С увеличаване на административния капацитет ще усвояваме 50% от европарите веднага, смята премиерът

 

© Юлия Лазарова

 Подготовката на малкия и средния бизнес за усвояване на пари от еврофондовете е сред важните цели на правителството, каза днес премиерът Бойко Борисов, след като в МС бяха подписани меморандуми на правителството с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световната банка (СБ).


"Заварихме усвоени по европейски програми под 1%. Сега имаме над 20%. Целта ни е 100%. С увеличаване на административния капацитет ще отидем на 40-50% веднага", обясни Борисов. Според него това е важно, защото вече се подготвя следващият програмен период.


"В Европа има 23 милиона безработни и още толкова малки фирми - подобно е съотношението и в България. Ако всяка малка фирма назначи по един човек, безработицата ще спадне", посочи премиерът, цитиран от БТА. Той все пак добави, че и магистралите са важни, защото регионите, в които няма магистрали, са най-бедни.
"България иска Европейската комисия да намали нашия дял на държавното кофинансиране на европроектите с 5% заради добрата фискална дисциплина", каза за пореден път Борисов. "Това е в интерес на България, този въпрос ще бъде разгледан в кратки срокове и това е реалистично решение", каза в отговор еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан.


Борисов го увери, че ако ЕК вземе това решение, парите, които ще се освободят от бюджета, ще отидат пак за европроекти и няма да се харчат за нищо друго.


Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на ЕИБ, посочи, че банката и правителството имат дълго и успешно партньорство още от 1991 година. За това време ЕИБ е дала на България заеми от приблизително 3.2 милиарда евро. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK