Европа е заплашена от нова криза, след като S&P намали рейтинга на 9 страни от еврозоната

Европа е заплашена от нова криза, след като S&P намали рейтинга на 9 страни от еврозоната

© ReutersРейтинговата агенция Standard &Poor's понижи кредитния рейтинг на девет от 17-те страни в еврозоната, включително на Франция, Италия, Испания и Португалия.


Оценката на рейтинговата агенция е в резултат на загубата на доверие в общата европейска валута и в способността на Европейския съюз да спаси затъналите в дългове членове на еврозоната.  След тази новина индексите на европейските фондови пазари и единната европейска валута рязко паднаха. Според агенцията мерките за икономическа дисциплина само задълбочават икономическата криза, а планираният финансов пакт в евросъюза няма да може да реши проблемите.


Дългосрочният рейтинг на Италия бе понижен с два пункта, както и този на Испания, Португалия и Кипър.
Рейтингът на Австрия, Малта, Словакия и Словения бе понижен с един пункт.


Рейгингът на Германия остана без промяна -  "ААА", с прогноза за стабилност. Без промяна е и оценката за Белгия, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург и Холандия.


Вече само 12 държави поддържат най-високия кредитен рейтинг "ААА" и според трите най-големи кредитни агенции Fitch, Moody’s и Standard &Poor's. Девет от тях са в Европа - Великобритания, Дания, Финландия, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария. Останалите страни с рейтинг "ААА" са Канада, Сингапур и Автралия, предава АФП.

Гърция, чийто рейтинг няколкократно бе понижаван, след като страната предизвика дълговата криза в еврозоната през миналата година, е с рейтинг, еквивалентен на частичен дефолт от "СС", с негативна прогноза.


Кредитният рейтинг на Франция беше понижен с един пункт – от престижното "ААА" на "АА+" като прогнозата за страната е негативна, предаде АФП.


ЕК изрази съжаление за "непоследователното решение"


"Аз съжалявам за приемането на това непоследователно решение от Standard &Poor's относно рейтингите на много страни в еврозоната, особено в момент, когато по всички фронтове се предприемат решителни мерки за борба с кризата", посочи еврокомисарят по икономическата и монетарна политика Оли Рен, цитиран от АФП.


Според международната рейтингова агенция планираното създаване на съюз за бюджетна стабилност няма да помогне на еврозоната да излезе от кризата. Съюзът, лансиран от Франция и Германия, включва автоматични санкции срещу страните, нарушаващи бюджетната дисциплина.


Идеята за създаването на съюза се основава върху "частично осъзнаване" на факторите за възникването и задълбочаването на дълговата криза, гласи коментар на агенцията, цитиран от РИА Новости.


"Монд": Франция и Германия вече няма да играят в една категория


Европа затъва в нова криза, след решението на S&P, съобщи вестник "Гардиън".  След унизителното отнемане на най-високия статус на Франция Германия остана единствената голяма икономика в еврозоната с максимален рейтинг, а това разпали тревогите сред финансовите пазари за евентуалния крах на общата европейска валута, пише още изданието.


Цитира и реакцията на френския финансов министър Франсоа Бароан, който омаловажи понижаването на рейтинга, като посочи, че "това не е катастрофа".


Кредитният рейтинг на Франция и още осем страни в еврозоната бе намален, което е нов драматичен удар по изпадналата в криза обща европейска валута, пише и "Ивнинг стандарт".


Най-големият удар бе за Франция и нейната национална гордост, тъй като страната неизбежно ще се изправи пред по-големи цени на кредитите. Тази стъпка е ключова, тъй като Франция е отчасти отговорна за гарантирането на фонда на еврозоната за оказване на помощ, който е основата на усилията за предотвратяване колапса на еврото, отбелязва изданието.


Ето как френският Монд съобщи новината: "Петък, 13 януари 2012 г. е черен петък за Никола Саркози, президентът на Франция, който на 31 декември уверяваше французите: "Нито пазарите, нито агенциите са тези, които правят политиката на Франция". По малко от две седмици по-късно, отговорът бе: Франция загуби своя рейтинг от ниво ААА".


Според изданието за президента има две незабавни последици: "Първо, равносметката за неудобното положение е особено негативна, в момент, в който се опитва да пренебрегне инфлацията за новите социални проекти, с които се е захванал. Около 1 300 млрд. евро акумулиран дълг и бавният ръст правят излизането от кризата невъзможно. Никола Саркози не е абсолютно отговорен за това, но все пак той управлява страната от пет години.


Второ, Франция и Германия вече няма да играят в една категория".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK