Markit: Еврозоната може да избегне рецесията

Markit: Еврозоната може да избегне рецесията

© ReutersЕврозоната може да не попадне в рецесия благодарение на изненадващ възход в сектора на услугите, който надделя над продължаващото свиване в производството в последния месец, съобщи "Ройтерс".


Излезлият днес индекс PMI на Markit, който е индикатор за растеж, отчете стойност от 50.4 пункта за януари – ръст от декемврийските 48.3 пункта и най-високата стойност на индекса за последните 4 месеца.


"Индексът, изглежда, стигна най-ниското си ниво през октомври, след което имахме три месеца на подобрение. Ние смятаме тези месеци за знак, че нещата се обръщат и започваме да се чувстваме по-уверени", коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън. "Така че еврозоната може и да не изпадне в рецесия, а само в кратък период на спад."
Част от отчетения растеж обаче е бил заради изпълнението на стари поръчки. Освен това фирмите за втори пореден месец са принудени да намалят цените си, за да задържат обема на работа въпреки поскъпването на суровините.


Тревожното в данните е, че двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция – поддържат растежа в блока, а останалата част от него със сигурност се свива, коментираха от Markit.


Предишните данни от Германия – гръбнакът на еврозоната – показват, че секторът на услугите в страната се разширява с най-бърз темп за последните седем месеца – много по-бързо от очакваното – докато производствената активност се е увеличила за пръв път в последните четири месеца. Секторът на услугите във Франция пък се увеличи с най-бърз темп от август насам, но производствената активност се сви за шести пореден месец.


PMI за сектора на услугите в еврозоната се е увеличил от 48.8 пункта през декември до 50.5 този месец. Данните над 50 пункта отчитат растеж, който се случва за пръв път от миналия август насам.


Индексът за производствения сектор също се е покачил до 48.7 след 46.9 през декември.


Въпреки продължителното свиване фабриките са наели допълнителни работници през януари – индексът за работните места се е покачил до 50.5 пункта. Фирмите от сектора на услугите обаче са намалили служителите си заради растящите разходи. Според проучването безработицата в региона се е задържала на 10.3% - нивото от декември.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Германия, Франция и още няколко държави от ЕЗ може би ще избегнат рецесията, но...
  Гърция и Португалия са си в рецесия от доста време, и при тях процесът продължава. Италия и Испания тепърва навлизат в рецесия, благодарение на Меркеловия икономически гений!!!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ventsislav Mirchev":


  [quote#1:"Ventsislav Mirchev"]Италия и Испания тепърва навлизат в рецесия, благодарение на Меркеловия икономически гений!!! [/quote]

  Само не мога да разбера,като критикувате Меркел,че иска страните да харчат,колкото имат,КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ КАТО АЛТЕРНАТИВА??? Гръцкия вариант,ли?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Амин, па после и пазарът на имоти в България да тръгне нагоре.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз това го разправям от месеци, но никой не ми вярва. До средата на годината всички ще почнат да ревизират прогнозите си нагоре.

 5. 5 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Периодът на криза не е подходящ момент за правене на икономии. Трябва да се изчака кризата да отшуми и тогава да се мисли за 3-те процента бюджетен дефицит. Сега изкуствено се вкарва половината Еврозона в рецесия, защото немците искали да си намаляват дефицита. Немската икономика е порасла за последните две години с 3,7 и 3% и те може да си позволят икономии, но Испания и Италия които тъпчат на едно място- какви икономии да правят?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "anonimen":

  Абе чакай да видим какво ще стане с гръцкия дълг, че пак има застой в преговорите.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#5] от "Ventsislav Mirchev":

  Е добре де, ако Италия и Испания не почнат да правят икономии, отде ще ги вземат парите да подържат раздутия си бюджет?

  Ще кажеш капиталовия пазар, сигурно...ама италианското финансирене и в момента е майка си и баща си, представи си колко щеше да им струва да се финансират без икономиите.

  Друго алтернатива е разбира се групово излизане от еврозоната на прасетата и печатене на хартийки от страна на националните банки, нещо което ще вкара Европа в десетилетия депресия.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  Това вече не играе чак такава роля, пък и ще се разберат. Няма къде да ходят. Най-лошият сценарий ще е кофти за всички, така че никой няма изгода от провал.

 9. 9 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според мен кризата е по-скоро нещо като системна грешка на монетарното общество... в смисъл, че банките се оказаха нещо повече от институции - те станаха наддържавни структури и чрез лобизъм и влияние успяха да наложат порочен регулаторен механизъм облечен в законова форма, на целия свят. Другото, което ми се струва системно генерирано е политическия изборен модел - той не създава предпоставка за правене на политики в дългосрочен план, а тъкмо обратното - в рамките на мандата. Затова и много държави се озоваха в капана на банките. Много по-лесно е фискалните проблеми да се решват краткосрочно - тип кърпене, отколкото да се правят прогнози и разчети в дългосрочен план.
  Достатъчно е само да се направи един преглед на законодателството в областта на банковото дело, или дори да се прегледа един договор за овърдрафт с някоя банка и веднага става ясно каква е ситуацията.

 10. 10 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В скоро време и локомотива на ЕС ще изпадне в рецесия ! за другите да не говорим !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 11. 11 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 551 Неутрално
  До коментар [#2] от "lz2":


  [quote#2:"lz2"]критикувате Меркел,че иска страните да харчат,колкото има[/quote]

  Да ви припомня, че не е изминала и година откак преди време Меркел и Саркози раздодоха милярди на Гърция без да искат нищо в замяна. И чак като видяха преди няколко месеца, че ситуациата в Гърция не се подобрява започнаха да искат правителството им да намали разходите си и започне реформи. Но това не променя факта, че преди около година когато вече беше ясна ситуацията там. На гръцкото правителство му се позволи да прахоса "помощ" за около 60-80 млрд. евро(цитирам по памет, може и да бъркам малко сумата). И че въпреки "прахосаните" милиарди, Гърция още не е спасена от фалит.

  Според мен тази "прахосани" евро се върнаха веднага във френските и немските банки, като лихви по отпуснати неразумно огромни кредити на Гърция. Обикновенните гърци от улицата, не получиха нищо от тези пари, а кризата се задълбочи заради предприетите неправилни мерки още в самото начало. Също така обикновенните германци и францизи платиха сметката, без да получат така желаната стабилност на валутата си. Само банките отпуснали неразумните кредити спечелиха лихви, а директорите им тлъсти бонуси.
  Меркел и Саркози само отложиха разрешаването на кризата, като пропуснаха същевременно да предприемат решителни и ефективни мерки за разрешаването и. Надявам се на идващите избори французите да се осъзнаят и променят управлението във Франция, германците също когато му дойде времето.

  Sofianec
 12. 12 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ventsislav Mirchev":

  Принципно си прав. Само че пропускаш факт, че всичките тези държави дълги гогини (над 15) са трупали дългове за да водят охолен живот. Всички те в момента имат държавен дълг над 80-100% от БВП, дори и Германия. Така че вече не могат да си позволят да трупат още дългове, остава им само възможноста да затегнат колана. Просто сега си плащат сметката за неразумното голямо харчене.

  Другата възможност е ЕЦБ да напечата евро раздаде на калпак и по този начин да иницира инфлация, която да помогне за преодоляване на кризата. Федералния резерв в САЩ направи именно това и предполагам това е причината в Америка в момента да са по-добре отколкото в Европа

  Sofianec
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#12] от "dtd":

  "Другата възможност е ЕЦБ да напечата евро и да раздаде на калпак"

  Е, не точно "на калпак", а например на банките, участвали в търга на 21 декември 2011 г. Тогава ЕЦБ е дала 3-годишни заеми за около 490 млрд. евро на над 500 банки, при лихва 1%.

  Данните са от:

  http://www.reuters.com/article/2011/12/22/us-ecb-banks-idUSTRE7BL0V620111222

 14. 14 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално  Е добре де, ако Италия и Испания не почнат да правят икономии, отде ще ги вземат парите да подържат раздутия си бюджет? [/quote]

  До коментар [#7] от "NPaine":

  От даници, защото икономиката им тогава ще започне да расте и съответно данъчните постъпления ще се увеличат пропорционално! Сега се получава обратния ефект, всичко крие данъци и никой не му държи сметка за това поради ред причини...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#11] от "dtd":
  Почти всичко от първия спасителен пакет за Гърция (100 млрд. евро) отиде за плащания на лихви и главници с настъпващ падеж. И както се сещаш, плащания към френски и германски банки. Ако не го бяха направили, Гърция щеше да изпадне в неплатежоспособност още в началото на 2011-та. Изглежда Меркел и Саркози са се надявали голямата дългова криза да им се размине, но очевидно са сгрешили.

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ventsislav Mirchev": Теоретично е така, но разтежът е малко съмнителен от към пазари, на които да се продава. Кризата и в САЩ и в ЕС, макар да има някои особености, се дължи главно на свиването на пазарите им за сметка на Китай, Индия, Бразилия... Западът не успя да се адаптира към търговската експанзия на тези страни. И сега ще трябва да се конкурира с тях, чрез свиване на разходите (доходите) А там пък доходите ще растат и ще се получи баланс.. Това нещо се случи в края на 70-те между САЩ и Япония, но в по-малки мащаби. От тогава до днес доходите в Япония са съизмерими с тези в ЕС и САЩ, а ръстовете на продажбите рядко минават 3-4%.

 17. 17 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално  Принципно си прав. Само че пропускаш факт, че всичките тези държави дълги гогини (над 15) са трупали дългове за да водят охолен живот. Всички те в момента имат държавен дълг над 80-100% от БВП, дори и Германия.
  До коментар [#12] от "dtd":

  Среднят държавен дълг в световен мисля че в момента е някъде около 80%, така че не виждам проблем в Европа, ако е леко по-висок! В Япония той е 200% над БВП но никой не нарича японците мързеливи и че живеят на кредит. Самата Япония не прави проблем от това!!!
  За печатенето на пари съм съгласен, че би било хубаво да се прави. Една малко по- висока инфлация би била най- доброто лекарство за Еврозоната.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ventsislav Mirchev": Увеличаването на дефицита ( в Италия и Испания) на практика означава пласирането на още държавен дълг (наред с погасяването на стар) При наличните нива на задлъжнялост рисковите премии растат и новия кредит е по-скъп от стария... И така... кой да даде кредит на Испания и Италия?
  Под една друга дописка ти казаха Вероятно най-добрия (най-малко лошия) варинт е ЕЦБ да пусне повече пари в обръщение. С част от тези пари да се инвестира през банките в икономиките на Италия и Испания. Но пак няма да мине без обедняване в тези страни (обедняване през инфлация) Но пък ще се стимулира износът им на нееврови пазари.

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Докато производствената активност се свива не ми говорете за светлина в тунела....

 20. 20 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дамян":

  Дефицитът на Испания и Италия се увеличава, защото няма увеличение на БВП и няма и да се намали под 3-те процента, защото те навлизат в рецесия. И колкото повече бюджетни съкращения правят, толкова кризате се задълбочава.
  Инфлацията води до обедняване на спестовниците- възрастни хора трупали пари цял живот, които със своето бездействие ако не носят вреди, то не носят и ползи за икономиката. Инфлацията ще е добре за по- младите, защото ще открие нови работни места и по този начин ще ги обогати.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 21. 21 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Тревожното в данните е, че двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция – поддържат растежа в блока, а останалата част от него със сигурност се свива, коментираха от Markit" и каква ще стане тя накрая - 70 г. след втория неуспешен опит на Германия да завладее Европа със сила, тя ще го направи с икономика. И това ако не е ирония на съдбата

 22. 22 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#1:"Ventsislav Mirchev"]Италия и Испания тепърва навлизат в рецесия, благодарение на Меркеловия икономически гений!!! [/quote]

  Господине, а бихте ли казали с вашия икономически гений, как да излязат, защото за това наистина се изисква гений, а да критикува на голо, като вас може всеки средно статистически форумен мърморко.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 23. 23 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За форумът в Давос
  “Политици, икономисти, бизнес лидери се събират от днес до неделя в швейцарския курорт Давос за поредното издание на Световния икономически форум(СИФ), за да обсъдят бъдещата посока на капитализма, съобщава Ройтерс.

  Икономическият растеж, работните места и протекционизмът са основните теми, за които се очаква близо двете хиляди участници в тазгодишното издание на форума да разговарят.”


  ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА. П Р О Т Е К Ц О Н И З Ъ М. Увеличаване на митото за вноса на стоки произвеждани в България. Постига се троен ефект. Първият: регулира се продажната цена на вносните стоки със цената на произвежданите у нас. Второ: увеличаване на приходите в Държавният бюджет, без да се натоварва ДЗЛ /данъчно задължените лица/ Трето: отваряне пазарна ниша за произвежданите от българските производители продукции и стоки. Регулиране търсенето и предлагането на вътрешният пазар на дадена държава чрез митото на вноса стабилизира пазарните цени на вътрешният пазар, което е главен стимул за икономически растеж. Ролята на вноса в дадена държава винаги е бил база за сравнение на качеството на вътрешно произвежданите стоки. Винаги се е държал баланс между вноса и износа. Превишаването на вноса над износа е отрицателен показател а превишаването на износа над вноса е положителен показател за икономическото развитие. През последните двадесет години Държавата избяга от изключително важната и роля - регулатор на пазара. Не планово регулиране, а на основата на интереса, чрез увеличаване или намаляване на данъчната тежест на отделни стоки, производства и отрасли. Приветствам СИФ. Това означава че здравият разум надделя над алчността на глобалната финансова олигархия, да присвои всичко що не е негово, без да съзнава че реже клона на който седи. Да живее ТЕОРИЯТА НА КАПИТАЛА трудът на Карл Маркс. Социализмът се завръща! Регулиране на пазара чрез интереса на свободни стокопроизводители.

 24. 24 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Проблемът е причината, която създава кризата.

  За успешно спасение от криза е потребно прекратяване на причината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK