какво разбираш под "благоприятни условия" и да отговориш на въпроса, кои са неблагоприятните условия. Просто да не бъдеш голословен.

 45. 45 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 743 Весело

  Спадна потреблението и умря всичкото "бизнес"! Сега щели да му дадат пари почти без лихва... Да ама то трябва да имаш ясна идея какво ще ги правиш! Чувам, че вече не ги отпускали за джипове, любовници и вили на морето, та се притеснявам че ще останат неусвоени средствата!
  Вместо това викам да вземете да намалите бумащината и безумните такси и ако забързате и съдебните дела за да приключват в рамките на 6 месеца, току виж всичкото "бизнес" отпаднал от схемата и останало пространство за истински коректни и находчиви хора!
  Колкото до средната класа вече ме болят пръстите да го пиша - напредналото общество притежава средна класа, а не средната класа да изгражда напреднало общество! Средната класа е функция на напреднало общество, а не обратното! Същото показва наличие на добро социално общество, а кризата задълбочава различията на доходите в глобален мащаб!

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#43] от "petka":

  Нещо повече, ако протечеш внимателно (!) от цитираното до края на статията - подготвят се законодателни промени за замяна на производството по несъстоятелност (съдебна процедура) с някаква друга! Вероятно извън съдебна. То и сега има такива опции, но те се решават от участниците в спора. Сега (не е казано явно, но аз така го подразбирам) "арбитражът" ще бъде държавата, но не Съдът.


  [quote#42:"Йордан Янков"]Разбира се, никой не може да излекува параноята на някои хора. [/quote]

  Не е параноя, а житейски опит. Съвсем конкретен!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#40] от "bviv":

  Виж, не искам в този хубав ден така да си говорим, но ти ми посочи, кой от досегашните е бил по-добър
  Кой какво е създал ?
  И, мислиш ли, че с вълшебна пръчка нещо се създава, и кое този екип, с кое действие, е разрушил ?
  И, може ли да не отчитаме в какви времена действа този екип ?
  Иначе са си просто заклинания ...
  Весели празници

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 48. 48 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "Йордан Янков":

  Под благоприятни условия разбирам да е създала условия за развитие чрез създаване на контакти с бизнес партньори - клиенти или доставчици, да е възложила държавна поръчка и да се е разплатила на време.

 49. 49 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 628 Гневно

  Я ходи да посадиш картофи,да не те дърпат за ушетата, палячо.

 50. 50 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#46:"Музар"]Сега (не е казано явно, но аз така го подразбирам) "арбитражът" ще бъде държавата, но не Съдът.[/quote]

  Щото Съдът е просто фъркотевица у нас сигурно, дайте да плачем, че злокобното правителство ще го заобиколи. Ами защо не - очевидно нямаме работеща конституционна съдебна система, остава да се направи паралелна такава работеща. Не бях се сетил за такъв подход, но ме кефи. Ако разбира се е истина, а не просто "компетентно" предаване от страна на Дневник и твои разсъждения от първа ръка (също).

 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#40] от "bviv":

  А ЯЯ не мога да го слушам
  Но не той е Гл Прокурор все пак, а и зная някои откъслечни неща, за сметка на това от първа ръка /не от мадам, разбира се/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 392 Неутрално

  аз съм отчаян. ПОвечето ми клиенти от малкия бизнес ги строши 'системата на Трайков'. над 70 % от тях вече не са в БГ. след празниците още 2-ма напускат с целите си семейства за Германия.
  Не знам как Траайков ще накара ромите или пенсионерите (които стават все повече на глава от работещото население) да създават малък и среден бизнес и ще го развиват. Дано да успее да ги научи как това се прави, но аз не вярвам, че това ще стане.

 53. 53 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#48:"bviv"]Под благоприятни условия разбирам да е създала условия за развитие чрез създаване на контакти с бизнес партньори - клиенти или доставчици[/quote]

  Държавата да ти върши маркетинга? А стига бе!!!!
  [quote#48:"bviv"]да е възложила държавна поръчка и да се е разплатила на време.[/quote]

  Да, затова си прав, но този проблем не е от вчера или днес. Просто кризата го изостри. Проблемът е, че повечето от българските фирми чакат на държавни поръчки.

 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "Йордан Янков":

  Извинявай, уважавам те за икономическите ти анализи, но и разбирам желанието ти да подкрепиш "предпочитания отбор".

  В никакъв случай създаването на алтернативна система не е еднакво със създаването на работеща система. Особено когато това се прави от правителство с мнозинство в Парламента, т.е. от тези, които държат цялата власт. Освен безсилие, показва и пълна неспособност за смислени реформи.

  В момента върви "овладяване" на съдебната система от гербаджийски мутри. Това в никакъв случай няма да доведе до работеща съдебна система. А тя е в основата на свободен пазар и нормални пазарни отношения. Всичко останало е булшит!

  Показателен е начинът, по който беше назначен Инспекторатът към ВСС - непрозразчно и пълно с калинки. За конкретния случай не мога да си затворя очите, че съучастници бяха ВСИЧКИ парламентарно представени политически сили, вкл. "моят отбор". Този позорен "избор" дълго ще тежи в политиката на България.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 743 Весело

  Всяка "улеснителна" процедура, която ще спаси предприятие от несъстоятелност, безкрайни съдебни дела, ще запази работните места и ще помогне на фирмата да продължи да изпълнява поетите ангажименти, всичко това със съгласието на собственика ми се струва, че ще е добра алтернатива!
  Доколкото знам в белите страни се извършват подобни поглъщания като новия собственик запазва бранда и пазарния дял. Това естествено е в полза на всички, но незнамдали балканските привички ни позволяват да търсим общата полза...

 56. 56 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Има и нещо много важно ...
  Не упреквам никого, но, когато си учил политическа икономия на социализма /нонсенс/, все нещо ти е останало в главата, дори несъзнателно. Когато не познаваш световните практики в състояния на криза, те ти звучат подозрително. Когато си си бил подредил къщичката, не си даваш сметка, че нещата може и да не са винаги такива, не се готвиш за промени, нямаш резервен вариант, алтернативи ... е, няма как да харесваш това, което става, но вината е и в тебе. Българина обаче не допуска той да е виновен за нещо, тежък проблем. Като добавим и една южна емоционалност, и някои други "особености", нещата изглеждат страшно, а не са. Това, което се случва, нито е за пръв път, нито за последен, в смисъл, кризи, възходи, падения ...
  Но, истина е, на нашето поколение ни дойдоха в повече

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 57. 57 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#51] от "deepdp":

  кажи какво знаеш от първа ръка

 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Разкарайте неработещия ЗУТ, направете амнистия за авто-нарушенията, смененте личните карти с таквиа с биометрия, на латиница и с е-подпис. Направте търговския регистър така че да работи а не само да прибира такси. Администрирайте поне пробно земеделска борса, балансирайте бюджетите в държавата и интересите на обществените групи в страната и едва тогава, може би съществува една бегла възможност че след поне 20 години бихме могли да започнем да се отлепяме от дъното.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на velkotod
  velkotod
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Весела Коледа, приятели!
  А изказванията на министрите нямат вече никаква тежест. Говорят глупости и лозунги. На нещо ми напомня това, ама не съм сигурен. Я помогнете вие - Да подобрим пет пъти условията за средния бизнес! Наблягането на подобряване на бизнеса - задължение на всечки гражданин!
  Айде приятно!

 60. 60 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#59] от "velkotod":

  Я помогнете вие - Да подобрим пет пъти условията за средния бизнес! Наблягането на подобряване на бизнеса - задължение на всечки гражданин! Нещо ми мирише на лозунг от времето на Тато.

 61. 61 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#57] от "bviv":

  Няколко тежки, за много милиони, ДДС схеми, и тук не сме на разпит, не мислиш ли ?
  Ти отговори ли на някой от доста по-общите ми въпроси ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 62. 62 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#59:"velkotod"]Я помогнете вие - Да подобрим пет пъти условията за средния бизнес![/quote]

  "Да изпълним петилетката за четири години!"

  Или както сме свикнали да го изричаме: "пет за четири" !!!

  Но аз съм оптимист! Тепърва ни предстоят "насрещните планове", ако помниш тази дивотия...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 63. 63 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#21] от "popovski31":

  Присъединявам се

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  [quote#53:"Йордан Янков"]Проблемът е, че повечето от българските фирми чакат на държавни поръчки. [/quote]

  До коментар [#53] от "Йордан Янков":

  Янков, наистина трябва сериозно количество глупост, за да напишеш горната неистина. Или влюбеност в управляващите, ама то е едно и също.
  Да ти помогна ли със статистика или знаеш как се работи с търсачката.
  За уки разбрах, че знаеш къде е, но и с мрежовата "енциклопедия" си зле.
  Янков, вземи, погледни праговете по ЗОП и НВМОП, огледай изискванията по поръчките, прочети легалните дефиниции за малко и средно предприятие и тогава "умней" из форумите...
  95% от фирмите в България функционират извън публичните ресурси, въпреки тях, и въпреки условията които се налагат от държавата. Само 5% блажат от данъците на всички и се угояват като хипопотами, ама политически партизани като теб това не го виждат, въпреки че статистиката и сайта и е отворен за всеки.

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#64] от "Graf":

  Всъщност е прав , но само по отношение на фирмите с богати собственици - онези с яхтите, от компаниите на "национално отговорните бизнесмени", "бг-хайлайф"-а и подобните.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#61] от "deepdp":

  това за схимите са пълни глупости

 67. 67 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#44] от "Йордан Янков":

  Е, проекта за изменение на ЗУТ, който беше в процедура за обществено обсъждане през този месец определено не може да се нарече "подобряване на условията" (промените касаят забраната за преотреждане на изпозлването на гаражи и/или апартаменти за бизнес). По скоро тези промени целят да облагодетелстват пишман строителните предприемачи нацвъкали офис центрове навсякъде, като празната мегаструктура срещу прозореца ми.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 68. 68 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#66] от "bviv":

  Извинявай, ако само М. ти е близка до сърцето, но за пълните глупости ... не така

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 69. 69 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#68] от "deepdp":

  не ми е близка до сърцето, но се ядосвам на "модерното " мислене насадено от сега управляващите : давай да го оплюеме, пък дали е вярно или не няма значение. Примери безброй. Досега на никой публично не са се извинили. А не ти прави чест да споменаваш имена в публичното пространство и по скоро да ги оплюваш без нищо. Съдът ще се произнесе за Мургина, ти недей, не си компетентен за тая работа. Само мога да ти напомня че заместникът на госпожата, който отговаряше за оперативната работа в НАП, т.е. за ревизиите, за борбата със схемите в момента е изпълнителен директор на НАП. Според мен ти си симпатизант на ГЕРБ затова така пишеш.

 70. 70 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да отговоря за последно по тази тема. Първо, госпожата беше обвинена не от сегашната власт, а от предната. Второ, как така без нищо - има обвинителен акт за огромни по размер престъпления по служба, който е в съда. Трето, по някои въпроси съм компетентен /образование и практика/. Четвърто, какво значи симпатизант ? Дразня се, когато на черното се казва бяло и обратното точно по партизански мотиви ... ето например, така и не ми посочи един факт за твърденията си.
  И, Коледа е, да сме по-умерени, и разумни, пък и весели, празник е, и ще го има много след нас
  Живи и здрави !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 71. 71 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 418 Гневно

  Трааааааааааааааааааааааааайков, за толкова време министър, само празни приказки слушам! Как може да управляваш икономиката на една държава, като не можеш да управляваш собвствените си финансии. Я разкажи за 88% отрицателната си доходност от портфейла инвестиран на БФБ. Направи нещо за БСА ...теа бюрократчета и книжни мишки по цял ден се почесват и грам работа не вършат. Едно ми кажи как може една акредитация да трае 14месеца????????????????????Срам и Позор...само рушвети , комисионни и подкупи събират там...Срам за Вас, Срам!!!!!!!!!!!

 72. 72 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 348 Неутрално

  не зная какъв % от работещите е зает в малкия и колко в средния бизнес ,това се оказа секретна информация , по мое мнение 72% от работещите ,получават по малко от необходимия минимум но са принудени да плащат данаци и такси , а думите на министара си превеждам ,;траи коню за зелена трава;

 73. 73 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#46:"Музар"]законодаелни промени за замяна на производството по несъстоятелност (съдебна процедура) с някаква друга[/quote]
  Явно имат идея за предпазен конкордат. Това производство също е съдебно и го има в повечето европейски страни и САЩ. Основната работа на съдиите, специалисти по несъстоятелността от тези страни, е тази по предпазния конкордат. Това е форма, по която банките и останалите кредитни институции в съответствие с указанията на съда по несъстоятелността, биха могли, без да се обявява производство по несъстоятелност, да имат пряк и непосредствен поглед и влияние върху дружествените работи на съответното дружество на което е даден кредит. Кредитодателите нямат интерес да възстановяват вземанията си осребрявайки имуществото на длъжниците, което по правило е много под пазарната му цена. Крайният интерес на банките и обществото е този търговец да работи и да обезпечава работни места, да осигурява трудовите възнаграждения на хората, които са ангажирани и да плаща своите лихви, без да създава допълнителен стрес или дестабилитет на пазара. Дано най-сетне у нас са вдянали и да въведат предпазния конкордат и съд по несъстоятелността, какъвто има в редица европейски държави и който е специализиран на основата на отделна материя.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Трайков: През 2012 г. ще наблегнем на подобряване условията за бизнес..
  ===================

  ..... на лоялните към ГРОБ

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#73] от "Вени Г.":

  Благодаря за пояснението. Въпреки него, въпреки че съществуват такива добри практики в нормалните държави, аз силно се съмнявам, че те ще бъдат приложени у нас по верния начин. Или по-скоро - със сигурност ще бъдат приложени в услуга на верните хора.

  И смятам така, защото в продължение на две години управление не беше направено нищо, за да управлението на държавата прозрачно и по правила. Особено за последното единственото правило е Винету да си каже думата. Е, така не става. Напоследът обаче е видимо, че всъщност "последната дума на Винету" идва от някъде другаде, неизвестно от къде. И това не са менторите му от ЕС и САЩ (което би било по-малката беда), а някакви задкулисни играчи.

  През последните две години дори бизнесът на приближени към Вожда предприятия се свива драстично.

  И никак не ми харесва заявката държавата, в лицето на изпълнителната власт, респ. министерствата, да "създават благоприятни" бизнес-условия!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#53] от "Йордан Янков":

  Верно държавата трябва да създаде бизнес среда чрез закони, наредби, правила и т.н. Разбира се и да стимулира икономиката с поръчки за дейности и т.н.
  Ама наща хубава държава, вместо това създава такива бюрократични пречки на обикномените хора и предприемачи, че те просто рухват само додето обикалят великите и институции.
  А за мутро-феодалите правила няма - те просто си заграбват това, което искат под благия поглед на депутати, министри, прокурори, съдии и разбира се под НЕГОВИЯ одобрителен такъв.
  Така, че не дрънкай глупости ами се огледай наоколо, но не само около себе си, ами погледни и в малките села - дето изчезват под ботуша на т.н. зърнопроизводители, малките градове - дето само са пълни кафенетата, а не отдавна разкулачените заводи, не гледай само своето канче и божественият Му лик. Мислех си, че при предишните грабенето беше на върха, ама съм сбъркал.

  ура и да живей!!!
 77. 77 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Трайчо,
  Кога ще наблегнете срещу мизерния живот на българина?!
  Щото и картоф да си сади, не помага!
  Жалко, че ганчо няма алтернатива и само боклуци го управляват!!!

 78. 78 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  С оглед на тежката ситуация това ще стане много трудно,но все пак се надяваме ,че управниците ще се постараят да подобрят поне малко влошените условия за правене на бизнес у нас!

 79. 79 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 726 Неутрално

  да разбираме, че "Котараците" имат малки котенца?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 80. 80 Профил на Milen
  Milen
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Съкратете 2/3 от държавната и общинска администрация, разкарайте съдиите-идиоти от съдебната система и бизнеса сам ще се оправи, не е нужно държавата да го оправя.

 81. 81 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ГЕРБ..гърбави..хремави, гробари на България ли сте,дано до края на 2012 година ви няма,и да си спомняме за вас само когато споменаваме вашата майка!

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 82. 82 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 470 Неутрално

  не се имам за непросветен, но нещо не разбирам: при положение, че още в началото на мандата им, разсипаха бизнеса - сега щели да го спасяват...
  ако някой може да ми обясни...

 83. 83 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#29] от "SS":

  Това електронно правителство по колко пъти в годината ще го правят!? Нали миналата година смениха документите за самоличност, защо в тях няма електронен подпис, или вградени биометрични данни, каквато беше първоначалната идея, ако искаха да настина да правят нещо различно от интернет страница? Само че, собствените страхове винаги надделяват над политическата воля при ГЕРБ, уплашиха от собствената си сянка, по-точно от обвиненията, че "всички ще се следят и подслушват" и идеята за биометричните данни беше изоставена.
  Сега, за да работи реално това правителство, трябва да се правят нови документи, или всеки да даде 80 лв., за да си направи електронен подпис. Но защо да е лесно, след като може да е трудно, скъпо, да се губи време, някой друг да плаща за грешките, недомслиците и да кисне пред гишетата?

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  По-практичните хора е време да почнат да събират автографи - от Бойко, от Трайчо, от Дянков... След сто години ще имат историческа стойност.

 85. 85 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И от мене ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ на всички!

  До коментар [#6] от "Lord":-----------------------------------------
  "Да, но средния бизнес в другите държави произвежда нещо, осигурява си работниците и плаща данъци. В БГ средния и малкия бизнес обикновено не прави никое от тези неща"__________________
  Само да запитам, като по-незнаещ? Кой плаща данъците и осигуровките в тази държава??? Може би полицията, или военните, или администрацията? Или може би големите фирми?? Но те обикновено отчитат 1 лев печалба, а много са си постоянно на загуба?? Та осветли ме ,ако обичаш по тази тема!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 86. 86 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "Роси Кирилова":

  ---------------------------------" Но защо да е лесно, след като може да е трудно, скъпо, да се губи време, някой друг да плаща за грешките, недомслиците и да кисне пред гишетата?"-------------------
  Забрави да добавиш: И да взема проценти!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 87. 87 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ГЛЕДАЙ ДА НЕ СИ ИЗКЪЛЧИШ ПРЪСТИТЕ!
  Г-н Трайков, Вие трябва да разберете, че съществува МАСИВНА конфронтация СРЕД и МЕЖДУ асоциациите на „НОВАТА ГЛОБАЛНА КОНСПИРАЦИЯ”, като всяка от тях се бори да НАДХИТРИ другата, но в края на краищата, ЦЕЛТА им е ЕДНА И СЪЩА. Гледай и Слушай и ако имаш мозък, НЕ МОЖЕ да не я усещаш ситуацията.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 88. 88 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#85] от "zlatco33":

  Е, на загуба са "Лукойл България", "Нефтохим" и разни други такива емблематични примери за това как не трябва да се прави бизнес в нормални условия. За сметка на това, големи фирми като "Аурубис" имат няколко милиарда лева оборот и няколкостотин милиона печалба, на която плащат данъци. Големите фирми в сферата на ИТ и телекомуникациите май всички са на печалба, при това съвсем прилична. В сферата на производството има фирми като "Солвей", "Тракия глас", "Нестле", "Крафт" и пивоварните компании, които имат доста добри печалби, плащат данъци и осигуряват много хора.

 89. 89 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  За самосигуряващ се . 108 лв + 10,50 лв за ПЛАТЕЖНО
  Ако има работници ...............+ ............ за платежно
  Открийте си сметка!
  С месечната такса пак покрива горната сума.
  За бизнес с над 50 000лв е оправдано.
  Но за бизнес под 50 000 е тъпо и уродливо.

 90. 90 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Глупост говориш сигурно Трайчо докара икономичеката криза.Та хората да останат без работа.

 91. 91 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#88] от "Lord":

  Това е вярно, но по-вярно е че по-голямата част от постъпленията са от малки и средни фирми! И след като не им помагаме по никакъв начин, то поне да не ги плюем и не им пречим. Щот доста колеги обявиха, че след нова година затварят и се махат от тази държава. Тогава ще видим безработица и чудо, а и празна хазна! Щот големите само приказват и крият данъци, а малките ги преследват всички , като империалисти и за всичко са виновни те!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 719 Неутрално

  След като накараха всички да си подменят касовите апарати, да си сложат по един пожарогасител и договор за трудова медицина, може да измислят отново за по някой стикер за охрана от народната полиция, и някой датчик със СИМ карта, който да изпраща информация за осветеността и температурата на работните помещения до някоя държавна институция -ей така, от грижи за работника или служителя. Нищо, че после на оня фирмаджия ще му писне и ще затвори бараката, и заедно с бачкерите си ще отиде на борсата...

 93. 93 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  [quote#50:"Йордан Янков"]
  "Сега (не е казано явно, но аз така го подразбирам) "арбитражът" ще бъде държавата, но не Съдът.- цитат на коментар #46 от “Музар”
  "Щото Съдът е просто фъркотевица у нас сигурно, дайте да плачем, че злокобното правителство ще го заобиколи.[/quote]

  Едно правителство НЕ МОЖЕ да заобикаля закона. Законът стои НАД всички. И доколкото съдът налага изпълнението на закона, НЕ МОЖЕ да заобикаля и съда. Така е по-целия свят, изключение на авторитарните режими и диктатурите.
  Когато едно правителство НЕ ИСКА да направи съда честен, а си го прави просто удобен, значи е тръгнало по път, който не завършва с нищо добро и е време да си ходи. С добро.
  Пътят към ада е постлан с добри намерения.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 94. 94 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Министърът се е объркал -едрият бизнес бяга от България ,а той ще подпомага средния и малкия такъв.Всеки който има пари и не е притиснат по един или друг начин излиза от бизнеса и започва да си яде парите и чака други времена.

  Интересното е обаче друго.Какво ли има предвид министъра когато казва следното:

  "Той заяви, че се надява до края на 2012 г. да бъдат реализирани предложенията за законодателни промени, с които се дава възможност на малки и средни предприятия в затруднение да го преодолеят, като чрез споразумение с кредиторите възстановят жизнеността си и продължат да работят, или дейността им бъде запазена и продължена чрез прехвърляне на цялото дружество или на част от него на друго юридическо лице."

  Предполагам ,че ще се направи Държавна агенция за придобиване на собствеността на малки и средни предприятия(разбирай хотели,ресторанти,къщи и т.н.)при това по съвсем законен начин.Казано по друг начин това е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ.А може да не Агенция ,а да бъде Холдинг и да не държавен ,а да е частен ?Не би било министърът да сподели кой от двата варианта има в предвид и ако е втория вариант може да сподели и имената на собствениците на Холдинга.Разбира се има и трети вариант Министърът просто си говори Глупости.

 95. 95 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 726 Весело

  направете комисия , работна група , групна комися , комисионна група и разни такива неща и това ще реши проблема. изпитана рецепта в управлението на бърдоквата

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 96. 96 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не прочетох четивото на трайчо - от министерството му за 10 месеца не успяха да разгледат поне един проект по ОП "Конкур..", ос 1.1.05 касаеща иновации, а ще глаголстват за конкурентноспособност на бълг. икономика. Някой ще чака трайчовците да измислим нещо ново и ефективно и 3 год. да го дъвчат разните му измислени комисии от новите му партийни специалисти - през това време китайците го пуснали на пазара.

 97. 97 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Парите от еврофондовете отиват само за фирми на ТИМ и другите послушни червени или руски "олигарси". Целта продължава да е - голямото е прекрасно, а малкото трябва да се смачка. Затова изобщо не се изгражда липсващата пазарна инфраструктура, а последователно се унищожават малките и средните във всяка сфера от икономиката, като на тяхно място израстват монополите на ТИМ или руските им събратя. Вижте кво стана с бензиностанциите, с автоинструкторите, с такситата, с транспортните фирми за превоз на хора и товари, със земеделските проидводители, с летищата, с пристанищата, с търговията със зърно, месо, плодове и зеленчуци ... Навсякъде цари монопол. Няма никаква конкуренция. И естествено няма да има и конкурентоспособност.

 98. 98 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Защо мерките за закупуване на машини от промишлените придприятия не са постоянно действащи, а са кампанийни - на 1-2 години? Защо има изискване за размера на минималната помощ от 100 000 евро -за малките фирми и от 200 000 евро за средните. Това означава, че малката фирма трябва да си купи оборудване поне за 150 000 евро, като това значи да извади от джоба си около 100 000 лева. Освен това тя трябва да вземе кредит за цялата сума от банка /какви ли активи ще има да заложи за такъв голям кредит/ и като й изплатят парите от ОП след 1-2 години да се окаже, че заради този проект ще се наложи да фалира. Изобщо Правителството под български бизнес разбира бизнеса на големите монополни червени и руски монополи, но не нашите българските малки и средни предприятия, които съществуват въпреки непрестанните опити на мащехата държава да ги затвори. Всички малки и средни производители, които все още не са затворили след време когато започнат да ни управляват БЪЛГАРИ, а не руски мекерета трябва да получат медали за храброст.

 99. 99 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#92] от "shumkar":

  Много добре си описал положението приятелю.

 100. 100 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Как? И за кой бизнес?

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK