Metro отложи продажбата на веригата магазини Kaufhof

Metro отложи продажбата на веригата магазини Kaufhof

© ReutersГерманската група Metro, която е четвъртият по големина търговец на дребно в света, отложи продажбата на веригата магазини Kaufhof, оценена на около 2-3 млрд. евро, с довода, че потенциалните купувачи не могат да съберат средствата.


"Винаги сме подчертавали, че продажбата трябва да отрази потенциала на Galeria Kaufhof. В момента евентуалните приходи се извличат по-добре от нас, отколкото ако продадем веригата", коментира главният изпълнителен директор на Metro Олаф Кох пред "Ройтерс" днес.


Заинтересовани от покупката бяха австрийският инвеститор в недвижими имоти Рене Бенко, който наддаваше през инвестиционния си фонд Signa, и познатият като "милиардер бездомник" Николас Бегрюен, който притежава и съперническата верига Karstadt.
Ходът дойде, след като условията за рефинансиране в сектора с търговия на дребно станаха по-тежки. Това, че Metro не се опитва да продаде веригата на всяка цена, даде облекчение на инвеститорите. "Сегашната ситуация на капиталовите пазари не дава подходящи условия за подобна важна транзакция", коментира Кох.


"Смятаме за положителен факта, че Metro може да изчака за по-добра обстановка и разчита на добър резултат, а не на приходи от краткосрочна продажба", коментира анализаторът от LBBW Барбара Амбрюс.


През последната година търговците на дребно пострадаха от растящите цени, замразените заплати и мерките за затягане на икономиката, които бяха приложени заради дълговата криза в еврозоната и намалиха разполагаемия доход на европейците.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK