Туристи останаха на улицата заради банков дълг на хотелиер

Туристи останаха на улицата заради банков дълг на хотелиер

© Мария СъботиноваСИБанк е пристъпила към  изпълнение по реда на Закона за особените залози срещу всички активи, които са част от търговското предприятие на нейния длъжник «Орфей 2002» ООД, към които спада и хотел «Орфей» в Пампорово. Това съобщиха от институцията по повод случващото се в хотела. 


По-рано dariknews.bg съобщи, че охранителна фирма не е допуснала туристи от Русия, Сърбия и България в четиризвездния хотел заради проблеми с имуществото на собственика на хотела - пловдивското търговско дружество "Орфей 2002". Някои туристи - клиенти на хотела, не са успели да си вземат багажа, а други не са били допускани до закуска от трима-четирима охранители, които са пазели вратите на ресторанта с палки в ръка. 


От СИБанк уточняват, че институцията е обезпечен кредитор по случая. Банката е получила държането на хотела по предвидените в Закона за особените залози основания и може да се разпорежда с него по своя преценка с оглед удовлетворяване на вземанията си.
Ръководството на «Орфей 2002» ООД е било уведомено съгласно предвидените в закона процедури и срокове и следователно не е имало право да пристъпва към продажба на туристически пакети, уточняват от банката. Според нейните юристи приемането на резервации при тази ситуация е проява на некоректно отношение към туристите и форма на измама спрямо тях, което предполага, че ръководството на дружеството носи изцяло отговорността и трябва да поеме последствията от незаконосъобразните си действия.  


"Действията на банката уронват престижа на един от най-големите ни планински курорти", коментира управителят на хотела Спасимир Пенчев, цитиран от сайта. По думите му това е и удар върху българския туристически бизнес. Доверието от страна на туроператорите към хотел "Орфей" ще спадне и те ще започнат да пренасочват клиентите си към други курорти, допълва той. Оплаква се, че в момента разнася част от предварително купената стока със собствен транспорт, за да може да покрие поне пътните разходи на туристите, които са били върнати.


Медията посочва, че СИБанк за втори път обявява хотела за публична продан, чийто срок изтича на 20 януари. Външен оценител е определил стойността му на 11 млн. евро, но и двата пъти банката посочи цена от 5 млн. евро без ДДС. Това е казал юристът Стефан Йовков, който представлява дружеството "Орфей 2002".


По думите му към момента няма хора, които да са заявили желание за оглед.


Според Йовков на банката си били предоставени договорите с туроператорите и разчети за очаквани приходи през януари, които са щели да покрият сериозна сума от задълженията, но тя е решила да затвори хотела.


В момента към фирма "Орфей 2002" тече открито производство без прекратяване на дейността под надзора на синдика Антоанета Петрова, съобщава сайтът. Полицията няма право на намеса срещу действията на охранителната фирма без прокурорско разпореждане и може да използва правомощията си единствено ако се стигне до саморазправа.   


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK