Европа е заплашена от нова криза, след като S&P намали рейтинга на 9 страни от еврозоната

Европа е заплашена от нова криза, след като S&P намали рейтинга на 9 страни от еврозоната

© ReutersРейтинговата агенция Standard &Poor's понижи кредитния рейтинг на девет от 17-те страни в еврозоната, включително на Франция, Италия, Испания и Португалия.


Оценката на рейтинговата агенция е в резултат на загубата на доверие в общата европейска валута и в способността на Европейския съюз да спаси затъналите в дългове членове на еврозоната.  След тази новина индексите на европейските фондови пазари и единната европейска валута рязко паднаха. Според агенцията мерките за икономическа дисциплина само задълбочават икономическата криза, а планираният финансов пакт в евросъюза няма да може да реши проблемите.


Дългосрочният рейтинг на Италия бе понижен с два пункта, както и този на Испания, Португалия и Кипър.
Рейтингът на Австрия, Малта, Словакия и Словения бе понижен с един пункт.


Рейгингът на Германия остана без промяна -  "ААА", с прогноза за стабилност. Без промяна е и оценката за Белгия, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург и Холандия.


Вече само 12 държави поддържат най-високия кредитен рейтинг "ААА" и според трите най-големи кредитни агенции Fitch, Moody’s и Standard &Poor's. Девет от тях са в Европа - Великобритания, Дания, Финландия, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария. Останалите страни с рейтинг "ААА" са Канада, Сингапур и Автралия, предава АФП.

Гърция, чийто рейтинг няколкократно бе понижаван, след като страната предизвика дълговата криза в еврозоната през миналата година, е с рейтинг, еквивалентен на частичен дефолт от "СС", с негативна прогноза.


Кредитният рейтинг на Франция беше понижен с един пункт – от престижното "ААА" на "АА+" като прогнозата за страната е негативна, предаде АФП.


ЕК изрази съжаление за "непоследователното решение"


"Аз съжалявам за приемането на това непоследователно решение от Standard &Poor's относно рейтингите на много страни в еврозоната, особено в момент, когато по всички фронтове се предприемат решителни мерки за борба с кризата", посочи еврокомисарят по икономическата и монетарна политика Оли Рен, цитиран от АФП.


Според международната рейтингова агенция планираното създаване на съюз за бюджетна стабилност няма да помогне на еврозоната да излезе от кризата. Съюзът, лансиран от Франция и Германия, включва автоматични санкции срещу страните, нарушаващи бюджетната дисциплина.


Идеята за създаването на съюза се основава върху "частично осъзнаване" на факторите за възникването и задълбочаването на дълговата криза, гласи коментар на агенцията, цитиран от РИА Новости.


"Монд": Франция и Германия вече няма да играят в една категория


Европа затъва в нова криза, след решението на S&P, съобщи вестник "Гардиън".  След унизителното отнемане на най-високия статус на Франция Германия остана единствената голяма икономика в еврозоната с максимален рейтинг, а това разпали тревогите сред финансовите пазари за евентуалния крах на общата европейска валута, пише още изданието.


Цитира и реакцията на френския финансов министър Франсоа Бароан, който омаловажи понижаването на рейтинга, като посочи, че "това не е катастрофа".


Кредитният рейтинг на Франция и още осем страни в еврозоната бе намален, което е нов драматичен удар по изпадналата в криза обща европейска валута, пише и "Ивнинг стандарт".


Най-големият удар бе за Франция и нейната национална гордост, тъй като страната неизбежно ще се изправи пред по-големи цени на кредитите. Тази стъпка е ключова, тъй като Франция е отчасти отговорна за гарантирането на фонда на еврозоната за оказване на помощ, който е основата на усилията за предотвратяване колапса на еврото, отбелязва изданието.


Ето как френският Монд съобщи новината: "Петък, 13 януари 2012 г. е черен петък за Никола Саркози, президентът на Франция, който на 31 декември уверяваше французите: "Нито пазарите, нито агенциите са тези, които правят политиката на Франция". По малко от две седмици по-късно, отговорът бе: Франция загуби своя рейтинг от ниво ААА".


Според изданието за президента има две незабавни последици: "Първо, равносметката за неудобното положение е особено негативна, в момент, в който се опитва да пренебрегне инфлацията за новите социални проекти, с които се е захванал. Около 1 300 млрд. евро акумулиран дълг и бавният ръст правят излизането от кризата невъзможно. Никола Саркози не е абсолютно отговорен за това, но все пак той управлява страната от пет години.


Второ, Франция и Германия вече няма да играят в една категория".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не е заплашена от никаква криза, защото това се очакваше от месеци. Пазарите не са някакви идиоти, които реагират чак когато неизбежното стане факт.

 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  От статията излиза все едно, че S&P е виновна за кризата, а те просто отразяват реалностите. Инвеститорите намалиха кредитният рейтинг на Франция още преди месец.

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  При всичкия ми респект към рейтинговите агенции, инвеститорите приемат становищата им максимум "за сведение", все пак, да не са идиоти ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 441 Гневно

  Гърците завлякоха цяла Европа, да еа.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 5. 5 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Разстроено

  Ако някаква си кредитна агенция може да засили кризата в Европа... то ЕС не струва пукната стотинка и изобщо няма да ме трогне, дори и да се разпадне!

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 6. 6 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "normandy":

  Нищо реално не отразяват тези агенции. Всичко е спекула на пазарите игра на политика. Когато преди няколко месеца намалиха рейтинга на Щатите , последните се насраха. Само след 24 часа, рейтинга беше коригиран. Така, че Аз си мисля, че е крайно време Европа да тегли една п***ка майна на тези кредитни агенции и да не се занимава повече с тях.

 7. 7 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Много глупав и скъп сценарий за правене на пари и влияние.
  Може би някой иска война?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 8. 8 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Второ, Франция и Германия вече няма да играят в една категория".
  Това е новината по същество.Тандемът МерКози е вече бита карта, която не може повече да определя съвместно европейската политика.А една конструкция на един-единствен стълб не може да се крепи.Чакаме сгромолясването на конструкцията.

 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#6:"greenman"]Аз си мисля, че е крайно време Европа да тегли една п***ка майна на тези кредитни агенции и да не се занимава повече с тях. [/quote]

  Да тегли една пу.. майна бе, къде е проблема. Северна Корея го е направила отдавна.

 10. 10 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нова криза заради S&P?!
  И откога кризата зависи от глашатая?!

  Навремето преподавателят ни по икономика ни каза във 2ри курс:

  "Колеги, ако ще ставате икономисти, тепърва започвате да учите.
  Ако ще ставате журналисти, и 1ви курс ви стига"

 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "greenman":

  Когато един тежко болен човек отиде на доктор и той- доктора му направи диагноза, която не се харесва на болният, той-болният колкото и да обвинява доктора няма да се излекува.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Няма нищо страшно в това,че намаляват рейтинги на страни в Европа.Това е калкулирано от пазарите отдавна.Сега само спекулантите ще използват новината,и малко ще разклатят цените,и ще спечелят малко,но с това ще си остане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До вчера Германия и Франция имаха кредитен рейтинг ААА, но едните имаха лихви 2%, а другите 4%. Тоест и без да се налага официално от агенция да се намаля дълга той беше намален от купуващите дълга.

 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Старата е още тука,
  а Новата
  на вратата чука!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "normandy":

  Без да се сърдиш - ама супер тъпо сравнение.

 16. 16 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 541 Весело

  Рейтинга на БЪлгария-без промяна!

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "Второ, Франция и Германия вече няма да играят в една категория"

  Хахах, че те много отдавна играят в различни икономически категории......

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Страхотна новина за добро утро...

  الرجل الكبير
 19. 19 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "normandy":

  Че, те тогава САЩ са ходещ труп, но си ги водят като с лека настинка. Стига глупости. Да опресня паметта, че когато Леман фалираха бяха с ААА рейтинг. Когато Фърците си признаха, че "леко" финансовите им данни са фалшифицирани пак бяха с ААА рейтинг.

 20. 20 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "stdmv":

  Е те всички глашатаи са американски бре. Нали видя кво стана кога същите S&P намалиха рейтинга им. Насраха се в гащите, а на следващият ден шефа на S&P беше сменен. Не смеят да глашатайстват на родна земя щото ще има кютеци

 21. 21 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Финансовият свят е в колапс и паника. Standard & Poor понижи рейтингите на девет страни в еврозоната,включително Франция, Италия, Испания, Португалия,Малта, Словакия и Кипър.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/01/standard-poor.html

 22. 22 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз пък обвинявам рейтингови агенции като Standard &Poor's за това,че такива като нея със своите манипулирани и дирижирани и необективни рейтинги доведоха до кризата в Европа .

  Само един ден преди фалита на Лемън Брадърс точно Standard &Poor's им дадоха ААА - най-високия кредитен рейтинг!

  С компроментирани рейтингови агенции като Standard &Poor's няма защо да се занимаваме и да ги слушаме!

  Резонният въпрос към анализаторите на Европа е - кой ще свали кредитния рейтинг на доверие точно на тези Standard &Poor's ?

 23. 23 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Стандарти, фички, пи...ки,Тези никой не бива да ги бръсне за слива! През 2008 г. давя ААА на вече мъртви банки. и сега отново АКАТ. Все едно да възкресим Сталин и Хитлер, защото били въвеждали ред, например. И Сталин и Хитлер да са структуроопределящи света.

  Ала, бала!
 24. 24 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#20] от "greenman":
  Един приятел икономист, т.е. разбиращ от тези неща се изказа доста брутално, но правилно:
  "Содомията, некрофилията, инцестът и всички подобни извращения са далеч по-нормални и от най-трезвата прогноза и оценка на която и да било кредитна агенция в света1"
  ИЗВОДИТЕ СИ ПРАВЕТЕ ВИЕ!

  Ала, бала!
 25. 25 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Според агенцията мерките за икономическа дисциплина само задълбочават икономическата криза, а планираният финансов пакт в евросъюза няма да може да реши проблемите.

  Тези откъде знаят? Как го прецениха това?

 26. 26 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кризата си продължава, а не е заплаха. Слабите лидери Меркози са неубедителни и скоро ще са история

 27. 27 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1832 Весело

  Що и "рейтинговите агенции" да не се включат в суматохата?! Ми и те искат дял... банките вече взеха своето, сега и тези се наредиха на опашката. Просто искат да хванат и те нещо в мътната вода.
  А Меркозито ще ги удовлетвори...

 28. 28 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 488 Весело

  ...."Според агенцията мерките за икономическа дисциплина само задълбочават икономическата криза, а планираният финансов пакт в евросъюза няма да може да реши проблемите".
  Неграмотници, не са чели Дянков! Веднага да им се закупи и изпрати кратък (милиционерски) курс по политикономика на ЕС от Дянков.

 29. 29 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "newmind":

  Сигурно в определена степен си прав в тези обвинения. За съжаление банките-кредиторки се вслушват именно в оценките на тези агенции, а не в твоето или на ръководството на ЕС.

 30. 30 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ало, Европата стягайте си коланите - иначе Гърция няма да бъде последната фалирала...

 31. 31 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Стандарт и Пуурс
  са СП
  Сиера Папа
  Полско Евреиски Извретениаци
  дето са си патили от германиа
  а шубето е голям страх
  германиа не иа закачат защото има програма за затвариането на реакторите а останалите страни са минирани с много иадрени реактори които при аварии могат да обльчат европеиците с радиоактивност тип чернобил

 32. 32 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#13] от "normandy":

  В момента Германия пласира ДЦК с отрицателна лихва от -0.1%

  Ти нали си експерт в таз област?

  Я кажи защо капиталоволжителите го правят - влагат пари за да полу4ат по-малко?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 33. 33 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Стига сте ни плашили- тази рейтингова агенция казала така, онази иначе. Европа е в криза не от днес. Нещата вече са казани. Търсят се изходи. Рано е да отписвате ЕС. Даже да се промени нещо, около Германия ще се оформи мини ЕС в който задължително ще влязат Австрия, чехия, Словакия, Хърватия, Полша, някои скандинавски страни. Дано да искат и нас да ни вземат с Румънците. И то не защото сме икономики, а поради старите геополитически интереси на Германия в този регион. Може би единственото сигурно за бъдещето на ЕС е , че англичаните ще духнат от него.

 34. 34 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Защо все в петък излизат тея рейтинги?
  И по никое време вечерта... А да де, часовата разлика с УСА...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#22:"newmind"]Резонният въпрос към анализаторите на Европа е - кой ще свали кредитния рейтинг на доверие точно на тези Standard &Poor's ?[/quote]
  Много точно казано!

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#36] от "Drun_drun":

  Европа се нуждае от собствени рейтингови ораганизации.
  Китай не случайно има !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  американските евреи съсипаха европа миналия век , сега отново европа е на пангала и америка пак 6те се отърве на гърба на европа , дано да не стане воина

 39. 39 Профил на mihaylov
  mihaylov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Е как, как Германия да спасява всички?

 40. 40 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "newmind":

  именно

 41. 41 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#30] от "theanalyser":
  Всъщност Гърция е трета европейска страна, която беше изкуствено фалирана и ограбена от банковите спекуланти, които сега са бесни, че следващата им жертва Унгария, се съпротивлява така яростно на пладнешкия обир, който са и приготвили...по-интересно, коя страна ще е следващата...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 42. 42 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пет икономиста да хванеш-пет различни мнения ще чуеш!Тия са бетер адвокатите!
  Кризата ще продължи още 10-не години,тъй че свиквайте и споко-нищо няма да се срине и рухне и пропадне или каквото там измислят журналята ,за да си продават вестниците!

  Специално за рейтинга на франсетата- беше известно от месеци.

 43. 43 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#37] от "EREBUS":
  Да, това е повече от ясно. Зависимостта на сега съществуващите рейтингови агенции от правителството на САщ е доказана, последно със случая с понижаването рейтинга на щатите от същите С&П. Желанието на американците да цакат Европа дори вече не се прикрива.

 44. 44 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Рейтинговите агенции не са причината.
  Те са инструмент.
  В ръцете на доста влиятелни и безскрупулни играчи.
  Почти през ден четем съветите им за справяне с проблема.
  Срещу еврото се играе яко, преднамерено и добре организирано.

 45. 45 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#33] от "drago62":
  Нещо си се пообъркал, Чехия отдавна е яростен противник на това ЕС и на еврозоната, Словакия също има много, ама много сериозни резерви, а за Швеция, Дания и Финландия даже няма смисъл да говорим, при тях излизането от ЕС е само въпрос на време....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 46. 46 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#24] от "ivohammer":
  Т.е. да тълкуваме решенията им в точно обратния смисъл?!

 47. 47 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#32] от "duduka":

  Германия не е продавала облигации с отрицателна лихва. Дания и Швейцария го направиха. А защо инвеститорите купуват такива облигации? Ами чисто и просто се надяват да спечелят от курсови разлики, а не от лихви.

 48. 48 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Любопитно

  е как да не му намалят рейтинга след такова изказване

  "Нито пазарите, нито агенциите са тези, които правят политиката на Франция"

 49. 49 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#46] от "Drun_drun":

  Да така направи купувай гръцки, унгарски и френски ДЦК колкото можеш повече.

 50. 50 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В момента тази агенция налива бензин в огъня, разбира се по нечия поръчка

  nemam nervi
 51. 51 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#47] от "normandy":

  Bundesbank съобщи, че е продала шестмесечни облигации на стойност 3.9 млрд. евро при средна лихва -0.0122%, съобщи британският в. Guardian, като цитира съобщение на банката.

  Това означава, че инвеститорите са се съгласили през юли, когато е падежът на ценните книжа, да платят по-малко, отколкото отпускат сега на Германия.

  Според Bundesbank за първи път инвеститорите са се съгласили на отрицателни лихви на германски облигации.

  Това означава, че сигурността, която предлагат германските облигации в периода на кризата привлича все повече инвеститори.

  В края на миналата година Дания също за първи път пласира петмесечни облигации при негативна лихва, а в началото на 2012 г. пласира още една емисия дву и петмесечни облигации на стойност 351 млн. долара също при негативна лихва. Интересът към датските книжа бе продиктуван от това, че страната не е член на еврозоната и не е застрашена от дълговата криза.

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 52. 52 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Например моят рейтинг сам си го определям...а не фич мич!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 53. 53 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Технически от поне два месеца,Франция е с намален рейтинг,затова и между другото Парижката борса снощи не се срина..Много лесно е да се обвинява Саркози за състоянието на Франция,но социалистите от Монд,май забравят,че трупането на дълг и задълбочаването на дефицит започна още от годините Митеран,което разбира се не означава,че Саркози е направил особено много,тази тенденция да се промени.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 54. 54 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#49] от "normandy":
  Мерси за съвета, ама не съм ти го искал.

 55. 55 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#11:"normandy"]Когато един тежко болен човек отиде на доктор и той- доктора му направи диагноза, която не се харесва на болният, той-болният колкото и да обвинява доктора няма да се излекува. [/quote]

  Освен ако докторът не го е заразил умишлено преди това с HIV. Тогава болният пак няма да се излекува, но поне има право да обвинява доктора.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 56. 56 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "normandy":


  Абсолютно съгласен! Пазарите отдавна са установили разликите в надеждността на Франция и Германия и единственото последствие ще е за самочувствието на франсетата...."нямало да играят в една лига"...ха-ха-ха, интересно с кого тогава Германия ще замени Франция?
  По-скоро аз виждам отвъдатлантически удар срещу проевропейски и антибритански настроения Саркози и пъхане на коз в ръцете на антиевропейския му конкурент на изборите през април Франсоа Оланд, защото ако спечели Оланд, това ще бъде краят на пакта Евро+ в сегашния му вариант.........или поне така им се иска на англосаксонците...

 57. 57 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "нов драматичен удар", "черен петък", "удар за Франция и нейната национална гордост", "Европа затъва в нова криза"...
  Айде по-спокойно
  Нима националната гордост на Франция зависи от една буквичка "А" , глътната от организация с неясна (но определено не идеална) цел?
  Рейтингите са като слуховете. В някои случаи може да имат нещо общо с действителността, но в повечето нямат. Целта им, както и на слуховете, е в определен момент да създадат определени настроения и да предизвикат събития, от което някой печели (но в никакъв случай оценените).
  Правилното отношение към рейтингите е те да бъдат игнорирани, вместо промяната им да се възприема като някакво драматично събитие.

 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Това е удар върху способността на дуото Меркел-Саркози да се справят с предизвикателствата!

  Това,което все повече хора започват да се убеждават сами!
  Май трябват други лидери!

 59. 59 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#51] от "duduka":

  Това съм го пропуснал, вероятно е от последните дни.

 60. 60 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#55:"Face the Truth"]Освен ако докторът не го е заразил умишлено преди това с HIV. Тогава болният пак няма да се излекува, но поне има право да обвинява доктора. [/quote]

  Га ядоха кифтета им беше хубаво и не се замисляха за последствията.

 61. 61 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#26] от "forumer":

  Да бе, да, я да вземат да им назначат силни лидери на Германия и Франция, по челния пример на Гърция и Италия!

 62. 62 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#51] от "duduka":

  Трябва да се направи уговорката, че това са облигации с много къс матуритет 6 месеца и емисията е миниатюрна на фона на Германия и нейният дълг.

 63. 63 Профил на kuncheff78
  kuncheff78
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добре уважаеми журналисти, след като според общоприетото мнение рейтинга на дадена страна влияе пряко върху инвестиционния интерес, ще ни запознаете ли някога какво смятат и самите инвеститори по тоя въпрос?!Въобще има ли ги няма ли ги или всички са навързани в кръг и сами си диктуват нещата?

 64. 64 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#57:"Ментор"]Целта им, както и на слуховете, е в определен момент да създадат определени настроения и да предизвикат събития, от което някой печели (но в никакъв случай оценените). [/quote]
  Целта им е да манипулират, налагат желани от тях решения, управляват задкулисно. Да налагат и чертаят политиеска линия изгодна само на Англо-Америкосите отвъд океана.
  Силната Европа е удар за тях.
  Ще направят всичко възмжно за да сринат Европа с помощта на нещастната държавица, наречена УК.

  Но няма да стане... ще видите след 2-3 години.
  Освен че системата се самоподдържа, и катастрофи на никого не са изгодни.

 65. 65 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#58] от "faeton":

  Ако познаваш политическия пейзаж в двете страни, посочи алтернатива. За мен такава няма. Друг е въпросът доколко има филинг в тази двойка...ама са обречени да съжителстват, като в аристократическите бракове.

 66. 66 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#64:"panzerino"]Силната Европа е удар за тях. [/quote]

  Ти как виждаш силна Европа -немците бачкат, а гърците харчат.

 67. 67 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#62] от "normandy":

  Но е добро на4ало... това също е на4ин да си върнеш дълговете.... интересно нали?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 68. 68 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#60:"normandy"]Га ядоха кифтета им беше хубаво и не се замисляха за последствията. [/quote]

  Кои са тези дето ги ядоха ,,кифтетата''?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 69. 69 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#60] от "normandy":

  Една подобна поговорка:

  Като пили, пеЯли - като плащАли, плакАли.

 70. 70 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#67:"duduka"]Но е добро на4ало... това също е на4ин да си върнеш дълговете.... интересно нали? [/quote]

  Не това няма как да стане да си върнат дълга по този начин с отрицателни лихви , това е показател, че във Европа работата наистина загрубява.

 71. 71 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия рейтингови агенции служат предимно на американските интереси и подливат вода на Европа! Трябва да ги забранят по принцип в целия свят. ЕС трябва да се заеме с това. Достатъчно е да има борсови бюлетини зо ориентиране на инвеститорите.

 72. 72 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия кани на протест 15 януари 2012, неделя от 11 до 13 часа.
  Организаторите напомнят, че на знамето, изобразено на този барелеф пише:
  „Вся власть советам” – лозунгът, с който е отнета свободата на половин Европа и са избити десетки милиони. Това е най-кървавият лозунг на 20-ти век.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 73. 73 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  До коментар [#66] от "normandy":
  Точно пък от тебе, който имаш доста точен, аналитичен и обективен поглед върху нещата, не очаквах да повтаряш тази напълно безсмислена мантра, която отлично знаеш, че прикрива съвсем други неща и интереси....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 74. 74 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "mimi_pmi":

  Избори идват. Те ще сменят държавните глави. А дали новите ще са лидери, ще видим

 75. 75 Профил на tikvoc
  tikvoc
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#45] от "appen13":

  словакия е в еврозоната

 76. 76 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Второ, Франция и Германия вече няма да играят в една категория
  ..............
  Бе, те май точно това се опитват да постигнат - да забият клин между Фр. и Гер.
  Иначе наистина за ЕС това е без значение, дори има силен позитивен ефект върху РЕАЛНАТА икономика.
  Слабо Евро - силен ЕКСПОРТ.
  Френските и германските производители ще си напълнят дисагите още повече. Какво му е лошото.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 77. 77 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#5:"Dorian Gray"]

  Ако някаква си кредитна агенция може да засили кризата в Европа... то ЕС не струва пукната стотинка и изобщо няма да ме трогне, дори и да се разпадне! [/quote]

  ++++++++++

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 78. 78 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#66:"normandy"]Ти как виждаш силна Европа -немците бачкат, а гърците харчат.[/quote]
  Животът не е само "бачкане", както вероятно всеки ден те "приучават" в Бг. Има и друг живот... .
  Най-спечелилият досега от проблемите в ЕС е Германия.

  Не предъвквай познати митове... .

 79. 79 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#73] от "appen13":

  Кое не е вярно, че гърците дължат пари, които не искат да връщат. Не гледай колко се работи като количество труд във Германия и Гърция, защото в частния сектор във Гърция се бачка повече и по яко отколкото Германия, но какво от това. Факта е, че гърците не могат да си платят заемите.

 80. 80 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#5:"Dorian Gray"]Ако някаква си кредитна агенция може да засили кризата в Европа... то ЕС не струва пукната стотинка и изобщо няма да ме трогне, дори и да се разпадне! [/quote]

  Плоска логика. Българска- типично.
  Ако една нация вече 45+23 години не може да се очисти от комунистите като водеща политическа сила, значи за нищо не става. Една нация, оставяща се на Доган да я управлява-също.
  Харесва ли ти това перефразиране на твойте думи?
  Вярно ли е?

 81. 81 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#78:"panzerino"]Най-спечеилият досега от проблемите в ЕС е Германия.
  [/quote]

  А по горе твърдеше, че американците били виновни и се опитвали да разбият ЕС, сега германците са виновни. Да знам, целият свят ви е виновен вие гърците сте жертви.

 82. 82 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#81:"normandy"]А по горе твърдеше, че американците били виновни и се опитвали да разбият ЕС, сега германците са виновни.[/quote]
  Писах "спечелила". Не "виновна".
  Англичаните продадоха Бг на Руснаците в Ялта- те бяха "виновните". Спечели-друг.

 83. 83 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#78:"panzerino"]Животът не е само "бачкане", както вероятно всеки ден те "приучават" в Бг. Има и друг живот... . [/quote]

  По горе го казах, не приемай думата бачкане буквално, защото немците работят като часове по малко и от вас имат и по големи отпуски, но това е без значение, защото успяват да си върнат борчовете, а вие не.

 84. 84 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#79] от "normandy":
  Вероятно това е причината, Маркози да ги натискат да вземат едно дребно кредитче от 14 млрд.€ за да си купят нови танкове и две модерни фрегати...любопитни представи имаш за кредитните интереси на Германия и Франция в Гърция, доста необичайни....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 85. 85 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Много отдавна е ясно, че и франция ще последва съдбата на другите и ще и бъде намален рейтинга. това си е сериозен удар по европа и главно по германия на която не от вчера се крепи евро съюза. Или както е поговорката там думам ти еди кво сещай се снахо. интересно ще бъде какъв ще е отговора на германия! Дано най-накрая се светнат, че с наливане на пари кризата няма да се оправи и да реструктурират целия банков сектор. единствено тогава, ще им припари на мръсните банкерчета от които не би трябвало да зависи нищо, защото те нито произвеждат продукта нито парите с които оперират са техни. време е за радикални действия в банковия сектор!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 86. 86 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#84] от "appen13":
  Верно. Нас царските юпита успяха да ни набутат само влакчетата на Сименс за по 20 000 евро за седалка.
  А и паспортите също.
  Френските курвети ни се разминаха засега, ако и да бяха турили в борда на банката си Кунева-Пръмова.

 87. 87 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Странно решение на S&P в един много неудачен момент. Всъщност смъкването не рейтинга на Франция е единственото логично и очаквано решение. Но за другите страни това е пълна глупост: Италия и Испания предприеха в последните месец два сериозни икономии и реформи, и започнаха процедурите по други, което беше оценено и хонорирано от пазарита като лихвите по облигациите им паднаха значително (с по 2-3%пункта). И агенцията реагира на това с понижаване на рейтинга с две стъпки?!?!?!
  Същото с Австрия - държавата и икономиката им продължават да имат все така добри показатели, но им смъкват рейтинга понеже можело евентуално банките им да имат затруднения заради експозициите си в източна Европа от което да бъдат заегнати държавните финанси, ако тръгнат да ги спасяват. Тези опасности ги дъвчат разни анализатори още от 2008ма, но никоя от тях реално не се вижда да се случва...
  Та на фона на тази прекомерна строгост към континентална европа, човек наистина почва да се чуди защо прескачат например Англия, която също хич не е без проблеми...

 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  [quote#87:"antikommunist"]Тези опасности ги дъвчат разни анализатори още от 2008ма, но никоя от тях реално не се вижда да се случва... [/quote] Случва се в Унгария, втората страна на К+К а там австрийските банки са яко намешани....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  каквито и да са агенциите - ЕС има проблем и то огромен. Мерките които се вземат в момента са недостатъчни и само ще задълбочат рецесията. Точно това казаха от S&P.
  Колкото до напъните да се интегрира ЕС във една форма на СЕЩ - няма да стане. Най-малкото ще се пръкне някоя революцийка. Никой в европа не иска да е доминиран от Германия.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 90. 90 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#79] от "normandy":

  [quote#79:"normandy"]в частния сектор във Гърция се бачка повече и по яко отколкото Германия, но какво от това.[/quote]
  Има голяма разлика в резултата между спокойния, организиран и планиран труд в Германия и стихийния юруш в частните гръцки компании.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 91. 91 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#86] от "k_":

  да, но Кугър-ите дето в момента ги псува цялото ВВС не ни се разминаха..

  До коментар [#87] от "antikommunist":

  според мен няма нищо странно нито конспиративно. То и без това тези агенции и рейтинги са само пост-фактум. Т.е. лемън брадърс фалират - намаляват им рейтинга. Еврозоната потъва до ушите в дългове и дефицити - аууу каква изненада, на Франция и намалили рейтинга. На какво точно се чудите?

  Евроатлантида
 92. 92 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1271 Весело

  До коментар [#4] от "Mayhem":

  Тъй, де!!! Прав си! А отгере на всичко това и ни бият по границата си....

 93. 93 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Да, агенциите са просто вестоносеца на лошата вест, но истината е, че с действията си влияят на пазарите. Дори едно намаляване на рейтинг да е вече калкулирано, със сигурност решението на S&P от вчера няма да остане без последствия. И в този смисъл буди истинско недоумение поради какви причини след опустошителната криза, повлякла към дъното институции като Леман, Беър Стърнс и AIG, във финансовите среди не се случи никакъв дебат, не се проведоха никакви разговори относно ролята на подобни агенции за определяне на кредитен рейтинг. По-горе някои споменаха рейтинга на Леман преди да банкрутира, но това е само един от многото примери. Всяка втора инвестиционна банка, пласираща CDO / деривати / на инвеститори, получаваше ААА оценка от кредитни агенции за своите книжа, срещу което агенциите получаваха пари. Както каза един шеф на хедж фонд - рейтинг се дава в зависимост от парите, които платиш на агенцията, т.е. все едно да дадеш 1 млн. щ. долара за положителна статия във FT. Ако не платиш - няма положителна статия. Въпреки многото показания на хора, управлявали милиарди, които твърдят, че рейтингите се определят в зависимост от хонорара, спрямо S&P, Муудис и др. не са взети никакви мерки. А подобни показания съществуват по дела, заведени от пенсионни фондове, инвестирали в книжа с рейтинг ААА, които са предявили искове срещу тези институции. И нищо не се случва. Дори отговорност не носят. Леман не е единствения пример. Трите исландски банки, които повлякоха към дъното Исландия имаха същите рейтинги дни, преди да се окаже, че нямат нужния кеш да покриват дължими плащания. Дни преди да изчерпи кешовите си наличности Беър Стърнс имаше рейтинг А2, който означава с думи прости - мнооооого далече от банкрута. Ей Ай Джи преди да бъде национализирана имаше рейтинг АА.

  А най-смешното е, че ако някой вземе да извади аргумент против някакви такива паразити, веднага му скачат няколко дебила и започват - "Ооооо, ти си комунист, критикуваш пазарната икономика и капитализма!" В тоя смисъл, хубаво го каза оня китаец, дето си задава въпроса защо един строителен инженер получава 50 пъти по-малко от колегата му финансов инженер, при положение, че първия строи мост в полза на хората, а втория създава сънища, често оказващи се кошмари, за които плащат хората.

 94. 94 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Не виждам никаква новина тук- всичко това се очакваше. Пазарите отдавна отразиха разликата в кредитния рейтинг на Франция и Германия, така че драма там няма.

  Никой не вярва, че мерките на Меркози са адекватни, това също е общоизвестно, просто сега това мнение се изказва и от кредитна агенция. Европейският политически елит и най-вече Меркел не води Европа към излизане от кризата и въпреки изявленията за спасяване на еврото действа единствено в защита на собствените си банки и разчита някой друг да плати сметката.
  В този случай не е чудно, че и перспективата е негативна.

 95. 95 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#93] от "asroma1927":
  Далеч съм от мисълта, че кредитните агенции са ангелчета, но според вас книжата на Франция не крият ли риск по- голям от германските? Пазарите отдавна го отразяват. Това няма нищо общо с политически пристрастия. Доверието в еврото е подкопано не от кредитните агенции, а от действията преди и бездействията сега на европейските политици.
  Не отричам, че всички искат да извлекат максимална полза за себе си от текущата ситуация и кредитните агенции не правят изключение. Но по- важна е действителната ситуация, отколкото кой какво точно мисли за нея. Меркел убеждаваше пазарите и кредитните агенции, че има решение за излизане от кризата. Техният отговор е, че не са убедени и според тях това решение не работи.

 96. 96 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Правилното заглавие и дефиниця е следната:
  Правителството на САЩ намали рейтинга на 9 страни и очаква рецесия в еврозоната.
  S&P изразява гледната точка на държавата САЩ-това трябва да е ясно на всички.

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 97. 97 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Значи, Германия - Стандартс, Францата и Италя - Пуърс?

 98. 98 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "normandy":
  леле много ги за6титава6 4ифутите , сръвнение между северна корея и стара европа наи малкото е неуместно

 99. 99 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#7:"From Bulgaristan"]Много глупав и скъп сценарий за правене на пари и влияние.
  Може би някой иска война? [/quote]
  А може би някои (все още) живеят в КУКУленд?

  Войната ще си дойде по разписание, без някой специфично да я желае- системата го изисква за затваряне на цикъла.

  Финансови войни -> търговски -> истински

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 100. 100 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#96] от "Любен":
  не то4но на държавата америка , а на долните лихвари впили се в кръвоносната система на америка ве4е пове4е от 100 години . не слу4аино има движение окупираи уолтстриит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK