Дянков отново ще поиска от банкерите да свалят лихвите

Дянков отново ще поиска от банкерите да свалят лихвите

© Надежда ЧипеваЕдна от първите ми задачи тази година е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет, за да се обсъди свалянето на лихвите по кредитите, съобщава в интервю за "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков.  "В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката", коментира той.


Дянков обещава да бъде по-настоятелен пред банките, защото "финансовото министерство и правителството са свършили своята част от работата" и сега банкерите трябва да направят анализ и да кажат защо няма по-сериозно намаление на лихвите.  


Той припомни, че в началото на мандата също е воден подобен разговор с банките и тогава те са поискали благоприятна финансова среда и подобрен кредитен рейтинг, които вече са факт. "Външният финансов ресурс, който ползват банките, вече е по-евтин. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят", обяснява финансовият министър.
По повод заплахата от страна на премиера, че ако оценява други министри, Дянков пръв ще си тръгне от правителството, вицепремиерът коментира: "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат."


Да се разширят възможностите за инвестиции на парите от Сребърния фонд, за да се увеличи доходността от тях, е другата идея на Дянков за тази година. Според него това увеличение може да стане "чрез фондовата борса". Той посочва, че в момента средствата са в сметка в БНБ при лихва от 0.38 на сто, а преди тя е била 0.12 процента.  И при тази лихва обаче фондът губи, защото инфлацията през 2010 г. е 2.8 на сто, обяснява министърът. Той посочва, че трябва да се даде възможност на пенсионните фондове да влагат в имоти, защото те предлагат дългосрочна инвестиция с възвращаемост, която ще възроди и пазара на имоти в страната. В момента работна група доизчиствала текстовете, за да може компаниите да инвестират в български ДЦК.


До една-две седмици минисърът на икономиката трябва да реши кои миноритарни държавни дялове ще се приватизират през борсата, съобщава още Дянков, като посочва, че  възможностите са две - пакет от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и акции от "Булгартрансгаз" и Енергийния системен оператор. Според него по-атрактивният вариант е този с БЕХ.


По повод предстоящите поредни разговори в Германия по необслужвания заем на БДЖ за мотрисите "Дезиро", които Германия заплашва да си вземе, Дянков казва, че според него това е блъф. По думите му ситуацията била като да вземеш кола на лизинг и решаваш да я върнеш в един момент, но продавачът знае, че тя е загубила от стойността си. "Затова съм убеден, че мотрисите си остават у нас". Като отиде в Берлин Дянков ще каже, че приватизацията на "БДЖ Товарни превози" напредва и когато приключи, БДЖ ще има пари да си плаща дълга за мотрисите, обяснява вицепремиерът. 


В отговор на въпрос вицепремиерът препоръчва на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да са по-активни тази година в анализите за цените на стоките и услугите. По думите му те вече нямали основания да се оплакват, че нямат капацитет да правят ценови анализи, защото можели да използват възможностите на финансовото и икономическото министерство.

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Ми аз ако имам депозит, дали не искам да се увеличат лихвите?

  Дянков не би следвало да пипа точно лихвите, а да изиска прозрачност от банките за определяне на таксите по обслужване и на кредити и на депозити. Щото и сега има кредити с по 9% лихва, но с ГПР 17% и това е основния проблем, що се касае до гражданите. За бизнеса това правителство така и така не се грижи та няма какво да коментираме.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ще поиска - защото е сигурен че ще го получи
  --------
  просто свършиха безплатните пари (за лихви по депозити )

  и е време Банките да си влязат в руслото - да кредитират

 3. 3 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Той да не е ходил на консултации при Алексей Петров?
  ББ ще му свие още веднъж сърмите !

 4. 4 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ама какво има да ги моли? Левът е вързан към еврото и сме във валутен борд, т.е. всички рискови премии, начислявани върху заемите у нас са абсолютно неоснователни, предвид положението на страните от еврозоната и нашето от една страна, и разликата в лихвите от друга. Направо да ги заплаши, че всеки кредит с лихва над определен процент над либора или юрибора в зависимост от предназначението му, ще доведе до допълнителни задължения на банката към държавата. Така де, като ще цицат народа, поне парите да отиват в държавата, а не за спасяване на затънали банки-майки...не е честно едни и същи банки да дават кредити с 3 пъти по-ниски лихви в еврозоната, отколкото у нас.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  [quote#2:"old_buyer"]ще поиска - защото е сигурен че ще го получи [/quote]
  Не! Ще поиска и е сигурно, че няма да получи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#1] от "Тони!": Може би искат да изготвиш бизнес-план, да кандидатствуваш за някоя от "мерките", да инвестираш успешно част от своя капитал и след като реализираш проекта си, да получиш подкрепа с европейски средства. Идеята е да не си държиш парите на депозит, а да рискуваш..да се"набуташ"..ама пък, ако спечелиш?

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Айде на пързалкатааааа!
  Нова година, ама стари адети!

  Моню к'ви ги ръси бе! Не е чак такъв идиот, та да "командва" лихвите чрез "разговори" с банките. Макар че, сигурен съм, мнооого му се ще ...
  Единствен вариант е може би ако пусне и на другите фандък от държавните пари. Ама трябва да "щипне" от Пеевски, което не го виждам да стане.

  Иначе за Стебърния фонд напълно го подкрепям. Тези пари в момента са мъртви и де факто се източват като едно време предприятията по Луканово време.
  Ама пак работата опира до ония другарЕ, дет' са на тази хранилка. Тях се съмнявам да ги "преборят". Нали са "техни хора" ...

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#4] от "Владимиров":
  Е! Напълно съгласен. И за мен това е правилния подход.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Любопитно

  [quote#4:"Владимиров"]Направо да ги заплаши, че всеки кредит с лихва над определен процент над либора или юрибора в зависимост от предназначението му, ще доведе до допълнителни задължения на банката към държавата. [/quote]

  Ъ?
  Това да не ти е Северна Корея?
  Дори Лилипутин не ги върши такива

 10. 10 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 374 Разстроено

  "Дневник " , пет статии чета в последно време за Дянков и гледам все една и съща снимка отгоре. Той е симпатяга и може да бъде сниман и от друг профил . Вижте там какво може да се направи и оправете нещата.

  c
 11. 11 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"Mister Sinister"]"Външният финансов ресурс, който ползват банките, вече е по-евтин. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят"[/quote]
  Тоя вярва ли си? За да поевтинеят заемните пари, би трябвало да намалее и кредитният риск, а кой банкер ще признае това последното? Да не говорим, че преобладаващо чуждите банки у нас са тук и заради по-високия марж, съпътстващ такъв риск...

  [quote#0:"статията"]...мотрсите "Дезиро",...Дянков казва, че... ситуацията била като да вземеш кола на лизинг и решаваш да я върнеш в един момент, но продавачът знае, че тя е загубила от стойноста си. "Затова съм убеден, че мотрисите си остават у нас"[/quote]
  Личи си, че не е карал кола на лизинг, у-бедничкият...

  Но пък като си намбър-три-министър-мен в държавата, колкото и погрешно мнение да имаш, пак можеш да му придадеш тежест! Де да видим...

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  Що не ги поиска ниските лихви през 2010 -

  когато Либор и Еурибор тръгнаха надолу ???

  Всяко нещо с времето си

  който поръчва музиката - той я плаща ..а Дянков ни "превежда" само

 13. 13 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дянков е прав, когато падат лихвите по депозити и кредити, тогава се увеличават и стимулите за инвестиции (поради ниски лихви на депозити и кредити).
  Това е един от начините за стимулиране ръстежа на икономиката и БВП.

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Весело

  Отдавна си знаех, че Дянков е агент на др. Иванов:

  "Той посочва ,че трябва да се даде възможност на пенсионните фондове да влагат в имоти, защото те предлагат дългосрочна инвестиция с възвръщаемост, която ще възроди и пазара на имоти в страната."

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#6] от "mik2":

  Лошото е, че за тукашните представителства на банките бизнес плана не означава нищо. Тук бизнес кредити няма, съответно и тези мерки по никакъв начин не касаят бизнеса.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Вместо да се правиш на интересен, ми обясни защо жилищните кредити на Райфайзен в Австрия и Германия са с лихва от 2%, а у нас - 8-10%? Понеже гледам разбирач си, споменаваш ми Корея и Русия.... или защо през 2008 същата банка намали лихвите по кредитите в Австрия, за да улесни клиентите си в настъпващата икономическа криза, а у нас ги .....увеличи? Или защо Комерцбанк (най-голямата в Германия) обяви преди месец, че спира да дава кредити на фирми, които не развиват дейност в Германия или Полша?
  България е в топ 3 на Европа по фискална стабилност и перспектива, а лихвите по кредитите продължават да са сред най-високите и това ще е така, докато не ги подсетим, ако трябва и с шамари....
  Да си забелязал, че ЕС се кара на Унгария за законовите промени по отношение на Централната им банка, но никой и дума не обелва за далеч по-драстичното решение на правителството за кредитите в швейцарски франкове, от което австрийски банки ще загубят около 2-3 милиарда?
  Ама е важно да се правиш на интересен, нищо, че знанията ти по икономика са на ниво бакалски сметки в хлебарницата...

 17. 17 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Лихвените проценти наистина започнаха да спадат... Ама по депозитите

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":  Виж отчета за пиходи и рзходи на банковата система. От твоя депозит ти печелиш повече, отколкото собствениците на банки печелят от капитала си.

  Дянков за пореден път се опитва да ни докаже, че не може да чете финансови отчети.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат."
  Браво ,моите поздравления за позицията!
  Сега ,ако можеш да пребориш и тази самозабравила се каста- банкерите,да придобият малко човешки вид/ стига са смукали кръв на готово/ цена няма да имаш!

 20. 20 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Прав е краино време е БГ икономиката да се води по правилата на пазара не по правилата на кои как му скимне ... иначе лошо, както се вижда стана в Западна Европа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Те банките трябва да го поискат този разговор, защото системата прегря. С безумните лихви, надбавки, неустойки, такси и т.н. зорлем правят кредитите необслужваеми. Защото германецът, като плати сто единици по кредита си, погасява 95 единици главница, а в същия случай българинът със сто платени едуници погасява максимум 80 от главницата. А ако е бизнес проект, фалитът е готов, как да се конкурира с германския бизнесмен при горните условия ?!!!
  Банките-майки отдавна си изплатиха инвестициите тук и са на огромна печалба, време е да върнат газта.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш !" ... Това са пълни популистки глупости ! Никой не може да налага на банките как да определят финансовата си политика - кой изпълнителен директор ще си сложи главата на дръвника на акционерите на банките и да им обясни, че видите ли някой си Симеон Дянков искал намаляне на лихвите от което печелят банките и съответно акционерите !!!!
  Не се връзвайте на Дянков, това с лихвите е "партенка" .. или казано по друг начин "димна завеса" над по-важната новина, че парите от Сребърния фонд ще бъдат проиграни чрез фондовата борса !!!! Кой ще се разпорежда с тези пари, как ще ги рискува (ще "играе" с парите на борсата !) и в доколко "ликвидни" капитали ще ги влагат ???? Тука има много въпроси които засягат милионите българи които разчитат (все още) на парите от Сребърния фонд за да имат някаква малка сигурност за старините си !

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#16] от "Владимиров":

  Владимиров,
  не исках да се замесвам в дискусия, ама ...

  Първо - за съотношенията наистина си е почти бакалска сметка.
  Не можеш да искаш еднакви лихви с Австрия и Германия поради купища причини. Основната е обаче различното ниво на икономиката.
  И като искаш 2% лихва - погледни на каква лихва са ДЦК-тата, дето Моню ги пускаше наскоро. При прословутата "фискална стабилност"!
  Не ставай смешен!

  Колкото до Комерцбанк - когато изпаднеш в затруднено положение една от стратегиите е т.нар. концентриране върху "кернгешефта". Което и правят.

  Толкоз!

 24. 24 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#21] от "deepdp":

  БГ бизнеса не може да се конкурира с Германския/Френския, тъи като ония са на държавна хранилка с договори, за които нема и да чуеш че се прави търг и дори да чуеш се знае за кого са и немаш шанс ... Те затова са толкова изостанали и нерентабилни и никои не им вертва вече, тоест не им купуват ДЦК ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 25. 25 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#21] от "deepdp":

  100% съгласен, ама няма как да го обясниш на тези по форумите, които във всичко виждам комунизъм или авторитаризъм...в зависимост от партийната си принадлежност.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#16:"Владимиров"]Бълария е в топ 3 на Европа по фискална стабилност и перспектива, а лихвите по кредитите продължават да са сред най-високите [/quote]

  И в същото време е в топ 2 на Европа по ръст на необслужваните кредити. Случайно да ви светва, че в лихвата по кредита се калкулира и риск от невръщането му?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#25] от "Владимиров":

  Е как няма да си съгласен, като и той приказва същите глупости, като тебе.
  Какви са цените на Германските бондове и какви са цените на българските ДЦК. Нали сме в топ 3 по икономическа стабилност, защо Дянков емитира на 5%, а Меркел на 2%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#26:"tribiri"]в лихвата по кредита се калкулира и риск от невръщането му[/quote]
  И още едни други поучителни рискове, но без риск "Дянков" - поне досега... Нищо чудно банките занапред да са склонни да приемат като обезпечение по кредитите си ако не суха пара от министъра, то поне ипотека или запис на заповед от него

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#25:"Владимиров"]ням как да го обясниш на тези по форумите, които във всичко виждам комунизъм или авторитаризъм...[/quote]

  Ех, Владимиров,
  в случая става дума за чист ... популизъм!

  Моню не може да "свали" така лихвите. Не може! И сам си го знае. В случая просто ви подготвя да ви покаже "врага" след "неуспешните разговори" с "льошите банкери".

  България наистина се нуждае от "вливане на кръвчица". Но няма да стане така.
  Един от начините е Моню, с един свой параф само при това, да засили своите подопечни да връщат ДДС-то по-бързо.
  Освен това могат да поотпуснат примката на един куп такси и тегоби по разните му там режими и режимчета, дето ги наплодиха и плодят.
  Ама не щат! И донякъде и не могат.
  Затова ви пускат мюрето за такива "разговори". А вие ... кълвете.
  На голата кука ...

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  А на тебе да ти светва, че кредит с лихва 10-12% още при отпускането му е рисков, точно заради лихвата и останалите разходи ?
  Кредитополучателя, докато стигне до погасяване на главницата, вече е умрял. Това с високите лихви тръгна, и остана, още от времето на лудата контрабанда, черна / не сива/ икономика, корупция и т.н., когато печалбите бяха огромни ... но това отдавна не е така, само лихвите останаха

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":


  [quote#26:"tribiri"]Случайно да ви светва, че в лихвата по кредита се калкулира и риск от невръщането му?![/quote]

  Но има и обратната зависимост - високата лихва по кредита води до висок риск за невръщнане.

 32. 32 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вече има реално понижаване на лихвите по кредити в сравнение с нивата от края на 2008 г. обаче само за нови клиенти. Тези със заварено положение си плащаме по 10-12% (напр. Райфайзен банк) и едва ли някога ще има реална корекция надолу...

 33. 33 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":


  [quote#23:"xm..."]Не можеш да искаш еднакви лихви с Австрия и Германия поради купища причини. [/quote]
  Би ли ги изброил?


  [quote#23:"xm..."]Основната е обаче различното ниво на икономиката. [/quote]
  Нищо подобно! Иначе нямаше и Гърция допреди 2 години да има същите лихви, а Естония и в момента....


  [quote#23:"xm..."]И като искаш 2% лихва - погледни на каква лихва са ДЦК-тата, дето Моню ги пускаше наскоро. При прословутата "фискална стабилност"!
  Не ставай смешен! [/quote]
  3,8% и 4%, и то при положение, че търсенето беше много над предлагането, а Германия успя да пласира само половината си на 1,9%, нямаше повече търсене, което означава, че реалната лихва трябва да е поне 2,5%. Т.е. разликата е около 100% в най-лошия случай, а в лихвите по кредитите - около и над 300%....


  [quote#23:"xm..."]Не ставай смешен! [/quote]
  Ще се въздържа от коментар и се надявам да оцениш възпитанието ми....


  [quote#23:"xm..."]Колкото до Комерцбанк - когато изпаднеш в затруднено положение една от стратегиите е т.нар. концентриране върху "кернгешефта". Което и правят. [/quote]
  Това, което си описал се нарича Протекционизъм и е най-глупавото възможно решение в условията на криза, издаващо страх, липса на смелост за реформи и идеи за развитие. Но тъй като ти очевидно му симпатизираш, ми обясни защо тогава си против и ние, българите да направим нещо подобно - да защитим родните си фирми и граждани от финасовия геноцид на западните банки?

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Ето малко статистика за всички умници в този форум начело с Дянков! Какво пише на страницата на БНБ:

  Кредити на Предприятия (корпоративни кленти) - 35 543 млн.лв.
  Приходи от лихви (за 11 м. ) - 2 459 млн.лв.
  Разходи за обезценка - 2 291 млн.лв.  Или на годишна база (*12/11) Приходи от кредити 7.55%, разходи за обезценка 7.03%.
  Ех Дянков, Дянков! Къде си видял банки да дават кредити на 0.5% лихва.
  Да не говорим, че при кредити на граждани разходите са повече от приходите.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#33] от "Владимиров":

  Виж причината в #34! Ако тя не ти стига, значи няма смисъл да разговаряме по темата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Глупостите ги говориш ти:
  Дянков емитира на 3,8% и след това на 4%, а Меркел на 1,9%. Но дори и да вземем това съотношение за модел, то е 100% по-високи лихви, а банковите кредити у нас са с около 300% по-високи лихви?
  Нещо да кажеш, говорещи не-глупости форумнико?

 37. 37 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Вж коментар 30, че ми писва от глупостите ти...

 38. 38 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#6] от "mik2":

  Принципно сте прав. Но инициативата на стопанските субекти трябва да се стимулира. А действителността в България май е по-различна, поради армията от чиновници и камарата от бюрократични процедури и спънки стоящи между фирмите и еврофондовете.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 39. 39 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Щото:
  1.Западно-Европеиците знаят как да играят стакмистиката за разлика от наще;
  2.Се още са първична оутсорсна територияи протекторат на САЩ, с много бенефити за достъп до САЩ пазара останали от Плана Маршъл, колкото да се правят на велики на сички останали, това е причината да не са като Китаи примерно и по зле;
  3.Инерция която намалява все повече докато се услушват

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 40. 40 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат."

  Това е безспорен факт ... Дянката остава верен на принципите си.

  Вяра. Надежда. Любов.
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#31] от "focusnik":

  Факт е! Но ако вземем например портфейла отИпотечни кредити, средно претеглената му цена е 8.45% в банковата система, а разходите за обезценка са 6.50%. Т.е. реално през тази година банките са на тотална загуба от този портфейл, защото средната цена на ресурса им е някъде около 3%, да не говорим, че трябва да се покриват разходите за капитал издръжка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  [quote#33:"Владимиров"]защ тогава си против и ние, българите да направим нещо подобно - да защитим родните си фирми и граждани от финасовия геноцид на западните банки? [/quote]

  Мчи ... що да съм против? Не съм!

  Само не знам защо си мислиш, че няма протекционизъм в България, а тепърва Моню щял да се пусне в "бурбътъ".
  Пример на прима виста - КТБ.
  Ама когато има такъв "протекционизъм" някой трябва да плати разликата.
  В случая - "родните си фирми и граждани", да те цитирам.
  И "западният финансов геноцид" няма нищо общо, нали ...

 43. 43 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#34] от "tribiri":

  Ауууу, аз мислех, че ти нещо разбираш, а то..........трагедия.....
  да ми публикуваш годишни отчети за приходи и разходи в спор за ниво на лихви?
  Но нищо де, хайде сега да проверим сметките ти:

  [quote#34:"tribiri"]Кредити на Предприятия (корпоративни кленти) - 35 543 млн.лв.
  Приходи от лихви (за 11 м. ) - 2 459 млн.лв. [/quote]
  Значи тези 2 459 мил. ги делим на 11 и ги умножаваме по 12, за да видим колко биха били за цяла година. = 2 683 мил. Сега да разделим 35 543 на 2 683 и се получава 7,55% средна лихва, при 2% средна лихва в Германия.
  С други думи,ти току що сам доказа, че ние сме прави...
  Толкоз!

 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Май си е взел бележка от дърпането на ушите. Тъп популизъм е да искаш банките да свалят лихвите. Те отразяват състоянието на икономиката, а то не е така розово както се опитват да ни убедят от МС. Всъщност добре би било да се свалят лихвите, но изгледите за по-голямо производство, по-малка безработица и по-голяма платежспособност не са така добри, за да рискуват банките.
  Добрата среда не е единствено ниски данъци. Трябва поне спазване на правилата. Обаче и това правителство е далеч от истината.
  Всъщност, когато банките започнат да свалят лихвите, ще можем да кажем, че перспективата пред икономиката ни е добра.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#36] от "Владимиров":

  Не четеш написаното с малките буквички. Това обикновенно е основният проблем на разбирачите, които после рИват срещу високите лихви. В случая с малките буквички е написано:

  * Емисията е с първоначален матуритет 3 години и 6 месеца (ISIN BG 2030110113), но приблизителният остатъчен
  матуритет към 12.IX.2011 г. е 2 години и 9 месеца, към 7.XI.2011 г. е 2 години и 7 месеца.

  За такива емисии, с остатъчен срок по 2 години - може. За емисии от по 10 години, каквито емитира Меркел, при нас са 5%. Н

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#43] от "Владимиров":

  А защо не раздели и разходите за обезценка бе УМНИКО!!! Нали това ти обяснявам, че те са колкото колкото приходите.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":


  [quote#41:"tribiri"]Но ако вземем например портфейла отИпотечни кредити, средно претеглената му цена е 8.45% в банковата система, а разходите за обезценка са 6.50%. Т.е. реално през тази година банките са на тотална загуба от този портфейл, защото средната цена на ресурса им е някъде около 3%,[/quote]
  А кой е виновен за обезценката? Същите тези банки, които раздаваха безконтролно кредити при тройно по-високи от западните лихви, реализираха смайващи печалби, а после като дойде кризата се паникьосаха, и за да повишат ликвидността си го удариха на събиране на депозити, отново при смайващи лихви (имаше и 10% годишни лихви), от които после реализираха огромни загуби, и увеличиха лихвите по вече дадените кредити, с което естествено процентът на лошите кредити се увеличи, а те пък започнаха да го използват, за да начисляват високи рискови премии....интересно, но същите тези банки в страните от Еврозоната следваха коренно различна политика: намаляване на лихви по кредити с цел да няма необслужвани, минимално увеличение на лихвите по депозитите, за да се предпазят от бъдещо оскъпяване на ресурса....
  И сега, когато аз предлагам да поискаме от тях същата политика, ти ме сравняваш с Путин и Северна Корея.....мислех те за малко по-умен...

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#33:"Владимиров"]да защитим родните си фирми и граждани от финасовия геноцид на западните банки? [/quote]

  Ами общо взето разсъждаваш като Орбан. Той май успешно ще успее да фалира Унгария преди Гърция, въпреки, че дългът му е колкото средния за Европа, че даже и по-нисък.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":

  Вече ти отговорих на този въпрос...........

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#47] от "Владимиров":

  Абе стига си плямпал глупости бе човече!!!

  Я кажи каква е твоята дефиниция за "смайваща печалба". Знаеш ли какво е възвращаемост на капитала? Можеш ли да кажеш, колко е била възвращаемостта на капитала в Българските банки и колко е в западноевропейските!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#48] от "tribiri":

  Нищо подобно! Аз съм против глупостите с контрола върху централната им банка, но твърдо "за" решението по кредитите във франкове. Неслучайно никой от ЕС и дума не каза против.......ама ти нали за "свободния пазар", та дай да оставим 20% от унгарците без жилища,а? И после Райфайзен Унгария ще реве, че разходите за обезценка са се вдигнали...е как няма да се вдигнат, като те самите ще изкарат на пазара на имоти 1 милион жилища при пресъхнало кредитиране и просто ще го сринат......затова и те си мълчат на принципа: по-добре 1-2 милиарда днес, отколкото всичко утре.Най-малкото защото знаят, че сами са си виновни: когато преди година Орбан ги викаше на срещи и ги молеше да намалят лихвите, те се правеха на велики, и затова сега мълчат...

 52. 52 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#45] от "tribiri":

  Дори и така да е, става въпрос за разлика от 150%, а лихвите са 300% отгоре.....

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#30:"deepdp"]А на тебе да ти светва, че кредит с лихва 10-12% още при отпускането му е рисков, точно заради лихвата и останалите разходи ?[/quote]

  А на тебе да ти светва, че когат 8 - 10% е бил реалния ръст на инфлацията, кредитът няма как да е на 3-4% лихва, защото ще е на отрицателна лихва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#47] от "Владимиров":

  Едно към едно ...
  А преди, и по време на това, АТБ блокира БНБ, за да може да се случи всичката простотия, и сега Дянков се чуди как да свърши работата на Искров, а не зная дали има как. Ако го направи въпреки БНБ, евала

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#47:"Владимиров"]същте тези банки в страните от Еврозоната следваха коренно различна политика: намаляване на лихви по кредити с цел да няма необслужвани, минимално увеличение на лихвите по депозитите, за да се предпазят от бъдещо оскъпяване на ресурса....
  И сега, когато аз предлагам да поискаме от тях същата политика, ти ме сравняваш с Путин и Северна Корея...[/quote]

  Извинявайте, че се намесвам, ама за Путин и Северна Корея бях аз. И не ви "сравнявах"...

  А иначе примерът ви е това, на което на Запад казват "да сравняваш круши с ябълки".
  Въпросните банки от Еврозоната са в съвсем друг режим и там правителствата и ЕЦБ имат свободата и водят съвсем друга политика за разлика от България във валутен борд.

  На всичкото отгоре любимото правителство на Боце с още по-великият икономист Моню концентрираха до крайност в "присъдружните" другарски ръце правителственият ресурс. Повече дори от Триглавите. Но това води до орязване на достъпа на другите до тези пари. И естествено плаща мат'рялът.
  В тази работа празно няма ...

 56. 56 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#7:"xm..."]Не е чак такъв идиот, та да "командва" лихвите чрез "разговори"[/quote]
  "Човека" се развива.

 57. 57 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#50] от "tribiri":

  Стига си ми говорил глупости, ако това е вярно, защо лихвите в Естония са два пъти по-ниски от тези у нас? И това при положение, че Естония замалко щеше да фалира? и че имаше бюджетен дефицит от 13% през 2009, а държавният й дълг е сходен с българския?
  Ти правиш една много голяма грешка, породена от неразбиране или нежелание за разбиране на позицията ми: аз не споря за това как банките оперират и защо го правят, аз питам защо те имат различна (в негативен смисъл) политика за България в сравнение с други държави и защо нашето правителство търпи това? Не искам нищо специално, което те да не са приложили другаде, а ти си застанал като Матросов на амбразурата да ме убеждаваш колко са прави....

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#52] от "Владимиров":

  Ами така! Значи в цената на кредита влиза цената на парите, която видяхме, че у нас е със 150% по-висока.

  Освен това, както вече няколко пъти се опитах да ти обясня, влиза и цената на риска от невръщане. И понеже в България браншовите органзации са организации на хора със скъпи автомобили, които се събират за да се фукат с тях, я не да обсъждат възможности за гарантиране и подпомагане на фирмите от бранша, то в рискът БГ фирма да фалира е много по-голям от рискът да фалира Немскафирма.

  На скоро обясниха, че 50% от фирмите не са подали заявления да се пререгистрират. Това за какво ти говори?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нека да чуем и банкерите дали вече им е по евтин кредитния ресурс...
  Защото аз не съм убеден в това.
  Както и да е това е свободен пазар и такъв трябва да бъде - а ако все пак се стигне до държавна регулация, защо само за цените на кредитите?

 60. 60 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това хубаво!
  След него да пита и земеделците защо сиренето е на цена 8-15лв. при цена на прясното мляко от 0.50 - 0.70 ст. Защо при много малка промяна на акциза при горива от големия ръст 2008 до момента цената на бензина е една и съща а перола е с 30% по- евтин и така да продължи при месарите, кафеджийте, хотелите и така докогато сложи ръка на пазара!!!
  Нека не се забравя ще пазара трябва сам да се регулира, ако Дянков има съмнение в него, нека се сети че има регулаторни органи Комисии за фин. контрол, за защита на конкуренцията и т.н. Те какво правят?

 61. 61 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#55] от "xm...":


  [quote#55:"xm..."]Въпросните банки от Еврозоната са в съвсем друг режим и там правителствата и ЕЦБ имат свободата и водят съвсем друга политика за разлика от България във валутен борд. [/quote]
  Не съм съгласен. За какъв друг режим става въпрос след като сме заедно в един икономически съюз? Колкото до правителствата и те, и ние следваме политиката на ЕЦБ, предвид, че сме вързали лева към еврото.


  [quote#55:"xm..."]А иначе примерът ви е това, на което на Запад казват "да сравняваш круши с ябълки". [/quote]
  Щеше да си прав, ако ставаше въпрос само за големите икономики. Когато обаче видиш, че същото се е отнасяло и за страни като Гърция с нейната очевидна задлъжнялост или Балтийските страни с техните малки икономики и собствени валути, ти става ясно, че към нас рисковите премии са доста по-високи и то без реална обосновка, просто по навик...липса на доверие от миналото....
  Ако всичко това, което обяснявате с tribiri е така, а аз знам, че на теория е вярно, то лихвите в държави като Латвия, Литва (Естония не я споменвам тук, защото все пак е част от ЕЗ), Чехия и Унгария трябваше да са като нашите, но не са....и не ми обяснявайте, че трябва да се примирим с подобно отношение.........каквито и аргументи да изсмучат банките от пръстите си

 62. 62 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":

  Тези фирми отдавна нищо не правят. И не са кредитополучатели, иначе какъв интерес биха имали от тази процедура, която им предстои, като кредитите ще станат веднага изискуеми, в пълен размер.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#58:"tribiri"]влиза и цената на риска от невръщане.[/quote]

  Хм ... при тези нива и оценки на обезпеченията въпросният "риск от невръщане" вече си е изконсумиран предварително.
  Проблемът е, че липсва пазар за реализация на обезпеченията и това надува сметката ...

 64. 64 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  No Drama,No Drama
  Дянков лихвата подхвана.
  От сраната на Обама
  кой те тебе прати
  твойта м*ма.

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#61:"Владимиров"]За какъв друг режим става въпрос след като сме заедно в един икономически съюз?[/quote]

  Ми ... в детайлите е разликата. Достъпът до свеж ресурс е различен, провизиите, инфлацията, оборотът на парите, намесата на правителства и ЕЦБ ...
  В България системата е друга.

  [quote#61:"Владимиров"]Когто обаче видиш, че същото се е отнасяло и за страни като Гърция с нейната очевидна задлъжнялост или Балтийските страни с техните малки икономики и собствени валути, ти става ясно, че към нас рисковите премии са доста по-високи и то без реална обосновка, просто по навик...липса на доверие от миналото.... [/quote]

  Рисковите премии са си такива защото пазарът е такъв - свит, небалансиран, несвободен и картелиран и системата е концентрирана върху кредитирането на тези с големите маржове и на "другарския" и монополен бизнес. И при отлив на ресурс към майките, при "концентрацията" на депозитите основно в 15% от населението ... картинката е такава каквато я виждаме.
  И никакви "разговори" не могат да променят положението.
  Погледни само как се изменя делът на приходите от такси на банките и какъв процент от издръжката им поемат. Това казва всичко. Поне според мен ...

 66. 66 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":


  [quote#58:"tribiri"]Ами така! Значи в цената на кредита влиза цената на парите, която видяхме, че у нас е със 150% по-висока. [/quote]
  По принцип не е. Това че банките се паникьосаха и направиха глупост, не означава, че хората трябва да плащат за нея...основният ресурс за кредитите е междубанковият пазар, неслучайно в договора за всеки кредит присъства клауза за промяна на лихвата не при промяна на лихвата по депозитите, а на Либор, понякога и на Юрибор. С други думи ресурсът им е точно толкова евтин, колкото и на майките им в Еврозоната.


  [quote#58:"tribiri"]Освен това, както вече няколко пъти се опитах да ти обясня, влиза и цената на риска от невръщане. И понеже в България браншовите органзации са организации на хора със скъпи автомобили, които се събират за да се фукат с тях, я не да обсъждат възможности за гарантиране и подпомагане на фирмите от бранша, то в рискът БГ фирма да фалира е много по-голям от рискът да фалира Немскафирма. [/quote]
  Примерът, който ми даваш просто не е сериозен....заемите, за които спорим се дават срещу обезпечение, така че и да фалира фирмата, банката да е овъзмездена, да не говорим и за застраховането на кредитите... Значи какъв е проблемът на банката като не е сигурна дали обезпечението (най-често недвижим имот) няма да се обезцени, вместо да начислява по-висока рискова премия, да свали границата на финансиране като процент от обезщетението? По едно време банките даваха 100% от обезщетението...съгласи се, че това не е нормално, защото не оставя никакъв буфер....а ако дават например макс 80% и то на най-сигурните клиенти, това първо ще намали лихвата, второ ще накара заемодателят да използва по-пълноценно кредита вместо да си купува скъпи коли....но банките не го правят, защото са алчни...и не им пука за никого, особено като знаят, че над себе си нямат никого.....а на запад не е така...
  Защо при потребителските кредити лихвите са горе-долу еднакви, а при бизнес и ипотечните има такава разлика?
  Липса на доверие е отговорът и аз бих го приел, ако ми дадат обективни доводи....но не ги получавам...

 67. 67 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#63] от "xm...":

  Ето тук съм напълно съгласен с теб.

 68. 68 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#4:"Владимиров"]всички рискови премии, начислявани върху заемите у нас са абсолютно неоснователни, [/quote]

  Не е така. Висок е коефициентът "политически риск". Директно казано това е оценка на вероятността българската власт да вземе решение за излизане от валутния борд, т.е. за "отвързване" от еврото. Не може да бъдат упреквани външните кредитори, че калкулират такъв риск. Което се отразява в лихвите.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 69. 69 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Весело

  [quote#44:"Gopeто"]Май си е взел бележка от дърпането на ушите. Тъп популизъм е да искаш банките да свалят лихвите. [/quote]

  -Ех,ако можеше акълът да идва с дърпане на уши!Щяхме да осигурим най-добрите масажисти от Европа и целия свят сутрин да поработват по 10-15 минути,преди заседанията на МС и министерствата върху ушите на взимащите управленски решения.
  Дано, дано, дано, дано, дано, дано,
  до ушите на всяко министерско същество застане поне един масажист,
  тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
  че само си викам "Дано".

 70. 70 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#13:"dr_t"]Дянков е прав, когато падат лихвите по депозити и кредити[/quote]

  Но в същото време се повишава регионалният политечески риск - грубо казано, банките калкулират, че като съседи на Гърция и изобщо като партньор на Гърция имаме значим търговски стокообмен и гзначима финансова обвързаност - така че е възможно растежът ни да пострада от гръцката криза. Това наистина е възможно и затова не са виновни банките, които го отчитат.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 71. 71 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Господи,
  защо си харчите времето напразно?
  че той той не може да вкар в ред мобилните оператори, кабеларките и фирми , които ви изнудват , като Топлофикация, чЕС, Софийска вода и десетките чужди и български фирми , кото ежедневно ни ограбват , та се е захванал с банките,.
  Пич, кажи ми каква е лихвата на Джет кредит?
  Свят ще....

 72. 72 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 620 Весело

  То и аз искам много неща - ама съм ограничен в някакви граници.Банкерите ще си го преместят в другия крачол...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 73. 73 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#29:"xm..."]Ама не щат! И донякъде и не могат. [/quote]

  За всичко съм съгласна с теб, но едно не ми е ясно: защо според теб да не могат?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#57] от "Владимиров":

  На български ли ти пиша или на патагонски?!

  Питам те - какъв е ръстът на необслужваните кредити в Германия, Естония, Гърция, на Марс ..., а ти ми обясняваш, че у нас бием негрите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#66] от "Владимиров":

  Не съм съгласен с теб. Освен риска по кредитите, който ти твърдиш, че е обезпечен (а той не винаги е), то банките, според процента си на лоши кредити и според рисковата оценка на всеки един кредит е задължена да провизира пари. Колкото по-рисково - толкова повече провизиране. Това са огромни разходи за банките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#73] от "Вени Г.":

  Защо?
  Ми аз си го повтарям открай време като Катон за разрушаването на Картаген ...

  Не могат защото на това се крепи тази властова система.
  Отпуснат ли каишката ще им "избяга" много мат'рял. И проблемът е не само за тях, а най-вече за тези, които им дърпат конците и им плащат изборите и бонусите. Те са инвестирали за такава система, а не за някаква като германската, например ...

 77. 77 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#42:"xm..."]Пример на прима виста - КТБ. [/quote]

  Не е само държавнъа подкрепа. Това е заобиколно подкопаване на идеята за валутен борд. Идеята означава да се раздава кредит равен на наличното. При бг модификацията бе прието, че правителството може да депозира депозитите си в търговски банки. Което значи че по опосредствяан начин може да провежда парична политика члез увеличаване на паричната мас9а. Неслучайно Стив Ханке остро критикува това "новаторство". Слава богу, досега то не ни е довело до фундаментнални проблеми.

  Но приносът му за укрепването на клиентелистко-олигархично-прикрито-държавен модел капитализъм е факт, очевиден дори за хората, непознаващи икономическата теория.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  Аз пък искам банките да махнат изобщо лихвите...ако може и да не си връщам кредита.......да ама това време мина...разминах се с червените куфарчета...

  الرجل الكبير
 79. 79 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#74] от "tribiri":

  А аз отдавна ти отговорих, че това е най-нормалното нещо на света при положение, че там лихвите са 3 пъти по-ниски!
  На какъвто и език да ти го кажа, ти пак ще си измислиш някаква глупост, за да оправдаеш малоумното поведение на банките....така и не ми отговори на нито един от от поне дест въпроса, които ти зададох, свързани с различно поведение на банки при еднакви параметри?
  Извинявай, но е тъпо и неуважително към останалите да вадиш подобен несъстоятелен довод......като с кокошката и яйцето, кое е първо? Учените вече установиха, че е яйцето, въпросът е ти кое ще приемеш за яйце в спора: лихвите или фалитите? Аз като българин приемам лихвите, ти като пламенен защитник на банките ще приемеш фалитите и спорът влиза в спирала, така че дай по-добре да го прекратим...

 80. 80 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#75] от "Тони!":

  Аз вече го обясних в един от предишните си коментари: не споря за това как оперират, а за това, че го правят на субективен принцип....иначе нямаше Гърция да има лихви като в Германия, а в България те да са 3 пъти по-високи от тях, и 2 пъти от страни в подобно или по-лошо икономическо положение...дори днес в Гърция лихвите са от10% при потребителските до 50% по-ниски при ипотечните кредити...сори, но няма логика има само едно необяснимо търпение от наша страна...

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  [quote#78:"bigman1"]да махнат изобщо лихвите...ако може и да не си връщам кредита.......да ама това време мина...разминах се с червените куфарчета...[/quote]

  Онея, с червените куфарчета, си платиха и надплатиха, че някои и още плащат, и кредита, и лихвите.

  Казано ест: внимавай какво си пожелаваш ...

 82. 82 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за _демократично_ - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и _общественият_дебат_."

  На Рапона трябва да му се повтаря, за да разбере... много трябва да му се повтаря, за да разбере поне малко. После хубавото е, че ще обясни и на неграмотните, които гласуват за него.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 83. 83 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#68] от "Вени Г.":

  Ок, да приемем, че си прав. Но тогава в Гърция би трябвало да калкулират такъв "икономически" риск от фалит, който е много по-вероятен от "политическия" у нас, че да го докарат до реален колапс на кредитирането........да, ама не...лихвите там продължават да са си по-ниски от нашите....

 84. 84 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Весело

  Хе - хе, евроверващ матрял налазил тука. Требе да му давали кредит на 3% щото така било у белите страни, пък и той нали вече бир парче европеец петгодишен...

  Матряла кълве на големите зарибяващи числа на лихварите като на кисело мляко от 9 стотинки. Ма там и други работи пише със ситни букви. Ей го на пример: http://www.kredit-und-finanzen.de/kredite/kreditrechner.html
  Под големото 4,50% пише 4,50% - 11,95% p.a И пише още "зависи от бонитета" Пък на нашенския матрял бонитета е ясен. Преведено накратко - на 4,5% ше дадат на тоя , дето нетния му месечен доход е колкото сумата на кредита. Другия номер е, че под 800 евро месечен разполагаем доход (чисто пари след данъци и евентуално наем) кредит изобщо не отпускат. Така че ако нашенския нов европеец некакси успее да излъже че зема чисто 800 евро, може и да се класира на 12%

 85. 85 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пък аз цялата дандания в този форум успях да науча нещо, което не бях и чувал преди. Прякорът Лилипутин. Браво на народния гений. Как му лепва като трети мандат с пауза.

 86. 86 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 426 Весело

  Аз чакам да падне ДДС-то - хихихихих

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  [quote#86:"hunin"]Аз чакам да падне ДДС-то[/quote]

  Пробвай с Годо

  Хем е по-интелектуално - хем по-вероятно ...

 88. 88 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 917 Неутрално

  "...Той посочва, че трябва да се даде възможност на пенсионните фондове да влагат в имоти..."
  Много, ама много обтекаемо - "в имоти". Зависи какви! Да се надяваме, че няма да се подпомогне поредния строителен фараон. Но ако Фондът получи срещу инвестирани пари, например част от "тол"-таксите от магистрала/-ли, става!

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#80] от "Владимиров":

  Хайде да направя един последен отчаян опит!
  В България средно претегленият лихвен процент по депозитите е 3.25%

  Привлечени средства 3.25%
  в т.ч.
  Кредитни институции 2.37%
  Институции, различни от кредитни 2.54%
  Граждани и домакинства 3.96%
  Подчинен срочен дълг 3.54%
  Дългово-капиталово (хибридни) инструменти 6.18%

  Рискът, който се калкулита по кредити е средно около 5%, защото освен рискът на мошенниците има риск и от скапани закони които защитават нередовните длъжници.

  Другите два компонента - издръжка на банката и цена на капитала са еднакви с тези в Германия, Гърция, Естония където още се сетиш. Горните два показателя обаче са в пъти по-високи от тези в Германия.

  Я да пробвам и с един въпрос. Знаеш ли какви са лихвените проценти в Унгария, от която изпадаш в умиление?

  Що ли питам! Естествено, че не знаеш!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#79] от "Владимиров":

  В България има няколко унгарски банки. Тези български банки ценообразуват по унгарски модел.

  В България има германски, италиански и гръцки банки. Тези български банки ценообразуват по съответен модел.

  Какви са лихвите по кредити в Унгария? За Гърция разбрах, че си чувал нещичко.

  Отговори си на този простичък въпрос и може би ще започне да просветва някъде мъничка светлинка, която ще ти покаже, колко малко разбираш от финанси.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Весело

  Да на е това начало на нова предизборна кампания?

  yustal
 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#83:"Владимиров"]да, ама не...лихвите там продължават да са си по-ниски от нашите.... [/quote]

  Имаше един виц, е който накрая програмиста казал:

  "... Кравите от това стадо, които ние виждаме, от страната от която ги виждаме, са бели!"

  Кои лихви са по-ниски? Я кажи какви са лихвите по потребителските кредити и овърдрафтите?

  Ето ти например овърдрафти по картови сметки. Избирай си:

  GO MASTERCARD / GO VISA
  16.82%
  18.32%
  GO GOLD MASTERCARD
  16.27%
  17.77%
  PLATINUM MASTERCARD
  13.76%
  14.76%
  AB VISA
  15.57%
  16.57%
  MY CLUB CARD VISA (IASO)
  17.32%
  18.32%
  GO TOYOTA VISA
  16.35%
  17.85%
  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#89] от "tribiri":

  Не изпадам в умиление от Унгария, а само посочих един правилен ход на правителството им. Това, че след това те се осраха е отделен въпрос, но е маргинално мислене на тази база да се твърди, че всичко, направено от Орбан е лошо...
  Разбирам тактиката ти да се хванеш за някоя дума в опит да ме обориш, но не го очаквах...просто те имах за по-интелигентен.....слабоооо......
  Лихвите по кредитите в Унгария са колкото българските +/- 1%, но...едно много голямо НО, което си забравил да провериш, основният лихвен процент в Унгария е 7% от декември и 6,5% преди това, при 0,22% от днес в България и 0,19% през декември 2011. Хайде сега ми пресметни отношението им към ОЛП и тогава ми давай за пример Унгария....защото май току що сам се н...а.........и моля те, недей сега да ми развиваш теории, че нямало връзка между двете.......

 94. 94 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#90] от "tribiri":

  Вече ти отговорих, а ти провери ли какъв е ОЛП в Унгария?

 95. 95 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#92] от "tribiri":

  Пак не четеш внимателно! И това съм го написал в коментар 66, който е отговор до теб:

  [quote#66:"Владимиров"]Защ при потребителските кредити лихвите са горе-долу еднакви, а при бизнес и ипотечните има такава разлика?
  Липса на доверие е отговорът и аз бих го приел, ако ми дадат обективни доводи....но не ги получавам... [/quote]

  ...и този пример, даден от теб за пореден път доказва ....моята правота! Че при политиката на банките в която и да е страна господстват субективни, а не обективни критерии......и точно срещу това трябва да сме твърди и да изискваме спраедливост...колкото и утопично да звучи..........все пак фашиста Орбан успя...

 96. 96 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#93] от "Владимиров":
  А според тебе това ОЛП за какво се ползва?
  Ако стане 10 или 100, дали ще разбере някой, освен хората, които имат да плащат лихви по съдебни спорове!
  Можеш спокойно да ми кажеш, че причината е в това, че унгарките имат по-големи цици от българките.
  Що се отнася до ипотечните кредити - елементарно е защо именно по тях лихвите в БГ бяха толкова по-високи! Просто банките си даваха сметка за строителния балон и знаеха, че кредитите им не са добре обезпечени, за разлика от кредитите в Германия и Гърция. У нас нямаше никакъв проблем да изтеглиш кредит на 4.5% лихва в евро, ако ипотеката ти покрива 1.5 пъти размера на кредита.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 97. 97 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#66:"Владимиров"]оснвният ресурс за кредитите е междубанковият пазар,[/quote]

  Това кой ти го каза!?

  Няма... НЯМА!!! такава банка в България, която да мъпира овърнайт мъни маркет с 35 годишни ипотечни кредити.

  Ипотечните кредити са задължително покрити със средносрочен и дългосрочен привлечен ресурс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 98. 98 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#93] от "Владимиров":

  Ето ти още малко материал за размисъл:

  1m Sofibor 1.94
  3m SofiBor 3.62
  6m SofiBor 4.87
  12 m SofiBor 7.04

  Т.е. ако поискаш на мъни маркет да си купиш едногодишни пари, трябва да се бръкнеш 7.04%. Ако искаш да ти ги дам на тази цена, пък ти после ще ми дадеш 35 годишен кредит на 4.5%!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 99. 99 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#98] от "tribiri":

  Към 30.12.2011

  Либор
  1м: 0,96429
  3м: 1,29214
  6м: 1,565
  12м: 1,91343

  Юрибор
  1м:1,024
  3м:1,356
  6м:1,617
  12м:1,947

  И моля те не ми давай повече за пример индекси, които никой не използва....неслучайно и аз в договора си с банката имам записан Либор......или май беше Юрибор, вече не помня...

 100. 100 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#97] от "tribiri":

  Теоретично да, практиката е да се вземат евтини кредити от майките....чак тази година някои майки, предвид проблеми с ликвидността, обявиха, че спират кредитирането на източноевропейските си поделения и те вече трябва да разчитат на привлечен капитал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK