Столицата планира "обслужване на едно гише" за бизнеса

Столичната община планува да създаде нова общинска агенция за насърчаване, привличане и подмагане на инвестиции и инвестиционни проекти до началото на март

© Асен Тонев

Столичната община планува да създаде нова общинска агенция за насърчаване, привличане и подмагане на инвестиции и инвестиционни проекти до началото на мартСтоличната община ще създаде Център за обслужване на бизнеса на едно гише, където да може да се получи цялата информация на всекидневната работа в София, подготвена специално за всеки клиент, независимо от размера, националността или бизнес сектора, в който работи. Това става известно от предложение на общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Малина Едрева, което ще бъде разгледано на редовното заседание на общинския съвет в четвъртък.


Те предлагат да бъде създадена нова общинска агенция за насърчаване, привличане и подмагане на инвестиции и инвестиционни проекти.


Предстои да се създаде работна група, която в двумесечен срок да изготви предложение за правния статут, необходимите финансови и материални ресурси за дейността на агенцията. След това кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на общинския съвет създаването на новата агенция.
В предложението е записано, че идеята е дошла след провеждането на срещи с представители на малкия и среден бизнес, както и проучването на международен опит.


Основните цели на агенцията ще бъдат развитието на София като регионален бизнес център, мониторинг и оценка на ефективността на планираните и провежданите общински политики по отношение на инвестиционния климат. Като цел е набелязано и сътрудничеството с научни институти, университети, неправителствени организации и частни лица.


Като основна задача още са набелязани участие на общината в подготовката на документация по проекти от нейно името за кандидатстване по финансиращи програми на национално и европейско ниво.


В предложението е залегнало и осъществяването на сътрудничество с органи на изпълнителната власт или с регионални сдружения с нестопанска цел за привличане на чуждестранни инвестиции и за развитие на инвестиционния потенциал.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Нещо електронно правителство....Деклрариране на данъчни обстоятелтва онлайн, на декларациите за частно сметоизвозване.... Тези изоставени трошки, които лежат по 30 години на улицата, пак ли ще се извиняват за тях, че "не могат да откирят собственика, да му връчат глобата, защото само КАТ има тази информация" ?????

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  НЕ!
  Само НЕ на още администрация!
  Моля!

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Чакаме Планът "Дянков".

 4. 4 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз без да се вгледам внимателно в заглавието, в началото прочетох "София празнува "обслужване на едно гише" за бизнеса... А то било само план все още

 5. 5 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Обслужване на дни шише? Е най -после една зелена идея...

 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Аз не видях в текста, къде ще се обслужва на едно гише - ще се създават поредните администрации - център за обслужване, където ВНИМАНИЕ, няма да има услуги, а информация и общинска агенция, която да планира как да пере пари от европейски проекти.

  А някой няма ли и да работи помежду другото?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Кой и как ли точно ще се облажи тоз път? Както вече знаем, нищо не се прави по толкова тривиални причини като "полезно е за обществото". Дреме му на някого за обществото...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 8. 8 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Сигурно ще стане. Точно както е на снимката. Тази леля например ще обслужи на едно гише един човек за един ден. Е добре, двама. Ако е в настроение, разбира се.

 9. 9 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Столичната община ще създаде Център за обслужване на бизнеса на едно гише, където да може да се получи цялата информация на всекидневната работа в София, подготвена специално за всеки клиент, независимо от размера, националността или бизнес сектора, в който работи."

  ???
  Честно, не разбрах какво ще прави тази Агенция

 10. 10 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Г-н Прошков щеше да направи доста по-смислена електронна система, ама нейсе...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Център за обслужване на едно гише за.. даване на информация, а не за реални услуги? Господи, какви кретени. Типично по комунистически се увеличава зверски администрацията.

  До коментар [#1] от "cinik":

  Електронно правителство? Герб?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хайде още няколко хрантутника на наш гръб........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"Tuco"]Г-н Прошков щеше да направи доста по-смислена електронна система, ама нейсе...[/quote]

  ++++++++++++

  Точно !!!! Ама нали на гребена на вълната са разни юрдечки....фарфъндъчки.....буалки......И от тях читавите не могат да пробият.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И задължително новите хрантутници ще са членове на грОб......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#14] от "ARRI":

  Това е ясно. Йордечка, назначавайки новите районни кметове, всичките от Герб каза - така са решили хората на изборите, затова ще назначаваме само наши хора. Та не очаквай друго.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони!":

  Ще ти ракажа най-краткия виц:

  бойко и цецо играят шах.

  Та какво читаво да очакваме от хора, които само могат да въртят бухалката и да ритат мачлета.....?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Май ще успеят с Е-правителството до края на мандата.

 18. 18 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Нещо не виждам кадрите на ГЕРб способни да поемат и управляват този проект,а иначе идеята е копирана от Бавария

  и най-умният си е малко прост....
 19. 19 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Столицата планира "обслужване на едно гише" за бизнеса....."
  А Правителството планира "обслужването на една дупка" за всички......."?

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  България ще стане цивилизована държава, когато изчезнат гишетата. Тези гишета на запад няма да ги намерите. Там в един голям салон има разположени много маси, където служителите ви обслужват. Гишето е някакво гадно българско изобретение.

 21. 21 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#9:"kr"]Честно, не разбрах какво ще прави тази Агенция[/quote]
  Ще спомага за увеличаване на броя на администрацията.

 22. 22 Профил на kratuncho1
  kratuncho1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сигурно пак нещо не съм разбрал, ама нали забраниха да се използва бъдеще време с устен декрет. Така де, боко нали рече, че "ще" се забранява ... ей тази липса на дисциплина съсипва и най-доброто управление. Това разбира се не значи, че пак няма да си висим пред гишетата, но е някак си ободряващо да предвкусваш светлото бъдеще ... Ааааа, някой може ли да направи статистика, колко пъти излизахме от кризата през последните 2 години и все в бъдеще време ...

 23. 23 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 726 Неутрално

  що да занимаваш самоковската превъзходна или не дай си боже Тиквата??? - отиваш на гишето и коренопреклонно си плащаш за всички по веригата - гишето - строго и справедливо....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 24. 24 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Докато разгневена тълпа не нахлуе от задната страна на гишетата и не им нахлузи кашоните с бумагите на тиквите, нещата няма да се оправят.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 25. 25 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 410 Неутрално

  цяла България е едно гише..от едната страна само се тъпче,а от другата -само се прибира! Обаче натъпкване няма!! Другото е бошлаф!!

 26. 26 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Абе само вижте снимката! Само погледнете! Една служителка, а пред нея- купища хартии и картончета! Като библиотекарка от 18- ти век! А пред гишето- естествено- опашка...

  Служителката не е виновна. Тя сигурно си върши работата...

  Обслужването на едно гише е почти изхвърлено в развитите държави. За 10- тина години в САЩ на "гише" съм ходил един или два пъти- и то защото трябваше да ми проверят зрението за нова шофьорска книжка. Просто още не проверяват зрение през Skype, да речем... Другото, за което се сещам е годишен преглед на колата- все още механиците не идват по домовете за тази услуга. Ама там не е на гише- пиеш безплатно кафенце и водичка в чакалнята към сервиза...

  Абсолютно всичко останало (а то не е малко)- през Интернет. Няма гишета, няма чакане, няма лелки с отрупани с хартии бюра.

  А в БГ сега решили да правят едно гише. В една община.

  А това направо цепи мрака:

  [quote#0:"СТАТИЯТА"]където да може да се получи цялата информация на всекидневната работа в София, подготвена специално за всеки клиент, независимо от размера, националността или бизнес сектора, в който работи.[/quote]

  Каква цяла информация, каква всекидневна работа (на отдел Чистота ли?) в София, какви размери и националности- не е много ясно.

  И докога администрацията в БГ ще възприема "бизнеса" като клиенти? Клиенти имаха теляците в баните преди време!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Дано става въпрос за реален план а не само думи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK