МАЕ ще изготви препоръки за проучването и добива на шистов газ

Протестите в няколко града в България срещу шистовия газ доведоха до въвеждането на мораториум върху проучването и добива

© Георги Кожухаров

Протестите в няколко града в България срещу шистовия газ доведоха до въвеждането на мораториум върху проучването и добиваМеждународната агенция за енергия (МАЕ) изготвя препоръки за страните как да регулират прочуванията и добив на шистов газ, съобщи Ройтерс. Препоръките ще бъдат побликувани заедно с глобалния енергиен доклад на организацията през есента.


"Ако ще има глобална суровина, за нея трябва да има глобални правила", коментира заместник-директорът на МАЕ Ричард Джоунс.


Развитието на индустрията за добив на шистов газ е на път да промени "правилата на играта" на световния енергиен пазар, предлагайки големи доставки на пазарите, които в противен случай биха се свили през идните години.
Но методът на звличане на шистовия газ известен като хидравличен фракинг изисква използването на огромин количества вода и ихимикали и създава притеснения за замърсяване на питейната вода и за други еко щети. Това накара някои правителства да наложат мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, посочва Ройтерс.


Перди седмица мораториум беше наложен и в България.


"Чувстваме, че много страни, които са членове на МАЕ, а също и такива, които не са, се интересуват от подобряване на тези технологии и това е нещо, върху което работим с тях заедно, за да видим какви правила биха имали смисъл. Но тук не става дума за някакъв вид споразумение, поне не засега", обяснява Джоунс.


Вместо това МАЕ ще обмисли кои са "отговорните" процедури, които биха минимизирали щетитет върху околната среда в региони, където може да се добива шистов газ. След това организацията ще изготви препоръки до страните-членки и до тези, с които МАЕ има споразумение за сътрудничество.


"САЩ са виден член на МАЕ, който вече има опит в тази сфера. Други страни от организацията и извън нея - като Китай обмислят въпроса", обясни Джоунс. 

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 977 Весело

  Никой не очакваше българите да сме толкова вироглави и да не пожелаем дори само проучване за находища.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 2. 2 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Точен подход.

  и най-умният си е малко прост....
 3. 3 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не на фракинга на шисти поради 600 причини:

  http://www.scribd.com/doc/76868368/Doklad-Shistov-Gaz-Himikali

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 4. 4 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Страхувах се да не преувеличавам, но се оказа, че съм бил прекалено плах с числото 600...

  "Между 2005 и 2009 г., 14-те петролни и газови компании са използвали повече от 2,500 продукта използвани при хидравличното разбиване, съдържащи 750 химикала и други компоненти. Като цяло, тези компании са използвали продукти за хидравлично разбиване равняващи се на 780 милиона галона – това не включва вода добавяна при сондирането – между 2005 и 2009 г."

  А после еколозите нямали аргументи! Срещу това шистаците изваждат само едно голо "колко сме изостанали"!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 5. 5 Профил на ♫♫♫
  ♫♫♫
  Рейтинг: 227 Неутрално

  И все пак България не е член на МАЕ, така че??! Нека да изчакаме какво ще каже Европейската комисия по въпроса и да сравним становищата.

 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един Градинар":

  Аз съм сигурен, че точно твоите причини са 30 на брой.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Предпочитам мнението на експерти пред филмчета като Gasland.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  "Международната агенция за енергия (МАЕ) изготвя препоръки за страните как да регулират прочуванията и добив на шистов газ ... "

  Забележете ! Проучванията и добива да се РЕГУЛИРАТ, а не ЗАБРАНЯВАТ.
  Агентурата на Газпром в България изпадна в истерия и хвърли цялата си мощ да отклони България от пътя на енергийната независимост. Ха, ха, колко ли са закъсали.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ето истината за горящата вода от чешмата във филмът Gasland.

  Причинена е от метан с биогенен произход и няма никакви следи от замърсяване причинено от нефтени или газови сондажи. Доказателство за това е наличието на бактерии които има в метана от въглища но няма в газът от шисти. Водата в чешмата е от частен сондаж преминаващ през 4 въглищни пласта така че определено замърсяването с метан е от този сондаж а не от газ от шисти.

  Има решение на съда в щата Колорадо по повод дело заведено от същият този фермер от филма за замърсяване на водата в кладенеца му. Съдът отхвърля иска му поради причините които казах. Това разбира се не пречи на създателите на филма да го разпространяват по цял свят. И не съм чул досега да се извинят пред хората които са заблудили. Това говори много за моралът им.

  Ето източниците и цитати от тях.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gasland
  Gasland

  "In a scene from the film, Weld County landowner Mike Markham is shown with director Josh Fox igniting gas from a well water faucet in his home with a cigarette lighter, which the film attributes to natural gas exploration in the area. In 2008, The Colorado Oil & Gas Conservation Commission (COGCC) investigated a complaint made by Markham alleging that nearby natural gas operations impacted his domestic water well.[10] A Colorado Oil and Gas Information System (COGIS) report stated that Markham’s water "appears to be biogenic in origin." Biogenic methane is natural gas that is generated by methanogen bacteria. [10] The 2008 COGIS report concluded that "there [were] no indications of oil & gas related impacts to [Markham's] water well." Markham’s water well was drilled through four different coal beds containing biogenic methane gas[citation needed]. COGCC similarly reported that the water well belonging to Weld County landowner Renee McClure, also featured in the film, "showed naturally occurring biogenic methane gas" unrelated to oil and gas activity in the area.[11]"

  http://anga.us/media/136662/cogis co...rt 5-23-08.pdf

  Complaint Issue
  range: 65W meridian: 1
  Page 1 of 1
  Issue: WATER WELL Assigned To: JOI-IN AXELSON Status: Resolved 9/30/2008
  Description: Complainant alleges impact to domestic water well from nearby oil and gas operations.
  Resolution: Dissolved methane in well water appears to be biogenic in origin. Tests were positive for iron related bacteria
  and sulfate reducing bacteria. There are no indications of oil & gas related impacts to water well.

  http://www.youtube.com/watch?v=e9CfUm0QeOk
  Gasland director hides full facts

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Явно шистовият газ си пробива път като перспективна суровина. Похвално е, че МАЕ така бързо и адекватно реагира с намерението си да въведе правила за всички етапи на добива на тази суровина. Повече от уверен съм, че при изготвянето им ще бъдат оценени на високо експертно (не форумно) ниво всички преимущества и рискове и ще се въведат правила, които са приемливи и за природата, и за икономиките. В този случай ние дори печелим с мораториума, защото ще можем да го вдигнем, когато имаме увереност, че си струва.
  Между другото, имам подозрение, че някой е подшушнал на нашите управляващи, че предстои такава стъпка на МАЕ и те затова така бързо и почти без бой успокоиха страстите с решението за мораториум.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Разстроено

  Какви правила, какви глупости. Защо не направят правила за добива на нефт от платформи в открито море или за превоза на нефт с танкери за газопроводите и нафтопроводите, за открития добив на нефтошисти и битумни пясъци ами са се хванали с шистовия газ при който рисковете са в пъти по-малко?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "(МАЕ) изготвя препоръки ", "САЩ са виден член на МАЕ, който вече има опит в тази сфера" - както обикновенно когато САЩ пръцне, "агентурата" се на.сира от коментари.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 13. 13 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Б-я не членува в МАЕ, там са държавите с големи енергийни производства и е международна организация опонент на ОПЕК за да регулира енергийния пазар, ако петролопроизводители решат да рекетират вносителите. МАЕ е недолюбвана от ОПЕК, Русия и Китай, но се съобразяват с нея, Б-я не се вписва в формата и.

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Julian Mall, ти защо мислиш, че в изброените технологии няма правила?

 15. 15 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е вече ново. Тук професионалните умения на Газпром губи смисъл и значение за България. Сега политиката за казва се не шистов газ а МАЕ.

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Поздравявам ББ за решението му, очевидно информирано !!!
  Просто наесен, с доклада на МАЕ, той ще има железни аргументи, а еколозите от Газпром - 30, ама рубли

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#15:"latsy"]Сега политиката за казва се не шистов газ а МАЕ[/quote]

  Да се чете: Сега политиката ще се казва не шистов газ, а МАЕ.

 18. 18 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Ако ще има глобална суровина, за нея трябва да има глобални правила", коментира заместник-директорът на МАЕ Ричард Джоунс"
  ---------------------------------------
  Баси и наглеца кибуцар.
  "Глобална" била суровината и те няколко безимотни цървула - чиновници щяли да решават, какво да става със суровина, която нито е тяхна, нито е в техните страни.
  Драги, ми зам-директор Джоунс,
  глобални правила ще си праскаш сал единствено за тия семки и бонбонки, дет ти дрънкат в твойте панталони, те драги ти се явяват "глобални". И най-многото, в което можеш да си позволиш да се бъркаш са "газовото находище" на жена си.
  Туй другото другарю Джоунс, дето се опитваш да го промушиш "глобално" е стааария комунистически номер за всенародната интернационална глобална собственост.
  И вие баш кибуцарите отгоре - разпределители/разпоредитли.
  Комбинирано с неизкоренимия ви кибуцарски комунистически рефлекс да надзъртате в чуждото канче.
  Та да ти кажа, другарю текезесар Джоунс, туй дето е на моята земя е мое и си е съвсем "локално", сиречъ не "глобално", сиречъ недостъпно за твоята гагичка нахална.
  Няма да стане комуненце тоя "глобален" кибуц.
  Колкото и да квичиш, като системно недохранвана свинка

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 19. 19 Профил на милко моллов
  милко моллов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сега прочетох, че Румънците, Шеврон, ще дупче, в Румъния край нашата граница.http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/907516914. Другарю Кутев, др.Ковачев на зелените?Ко праим? Ум царува, ум робува, ум патки пасе!!! Роди ли се човек глупав и лаком казват, че било за дълго.Екоталибани-как звучи само.

 20. 20 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално


  Не на шистовия газ...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Никакъв Шистов газ!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fred":

  Да!Само,че на експертите...т.е на "експертите" някой им плаща за да си кажат "мнението" а на филма се вижда резултата от такива мнения Чат ли си? Опитай се да мислиш,вместо да слушаш "мнения" Разбирам те,че ти е трудно ... но се напъни за добро е!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на BGmama
  BGmama
  Рейтинг: 605 Гневно

  След безумията на европейските бюрократи сега остава да подгъзичваме на световни енергийни синекурници?

  Няма как да стане!

  Има две крайности : Да не слушаш разума и да слушаш само него. /П./
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#22] от "Без коз":
  Мисля, че ти трябва да се напънеш! Човека ти вади доказателства и факти. Ти какво извади?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо подозирам,че името на този зам.директор е американско?

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":
  Единствената област с глобални правила е атомната енергетика да се правят такива правила и в други области значи и глобален контрол което е глупост.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Е какви ще са препоръките на МА по енергия - добивайте колкото можете повече че правим голям бизнес от това !!!

  Искам препоръки от Европейската агенция за защита на околната среда (Environmental Protection Agency) към Европейската комисия - от цялата бизнес бълвоч това е най-доброто възможно!!!

 28. 28 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#1] от "glupcho68":

  Нали Франция направи същото (т.е. забрани и проучванията)? Както щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Мисля, че в това отношение сме в добра компания и няма нужда да показваме комплекси, че сме направили пак нещо глупаво.

  Проучванията използват същия метод като добива, но в по-малки мащаби. Съответно рисковете от замърсяване са същите.

  www.zaednovchas.bg
 29. 29 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  Газпром и за забраните във Франция и САЩ ли са виновни?

  www.zaednovchas.bg
 30. 30 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#28] от "Тропчо":

  Да малко ми е неразбран коментара.То и затова нацъкаха минусите.Имам предвид,че наистина правилно сме постъпили на този етап да няма и проучвания.Смисъла още на коментара е,че Шеврон не очакваха да им забраним проучването.Дори и американския посланик е изненадан от реакцията на правителството и всички хора в БГ.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 31. 31 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ако препоръките са при добива да не се използват вода и химикали, става.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 32. 32 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мерилин":

  Няма как да стане без химикали.А едва ли ще ни кажат какви са и колко са токсични.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 33. 33 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#32:"glupcho68"]Няма как да стане без химикали.А едва ли ще ни кажат какви са и колко са токсични. [/quote]

  Един вид, ще трябва практически да научим това, по тази причина съм против проучването и добива, щом Германия е забранила проучванията и добива, значи и ние трябва да се придържаме към тази позиция.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 34. 34 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Толкова токсично е колкото каже Путин.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 35. 35 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#33:"Мерилин"]щом Германия е забранила проучванията и добива, значи и ние трябва да се придържаме към тази позиция. [/quote]
  Германия е забранила движението на димящи трошляци, полубракувани автобуси, пушенето на закрито и много други неща. Защо и БГ да не си придържа към тази позиция?

 36. 36 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#28:"Тропчо"]Нали Франция направи същото (т.е. забрани и проучванията)? [/quote]
  Бъркаш, или лъжеш!
  Франция забрани добива, но не и проучванията.

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#10:"Дон Кихот"]В този случай ние дори печелим с мораториума, защото ще можем да го вдигнем, когато имаме увереност, че си струва. [/quote]
  Когато гониш инвеститор, дори и чрез екопротести, това е винаги лош знак за другите. С отлагането много често се губи, почти винаги.
  Така отложихме и приватизацията, и след това се оказа, че сме тотално закъснели.

 38. 38 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Около проучването и добива у нас се премълчаха много истини. Изказванията на Трайков са манипулативни.
  1.Да сме дали лиценз за проучване само, та поне да знаем дали има. Ама той може да попита в БАН. Там се знае, че имаме.
  2. Как ще даде лиценз за проучване, без да следва добив от същата компания!? Тези от "Шеврон"да не са христиански мисионери, та да намерят и да си тръгнат!!! Навсякъде проучването е обвързано с добиването.
  3. Забраната не е за "Шеврон" , а по е принцип!!! И руснаци, китайци.... не могат.
  4. Получаването е рисково и за това е забрани в много страни, които бяха позволили добив. Англия го забрани след земетресение в района на добива, замърсявания на водата в САЩ.....Вие каво искате- да стане еко катастрофа та да разберете, че сме направили грешка за "няколко сребърника"!?
  5. Това , което наричат инвестиция при добив на мин. ресурси има точно наименувание. Това е експлоатация на чужди ресурси от богати частни компании.Ако държавата ни не участва като съдружник с над 50% дял , то това е неоколониализъм!!!
  6. Зад протестите стояли иконом. интереси!? Нима зад лобирането "за" интересите да са други!
  7. Цената на газа щеяла да падне!? Нима?И сега произвеждаме газ, но цените са високи. И ток произвеждаме, но има семейства без ток от години!!!
  Може да се каже още много защо решението на Народното Събрание е правилно. Това е май единственото решение , което аплодирам!

 39. 39 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едни и същи хора подкрепят Бургас-Александрополис и анатемосват проучване за шистов газ.
  Ето там ви е проблема "еколози"! Нямате една и съща позиция, което изпразва напъните ви от съдържание. Иначе сигурно има притеснения за опасността, която крие добива, но това трябва да се докаже с проби и доказателства.

 40. 40 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Любопитно  До коментар [#39] от "permanent":

  И кои са тези хора по-точно, които едновременно подкрепят нефтопровода и са против хидро-фракинга?

  Боян Р.
 41. 41 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "Donix":

  Мои познати, които дори ходиха на протестите. Не визирам конкретни хора тук просто защото не ми се рови в историята им. Сигурен съм, че ще намеря.

 42. 42 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#40] от "Donix":

  Говорителя на Руското правителство в България - Гоце Седефчоф,
  подвизавал се два мандата като президент под името Гошо Първанов. Притежател на големия енергиен шлем, глава на архар, певица, трипер и сметки в Швейцария.....

 43. 43 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#41] от "permanent":

  Ами преди да публикуваш подобни обвинения за олекващите аргументи на "еколозите", постарай се да ги подплатиш своите малко. Освен това "мои познати" не е звучи никак сериозно.

  Аз нито съм еколог, нито членувам в някоя подобна организация, но съм против хидрофракинга и съм против нефтопровода. Първото поради естеството на метода и произтичащите опасности от него, а второто поради рисковете от разлив. И двете представляват значителна опасност за природата,а ако това не е достатъчно на някои - и двете ще имат много негативни последствия за туризма в съответния регион!

  Боян Р.
 44. 44 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "Donix":

  Нали не очакваш тук да цитирам имена и адреси.

  Това, което казвам е, че очевидната свръхреакция от страна на конкретни хора, които познавам и други, които не познавам, вкл. екс-президента срещу изследване на това дали има находище или не е съмнителна от гледна точка на миналото на тези хора.
  Друго - ти как разбра "естеството на метода и произтичащите опасности от него" - от специалисти по темата или от кресчендото вдигнато от "обществото"?

 45. 45 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Със семейството ми живеем в село между Шумен и Провадия, точно където искат да добиват шистов газ. Ядем домати и каквото друго дава градината и ги поливаме с вода от местния каптаж и от кладенеца. Трябва ли да съм еколог, комунист, русофил и да са ми платили от Газпром за да съм против добива на шистов газ? Не, не трябва. Трябва само да съм малко от малко нормален човек. Нека привържениците на добива на шистов газ да си представят, че сондата е зад блока им в града, до детската площадка. "Чакайте, ама така не може, тук живеят хора!" А при простите хора на село може, така ли? При моите деца, където играят, може сонда, а в София не, иначе сме за хидрофракинга. Това е положенито, дори и да е хибаво, дори и да ви се иска, в България не може, защото е гъсто населена, селата са най много на по 5 км едно от друго в североизточна България. Софийският боклук колко се чудеха къде да го стоварят? Е, това е много много по-лошо от софийския боклук. Камъни ще хвърляме по камионите, бомби ще слагаме под сондите, ама около нашето село сонди за шистов газ не искаме. Във съседното село също не искат. И в другото. Ако искат да си сложат пред парламента.

 46. 46 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#39] от "permanent":

  Айде отиди на сайтовете на "Зелените" и на "За да остане природа в България" и им прочети позицийте и за АЕЦ Белене, и за Бургас-Александропулос, и за шистовия газ, ако искаш и за събитията в Катуница даже. И тогава пак пиши за позицийте на еколозите.

 47. 47 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тази организация МАЕ няма нито авторитет, нито правомощия. Инициативата е похвална, но никой да не си мисли, че те могат да вменят административно на някой свой член как да добива шистов газ и дали да го прави.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D0%BE_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 48. 48 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "gecheto":

  Ето виждаш ли - ти някак си напълно убеден, че сондажа ще ти развали поливането на градинката. Как стана това? Защо си мислиш, че няма да продължиш безопасно да си поливаш градинката?
  А ако те убедят с логични и професионални доводи, че е безопасно ще си промениш ли мнението?

 49. 49 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "gecheto":

  В моя коментар еколозите са в кавичики.

 50. 50 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#36] от "shumkar":

  Сигурен ли си? Прочети сам, и ми кажи какво мислиш: Wall Street Journal
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204612504576608983814069012.html

  www.zaednovchas.bg
 51. 51 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#36] от "shumkar":

  Макар че ако чете нещата, които се изписаха последните дни, включително в този вестник (визирам интервюто с професорката http://goo.gl/r2wvG), човек наистина може да остане с впечатлението, че сме единствените, които са направили такова нещо, и че е чутовна глупост.

  Според мен решението беше правилно. Не е добре да рискуваме житницата на България.

  www.zaednovchas.bg
 52. 52 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#40:"Donix"]И кои са тези хора по-точно, които едновременно подкрепят нефтопровода и са против хидро-фракинга? [/quote]
  Началото на протестите съвпадна с кандидат-президентската кампания лично на Калфин (човека на Първанова) в Добрич, по-късно Душана Здравкова, младежката група при БСП "Николай Добрев", ония кукувци от "Че Гевара".

 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#50:"Тропчо"]Сигурен ли си? Прочети сам, и ми кажи какво мислиш: Wall Street Journal [/quote]
  Защо досега не съм виждал нито един еколог да протестира около мръсотиите на "Лукойл" край Бургас? Ти виждал ли си нефтените петна там? Калфин го видяхме да протестира срещу Шеврон, но срещу В. Златев не го видях.
  А да си чувал, че няма нищо по-вредно за вододайните зони от един голям краварник?
  Просто навсякъде, където се появи американец, се пръкват стотици еколози от цялата страна, и край сръбската граница с проблемите около Косово, и край американските бази, и край филмовата площадка в пещерата Деветаки (която още мирише на нафтата на БНА), а сега и покрай Шеврон).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK