Кувейтски консорциум осъди "Летище София" да плати обезщетение от 38 млн. долара

Кувейтски консорциум осъди "Летище София" да плати обезщетение от 38 млн. долара

© Георги КожухаровКувейтският консорциум, който изгради пистата на Терминал 2 на летище "София", е осъдил държавното дружество, което стопанисва обекта, да плати 38 млн. долара обезщетение. Новината съобщава в интервю за бордното списание на националния авиопревозвач "България Ер" - Bulgaria On Air - министърът на транспорта Ивайло Московски.


"Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара", казва пред изданието Московски като допълва, че "това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си".


Компанията Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons построи пистата на новия терминал на софийското летище, финансирана със заем от Кувейтския фонд за развитие. После заведе иск в Арбитражния съд в Париж срещу държавната компания заради забавени строителни разрешителни и неизплатени суми, които са възникнали допълнително.
От Министерството на транспорта тогава отказаха плащане на сумите заради липса на фактури за направените разходи от изпълнителя.


"Ако анализите ни покажат, че за осъществяването на амбициите ни за летище София са нужни толкова и толкова инвестиции, тогава ще решаваме по какъв начин да го направим", обяснява Ивайло Московски.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Еба*си непредвидените разходи за 38 млн. долара, като цялата реконструкция барабар с новия терминал струваше 200 млн. евро...Намирисва ми на измислена фирма, която в лицето на нашата незаинтерсована държава, изпратила най-вероятно ведомствените си адвокати, е решила да облажи покрай кризата.

 2. 2 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ми сега трябва да се търсят пари за нови депозити в Корпоративна банка. Защото да се извадят 38 млн долара си е цифра...

 3. 3 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"Софиянец"]Намирисва ми на измислена фирма, която в лицето на нашата незаинтерсована държава, изпратила най-вероятно ведомствените си адвокати, е решила да облажи покрай кризата. [/quote]
  някой наш мафиот много добре се е нагушил с парите

 4. 4 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  дьржавата да вдига даньците на честните частници и да има пари в бюджета както за дьржавни нужди така и за гафове с чуждестранни фирми инвеститорки

 5. 5 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Май който не се е пробвал, той не е осъдил Българските държавни институции?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 6. 6 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  Държавен "бизнес" ли е - пиши го "кучетата го яли". Или ще го източват "наши" хора на входа/изхода, или ще го осъдят международно да плаща глоби. А те, както всички знаем ще бъдат платени с нашите данъци и то вместо тези пари да отидат за здравеопазване, образование, сигурност, социал...
  Ще има ли виновни?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  И са кой ке плаща ?
  Няма ли най - накрая някой по - охранен държавен хрантутник да отнесе плувката ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Хитрата сврака, и с двата крака!
  Съдът винаги "прекарва" бунаците и те плащат като попове т.н. "акъл парасъ"! Проблемът обече е, че не плащат от техния си джоб, а от нашия - ДО КОГА????

 9. 9 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 757 Любопитно

  Kharafi and sons работи главно в страни от третия свят. Дори тук в Кувейт те не се занимават почти с нищо, за важните проекти в държавата идват компании от Европа и Япония.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Лично аз много се радвам ,че ще ми свалят още една кожа от гърба за данъци и ще ги платят на кувейтските айдуци !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Интересно !?! Как ли на Френския съд му стигнаха доказателствата за да издаде осъдителна присъда ??? А още по-интересното е дали нашите сладури са си мислили, че ей така просто Кувейтсите са ни построили писта за 38 мил. долара щото сме много готини ???

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2640 Любопитно

  "...заради забавени строителни разрешителни и неизплатени суми, които са възникнали допълнително..." - типично е, та нищо чудно няма в спечелването на делото, но нищо чудно няма и ако някой ИМ е "подсказвал" как да действат. Лошо, та лошо, а и мъгла...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Раята ще плати,споко! и не за едно,а за много летища..за космодруми! Вода гази..жаден ходи! тя,раята, плаща,не е спирала! или Боковата и той самин ще платят от претъпканите им ЛИЧНИ сметки?? По-скоро те и такива като тях са се нагушили по космодруми и сонди...Не по-скоро..а най-вероятно и не най-вероятно,а е сигурно!

 14. 14 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  докъде изпадна от всякакви БЕЛИ класация бугарската държавка и страничка...3-я свят!? Кувейтчани да идват да турят бетона на летище?! 22год. "висши" БГ айдуци-ОТ-ДО..са за сбирка еднократна едноактна на стадиона! казах!но колко пъти да го повтарям?

 15. 15 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 466 Неутрално

  как може бе... това за летище като нашето са адски много пари. сега ще си платиме това дето е инвестирано от фонда на кувеит с лихвите...

 16. 16 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Весело

  защо в долари ?!
  нали в евро се работи както в българия така и франция
  предполагат че еврото си губи стойноста и докато се наканят да плащат виж изчезнало ...

 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Няколко уточнения:
  1. Съдът не е френски. Това е арбитражен съд към междунардоната търговска камара в Париж. Страните си избират арбитри ( интересно, кой ли е бил българският арбитър) и уговарят условията по делото или използват правилата на МТК.
  2. Летището ще плати и още как. Има Ню Йоркска Конвенция , която прави изпълнението много лесно.
  3. Парите най-вероятно няма да се плащат наведнъж , а ще има погасителен план.Не че от това става по-хубаво.
  4. Понеже някои се съмняват ,че българската държава само губи, има случаи в които печели. Такъв е случаят "Плама". Само че това си е пирова победа отвсякъде защото за такава победа се плаче и то с кървави сълзи. Причината: България плаща 13 млн. долара за правна защита, а ищецът по делото 3 милиона ако не ме лъже паметта.
  5. Адвокатите на българската страна са за бой. Но тези които наистина са за бой са адвокатите съставили договора м/у летището и кувейтският изпълнител , в който сигурно е бил пълно с условия благоприятни за изпълнителя. Което показва, че изпълнителят си е имал "здрав" български гръб , който е осигурил тази неблагоприятна сделка и последващото развитие. Ако журналистите малко се разровят ще си спомнят още една класическа далавера на прехода: наемането на самолети Боинг на лизинг през 90те от БГА Балкан , в която дейно участие взе Васил Гоцев, бивш министър на правосъдието. Но както и е да е. Тогава както и сега: битият бит, осъденият осъден.

 18. 18 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Любопитно

  защо се съгласихте тогава на арбитражен съд
  той не подлежи на обжалване

  или в българия подлежи, или бяхте сигурни с мотивациите ви че арбитъра ще се смили над вас защото сте "бедни" и не искате да плащате

 19. 19 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#17:"drake"]Тогава както и сега: битият бит, осъденият осъден.[/quote]
  като и бития,и осъдения,а и тоя който тепърва още ще и плаща е познайте кой? ..народчето...

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#19] от "triton123":

  Ще плащат те и всички разходи на Боко Тиквата

 21. 21 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#17:"drake"]4. Понеже някои се съмняват ,че българската държава само губи, има случаи в които печели. Такъв е случаят "Плама". Само че това си е пирова победа отвсякъде защото за такава победа се плаче и то с кървави сълзи. Причината: България плаща 13 млн. долара за правна защита, а ищецът по делото 3 милиона ако не ме лъже паметта.
  5. Адвокатите на българската страна са за бой. Но тези които наистина са за бой са адвокатите съставили договора м/у летището и кувейтският изпълнител , в който сигурно е бил пълно с условия благоприятни за изпълнителя. [/quote]
  Изцяло съм съгласен с мнението ти. Има още едно спечелено в ICC - Салини с/у България и пак беше въпреки "колегите", които са творили преди това.

 22. 22 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#17] от "drake":
  "журналистите малко се разровят ще си спомнят още една класическа далавера на прехода: наемането на самолети Боинг на лизинг през 90те от БГА Балкан , в която дейно участие взе Васил Гоцев, бивш министър на правосъдието"
  и накрая не платиха сметката в "ресторанта" просто избягаха за по лесно накрая не платиха и горивото и самолетите и така им ги взеха
  и това било министър на кривосъдието
  това беше с балкан ами с jes air не беше ли същото сега гледам оперират под балкан айр

 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара", казва пред изданието Московски"-правете си сметката колко са били заинтересувани от изхода на делото нашите мъдри държавници и колко са поддържали връзка с представляващите ги в съда,щом са разбрали за присъдата,чак като са получили писмо...

 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ". . . казва пред изданието Московски като допълва, че "това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си". . . "

  И без това летището бе лишено от възможността да реинвестира в развитието си - правителството му прехвърли задължението да инвестира в абсолютно ненужното летище в Балчик минимум 40 милиона лева.

 25. 25 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#21] от "yordanovmg":

  Точно затова се учудвам защо е тази любов към Международната Търговска Камара , която постоянно изпитват българските държавни институции.България е съдена и в ICSID , но поне там задуха вятърът на промяната и арбитрите започнаха да се съобразяват малко повече с интересите на държавите-ответници по делата, а не само с интересите на инвеститорите, особено след аржентинското фиаско. Не че ме интересува особено, просто забелязвам , че начините за крадене са еволюирали от пладнешки обир до sham litigation. Явно е ,че вината не е само в тези загубили делото , а в тези които са съставили договорите на първо място: оттам са тръгнали всички проблеми за летището. Мда...не всички проблеми в живота се решават с маваши гери и песни на Веселин Маринов за родната полиция ,която ни пази

 26. 26 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До Неделчо:
  Чак хвалба не беше.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Е това е наистина е било царска поръчка .Само такава персона разполагаща с глупаци верноподаници , може да си позволи да наемат за строители кувейтци - за който се състезават да строят най-високоразвитите страни в света.

 28. 28 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#23] от "eurogi":

  аз съм сигурен че те дори и не са имали адвокат който да ги представя или ако са то той не е бил квалифициран освен да се съгласи на арбитраж

  обикновенно за такива дела се наемат световно известни адвокатски фирми а те струват повече понякога от присъдата в случая а и аргуменнтите им са като ''улична кавга" - покажи бележка и ще ти платя иначе гледай си работата.
  ако в българския съд става то в международния е просто смешно така както е и смешно да се дискутира цялото това.

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Имаме правителство то глави-тикви или пладнешки хайдути.
  Интересно ми е ще има ли парламентарни въпроси на тази тема?
  А пенсионерите да го духат!

 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#29] от "shumkar": Все още пенсионерите си получават пенсиите ,така че по - добре е да спрат да хленчат, и да помислят малко и за тези който им ги изработват !

 31. 31 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...че за осъществяването на амбициите ни за летище София.... "

  Когато набутваш, чрез множество "законови" и "изключително прозрачни и прозиращи" врътки, десетки милиони на избрани от Вашата "задруга на майсторите", това "амбиции" ли се нарича? Те и до сега не бяха малко "амбиции" по "градежа" , не бе чудо, за да се струпа нещо, което е далеч от понятие за съвременно летище! То писти ле не пропадаха, тавани ли не се срутваха, стрехи хвърчаха като сламки, машини се строяваха като за парад, пари се искаха, а сега имало и още "амбиции"!

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  арабите са имали документите но не са ги представили на дьржавата тиа не е платила и сега са ни осьдили да си платиме
  аз работих в една фирма на ТРЗто не и се ходеше до нои да ми регистрира трудовиа договор и две години работих на граждански договор и сега ниамам две години трудов стаж а ТРЗто е пенсионерка и нема спомен от мен

 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  е осъдил държавното дружество, което стопанисва обекта
  ...........
  Съдебната система работи навсякъде, само не и у нас.
  Нали ви разправях, че нашите мутри и олигарси се правят на мъже само у нас, защото им вървят номерата - системата е тяхна и работи за тях.
  Подадът ли си носовете навън, я ги отстрелват, я им бият шамари,
  понеже всъщност това са едни пиклювци, чиито дядовци-лузъри са хванали гората навремето, от няма и къде.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#30] от "do":
  Имах впредвид надеждите им за повишение на пенсиите, че излетяха за Кувейт.

 35. 35 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 581 Весело

  Да им приседне камилското с картофи дано!
  Аллах да ги порази от кувейтци да станат изкуфейтци!

 36. 36 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#33] от "СДС":
  много точно казано +++

 37. 37 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този израз "получихме писмо, с което ни известяват" е доста странен. Излиза че министърът на транспорта не е знаел че се води дело с материален интерес от 38 милиона долара и то в неговата шибана сфера -транспорта!? Извинявай Московски , но това е нелепо. Вече трябва Кувейтски да ти викаме.

  Свободата е на върха на копието...
 38. 38 Профил на vuzmuten
  vuzmuten
  Рейтинг: 409 Гневно

  Искам отговорните лица да си понесат отговорността, да си разпродават имуществото и да покриват загубата!

  А този Московски е абсолютен некадърник!

 39. 39 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не се притеснявайте, Боко ще пътува до Кувейт и ще уреди нещата. Току виж прерязал лентата и там на някой изкуствен екзотичен остров.
  Днес например г-н премиерът и още половин дузина министри се изсипаха от София, та чак в Бургас, за да открият ремонтираният (не нов) театър "Адриана Будевска". За какво са ни театри, по-добър театър от "Народното събрание" и правителството няма.

  Fortuna favet fortibus.
 40. 40 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#37] от "rosen":
  имайте предвид че правителствата в българия се сменят често и пвинаги след избори
  за разлика от развитите страни в българия предполагам всичко се унищожава да не разобличи предшествениците му (нещо много лошо и за което трябва да се постави закон които да търси отговорност на предшните правителсва ако те са злоупотребявали и унищожавали без разрешението на съда)
  но как се приема такъв закон ?!
  судът трябва да е неутрален.


  отново всичко пак опира до съда без такъв държавата не е държава а цигански катун

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  НЕПРЕДСТАВЯНЕТО НА ДОКУМЕНТ ЗА ИЗВЪРШЕНА ДОПЪЛНИТЕЛНА РАБОТА НЕ ОСВОБОЖДАВА ПЛАТЕЦА, АКО КОНСТАТАЦИИТЕ СА,ЧЕ РАБОТАТА Е ДЕЙСТВИТЕЛНО ИЗВЪРШЕНА.

  ЗА ЦЕЛТА СЕ СЪСТАВЯ ПРОТОКОЛ, А СЛЕД КОЕТО СЕ ТЪРСЯТ ДОКУМЕНТИ И ДРУГИ ХАРТИИ.

  НО НАЛИ КАРАМЕ ПО КОМУНОИДНОМУ, А И ИСКАМЕ ДА МИНАВАМЕ ТЪНКО, ОТ ТЪНКО ПО-ТЪНКО, КАКВИТО СА ПОВЕЛИТЕ НА ПОСТКОМУНОИДНИТЕ НИ АДМИНИСТРАТОРИ И РЪКОВОДСТВА.

 42. 42 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Весело

  в края на краищата $38 М са нищо за една държава има индивидуални личности които ги правят на ден тези пари...
  но интересното е че някой не могат и не искат да разберат принципа нещо което е по зле от всичко останало

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  С тези презумпции сега нито развитие на аеродрум София, нито на ТИМОМУТРОПОДОБНОНУЖНОТО им в Балчик.

  Защото имено с тези ДЪРЖАВНИ ПАРИ "спестени "уж от кувейтците се започна създаването на близкото до Варна аеродрумче.

  ЧЕСТИТО!

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#42] от "greenswich.ct":

  Напротив Всичко е Много Добре Преценено и Разбираемо.

  Държавните кранове на бюджета се повреждат нарочно и периодично от хора пратени уж да извършат ремонт. Естествено пак срещу заплащане на "услугата."

 45. 45 Профил на vuzmuten
  vuzmuten
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#43] от "convince":

  Недей така, че освен на ТИМ летището е нужно и на Краси Гергов - шефчето на БТВ-то и на неговите авери социолога Андрей Райчев и сие

 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  40 милиона са джобни пари.
  Да видим какво ще каже Дядо Иван!
  Неустойките по договорите за енергийните проекти ще ни бъдат предстваени скоро.
  Егахти и кариерите! Обираха мандри, обраха народа, сега обират и от бъдещето на внуците ни.
  С размах работят партизаните, не може да им се отрече. И всичко напълно легално. Учебник може да се напише по тях.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  това е повторение на скандала когато кувеитски шеих слезе на терена и московски сьдиа отмени гол на другиа отбор срещу кувеит
  сьщото е и когато саддам нападна кувеит и после ирак беше победен с циалото руско орьжие от американците

 48. 48 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "bokko":

  Договорът е сключен 2002 година със така наречения Кувейтски фонд

 49. 49 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Искам имена ! Имената на адвокатите работили по сключването на сделката , имената на адвокатите посъветвали да не заплаща заработената сума , имената на сключилите сделката . Искам имена ! Не искам телевизионни смешки подобни на тези с арестувания във Военна болница доктор с подкум от 50 лв , който го даваханяколко дена с белезници , като поредния ромски скандал в неизвестно на никого село .Искам имената на собсветвениците на х-л Орфей в Пампорово ! А защо се спряга там като собственичка Цв.Бориславова ? И щеги съди ли държавата за уронване на престиж ?

 50. 50 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "shumkar":

  Що бе ще има,продаваме на горския резиденциите и ще има за пенсионерите.

 51. 51 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да върнат данъците на хората и да си ги потърсят от виновните.

 52. 52 Профил на greenswich.ct
  greenswich.ct
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#46] от "СДС":
  да бяхте ги спрели
  имахте тази възможност преди 20 г. но някои решиха да са с тях та да се съревноват "кой повече може" а те точно това чакаха "и чистите да си изцапад ръцете с кръв"
  ето на какво заприлича след 20 и + години

 53. 53 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#17:"drake"]Адвокатите на българската страна са за бой. Но тези които наистина са за бой са адвокатите съставили договора м/у летището и кувейтският изпълнител , в който сигурно е бил пълно с условия благоприятни за изпълнителя.[/quote]
  Както всички разписали се в темата и аз не познавам изобщо нито сделката, нито договора, нито как са се развили нещата. А и статията дава оскъдна информация. За туй ще попитам, "по гаргамелски", няколко въпроса:
  1. Защо никой не предполага че поръчителя (държавата) наистина не е дала възможност на изпълнителя да започне работа (разрешенията).
  Който малко познава бранжа знае че във всеки договор има стандартна клауза в която поръчителя плаща на изпълнителя дневни разноски/неустойки, ако по вина на поръчителя изпълнителя не може да работи?
  2. На всеки по голям обект има независим, обективен, тех'надзор, който одобрява т.н. "допълнителни работи". В обекти като този тех'надзора е НЕ БИ трябвало да е български(демек зависим). Ако този тех'надзор е одобрил "допълнителните разходи", и България не ги е платила, какво толкоз чудно че независим арбитражен съд е задължил България да ги плати?
  3. От нета научих че в България отдавна е практика да не се плащат навреме изпълнени държавни поръчки. А после се предлага да се изплатят дълговете, но след получаване на "намаление". Работело с български фирми "щото те крадяли, та могат да си позволят да дадат намаления". Дали това неплащане не е някаква мутация на гореописания процес. Ама кувейтците не се съгласили на намаление а отишли да съдят държавата България, нещо непознато, и немислимо за български предприемачи?
  П.С. Моля спестете си споменаването на случая Балкан/Зееви. Щото същия съд отсъди ЗА Зееви срещу България.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 54. 54 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Аре сега да тръгнат да го продават...

 55. 55 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  зимата пак ни изненада....
  това дело да не е заведено вчера, че сега се изненадват

 56. 56 Профил на stop_idiot
  stop_idiot
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По стечение на обстоятелствата работех с няколко камиона на летището.Не кувейтци гушнаха парите,братя.Нашенци са.Кувейтците бяха само за фасада.

  ЛЪЖАТА,ДОРИ КОГАТО ПРЕТЕНДИРА ДА Е С БЛАГОРОДНИ ЦЕЛИ ,Е ПАГУБНА ЗА ОБЩЕСТВОТО.
 57. 57 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Едва'ли това е цялата истина? булгаристанските-олигархини медии са доказали ,че нас раята ни имат за помияри и ни заливат с помия после ни гледат сеира

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 58. 58 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 581 Неутрално

  курвенската банка на Ц. БОРИСОВА и червения "бардак" ще намажат ,явно ! Пак има сигурно апетитни парцели за купуване ,препродавани от "вещи" лица , но забележете - не са разпръснати по кърищата , а на едни сладки местенца , нали така ДРУГАРИ , ПОПРАВЕТЕ МЕ ,АКО ГРЕША ?

 59. 59 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Кое правителство сключи договор за строеж на втора писта с въпросния "кувейтски" фонд? Не беше ли Църовото?

 60. 60 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Оказа се, че не съм сбъркал в предположенията. Църовото правителство е сключвало договорите с "кувейтския" фонд.

  http://www.investbulgaria.com/SofiaAirport.php

  According to the plan a new Sofia Airport terminal was built to the east of the current terminal, and a second runway was constructed alongside the existing one. Total cost of the project was planned at 200 million euro. The financing was secured in 1997-98 from the European Investment Bank (60 million euro), Kuwait Fund for Arab Economic Development (12.3 million Kuwaiti dinars, approx. 41.5 million euro), European Union's Phare programme (7.6 million euro). In August 2000 an ISPA grant of 50 million euro was allocated and in December the Financing Memorandum was signed.

 61. 61 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#45:"vuzmuten"]Недей така, че освен на ТИМ летището е нужно и на Краси Гергов - шефчето на БТВ-то и на неговите авери социолога Андрей Райчев и сие [/quote]
  Тук бъркате, летището в Балчик ще е САМО за правешката мутра от бТВ - Кр. Гергов (уж там беше Мърдок), и ще е в конкуренция на летище Варна (на ТИМ).

 62. 62 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Днешното българско правителство няма капацитет. А ние подвеждани от кресливи друговерци и чуждопоклонници, избираме не елит, а боклук.
  Късно е за питане, време е за плащане. За нашите управляващи ние сме чужд гръб и 100 тояги са ни малко!

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 63. 63 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  По повод на некомпетентните глупости писани тук и във статията да ви кажа, че компаниите на кувейтската фамилия Карафи - "Mohammed Abdulmohsen Al-Kharafi and Sons" за строителни конструкции и "Kharafi National" за Механо - електрически инсталации са всред десетте най-големи световни контрактори в тази област. Самият старейшина не е от Кувейтското кралско семейство (не е шейх) но дълги години заемаше високи постове в парламента на страната. Не е трудно да се разбере защо често негласно условие в договора за отпускане на изгоден заем от Кувейтския Световен фонд за развите е те да бъдат избрани за главен контрактор (изпълнител) на обекта. По подобен начин и отново по проект на същия проектант (Холандската консултантска фирма NАТCA) преди 16 години построиха и международното летище в Адис Абеба. В състава им работят главно египетски специалисти, но имат и топ инженери и мениджъри от Англия, Съединените Щати и т.н. Аз лично много съм работил с тях на големи обекти в Кувейт и мисля, че са много добри контрактори. Като консултант по електро и комуникации частта на големи обекти съм успявал "добре да ги изцедя" ако не спазват проекта или се опитат да влошат качеството на работите. Когато ги хвана "на тясно" обаче винаги изпълняват и мълчат освен да кажат едно приятелско "You gave us hard times!" Винаги на големи обекти възникват непредвидени усложнения или по желане на собственика се правят изменения и допълнения и когато количеството им надхвърли предварително договориран % (обикновено 20-25%) от количеството в контрактуваната (проектната) сметка тяхното плащане става по ново ценообразуване съгласно цените актуални в момента на промяната. Доказването на цените (вариацията) от страна на контрактора не става по фактури (цените на материалите се проверяват от собственика и той е задължен да си направи собствено проучване на пазара), а по методика, която е била договорирана в първоначалния контракт. Затова и имайки предвид конкретните условия на обекта "Sofia Airport" ми се струва, че 38 млн Щатски долара са съвсем реална цена. Още повече, че тук влизат и лихви за просрочено плащане. Освен това световна практика e собствениците да не плащат или да бавят плащанията за вариациите, тъй като добре знаят, че докато мине срокът и се реши арбитражното дело те ще получат много по-големи печалби от "въртенето" на просрочените пари отколкото са загубите при плащането след арбитража. Арбитражния съд знае много добре това и затова в повечето случаи отсъжда в полза на контрактора. Добрите контрактори винаги са калкулирали подобна загуба още при офертата си за основния контракт. Даже разчитат на паричен поток, който се влачи непрекъснато 10 години след приключване на съответните обекти, като перо в бюджетите си и имат отдели, които се занимават само с тази дейност. В нашия конкретен случай не знам кой и как е "въртял" парите от просроченото плащане, но добре е спечелил. Въпросът сега е да се платят тези 38 млн диолара от спечелилият, а не да се казва Карафи осъдиха България! Така излиза, че пак Бойко е виновен, а добре знаем, че обекта се построи по време на тройната коалиция! Иначе Бойко може да излезе виновен и за потопа и за Ноевия ковчег! Поздрави от Кувейт!

 64. 64 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Евала за смисления коментар! За разлика от "харалампенето" и лозунгите в някои от коментарите тук, ти поне познаваш нещата. Не че съм съгласен с абсолютно всичко де. Като например следното: [quote#63:"gibi"]негласно условие в договора за отпускане на изгоден заем от Кувейтския Световен фонд за развите е те да бъдат избрани за главен контрактор (изпълнител) на обекта.[/quote]
  Едва ли разликата от 2-3% в лихвите на финансирането на 20% от общата сума би оправдало да се избере главен контрактор чиято цена е 30%(или 20, или 10) по висока от тази на другите. Особено ако от ЕС те гледат под лупа как провеждаш търга между контракторите. По вероятно е "подразбирането" да се включи конкретен контрактор (ако той е на ниво, и се е доказал в подобни работи преди, както ти твърдиш за конкретния) в "затворения търг" на няколко поканени да участват контрактори.
  Не съм толкоз съгласен и че е
  [quote#63:"gibi"]световна практика e собствениците да не плащат или да бавят плащанията за вариациите, [/quote]
  Може би става дума за по..."екзотичните" държави
  Щото ако някому излезе име на лош платец, тогава ВСИЧКИ дигат цените като участват в неговите търгове. А евентуалната печалба от въртене на забавената сума от един обект едва ли е по голяма от увеличаването на цените на всички следващи обекти. Е, това важи само за случая когато взимащите решения мислят малко по далеч от...следващите избори де

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 65. 65 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Аз като потребител ще кажа ,че летището /дори и Терминал2/ изглежда зле и съвсем не отговаря на съвременните стандарти.
  Мениджъмнта и повечето неща копират времето на късния социализъм с малко от лустрото и блясъка на "Кореком".
  И си спомням ,че Щрабак /Австрия ,доста пъти влизаха в задочен конфликт с кой ли не, но истината освен поредната клюка не достигнаха до нас.А и за какво ни е??Нали парите са там от някой..

 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2440 Гневно

  Безобразие! И кой подаде оставка или беше уволнен за това престъпно бездействие?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK