МВФ иска да увеличи кредитирането с 500 млрд. долара

МВФ иска да увеличи кредитирането с 500 млрд. долара

© ReutersМеждународният валутен фонд предлага да увеличи възможностите си за отпускане на заеми с 500 млрд. долара, за да "изолира" световната икономика срещу засилващата се дългова криза в Европа, съобщи Bloomberg, като се позова на запознати.


В момента фондът разполага с 385 млрд. долара, които може да отпуска като кредити, и иска да увеличи сумата до 885 млрд. евро, след като е изчислено, че евентуалната "дупка" във финансирането в глобален мащаб през следващите две години ще е около 1 трлн. долара.


За да разполага с този буфер, фондът трябва да поиска от членовете си 600 млрд. долара.
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард каза вчера, че екипът й проучва възможностите за увеличаване на финансовия арсенал на институцията.
И докато европейските страни вече поеха ангажимент да осигурят 150 млрд. евро, а САЩ обявиха, че няма планове да осигурява нови двустранни заеми, към края на изтеклата година лидерите от Г-20 не стигнаха до обща позиция по въпроса, припомня агенцията.


"Най-голямото предизвикателство е да се отговори на кризата по адекватен начин и много изпълнителни директори подчертават нуждата и спешността от общи усилия да се удържи дълговата криза в рамките на еврозоната и да не се допусне разпространението й по света", обяви Лагард вчера.


Според източника на медията натискът за допълнително финансиране е основно над Китай, Бразилия, Русия, Индия, Япония и страните - износителки на петрол. В МВФ очакват да се постигне споразумение тези страни да увеличат дела си във фонда на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Мексико сити на 25-26 февруари. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK