Пикът на просрочените кредити се очаква в края на 2012 г., прогнозира Булбанк

Пикът на просрочените кредити се очаква в края на 2012 г., прогнозира Булбанк

© Мария СъботиноваКредитите, просрочени повече от 90 дни, се очаква да достигнат своя връх, на нива между 17.5% и 19% като дял от общите кредити, в края на 2012 или началото на 2013 година. Това показва най-новата прогноза на икономистите на Уникредит Булбанк, съобщиха от институцията. 


Качеството на активите остава уязвимо заради бавния и непредвидим процес на принудително събиране на вземанията, се казва в анализа. Към това се добавя и концентрацията на фирмени кредити в недвижимите имоти и строителството, които са сред секторите, засегнати най-много от спада в реалната икономика.


Точно преди една година повечето банкери у нас очакваха пикът на лошите кредити да бъде достигнат най-късно в средата на 2011 г. 
По последни данни, които са към края на ноември, обемът на лошите и преструктурираните кредити в българската банкова система надхвърля 9 млрд. лв.


През 2012 година качеството на кредитите ще бъде подложено на допълнителен тест поради забавянето на растежа в еврозоната, която остава най-значимият външнотърговски партньор за българските фирми, се казва още в анализа на банката. Другите източници на уязвимост включват все още спадащите цени на жилищата и продължаващия процес на намаляване на финансовата задлъжнялост на фирмения сектор, особено що се отнася до финансирането, привлечено от чужбина.


От институцията посочват, че са налице и няколко важни стабилизиращи фактора.


Макар и бавно, реалните доходи нарастват, докато в същото време домакинствата и особено публичният сектор продължават да се характеризират със здрави консолидирани баланси. Повечето банки продължават да поддържат на достатъчно високо ниво капацитета си за абсорбиране на загуби. Също относителният дял на кредитите във валути, различни от българския лев и еврото, е по-малко от 4% общо от кредитите.


От институцията посочват още в анализа, че българската икономика се справя добре с предизвикателствата, произтичащи от кризата с правителствените дългове на страните от еврозоната.
Бързо протичащият процес на приспособяване към новите условия сложи край на голяма част от дисбалансите, с които икономиката посрещна началото на глобалната финансова и икономическа криза в края на 2008 година, казват икономистите на банката. 


По тяхна оценка възстановяването на икономиката е в ход, но протича бавно, като в края на 2011 година БВП се очаква да е достигнал до около 4% под нивото си в края на 2008 година. В основата на слабото вътрешно търсене е бавното възстановяване на пазара на труда и пазара на недвижими имоти в комбинация с продължаващия натиск за редуциране на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Печалбите на банковата мафия в България леко се занижават. Всеки техен клиент, който е по-иниациативен в умението си да се справя с кризата и да придобива доход, бива наказан/ужилен с по-високи лихви по кредити си. Днес по БТВ адвокат Волева и нейн клиент разказаха как става това и как няма как да се противостои, защото в ГПК е заложена от депутатите ни защита на престъпната банкова мафия у нас.

  http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/984393109-Kak_da_se_zashtitim_ot_nekorektni_bankovi_uslugi.html

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  И тия ли вярват в календара на маите, ама като им слушам шефа не се изненадвам...

 3. 3 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 515 Весело

  Банките да ме хванат за шлифера. 1 стотинка няма да им дам.

 4. 4 Профил на iskra_tt
  iskra_tt
  Рейтинг: 451 Неутрално

  хахаха,вярвали в календара на маите)))))))))))))

 5. 5 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Тези от Булбанк са нещо като Канал 7 за мутренското правителство.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 6. 6 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Гневно

  "...Макар и бавно, реалните доходи нарастват, ... " А иннфлацията, тъпаци? Дизелът колко стана, токът колко ще скочи, майк. .. .. ...?

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 7. 7 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 448 Весело

  "В основата на слабото вътрешно търсене е бавното възстановяване на пазара на труда и пазара на недвижими имоти в комбинация с продължаващия натиск за редуциране на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор."
  По-голяма глупост отдавна не бях чел...
  Значи това, че цените на имотите са ниски, е причина за слабо вътрешно търсене?!

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen2299":

  Острьо, ти да се сещаш за някоя държава, в която доходите растат рязко, и има дефлация, за по-удобно ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "deepdp":

  Виж какво, "умнико" ще копирам мой (собствен) пост от Btv.bg да разбереш за какво става дума:
  plamen2299 18.01.2012 / 17:58
  Iscra_fen, грешиш! До края на 2008 г. аз живях в Букурещ. Когато през лятото на същата година задуха вятарът на кризата, банките и там вдигнаха тихомълком лихвата (да не мислиш, че се различават от нашите?). Да уточня: Румъния е Президентска република (може би така е по-добре, но не с Гоце), иначе президентът командва парада, вкл. състава на Правителството. Та въпросният Traian Basescu, комуто сега искат оставката незнайно защо, една вечер през есента излезе в Новините по Pro TV и каза така: Господа Банкери, ние не бихме могли да се месим в политиката на Банките (пазарна икономика). Но за всяка отделна жалба, подадена до комисията по Банков надзор, глобата за отделния случай за съответната банка ще бъде 100 хил. Евро (междувременно приет закон). На другия ден лихвите бяха върнати тихомълком на предишните нива. Ако агентът (Гоце) по конституция не е никой, то тогава Боко (Тиквата) наистина ли е Тиква? А сега да не забравиш да издоиш козите?!!!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 10. 10 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "deepdp":

  Сельо, там правят така: (още едно копие)
  plamen2299 18.01.2012 / 18:10
  Румъците просто издават закон (казват му Legea №... /2008 и след това той се спазва безусловно! Да не забравиш за козите!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Звучи ми доста оптимистично!

 12. 12 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Булбанк за пореден път се излага. Не от простотия,а от политически конформизъм. Неколко кратно коментирам очкванията на екипа на Кристофър и съм принуден да напиша в прав текст,че подобно изкривяване на икономическата реалност заради ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ вреди на клиентите, акционерите и партньорите на финансовата институция.

  Единственото хубаВо на ситуацията е че скоро няма да са част от Уникредит груп, лошото е че част от аналитичният екип на банката ще бъде 'помолен' да смени трудовото си място поради нежелание на новите собственици от 'гъзоблизци'.

  и най-умният си е малко прост....
 13. 13 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#9:"plamen2299"]До края на 2008 г. аз живях в Букурещ.......[/quote]

  Букурещ НЕ е София !!!
  ----------


  ЗА Новината

  "Пикът на просрочените кредити се очаква в края на 2012 г., прогнозира Булбанк" ,

  ще кажа ,че това не е новина а е "старина" -

  този пик го отлагат от 2009 год - малко спомени

  http://business.actualno.com/news_271982.html
  -------
  това са СТАРИ новини :

  http://dnes.dir.bg/news.php?id=3532489
  http://www.investor.bg/forum/archive/index.php/t-9037.html

  и датата е 29 октомври 2008
  -----------
  http://www.bulgariasega.com/bulgaria_novini/5765.html

  датата е 16 Септември, 2009
  --------------
  Новините са Винаги според целта
  Не Вярвай на всичко което се пише - това е Бизнес

 14. 14 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "kardinalat":

  Кардинале, като читател на писаното от КристофОр трябва да ти кажа, че Булбанк произвежда най-адекватния и разбираем макроикономически анализ в България. Те винаги са представяли откровено мнение и дават информация, която никой от управляващите банките не е изнасял и не изнася просто защото не му отърва. Така че четете внимателно, винаги има какво да научите.
  Но не знам какво му е проправителственото, след като пише, че ни чакат доста тежки 12 месеца, свито потребление и растеж, който едва надхвърля инфлацията, с перспектива надолу, ако европейската криза се задълбочи.

 15. 15 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "old_buyer":

  За наше съжаление...

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 16. 16 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#14] от "Деян": Деяне, от есента (септемврийския доклад на групата икономисти) на 2010 нон стоп в публичните анализи се 'привижда' излизане от рецесията и 'светли бъднини' и нисък праг на проблемните кредити.

  Нито първото,нито второто са факт. А тежките месеци,който сега се появяват са 'обсебени' от ръст - 2,3 % който е продължение на соцлафа ' едни ядем свинско, други ядете зеле,а всички заедно ядем - свинско с зеле'

  и най-умният си е малко прост....
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Лихвата е пазарен инструмент.Договарянето става, когато се подписва сделката,а не като се вдига лихвата,в движение и когато банките се проявяват като монополист.Клиентът няма силата и познанията да се Защити.Тук идва на помощ Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 относно Неравномерните клаузи на Потребителските договори,
  Гражданското общество и заведените дела.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK