Намалете работната седмица на 20 часа, призовават британски икономисти

Намалете работната седмица на 20 часа, призовават британски икономисти

© ReutersДокато Великобритания се опитва да се отърве от кредитната криза, а въглеродните емисии на страната се увеличават все повече, утре експерти ще се съберат в Лондон, за да предложат на британското правителство новаторско решение на тези проблеми: по-кратка работна седмица.


Мозъчният тръст New Economics Foundation(NEF), който организира събитието в London School of Economics, твърди, че ако всички работят по-малко часове – около 20 седмично – ще има повече работни позиции, служителите ще могат да прекарват повече време със семействата си, а огромното потребление на енергия ще бъде ограничено. Ана Куут от NEF коментира: "Има голямо разминаване между хората, които имат твърде много работа, и тези, които нямат никаква."


Тя набляга на обсъждането какво обуславя икономическия успех и дали опитите да се вдигне ръстът на британския БВП трябва да е основен приоритет на правителството. "Живеем ли само за да работим, работим, за да печелим, и печелим, за да консумираме? Няма доказателства, че ако по-малкото работно време стане правило, икономиката ще е по-малко успешна; точно обратното." Тя дава за пример Германия и Холандия.
Икономистът Робърт Скиделски пък коментира, че бързите промени в технологиите означават, че дори и когато кризата свърши, в следващите години ни очакват по-малко работни места. "Цивилизованият отговор трябва да е споделяне на работата. Правителството трябва да установи максимум на работната седмица."


В миналото много икономисти са подкрепяли тезата, че с подобрението на технологиите, които вдигат продуктивността на работниците, хората ще изберат да се възползват от това, като работят по-малко и си почиват повече. Вместо това в много страни работното време се увеличава, а Великобритания има най-дългата работна седмица в Европа – 48 часа.


Скиделски коментира, че политиците и икономистите трябва да търсят растеж по-малко. "Истинският въпрос пред богатството днес не е темпът на растеж на БВП, а как се разпределя богатството." NEF настоява и гъвкавото работно време да стане право на всички работещи във Великобритания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK