Еврозоната е на границата на техническа рецесия, обяви Юнкер

Еврозоната е на границата на техническа рецесия, обяви Юнкер

© РойтерсЕврозоната е на границата на границата на техническа  рецесия, заяви на пресконференция в Люксембург председателят на  Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Техническа рецесия според финансовите експерти има в случаите, когато се наблюдава намаляване на брутния вътрешен продукт през най-малко две последователни тримесечия.


Очакванията са, че през последното тримесечие на миналата година икономическата активност в страните от еврозоната е започнала бавно да се възстановява, но официалните статистически
данни все още не са оповестени. Сходни са очакванията и за първото тримесечие на текущата година.


Предполага се, че през този период ще има нулева промяна в БВП на страните от еврозоната, след което ще започне период на слабо подобрение, посочва АФП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Всякакви рецесии ще има в еврозоната,докато Гърция е още там!Тя е олецетворение на всичко,което не трябва да е еврото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  каква техническа рецесиа за две тримесечиа като всичко се прави в китаи и стоките имат срок на годност ниаколко години
  тиа фнансисти с какви стандарти работиат в кои век живеиат
  техническа рецесиа е пониатие от преди 10-20 години когато се произвеждаше много нови неща и пазара беше ненаситен от стоки и стоките не биаха много качествени и имаха кратьк живот

 3. 3 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това не е новина. Сега се прави експеримент с опитното морско свинче - Гърция. Трябва да се постигне съгласие с частните кредитори за намаляване на дълга. В противен случай се задействат деривативните контракти и къщата от карти ще рухне. Борбата за Еврозоната ще се води в Италия, но каквото и да се случи ЕС ще се промени. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 4. 4 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Това с техническата рецесия ми звучи като техническата готовност да влезем в Шенген...

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]докато Гърция е още там![/quote]
  Явно нещо не харесваш гърците, но проблема е твой! А истинските проблеми са предсказани още преди 30-40 години, и това са пак ще го кажа автоматизация, компютеризация и глобализация! На тях трябва да се търси решение! Е ще поясня, че не предлагам да се върнем към ралото, въпреки, че някои управляващи и форумци, точно това предлагат, да копаме!

 6. 6 Профил на edk
  edk
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#2] от "dearblue":

  Не знам за техническата рецесия, но явно при тебе има граматическа такава!

 7. 7 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "real_money":


  [quote#3:"real_money"]Трябва да се постигне съгласие с частните кредитори за намаляване на дълга. [/quote]

  - Които не са съгласни и се опъват.. !

  [quote#3:"real_money"]Борбата за Еврозоната ще се води в Италия, но каквото и да се случи ЕС ще се промени.[/quote]

  - Светът също , но "голямата битка" действително ще е на Апенините .


  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 8. 8 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  Техническа рецесия ми звучи като техническа грешка, колкото до рецесията не може да спасиш давещия се, ако те е страх от водата.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1980 Весело

  "Аз като играе ЦСКА се хващам на бас, че ще падне. Ако падне, поне съм взел някой лев. Ако бие, радвам се за любимия отбор."
  Сега е моментът България (Искров, Дянков, Трайков или Борисов) да заложат 500 млн. евро, че рецесия в ЕС ще има. Ако има - вземаме 500 млн от "еуро-сорт-бет." Ако няма - нашите износители печелят поне 600 млн и сме 100 на плюс.

  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Техническа рецесия според финансовите експерти има в случаите, когато се наблюдава намаляване на брутния вътрешен продукт през най-малко две последователни тримесечия.
  С две думи отиват на зле икономиките на ЕС.

 11. 11 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Крайно време е да осъзнаем че не зачитането закономерностите на капитализма изведени в теорията на Капитала от Карл Маркс води до предсказанията му. Финансовата олигархия е пиявица. Финансовата олигархия е търтей в пчелният кошер. Очаквах Европейският съюз с програмата си за финансиране на местните производители ще разбие монопола на финансовата олигархия. Но средствата автоматично преминават в ръцете на финансовата олигархия. Вземете субсидиите. В крайна сметка къде отиват субсидиите. Отиват в джобовете на финансовата олигархия. Финансират се само тези които имат средства да започнат. А кой има средства да започне самостоятелно производство, само Банките и Придобилите по престъпен начин пари. "С труд не се става богат, с труд се става гърбат". Кой има пари трудещият се или ... Парите трябва да се дават срещу възвръщане с гратисен период 10 год. Иначе никой обикновен човек няма да получи безвъзмездни средства. Обикновен човек имащ програма за развитие и ако получи 100% средствата, а не както сега 30%, може да постигне успех. Реално одобреният да получи средства предварително е рекетиран с 30 %. Поради това вместо нови машини купува стори, от което го задължават да върне помоща. Тези, които успяват да вземат огромни средства от фонда си купуват курорти. Субсидират земеделието, а позволяват да се внасят земеделски продукти на безценица. Наркобоса, за да изпере парите си внася боклуци, двадесет годишно месо и др. Такива престъпници, ограбили народното, никога няма да внесат качествени стоки, защото за да стане престъпник, той мрази обществото и с боклуците пак одира кожите на народа. На фона на глада, хора си купувал "ламборжини". Просото обществото се изроди до неузнаваемост. Мога да повторя очакванията си НАСТЪПВА РОБОВЛАДЕЛЧЕСКИ СТРОЙ. Завършва етапа на заграбването на общественото добро, в разгар е ограбването на личното добро и следва естественият подбор. Здравият ще оцелее за да робува и до като е здрав тежко му горко. Нашите мастити политици мислят че като измре непокорният Български народ, ще дойдат покорните африканци и азиятци. Тогава ще видят къде зимуват раците. Тогава ще съжалячат защо не са давали поне малко на покорния за да е покорен дълго. Алчността присяда . От алчност се задавя. Ако пиявицата се пукне, тежко и горко на пиявицата. Въпросът е кой първи ще пукне пиявицата или народа.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Другарю от БАН,

  Не става въпрос,дали обичам Гърция,или я мразя!Става въпрос,че гърците лъгаха дълги години,и за БВП,и за натрупаните кредити,направиха икономика от затворени професии,Не направиха никаква съвременна промишленост,получаваха несъразмерни за труда си заплати,имного,много други антиикономически неща,влязоха с измама в еврозоната,която е на сегашното си положение,благодарение на тях!И продължават да мамят!За това казвам,че трябва да ги изхвърлят от ЕЗ,за ка се успокоят инвеститорите и да е за урок на други мераклии,тръгнали по техния път!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":
  [quote#5:"ban"]А истинските проблеми са предсказани още преди 30-40 години, и това са пак ще го кажа автоматизация, компютеризация и глобализация![/quote]
  Анджък.Техническият и технологичен прогрес правят хората все по-излишни в производството на блага.А човечеството прогресивно се увеличава.Иска да яде,ама няма от къде.Рано или късно ще се стигне до контролирано възпроизвеждане.Обратното означава контролирано унищожаване на част от популацията,просто казано-война.Някой да си спомня Айзък Азимов?

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#12:"lz2"]въпрос,че гърците лъгаха дълги години[/quote]
  Във всички тези смъртни грехове може да обвиниш всички, все пак не мислиш ли, че дълговете на Гърция, са само капка в морето на дълговете на Еврозоната! Защо всички страни треперят за своите кредитни рейтинги! Ами защото продължават да вземат заеми! Дори и бедна българия, с нашите мижави заплати и пенсии е на минус!

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#13:"нервна"]правят хората все по-излишни в производството на блага.[/quote]
  Да точно това казвам, но все пак те са и единствените потребители на блага, та да се надяваме, че ще има някакво равновесие!

 16. 16 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Тц, не е заради Гърция. По-точно не е само заради Гърция. Я си представи че всички държави в Европата се стегнат и почнат да работят като Германия! Трябва да отваряме търговия и с марсианците...

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Ако Меркозето продължава да се ослушва, техническата рецесия, може да стане и "практическа"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#13] от "нервна":
  [quote#13:"нервна"]Анджък.Техническият и технологичен прогрес правят хората все по-излишни в производството на блага.[/quote]
  Точно не е "анджък"! Точно обратното, Техническият и технологичен прогрес създават много нови стоки и услеги, които искат много нови хора да ги "въртят" ....
  Ако има някакъв проблем то това са спекулантите, особино тези дето не са в час и политиците дето скачат да ги защитават....
  И Сорос и Уорън Бъфет са спекуланти, ама какво от това, когато губят Обама не скача да ги защитава, правилата на играта са такива?
  Тези с гръцкият държавен дълг очевадно не са Бъфет и Сорос, ама Меркозето не дава да бъдат "наказани" по правилата на капитализЪма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#5] от "ban":

  Без рало не става, пич! Някъде по екватора може и да става, ама там топлото е без пари и повечето от храната расте по дърветата...

 21. 21 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#5] от "ban":

  Като тези проблеми са предсказани преди толкова време защо в Гърция не направиха нещо по въпроса? Проблемът си е точно в тях. При тях важи в пълна сила парадокса на политика - той върши не това, което е правилно за народа (за което е назначен от самия народ), а това, което се харесва на масите, за да бъде преизбран.

  Изброените от теб проблеми ги има в цяла Западна Европа и САЩ, но само гърците раздуват така бюджета с нагласата, че никой няма да ги остави да паднат, защото са вързани за еврото и ще повлекат всички. Така и става: зачеркнаха им 100мрд. от дълга. Това е грубо по 10 000 евро подарени на калпак....

  Боян Р.
 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#21:"Donix"]но само гърците раздуват така бюджета [/quote]
  Задлъжнялостта на цяла западна европа и САЩ е огромна, много по-голяма от гръцката!

 23. 23 Профил на edk
  edk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "ban":

  Да, така е! Но за разлика от гърците хората там работят!

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "real_money":ако вси4ко рухне , не ми се вярва кредиторите да полу4ат обратно парите си , кредиторите са създателите на глобализацията , целта е да се централизира европа до такава степен , 4е отделните правителства да нямат думата и каквото кажат кредиторите да се изпълнява веднага , тук не става въпрос за пари , а за пълната власт съсредото4ена в ръцете на малка група от хора , които и сега диктуват процесите , но искат пълния контрол

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "edk":кои пакистанците в англия , арабите в франция или 4ернокожите в америка и канада

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#7:"USSR"]но "голямата битка" действително ще е на Апенините [/quote]

  По скоро на Апенините и Пиринеите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#14:"ban"]Дори и бедна българия, с нашите мижави заплати и пенсии е на минус! [/quote]

  Разликата, че бедна България (с главна буква) за 10 години е свалила задлъжнялостта ни от 75% от БВП на 16% от БВП, а другите напротив.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Аз аз съм вече на ръба на техническо изкрейзване от безкрайното говорене и празнословие относно пустата му Еврозона...

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#22:"ban"]Задлъжнялостта на цяла западна европа и САЩ е огромна, много по-голяма от гръцката! [/quote]

  Това по радио Ереван ли го казаха?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#25] от "dgidgo":

  И Българите във всички тези страни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нека да не коментираме Гърция, докато не стигнем техните заплати и пенсии

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanalex2":

  Искаш да кажеш докато те не слязат до нашите.

  Споко! Ще се случи 3 месеца след като излязат от еврозоната!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Голем праз!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на sisi_34
  sisi_34
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-накрая добрата новина!Разсейват се облаците на кризата,просветва над еврозоната и над целокупния ЕС.
  Пълни смешки!

 35. 35 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Навремето така и Чаушеско плати румънския дълг и после го разстреляха?

 36. 36 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#11] от "vasilaki49": Тези пророкувания не са полезни. Светът върви към по-лошо и така нататък....
  Ценностите са променени безвъзвратно.
  Плаченето не помага.

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#35] от "СТОЛОТРИЕЦ":

  Е! Най голямото понижаване на Външния дълг беше при царя. Както всички знаем той си е жив и здрав в Мадрид.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Драги: Ако някой напусне еврозоната, ще се изправи пред по-голяма катастрофа Еврозоната е на границата на техническа рецесия, обяви Юнкер Белгийски министър: Икономиите, наложени от Брюксел, ще доведат до 15-годишна рецесия - ОРЕЛ РАК И ЩУКА ПО НЯКАКВАСИ СЛУКА РЕШИЛИ ДА НАПРАВЯТ ОБЩА ВАЛУТА -ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЮЛА ВСЯКА СТРАНА С СОБСТВЕНА НЕЗАВИСИМА ВАЛУТА ТОВА Е РЕШЕНИЕТО ЗА СПАСЕНИЕ

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#21:"Donix"]но само гърците раздуват така бюджета с нагласата[/quote]

  По точно не раздуват бюджета а дефицита в него. Ако трябва да бъдем точни за последните 30 години има една единствена година през, която са се доближили до 3% дефицит. Това е 1999 година, когато са стигнали 3.1%. А иначе имат попадения като 1990 - 14.5%, 1993 - 12.4% и естествено 2009-та - 15.5%.
  Естествено е, че ако 30 години отхапваш по 10% от БВП-то си, а то расте само с по 3% на година, няма как да не се докараш до 200% дълг.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 484 Весело

  [quote#2:"dearblue"]каква техническа рецесиа за две тримесечиа като всичко се прави в китаи и стоките имат срок на годност ниаколко години
  тиа фнансисти с какви стандарти работиат в кои век живеиат
  техническа рецесиа е пониатие от преди 10-20 години когато се произвеждаше много нови неща и пазара беше ненаситен от стоки и стоките не биаха много качествени и имаха кратьк живот [/quote]
  Пич, ако не ти работи клавишът "Я" на клавиатурата, дай координати да ти пратя една. Пък ако ти работи - извинявай, тогава вече всички сме безсилни...

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#5:"ban"]Е ще поясня, че не предлагам да се върнем към ралото, въпреки, че някои управляващи и форумци, точно това предлагат, да копаме! [/quote]
  А какво предлагаш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":

  Да, напълно си прав, само дето не е ясно кога и дали ще излязат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK