Нещастна годишнина за еврото

Нещастна годишнина за еврото

© ReutersНачалото на 2012 година отбелязва втория десети рожден ден на еврото. От техническа и финансова гледна точка единната валута се появява на бял свят на 1 януари 1999 година, когато всички финансови искове във валутите на първите 11 страни - членки на ЕС, са превърнати в еврови. Три години по-късно това обединение става "видимо" за европейските граждани, когато евро банкноти и монети заменят тези на страните - членки на първоначалната еврозона, пише в. Guardian.


В навечерието на първата десетгодишнина тогавашният президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише казва, че еврото е "помогнало да се защити икономиката на еврозоната от многото световни шокове и значителната нестабилност от последните няколко години". Настроението сега, по време на втория рожден ден, едва ли може да е по-минорно. Нерешените кризи в еврозоната и проблематичното й бъдеще са най-сериозният източник на шокове и нестабилност за глобалната икономика в момента.


През 2009 г. Трише твърди, че паричният съюз е добър за заетостта: "От пускането на еврото до края на 2007 г. еврозоната е създала повече от 15 млн. нови работни места, а безработицата е на най-ниското си ниво от началото на 80-те." Базите данни на Европейската комисия показват, че ръстът на заетостта в оригиналната еврозона (първите 11 страни и Гърция) между 1999 и 2007 година е 13.7 млн. Две трети от него – 8.9 млн. – обаче са в "периферията" – Ирландия, Гърция, Испания, Италия и Португалия.
С други думи, растежът на заетостта не е заради доброто функциониране на съюза, а заради проблемите му. Той е зависел от разширяващите се търговски дефицити на периферията и съответно излишъци в Германия и някои от съседките й, покрити от неустойчиви капиталови потоци от центъра към периферията.


Първото десетилетие на еврото всъщност бе резултат от две десетилетия ограничаващи макроикономически политики, насочени през 80-те към намаляване на инфлацията чрез високи лихви, а през 90- те - към подготвяне на почвата за паричен съюз чрез високи данъци и ниски публични разходи. Кандидатите за еврото жертваха развитието и заетостта, за да изпълнят условията от Маастрихт, познати като Пакта за стабилност и растеж.


Ако паричният съюз оцелее във формата, планирана сега от европейските лидери, лекарството може да се окаже по-лошо от болестта. Обявеният за "фискален съюз" не е нищо подобно – той не включва истинска координация на макроикономически политики или значително прехвърляне на приходи от данъци. Той е по-скоро авторитарна структура, която ще обрече по-слабите страни на постоянно и изключително натрапчиво наблюдение – формално от ЕК и ЕЦБ, а в действителност от Германия и Скандинавия.


Няколко основни елемента, с които да бъде променен планът за съюза, могат да бъдат споменати: масово опрощаване на дългове, финансирано от данък "богатство" върху частните средства, събрани по време на бума; значителни трансфери на средства от силните към слабите икономики в ЕС; и истинска координация на макроикономическите политики, чиято първа цел трябва да е край на германския меркантилизъм, който е източник на много от сегашните проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  "край на германския меркантилизъм, който е източник на много от сегашните проблеми"

  А кой ще плаща сметките след този край!

  подпис
 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И за нас!

  ура и да живей!!!
 3. 3 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Обявеният за "фискален съюз" не е нищо подобно – той не включва истинска координация на макроикономически политики или значително прехвърляне на приходи от данъци. Той е по-скоро авторитарна структура, която ще обрече по-слабите страни на постоянно и изключително натрапчиво наблюдение – формално от ЕК и ЕЦБ, а в действителност от Германия и Скандинавия.

  Германците биха казали: Храни куче да те лае.
  Французите ще се обидят, че са ги прескочили.

  Фискалният договор нещо скърца...

 4. 4 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Иначе годишнината не е толкова нещастна. Еврото се множи от вещата ръка на ЕЦБ и все пак прескочи трудната 2011

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  : масово опрощаване на дългове, финансирано от данък "богатство" върху частните средства, събрани по време на бума; значителни трансфери на средства от силните към слабите икономики в ЕС; и истинска координация на макроикономическите политики, чиято първа цел трябва да е край на германския меркантилизъм, който е източник на много от сегашните проблеми.
  ***
  1. " германския меркантилизъм" няма как да му се сложи край докато меркантилната е канцлер. Цялата стратегия на експанзията на германските капитали на изток е точно с тази цел да взима от бедните страни за да богатеят собствените и корпорации.
  2."масово опрощаване на дългове" - това няма как да стане безусловно .
  3."значителни трансфери на средства от силните към слабите икономики в ЕС" Когато една силна икономика насочи финансовата си мощ към слаба икономика това се нарича още финансова разруха и поглъщане .

  Изобщо ЕС се превръща в частен клуб на 3-4 държави които изяждат икономиките на останалите страни членки.

  Какво значи "данък богатство" ? парите на богатите които оперират в ЕС са невидими те са напълно анонимни стоят за регистрирани на свободните острови офшорни компании.
  Данъците ще продължат да ги плащат бедните.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Да малко е да обесят Меркозето, голяма беля заформиха за всички в ЕС само за една година.... абе комсомолски секретар - канцлер на Германия?
  Пак ще идат на отписване на съществена част от дълговете на прасенцата, ама като българина в султанската градина първом ще излижат 950 грама сол, ще ядат 45 тояги на голо и тогава ще си платят жълтицата ..... както ги съветваха евреите от САЩ още преди една година.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ахааа, сега германците им виновни. Га ядоха кифтяята, ни риваха, сига риват!!!!

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А стига бе, егати левашката статия!

  Горките прасенца видиш ли били експлоатирани от гадните фашисти, а ? А когато прасенцата се тъпчеха доволно без да си дават зор да работят, мааха гащи из кафетата и правеха предимно фиести и стачки - тогава не бяха експлоатирани, а?

  През това време фашистите чинно бачкаха. Ама те са гадни експлоататори, нали?

  Че, Германия и Франция направиха гаф, като тъпчеха в гърлата на прасетата наготово евро в големи количества е вярно. Но баш пък статия в защитата на оядените прасета.... не очаквах от редакцията на Дневник да спишат.

  И сега опрощаване на дълговете. С данък богатство. Щото било натрупано на гърба на горкичките прасенца вероятно? А тия дето са натрупали пари с работа (като редовия фашист) и тях да обложим, а? За да спасим прасенцата?

  Ай сиктир бе, а национализацията и единната власт на ком-партията кога да я очакваме?

 9. 9 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 458 Неутрално

  според мен нещата в еврозоната не са толкова зле колкото се описват. Да, има сериозни дългове които трябва да се изплащат. Да, това ще доведе до по-нисък стандард и обедняване на хората в европа и съответно до по ниски позиции на европа спрямо америка и азия. Но толкова. еврото ще си остане като валута, а европейският съюз даже ще се разшири още.
  по скоро някои хора трябва да се замислят как може при криза в брюксел още да имат такива раздути бюджети, и европейският бюджет да е толкова сбъркан. там изтичат милиарди без никои да го е грижа. е това време свърши - досега можеше да се пилее но вече не може.

 10. 10 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Някой очаква ли от английския в. Guardian други умозаключения.
  Несъобразявайки се с "експертите" от този вестник, Германия и Франция вървят напред, а Бразилия икономически изпревари Англия.
  Всъщност идеята на англичаните е да ползват предимствата на ЕС, без да се обвързват с политика и финанси, което напомня за паразит.
  Слабостта на еврото е в това, че няма как едно германско евро да е равно на едно португалско евро. От друга страна САЩ, като сатрап на ЕС, изисква от сателита ЕС да купува американски долари срещу европейските реални продукти.
  Всичко това е добре, но живеем в затворена система на земята, докато не покорим и населим ( колонизираме ) други планети. Рухването и ограбването на соцлагера отложи само с 20 години добруването на "великия" Запад. От около 230 капиталистически държави се дава за пример върха на сладоледа - САЩ, Германия, Франция, Англия и още десетина. Къде са останалите примери за капиталистическо добруване? По-добре да не отговаряме, защото ще стане въпрос и за България. Нашите чуждоверци и чуждопоклонници сигурно са готови с боклучавите си отговори. Боклук е имало и ще има, но мястото му е определено. Боклука на боклука.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 11. 11 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  само да знаеш колко си прав... + 1

 12. 12 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ей тази Англия... Като е за ядене и разделяне на благата произтичащи от членството в ЕС - първа пушка са...
  Обаче, като стане въпрос за поемането на по-сериозни ангажименти, както и за плащане, Англия - "ааа, не... не сме си за паунда... еврото не ни интересува"...

  Е и тази статия, както и интервюто на ББС на "водещи икономисти" са едно и също - пропаганда на англичаните
  за да оправдаят действията си против Европа и ЕВРОТО в защита на собствените си интереси...

  Както добре кава една английска поговорка:
  "Няма вечни приятели, има вечни интереси"

 13. 13 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За да се решат проблемите на ЕС, трябва да се спре харченето за социални програми, за които няма пари. Лакомите банки да бъдат оставени да фалират. За съжаление това ще означава кратка, но жестока криза (справка Исландия). Така че политиците ще продължават да отлагат, бюрократите от Брюксел ще искат още власт и контрол, а ЕЦБ ще бъде принудена да печата пари или ще правят фокуси със Фед като валутни суапове и др., което е едно и също. Дано поне Европа се интегрира. Поздрави. www.istinski-pari.com

 14. 14 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Колкото по-рано се разпаднат еврозоната и ЕС толкова по-добре.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 15. 15 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 644 Неутрално

  За съжаление авторите на статията са съвършено прави, Германия е част от проблема, колкото и на накой да не му се харесва това! По лошото в случая е, че без нея няма решение на кризата, а за Германия сегашното състояние е изключително изгодно!Достатъчно е непредубедено да се погледнат данните за икономиката им на фона останалите от клуба на еврото!

 16. 16 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "abc":

  не съм съгласен. Погледни данните за икономиката им и ще видиш че и германия не е толкова добре. просто медиите ни заливат с ефтини и плитки текущи данни, но в дългосрочен план нещата не са розови , както и за франция (да не споменавам англия , че там е още по-зле)

 17. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Искуство е да си стабилен-Трише.

 18. 18 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 515 Неутрално

  много писания невярвам на нито едно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK