Семерджиев: Повече не можем да потискаме цените на тока

Семерджиев: Повече не можем да потискаме цените на тока

© Анелия НиколоваВъзможностите ни да потискаме цените на тока са изчерпани до голяма степен. Оттук нататък ни остава да се съобразяваме с още фактори като плащането на емисиите въглероден диоксид от страна на производителите. Това казва в интервю за "Труд" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той допълва, че в общия микс влиянието на тези централи е голямо и това неминуемо ще доведе до увеличението на цените на тока.


Ангел Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз. "Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна - показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата", казва председателят на енергийния регулатор.


Според него в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик. Практиката в други страни показала, че малко домакинства сменят доставчика си. "В България пазарът все още не е достатъчно развит и ликвиден. Хората ще трябва да следят цените и условията на различните доставчици", посочва Семерджиев.
Председателят на регулатора не смята, че се ощетява "Булгаргаз", като не се приема размерът на исканите от компанията повишения в цената на газа.


"Не приемам, че има проблем с неговата нормална дейност. Основният проблем на компанията е, че има много длъжници, чиито задължения не могат да бъдат поети от сегашните консуматори", казва Семерджиев. Той коментира обаче, че не разбира защо общественият доставчик трябва да има висока печалба "...и къде ще ги влага тези печалби? Той трябва да осигурява стабилни условия за развитие на пазара на едро на природен газ и това се опитваме да го вменим в търговската политика на "Булгаргаз", посочва шефът на регулатора.


Комисията е предложила да се въведе лицензионен режим за ВиК дружествата, за да подлежат на по-голям контрол, казва още Семерджиев по повод извършените проверки на ВиК операторите, където са открити сериозни нарушения. По думите му те дават основание да се ограничат претенциите на голяма част от ВиК операторите за по-високи цени.


По повод коментарите, че Е.ОН напусна страната заради свръхрегулацията тук, Семерджиев посочва, че от трите електроразпределителни компании "Е.ОН се развиваше с най-бавни темпове - като мрежа и инвестиции. Самият мениджмънт не използваше достатъчно възможностите да организира и ръководи още по-добре компанията ... А така наречената от тях свръхрегулация означава, че сме си вършили работата, защото, ако беше извън рамките на закона, Е.ОН щеше да получи справедливост чрез Върховния административен съд".


Семерджиев посочва, че засега ДКЕВР печели почти всички дела по споровете с всички електроразпределителни дружества, свързани с цената на тока.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ангел Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз. "
  -Каква нагла лъжа!

 2. 2 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "...."Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна ..."
  .........................................................................................

  Немислимо е не защото токът там е прекалено скъп, а защото имат осигурени алтернативен и много по-евтин начин за отопление: ГАЗ!!!
  Но не ти изнася да го кажеш, нали наглецо?

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз.
  И заплатите са ни най ниски

 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Разбираемо - изборите приключиха

 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  А с кво да се топлим особенно в местата кудето няма тец или страхотната цена на твърдото гориво.

 6. 6 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Не е вярно, че са най-ниски в ЕС.

  Любов и светлина!
 7. 7 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А, това не го ли знаехте преди изборите? Или ББ каза да си траете?

 8. 8 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна - показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата"
  Този дебил чува ли се какви ги плещи? Дори и по живково време не повече от 22-23 % от жилищата са били топлофицирани.За липсата на газефикация да не говорим-нещо немислимо в ЕС. За голяма част от сградите токът е единствено възможен начин на отопление.

 9. 9 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна - показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата"
  Не, този факт показва, че няма алтернатива.
  В годините на социалистическо строителство започнати проекти за централно парно в някои части на страната не бяха завършени. Цените за газифициране на жилища и сгради са на непоносими цени (най-вече проектиране, поискаха ми 6000 лв само за проектиране преди 5 години!).

 10. 10 Профил на actionmonster
  actionmonster
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "kamski":

  Източник Europe's Energy Portal

  Austria € 0.2079
  Belgium € 0.2137
  Bulgaria € 0.0907
  Cyprus € 0.2044
  Czech Rep, € 0.1461
  Denmark € 0.2947
  Estonia € 0.1089
  Finland € 0.1501
  France € 0.1396
  Germany € 0.2671
  Greece € 0.1320
  Hungary € 0.1714
  Ireland € 0.2050
  Italy € 0.2041
  Latvia € 0.1125
  Lithuania € 0.1307
  Luxembourg € 0.1926
  Malta € 0.1703
  Netherlands € 0.1892
  Poland € 0.1509
  Portugal € 0.1813
  Romania € 0.1134
  Slovakia € 0.1768
  Slovenia € 0.1557
  Spain € 0.2013
  Sweden € 0.1967
  United Kingdom € 0.1587

 11. 11 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#2] от "Владимиров":

  То тука и цената на газа е една евтина.

 12. 12 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Или казано иначе, поради невъзможността на монополистите да поддържат мрежата трябва да се увеличи цената, за да се компенсират намалените продажби? Защото много населени места са все още без електричество!

 13. 13 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1321 Весело

  А някои си мислят че ако построят АЕЦ Белене и тока ще поефтинее...близалка за комунета...

  الرجل الكبير
 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Ако ел.енергията беше не най, а дори евтина, доста производства щяха да се изнесат от Европа към България. Така ли е?

 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какво значи отоплението на ток - в Германия и Швейцария масово се ползват, особено в новите сгради, термопомпи, които са на практика отопление на ток с висока ефективност. Термопомпените/ инверторни климатици също. Те са най-ефективният метод за отопление за момента. Но е истина, че никъде в света не се отопляват с климатици. Дори и офис сградите имат някаква система за отопление, най-често на газ, която след това се разпределя с въздушни потоци.
  Но това е положението - според мен не трябва да се правят драми от повишението на цените, а да се види как най-добре да се пригодим към него - това е по-рационалният подход, от това да стоим привидно скрити зад някакви протекции и после изведнъж да ни удари в челото и пак да стават трагедии. Като сме в Европа ще плащаме за въглеродните емисии и това ще ни оскъпи тока. Това е цената, която плащаме, за да живеем в едно по-чисто бъдеще. Дано само се сбъдне.

 16. 16 Профил на atb
  atb
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "Според него в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик"

  Абе Смерджиев, що не ни оставиш ние да решим дали крие рискове или не щото в белите страни е нормално да има повече от 1 доставчик!

 17. 17 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Ето цените на електрическата енергия в ЕС:

  http://www.energy.eu/

  За битови потребители действително е най-евтина, но за индустрията имаме по-скъпа енергия от Франция, например!

 18. 18 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "yavooor":

  Не задължително, много по-голяма част от разходите на една компания за производство на нещо са човешките ресурси и транспорта. Ако му се налага след като произведе нещата тук на по-евтин ток и след това да ги транспортира 2-3000 км до някоя част на Германия или Франция да речем няма да му излезе много сметката.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "В България пазарът все още не е достатъчно развит и ликвиден..."
  Я да видим кой ще познай на кой премиер са думи това, когато ставаше дума за втори оператор на мобилни телефони преди време?
  Като резултат сега плащаме най-високите цени за телефон в Европа.
  Същото ще е и с тока след десет години, ако на Семерджиев не му бият дузпата веднага.

 20. 20 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Също така не бива да се забрава, че единствено в България печки тип "Пернишка мечта" се използват за отопление. Дърва, рязане, цепене => горене. Беднотията е в основата на проблема.

  Колкото до тока, там цените се диктуват от мафията. Справка -> последния търг на АЕЦ Козлудуй за енергия за свободния пазар.

 21. 21 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дали помнят уважаемите форумци, че
  преди няколко месеца Топлофикациите, чрез някой си Николаев, лобираха (според мен купиха )повишението на цената на тока, заради това да се ползва парно, вместо ток.
  "Олигарсите в атака срещу собственото си население" този филм го гледаме вече по два пъти на ден.

 22. 22 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "bta":

  Това е отделен въпрос, но е нормално следствие от монополите и на двете места.........в Германия можеш във всеки един момент да смениш доставчика си на електричество или на газ, не че са хиляди, но все пак има някаква конкуренция.......неслучайно според последните изследвания именно енергетика и фармация са най-печелившите дейности у нас...

 23. 23 Профил на говедар
  говедар
  Рейтинг: 426 Весело

  Всичко си има обяснение.
  Понеже продаваната на вътрешния пазар електроенергия е много по-евтина от тази дето я изнасяме вдигаме цените, свиваме вътрешното потребление, увеличаваме износа и ставаме световен енергиен ГИГАНТ.

  Кораба бавно потъва.. Без паника ИМА ВОДА ЗА ВСИЧКИ!
 24. 24 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#18] от "ugi":

  Вероятно си прав. Може би затова тойотите продавани в България са произведени в ЮАР, а не в Турция, където е най-близкия завод.

 25. 25 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "...Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна ..."
  Ами с какво да се топлим с въглища! Нали ежеседмично ни заливат с информация за запрашеността на въздуха в пъти над нормите в повечето градове на България! Цените на тока били най-ниски в ЕС- а стига с тези тъпизми, а доходите сигурно са най-високите в ЕС! Кой ли пък в тази държава се интересува от това как живеят хората! Всеки гледа да ти смъкне колкото се може повече кожи от гърба! А бе тези не разбраха ли че кожата е една!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 26. 26 Профил на говедар
  говедар
  Рейтинг: 426 Весело

  Можеше обаче и друго да се направи.
  Дават на миньорите по 1000лв. и казват
  Сега щото им дадохме треа да вдигнем тока да избием парите и готово.
  Какви са тези сложни обяснения, че на някякви чужди компании им се налага да плащат повече за въглеродни емисии и не могат да си докарат печалбата.

  Кораба бавно потъва.. Без паника ИМА ВОДА ЗА ВСИЧКИ!
 27. 27 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Пропуснах - този на снимката в отрезвителното ли са го снимали!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 28. 28 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 607 Гневно

  А с тия заплати колко скъп да е тока?!?! Домакинствата се отопляват на ток и защото нямат достъп до алтернативно отопление, а където има са по-големи мошеници и от енергото (топлофикации). Всички на дръвца ли да минем по апартаментите? Ми че то натам отива работата! Всъщност е безобразие 90% от държавата да се интересува от цената на тока. Токът трябва да е на цени, които са нормални за населението. Да не говорим, че уж скача с 1-2% годишно, а сметките с по 20-30% се вдигат. Тия софтуерни електромери са шменти капели!

 29. 29 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Весело

  Дигайте цената..колкото си исакте, но не очакваите ние да ви плащаме

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 30. 30 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Кой какво мисли си е негова работа. Относно цените на тока - ето официална информация:
  http://www.energy.eu/#Domestic-Elec
  Наистина електричеството за домакинствата е най-евтино у нас в целия ЕС, но не е много по-евтино.

 31. 31 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Интересно, обаче - всички се дистанцират от съществувалия социализъм...

 32. 32 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 579 Разстроено

  "Според него в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик." - типично изказване на нагъл комунист. Защо домакинствата да имат избор, след като партията се грижи така добре за тях?

  Какви са тези никове с три произволни букви и осем произволни цифри след тях? Две трети от коментиращите имат такива. Регистрирани са отпреди два или три месеца и пишат коментари през 15 минути. Ако са тролове, кажете барем как се става, та да изкарат и други хора някой и друг лев.
 33. 33 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Гневно

  Аз пък повече не мога да потискам гнева си към всичко, което се случва в държавата през последните две и половина години! Не мога да се примиря с бездействието на управляващите, с тяхното нагло и арогантно отношение към нас, с нарастващата безработица и невъзможността ни да си плащаме сметките, с никаквата социална политика, с явната незаинтересованост на управляващите от ставащото в страната и с хората, с насаждането на интриги, на омраза и т.н. и т.н.

 34. 34 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В Европа е по скъпо ама не с много, докато заплатите са ни десет пъти по ниски, така че съотношението ток/ заплати изглежда по различно. Но понеже ние сме овце и дори да ни одупят пак ще си траем, затова ще плащаме, ще козируваме на нискочелите умници дето ни управляват и ще продължаваме да сме най бедната, корумпирана и нещастна нация в Европа, ама май и не само там.

 35. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Така ли? А доходите как успяхте? Както е тръгнало, ще си събирате тока в кофи, а ние ще разчитаме на соларни батерии, на ветро генератори, или ще се върнем 2-3 века назад, преди ерата на електричеството!

  goblenka
 36. 36 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ами логично. Вижте цените на тока в Европа, няма как нашите да са чак пък толкова по-малки:
  http://www.energy.eu/#Domestic-Elec
  http://www.energy.eu/#Industrial-Elec

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 37. 37 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Да разбирам, че оставате (официално) без работа!
  Тогава хващайте гората и се мащайте от хранилката!
  Търтеи!!!

 38. 38 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#33:"danakoplatec"]Аз пък повече не мога да потискам гнева си към всичко, което се случва в държавата през последните две и половина години! [/quote]

  Защо само две и полвина години назад? Само до там ли стига хоризонтът?

  Да не започнем пак да гласуваме за БСП, ДПС, НДСВ и т.н.?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 39. 39 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна

  Климатиците в Западна Европа на въглища ли са?

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 40. 40 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 585 Неутрално

  А кога ще накарат все по-увеличаващите се редици на наплащащите сметките си "потребители" да ги платят? И всяко такова увеличение не е ли само средство за покриване сметките на такива "коректни" потребители?
  Иначе аргументите на този "сладур" за отоплението с ток са дебилни!!!

 41. 41 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ангел Семерджиев е време да си подаде оставката доброволно

 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Очакваната следизборна честитка. Защо ли не съм изненадана...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мерилин":

  Много малко са страните, които се отопляват на климатик. Повечето страни използват климатиците за охлаждане. Отоплението обикновено е на газ или с локални отоплителни централи.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 44. 44 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#41] от "newmind":

  Помните ли предишният, той дълго стоя на този пост.

 45. 45 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Във Франция цените на ел.ток за населението са несравнимо по-ниски от тези в БЪлгария, и то в абсолютно числа , а не в съотношение с доходите.Това което виждаме сега е потвърждение на доказалата се практика на управлението на Б.Б., лъжи , лъжи и пак лъжи!

 46. 46 Профил на tedi_70
  tedi_70
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На фона на заплатите който получаваме, как ще е евтин тока.Този доста лъжи!

 47. 47 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3593 Разстроено

  До коментар [#42] от "ПАВЛА":

  Както се казва - сега му е времето, през 2012 г. да повишават каквото се сетят с или без основателна причина. 2013 г. е изборна и популизмът на управляващите пак ще достига рекорда на Стефка Костадинова ... Отчайващо!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 48. 48 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#44] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  [quote#44:"СТОЛОТРИЕЦ"]Помите ли предишният, той дълго стоя на този пост. [/quote]
  ===========
  Докато не си замина по "естествен" път!

 49. 49 Профил на Др. Портокалов
  Др. Портокалов
  Рейтинг: 426 Весело

  във франция също се отопляват на ток....
  колко пари се точат от аец козлодуй не е истина... колко пък от ерп-тата... сигурно цената би могла да бъде 50% от сегашната и пак да се печели...

 50. 50 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1321 Любопитно

  До коментар [#30] от "m_style": Ако 1 квч тук струва 0.09 евро при годишна консумация 3500 квч българинът дава 315 евро за ток. В Австрия, при цена 0.20 евро, за същото количество се плащат 700 евро. Ако вземем средно 300 евро тук и 1500 за Австрия средна заплата, тогава на годишна база българското "участие струва цели 8.75% от 3600 евро годишен доход. За австрийците няма да кажа, защото при 18000 евро годишен доход при тази цена австриецът може да си държи печката включена постоянно Неговите разходи са само 3.88% от доходите му. Тогава, аджеба - къде е по-скъпа електроенергията?

 51. 51 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "Ангел Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз". А аз мога ли да допълня,че заплатите в БГ са най ниските в ЕС.

 52. 52 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#47] от "domakinq":
  С този "прекрасен" живот, които ни осигуряват управляващите, дали ще дочакаме 2013 да е изборна? Спомни си 1997...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 53. 53 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Ами "потиснете" печалбите на дружествата.И аутсорсваните услуги.

 54. 54 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#47] от "domakinq": По-скоро си е направо весело Почваме да ядем, да правим любов, да крадем и да не си отчитаме данъците! Поне сега ще си имаме оправдание заради нескопосаната политика на управляващите. Иначе щеше да ми е "съвестно"..много.., на сън щях да се стряскам от угризения)))

 55. 55 Профил на milen ruskov
  milen ruskov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "actionmonster":

  След като се ограмоти с цената на тока, сега погледни и каква е средната годишна заплата в България в сравнение с останалите страни-членки на ЕС - http://www.averagesalarysurvey.com/article/average-salary-in-eu/26025059.aspx

  Съгласен съм 1% повишаване цената на тока да се обвърже с 5% повишаване на средната заплата в страната, ей така, за по-голяма справедливост!

  milen_kr
 56. 56 Профил на bgland
  bgland
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Др.Семерджиев,чуваш ли се какви ги приказваш:"..в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик." Че къде тогава е СВОБОДНИЯТ пазар на ел.енергия у нас? И за КАКЪВ ПАЗАР изобщо ни говориш,като ВСЕКИ ДОСТАВЧИК НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ В БЪЛГАРИЯ Е 100%-ов МОНОПОЛИСТ В РЕГИОНА СИ.
  Посочи поне една община в България,където има КОНКУРЕНЦИЯ НА ПОНЕ ТРИМА ДОСТАВЧИЦИ,та да можем да си избираме между тях!!! E.ON не се конкурира с CEZ и EVN в своя район,сам си е и си диктува цените,като само се пазари под масата с Б.Б. за комисионните.Но му писна и се маха.Другите двама също са сами без конкуренция в своите райони и все още удържат на исканията Му.Да видим докога...А ние си мълчим и ви търпим,др.Семерджиев.Точно като опитните бълхи във филма "Операция Шменти-Капели" на Влади Въргала...

 57. 57 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#17] от "alhio":

  Това е така ако сравняваме цените номинално. Но ако използваме ППС (макар че той се използва за друго) цените на електроенергията в България са сред най-високите в Европа.

  Никога повече мутри начело на България.
 58. 58 Профил на pirin2010
  pirin2010
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук гледам на няколко места са поместени цените на тока в страните от ЕС. А защо тия "умници" не поместят и доходите в същите тези страни? И като се знае, че себестойността на 1 квт от АЕЦ "Козлодуй" е 1,6 цента, откъде идва тогава тая грамадна разлика? Колко гушки още трябва да пълним?

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  Уууу, Семерджиев, потисник такъфффф!
  Долу!
  Свобода за тока!

 60. 60 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Според него в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик..."
  Ясно, и тези нямат намерение да разбият монопола на доставчиците!
  На никого!

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#2] от "Владимиров":Не само газта. Петролът за отопление също е евтин. Моя позната в Белгия с половин пенсия отопляваше три етажна къща с+топла вода за цяла година с котле на мазут.

 62. 62 Профил на janni
  janni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На няколко места в България стачкуваха наши сънародници,че имали по 25 000 лева неплатени сметки към енергийните дружества.Семерджиев е председател на комисията за енергийно и водно регулиране,а не по вдигането на цените.Да глоби енергийните дружества,че имат дискриминационна политика към клиентите си-едни плащат,други не.Какво стана на търга за тока на АЕЦ Козлодуй?Защо въобще държавната централа не си търси клиенти,ами трябва да има посредници?

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Добре , че няма да са последни, както би му се искало на БатБойко. Правете си изводи.

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#10] от "actionmonster":Добре, но сметни го в проценти от средната заплата и пенсия . Колко ток се купува с една от тях ? Българинът плаща колкото Принцът на Уелс.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#13] от "bigman1":Белене няма да плаща за въглеродни емисии. Атомният ток винаги ще е по-евтин от вятърния, слънчевия и от ТЕЦ.

 66. 66 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#32] от "Емо":
  До коментар [#16] от "atb": Абе хора, изборът на "доставчик" на ток У НАС ще е като в София с топлинните счетоводства- ужас на квадрат.А някои ще си напълнят джобовете.Защото тия "доставчици" ще са само посредници между ЕРП-тата и нас . Дано не стане скоро.

 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 818 Весело

  Това че цената на "тока" в България е ниска, е резултат на удачното развитие на енергетиката през последните 50 години, с паретата на българина, и съвсем не е повод да "гоним" европейските цени, както по глупост "гоним" европейските акцизи..... да се отчита дейност.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#14] от "yavooor":Ами то не само токът, а и трудът на българина е най-евтин , и плюскането било най-евтино... Абе , евтин народ, евтина държава. Щом на регулатора са турили евтин човек като този глиган, щом ни управлява бивш пожарникар, данъците най-ниски. За какво ли въртим този живот на празен ход ?

 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 818 Весело

  [quote#50:"aron25"]Неговите разходи са само 3.88% от доходите му. Тогава, аджеба - къде е по-скъпа електроенергията? [/quote]
  "Токът" и "парното" бяха съразмерни със заплатите при Тато, ама едни умници много обичаха да скачат, а сега да платят за скачането....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До 1 и 3 , и до всички други, даже и до ББ и Тотю и Дянков
  Имаме и други "най"
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15572756,00.html

 71. 71 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 995 Гневно

  До коментар [#1] от "kamski":

  Ми то и заплати и пенсии са най-ниски в целия ЕС!?!!!!!

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#18] от "ugi":То зависи какво произвежа и изнася. Едно време нашите бяха проучили най-голямото в света и най-качественото находище на глина за каменинови изделия в Монголия. Оказа се , че транспортът му до границите на страната надхвърля себестойността на изделията и така си остана.

 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 818 Весело

  [quote#14:"yavooor"]Ако ел.енергията беше не най, а дори евтина, доста производства щяха да се изнесат от Европа към България. Така ли е?[/quote]Не е така, защото цената на "тока" (освен в топене на боксити и електротранспорта) е много малък дял в себестойността на продукцията.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Онзи ден си демонтирах едно малко дървено шкафче и парчотийте ги оставих вечерта на стълбищната площадка между етажите. На сутринта вече ги нямаше! Някои комшии откровенно си цепят пред блока стари дограми и всякакви други дървени боклуци. И това на тези цени на тока. А другата зима след поредното вдигане на тока каво ли ще е? Печка "чудо" отново ще стане актуална на пазара, а въздухът на големите градове ще е още по- "зелен" и екзотичен.

 75. 75 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 995 Гневно

  До коментар [#10] от "actionmonster":

  Ха сега като си толкова тарикат дай и средните работни заплати в изброените от теб страни!!!!!!!!!!!!!!!! Да направим равносметката с парите от заплата колко квт ел енергия можем да заплатим!!!!!!!!!!!!!!!!!

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#22] от "Владимиров":Е, нали затова германската фирма дойде да се вихри у нас. Защото нямаше конкуренция.

 77. 77 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Истината е, че който и да управлява сега, каквото и да прави правителството или ДКЕВР, скокът на цените на електроенергията от 1 януари 2013 г. вече е неизбежен. Това е така, защото квотите за емисии на парникови газове от електроенергетиката ще започнат да се заплащат, цената е някъде между 10-15 евро/тон СО2, а емисиите на нашата електроенергетика са около 30 милиона тона СО2 годишно.

  Може би е имало възможност това повишение на цените да не е скокообразно, но тази възможност е вече изпусната в последните 10 години.

  Все пак хубавото в цялата тази история е, че парите от продажбата на квотите (вероятно към 450 млн. евро годишно) ще остават в България и ще трябва да се инвестират в проекти за енергийна инфраструктура, енергийна ефективност и възобновяеми източници. Все области, в които има голяма нужда от нови инвестиции.

  Т.е. това, което все още може да се направи, е да се организира инвестирането на тези средства (от държавата и/или от частните електропроизводители) по един разумен начин.

 78. 78 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От същия сайт излиза, че плащаме едни от най-добрите цени в Европа за възобновяеми източници.Ама Цветелина Бориславова нали в това каза, че е бъдещето, там ще инвестира тя, та така.
  Всъщност за ветрогенератори сме водещи в цяла Европа, плащаме най-добре
  Богата работа бе....

 79. 79 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 925 Любопитно

  "....Ангел Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз...."

  А заплатите ни щяха да бъдат най-високи в Европа, ако не беше бъкано горе с такива недоразумения като него...

 80. 80 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "alhio":

  Цените на тока в България са крос-субсидирани (ниски цени за домакинствата за сметка на цената за бизнеса) за да се поддържа електората доволен до следващите избори

 81. 81 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 460 Неутрално

  А са вдигнали цените на тока,а е паднало правителството!

  4itatel
 82. 82 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#77] от "ijj":

  Поздравления за коментара! И за познанията за търговията с емисии.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 83. 83 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна - показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата"
  Абе, тоя луд ли е? В панелка или кооперация без комин, без парно и при липса на битова газ какво точно да ползваш, ако не ток? Да запалиш кюмбе и да извиеш тръби до балкона и да опушваш комшията над теб? Защо няма битова газ допусната във всички квартали, а се ограничава в името на работата на Топлофикациите? Защо няма начин да се сключват договори за малки котлета, които да топлят цяла кооперация на газ?

 84. 84 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До всички които сравняват цената на тока със заплатите:

  Нормалната икономическа логика при ценообразуването в регилиран бизнес, като производството, преноса и снабдяването с електроенергия е събирането на всички разходи плюс надбавка (възвращаемостта на бизнеса), за да се калкулират необходимите приходи. В енергийния бизнес, заплатите формират много малка част от разходите на компаниите по веригата. Основната част от разходите са разходите за материали и амортизационните разходи (зависещи от направените инвестиции). Материалите и инвестициите зависят най-вече от цените на суровините, които са почти еднакви в различните страни от ЕС. Така че не можем да очакваме нашите цени на тока да са в пъти по-ниски от средноевропейските.
  Семерджиев не би трябвало да го оплювате толкова тъй като той работи много повече в интерес на потребителите отколкото в интерес на бизнеса. Опростената схема е следната: политическия натиск казва "цените не могат да скочат повече от ...%, защото искам да се харесам на електората - намерете начин как това да се случи така че всички по веригата производството, преноса и снабдяването с електроенергия да са еднакво нещастни", следва непризнаване на направени разходи и скокът на цените се овладява.
  Тази схема обаче не може да работи вечно и натиска се увеличава все повече.

  Заплатите са ни ниски, по-добре намерете начин да се увеличат. Като няма пари не потребявайте електричество. Иначе по тази логика да попитаме и Мерцедес да си намалят цените за да можем да си ги позволим

 85. 85 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Държавата поне прибра ли си дивидента от ЕРП-тата? Или м-р Трайчо им ги опрости тотално.... А от тази комисия нема смисъл, щото тя го играе говорител на енергийната мафия - всяко появяване на лицето от снимката води по повишение на цените....

 86. 86 Профил на SELECT * FROM DUAL;
  SELECT * FROM DUAL;
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Просто се подготвя полека лека почвата за АЕЦ Белене. Вчера Трайчо говори за 7-ми блок в Козлодуй или за един хилядник в Белене, днес Семерджиев казва за увеличение на тока заради квотите СО2, утре бате ви Бойко ще каже - "Намям избор! Трябва да го строя АЕЦ-а инак виждате за какви цени става дума заради еко таксата" и т.н. и т.н. ....

  Veni.Veneri.Vamoozi or Veni.Vermini.Vomini? That is the question...
 87. 87 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Нашите политици, хванали здраво за ръка нашата мафия ни докарват до просешка тояга. Яко!

  Любов и светлина!
 88. 88 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "milen ruskov": "Справедливост" - няма такова животно, има ЕС, финанси, баланс, данъци и т.н.
  Но справедливост - не.......

 89. 89 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не знам дали е най-евтин тока, но по моят портфейл 1квч ми излиза 26,46 стотинки или 13,53 евроцента. Това е крайната цена която плащаме. За Производството... там нестига, че е много скъп, но и има допълнителни такси ползваш не ползваш плащаш. Само за сравнение при сметка 44 000 лв за ток годишно, като спреш да го ползваш в кризата, защото няма работа, от "Енергото" си вземат 2 500 лв на месец, за поддръжка на мрежата.

 90. 90 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  До коментар [#54] от "aron25":

  А, ако не плащаме дължими данъци, ни гонят като ... От вчера ми писна да слушам по всички медии, че, който иска, ще му издадат идент. код за справка в сайта на НАП; прозрачността е хубаво нещо, но защо същият този достъп за юрид. лица ще е достъпен след "месец - два"? Това болшевишко противопоставяне работник - работодател е прекалено.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 91. 91 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#86] от "v.v.v": Споко бе Мариците ще са конкурентоспособни по цена на един бъдещ нов АЕЦ въпреки въглеродните квоти. Ако се опитат да ни метнат по тая линия, не им вярвайте С въглеродните квоти цената на ел.енергията на ТЕЦ Марица Изток 2 ще е около 85-90 лв. за Мвтч. А на другите две марици около 110-120 лв. за Мвтч. Междувременно ще изтече срока на договорените завишени изкупни цени, чрез които частните две марици (1 и 3) си възтановяват направените инвестиции. Бъдещата цена на електроенергията на АЕЦ Белене, няма как да е по-малко от 120 лв. за Мвтч. Това го признават даже най-върлите фенове на централата, поради което се заговори интензивно, че Белене щяла да работи само за износ.
  През следващите няколко години, примерно до 2017-та електроенергията от новите ветропаркове и соларни паркове ще спадне до съответно 120 и 150 лв. за Мвтч. Което е доста конкурентно, ако се има предвид, че тази електроенергия ще се потребява локално и цената й няма да се утежнява от такса за пренос за ЕСО и търговска надценка за НЕК.

 92. 92 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#85] от "Хи-хи": Да! През 2011 г. държавата си прибра дивидентите и за 2011 и за 2010 г. Само че и през двете години ЕРП-тата свиха сръчно масата на печалбите си

 93. 93 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 505 Любопитно

  И не мога много да разбера защо трябва да се плаща преференциална цена за електроенергия от фотоволтаици при положение, че те за скромния си живот не могат да произведат енергията, която е била нужна само за да се пречисти силиция.

 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#84] от "vesperado":Умник ! Фатката е там, че никакви инвестиции, никави материални разходи не правят , а прибират печалбата като я крият чрез поръчки на дъщерни компании. По тая схема работи и Софийска вода.

 95. 95 Профил на sceptic_vgk
  sceptic_vgk
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Семерджиев: Повече не можем да потискаме цените на тока ..."

  А курса на еврото към лева, и оттам и на другите валути към лева, вече почти 14 години - може, нали?!

 96. 96 Профил на techren
  techren
  Рейтинг: 374 Весело

  29 юни 2011, сряда
  Евростат:Цените на електроенергията и природния газ за домакинствата в ЕС-27 бележат ръст през второто полугодие на 2010 г. в сравнение с второто полугодиe на 2009 г.
  Евростат публикува данни за изменението на цените на електроенергията и природния газ през второто полугодие на 2010 г., сравнени с второто полугодие ан 2009 г. в държавите членки на ЕС. Цените на електроенергията се отнасят за домакинства с годишно потребление между 2 500 и 5 000 кВтч. Цените на газа за битови нужди се отнасят за домакинства с годишно потребление между 20 и 200 гига джаула.
  Според данните на Евростат, средната цена на електроенергията за домакинствата за Европа 27 е нараснала с 5.1%, за периода между второто полугодие на 2009 и съответното полугодие на 2010 г., след спад от 2,3% в периода между втората половина на 2008 г. и 2009 г.. Увеличението на цената на природния газ е със 7.7% в ЕС 27 между второто полугодие на 2009 г. и 2010 г., след спад от 15,5% в периода между втората половина на 2008 г. и 2009 г.
  Между втората половина на 2009 г. и втората половина на 2010 г. най-голям ръст в цените на електроенергията за домакинствата в национална валута е регистриран в Литва (+31%), Кипър (+23%), Гърция (+17%) и Малта (+ 12%), а най-големите спадове са в Холандия (-8%), Люксембург (-7%), Италия и Чехия (и двете -4%).
  Изразени в евро, средните цени на електроенергията за домакинствата през втората половина на 2010 г. са най-ниски в България (8,3 евро за 100 киловатчаса), Естония (10,0), Латвия и Румъния (и двете 10.5), и най-високи в Дания (27.1), Германия (24,4 ), Кипър (20.2) и Белгия (19,7).
  Средната цена на електроенергията за домакинствата в ЕС-27 е 17.1 евро за 100 киловатчаса.
  След преизчисляване на цените чрез прилагане на стандарта за покупателната способност ценовата картината в отделните държави-членки се променя значително. Стандартът на покупателна способност (СПС) е изкуствена обща единица референтна валута, която елиминира разликите в ценовите равнища между държавите членки. С една СПС се купува едно и също количество стоки/ услуги във всички държави. Така например цените на електроенергията за домакинствата, изразени в стандарти на покупателна способност (СПС), са най-ниски във Франция (11.3 СПС на 100 кВтч), Финландия (11,5) и Гърция (12.8), а най-високи в Унгария (25,7), Словакия (24.7 ) и Германия (23.2). За България цената от 8.30 евро за 100 кВтч става 18.65 СПС на 100 кВтч.
  Между втората половина на 2009 г. и втората половина на 2010 г. Най-голям ръст в цените на газа за битови нужди в национална валута са отчетени в Италия (+47%), Словения (+25%) и България (+24%), а най-голямото намаление е в Словакия и Обединеното кралство (и двете -6%) и Ирландия (-4%).
  Изразени в евро, средните цени на газа за битови нужди през втората половина на 2010 г. са най-ниски в Румъния (7,7 евро за гигаджаул), Естония (11,1), Латвия (11,3) и Великобритания (11.7), и най-високи в Швеция (30.3), Дания (30.1), Италия (21.9) и Холандия (19.8). Средната цена на газ в ЕС-27 е 15.9 евро за гигаджаул.
  След като цените се коригират с покупателната способност, най-ниските цени на газа за битови нужди е регистрирана в Люксембург (10.9 СПС за гигаджаул), Обединеното кралство (11.6), Ирландия (12.7) и Франция (14,0), а най-високата в България (26,9), Унгария (25,1) и Швеция (23.8).

  ОСВЕН ТОВА, ЦЕНАТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ НА ОТВОРЕН ПАЗАР МАЛКО СЕ ВЛИЯЕ ЗАРАДИ КОНКУРЕНЦИЯ И КАКТО Я ПОКАЗАХ НА КРЪГЛАТА МАСА И ПУБЛИКУВАХ НА 22.06.2011 Г. -"КАКВО ИМА НА ПО ПЪТЯ НА ТОКА" - ГРАФИКАТА НА ЦЕНАТА НА ОТВОРЕН ПАЗАР Е ПОЧТИ ХОРИЗОНТАЛНА ЛИНИЯ НАКЛОНЕНА В КРАЯ НА ДВАДЕСЕТГОДИШЕН ПЕРИОД (ЗА ГЕРМАНИЯ И ФИНЛАНДИЯ) И ПРИ ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ПАЗАРА С 0,05 $/ КВТЧ. С ДДС, ТАЗИ ЦЕНА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА, А ДА НАМАЛЯВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ СЛУЧАЙНО СЪВЕТЪТ НА ЕС НАРЕДИ НА 12.07.2011 Г. НА БЪЛГАРИЯ ДА ГАРАНТИРА НЕЗАВИСИМОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ РЕГУЛАТОРЕН ОРГАН - НРО ( Т.Е. ДКЕВР НЕ Е НЕЗАВИСИМ И КАТО ВТОРОСТЕПЕНЕН БЮДЖЕТЕН РАЗПОРЕДИТЕЛ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ), ВТОРО ТОЙ НЕ Е СТАНАЛ ВСЕ ОЩЕ НРО, ТРЕТО - ОПРЕДЕЛЯЛ Е ФИКТИВНИ ЦЕНИ, ЗАЩОТО Е ДЪРЖАЛ ПАЗАРА ЗАТВОРЕН ЗА КОНКУРЕНЦИЯ, ЗА ДА БЪДЕМ ОГРАБВАНИ !!!
  ПО-ГОРЕ ПИШЕ - ПО-ВИСОКА ЦЕНА СЪГЛАСНО ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ФРАНЦИЯ, ФИНЛАНДИЯ И ГЪРЦИЯ, ЗА КОЯТО ИЗНАСЯМЕ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ПО ДОГОВОР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  С КОЕТО СЧИТАМ СПОРЪТ ЗА РАЗРЕШЕН И "ТЕАТЪРЪТ" НА ДКЕВР "ОЛИИИИ, МА ЕДВАМ ГИ ОДЪРЖАМЕ ТЕЗИ ЦЕНИ, ТА ЧАК СМЕ СЕ ЛЕЕ ПОТ ОТ НАС" ЗА ПОРЕДНОТО ОГРАБВАНЕ ЗА НЕУМЕСТЕН !!!!!!!!!!!!!!!

  НЕ МОЖЕ ДА НАТИСКАШ НЕЩО, КОЕТО УМИШЛЕНО СИ ГО ТОВАРИЛ И ЗАВИШАВАЛ С ФИКТИВНИ РАЗХОДИ НА ДРУЖЕСТВАТА - ЕРП ( ПОКАЗАНО В ОДИТ НА ДКЕВР 2010 Г.), ЗА ДА СИ ИЗНАСЯТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ВЪВ ФИРМИТЕ МАЙКИ, И ДА ГИ ГЛОБИШ С ТРИ ( 3) МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ !!!!

  ЦЕНА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА В МОМЕНТА ВЪВ ФРАНЦИЯ - 0,092 ЕВРО/ КВТЧ., Т.Е. КОЛКОТО У НАС !!!!


 97. 97 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 487 Гневно

  Ако тези цени са верни, не разбирам като как така аз пла6там 30 € в Германия, а ба6та ми пла6та 35€ в България за едни и съ6ти ел. уреди в домакинството. Сравнението на доходите е изли6но, както и напомнянето, 4е ЕОН са немска фирма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK