Франция удвои износа на енергия през 2011 г.

Франция удвои износа на енергия през 2011 г.

© ReutersНетният износ на енергия от Франция почти се е удвоил през 2011 година, съобщи Ройтерс. Ниското вътрешно потребление заради мекото време и решението на Германия да се откаже от ядрената енергия са допринесли за ръста, коментираха днес от оператора на електрическата мрежа в страната RTE.


През 2011 г. износът е бил 55.7 тераватчаса (TWh) – с 89% повече, отколкото през 2010 година.


Германия, Белгия и Испания пък са станали нетни вносителни на енергия през изминалата година, казват от RTE. "През 2011 година сме били нетен износител към всичките ни съседки", коментира председателят на дружеството Доминик Меияр по време на представянето на годишните отчети на компанията.
Франция е изнесла 2.4 TWh за Германия, след като най-голямата европейска икономика затвори седем ядрени реактора вследствие на аварията във Фукушима.


Междувременно потреблението на енергия във Франция е паднало с 6.8% през миналата година заради особено мекото време в най-топлата година от 1900 г. насам според Meteo France. "Важността на корекцията, свързана с времето, е значителна. Ако обаче изгладим данните, свързани с нея, потреблението си остава по-високо", добави Меияр. При изгладени данни потреблението в страната се е увеличило с 0.8% през 2011 г. на годишна база.


От RTE коментираха, че икономическият спад е започнал да засяга френското търсене след средата на годината. "Доскоро потреблението на домакинствата изглеждаше сравнително независимо от икономическия контекст и промените в БВП. През 2011 година видяхме ясна смяна на тенденцията", каза Меияр. Той коментира, че спадът в потреблението най-вероятно е не само заради икономическия срив, но и заради новите мерки за енергоспестяване.


RTE каза, че ще увеличи инвестициите си с 18% през 2011 година до 1.4 млрд. евро, въпреки скорошното сваляне на кредитния рейтинг на компанията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK