ЕБВР свали прогнозата си за растежа на България до 1.2 % за 2012 г.

Ерик Берглоф, главен икономист на ЕБВР

© Красимир Юскеселиев

Ерик Берглоф, главен икономист на ЕБВРЕвропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозата си за растежа на българската икономика през 2012 г. на 1.2 на сто. През октомври организацията прогнозира ръст от 2.3 на сто.


Единствената държава от региона на Югоизточна Европа с по-голяма корекция за растежа е Босна и Херцеговина, където октомврийската оценка за тази година е ревизирана надолу с 1.8 на сто при 1.1 на сто намаление за България.


Средно за региона очакването за растежа за тази година е намалено с 0.6 на сто спрямо прогнозата от октомври. За Румъния актуалната прогноза е 0.8 на сто при октомврийска - от 1.1 на сто.
Възстановяването на българската икономика през тази година се очаква да продължи за разлика от предишните прогнози за силен растеж заради очаквания спад в експорта на страната и негативното влияние на продължаващата дългова криза в съседна Гърция, се казва в доклада на ЕБВР. В него се отчита, че мерките за намаляване на фискалния дефицит ще продължат да се прилагат и правителството е решено да поддържа стабилността на валутния борд както и да се стреми към присъединяване към механизма ЕRМ II, популярен като чакалня на еврозоната. Основният риск, пред който е изправена България, са близките връзки с Гърция, които може да доведат до негативни ефекти заради отношенията между двете страни в търговията, инвестициите и финансовия сектор.


По-нататъшните влошаване на ситуацията в резултат на дълговата криза ще доведе и до по-нататъшен ефект върху целия регион, наблюдаван от институцията.


Докладът й като цяло показва значителен спад в растежа сред всички 29 страни от организацията от средно 3.1 на сто през тази година при 4.8 процента за 2011 г.


Прогнозата е основана на продължаваща криза в еврозоната, но докладът все пак взема предвид съществени рискове, които идват ако ситуацията продължи да се развива както до момента.


Ако обаче се влоши, това ще се превърне в "системно" предизвикателство за развиваща се Европа заради дълбоката интеграция на банковия й сектор с този в еврозоната. В частност заради появата отново на некоординирани между отделните държави политики, се казва в доклада на ЕБВР.


"Абсолютно задължително е да се изгради координиран отговор на реструктурирането на западните банки, който да вземе напълно предвид влиянието върху Източна Европа. Всеки провал по този въпрос би означавал значително връщане назад за развиващите се икономики", коментира главният икономист на институцията Ерик Берглоф. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Като извадим 8-9% инфлация от 1% растеж, познайте колко се получава.

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Растеж само от дефицит не се формира.

 3. 3 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 803 Разстроено

  Браво, Дянкофф!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ръст 1% - инфлация 10%, резултата си го сметнете сами.
  Да, това е реалната цена на вашия глас за ГЕРБ.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 466 Весело

  За икономическото развитие на България най постоянни са временните трудности.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 6. 6 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Възстановяването на българската икономика през тази година се очаква да продължи .............."(цитат от статията)

  Какво възстановяване, какви 5 лева, ние сме се забили вдън земя, играем си на "тука има, тука нема" И СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ!?
  Стига толкова, кажете един път истината: тъпи, бедни, крадливи, мързеливи, алчни....
  КЪДЕ ОТИВАМЕ НИЕ????????????????????????

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В общи линии кретането продължава...Вече 23-та година се мъчим кански да стигнем до нивото на 89-та... С емигрирало и застаряло население, с европейски фондове, със супер управленци... Подозирам че към 2060-та ще успеем....Само че май няма да съм жив да го видя...Все пак честито на 1-ят процент мултимилионери в Бълхария...За другите...в Зимбабве май е по-зле, така че радвайте се на живота!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Весело

  Тоз "главният икономист на институцията " го е ударил на як оптимизъм и мантри за светлото социалистическо, пардон европейско, бъдеще... психологически правилно, стадото не трябва да се плаши, когато го карат за стригане и "обезкостяване", току-виж надигнало глава и започнало да се съпротивлява, по крайно вредния маджарски пример, мръсни унгарци, как е възможно да са такива неблагодарници, към тези, които искат да ги ограбят....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 9. 9 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Весело

  Ако някой журналист се осмели да попита Бойко по темата, нашият ще отговори:
  - Кой е този, дето го казва? На нас ни дигат... рейтинга, а той дрънка глупости! Световната банка ни дава отлична оценка, а някаква си тук, европейска, не-знам-си-какво-говори... Сигурно Станишев му е дал данните!
  А Цветанов ще е по-точен в изказа:
  - Правителството е първото, което се бори с тежкото наследство от тройната коалиция, която доведе страната до катастрофа със своите нереални чужди инвестиции, заради които днес ние трябва да се опитваме да работим, вместо да използваме събраните пари за инвестиции в нашия народ, но може би не очаквате, че Европейската банка не би очаквала, че ние очакваме, че те не ни очакват...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 10. 10 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 659 Неутрално

  А сме едвa Януари ! При още една корекция след месец - два и 5-6% инфлация....къде отиде Бюджета. А резерва и той опоскан.....
  Следващите седмици и месеци ще слушаме и четем, че е Световно криза, ала бала, видите ли тва е положението Минке, че сме най добре от много други и тн.

  Пътят е един и ясен - Терминал 2.

 11. 11 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Любопитно

  "Основният риск, пред който е изправена България, са близките връзки с Гърция..."
  Основният риск са връзките на властта с престъпността, а не връзките с Гърция. С Гърция връзките са си много добре - морето им е по-близо до София, отколкото нашето.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Важно е: "всички 29 страни от организацията от средно 3.1 на сто" и "растежа на българската икономика през 2012 г. на 1.2 на сто"
  Българи и Румъния влизат в тези 29 и с ръст около 1% дърпат надолу. Излиза че прогнизирания ръст за България е доста под средния за Европа.

 13. 13 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Като се говори за ръст на БВП обикновено се взима предвид инфлацията, спецове. Тия прогнози както се ревизират надолу, така се ревизират и нагоре. Очаквайте ревизия нагоре след няколко месеца.

 14. 14 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Само да не се окаже икономиста с малко глобален поглед и да не вземе да познае.
  Гърция изнася от нас полуфабрикати и като им лепне етикет и ги сложи в опаковка и излизат като стоки произведени в Гърция.

  Така 4е стокообмена с Гърция може и да се засили

 15. 15 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Абе, хора, образовайте се малко от малко. В прогнозата 100% става въпрос за реален ръст, т.е. инфлацията вече е извадена чрез т.н. дефлатор на БВП.
  А иначе, всички са предпазливи в момента. Всички прогнози за европейските страни се коригират надолу. Що не си припомните прогнозата на МВФ за страните от ЕС от миналата седмица - Франция и Германия под 0.5%, ако не ме лъже паметта. Не казвам, че 1.2% е много за България, ама да не бързаме с плювните или хвалебствията. По-скоро, такива са реалностите. Още повече СД каза, че бюджетът е разчетен да издържи и при 1% реален ръст, което малко ме съмнява (че някой е правил тези сметки, де). Иначе за изпълнението на бюджета по-важен е номиналния ръст на БВП, ама да приемем, че и той го знае това.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 16. 16 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1441 Весело

  Не вярвах, че едни археолози, спъващи магистралите, толкова много са спънали икономиката ни! Боже, Божеее...

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 17. 17 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Весело

  1,2 на сто само?!
  аз бих го свалил на 50 на сто след като посетих българия миналото лято ...
  ако я посетя това мога и да отида до 100/100...
  предполагам че той(Ерик Берглоф)не я посещавал въобще
  за да е толкова "щедър?!

 18. 18 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#13] от "anonimen":
  До коментар [#14] от "ЙЕИ":
  Още двама боко/герб оптимисти, които се надяват на чудо и на добрия дядо мраз...и как ще се случат вашите фантастични прогнози, след като днес !!! ви заявиха за поредния, но не последен, скок на ток, горива, вода, лихви...т.е. на всичко, което се потребява...и произвежда...гербаджийска му фантазми...
  ха-ха-ха...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Явно дълго ще водим в класацията за най-бедна и изостанала страна в региона.
  ЕБВР за да гарантира тенденцията просто трябва да ни отпусне един заем 20-30 милиарда за да нахраним администрацията и фирмите които лапат от бюджетните разходи.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#16] от "handzhi":

  не е само в българия това
  в америка за индианско гробище също ще спрат и изменят
  плана...
  и донякъде с право все пак това е история с дълбоки ценности за бъдещото поколение ако не за това...

 21. 21 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Забравили са минуса .....

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Абе докога гърците ще с...т в гашите на Дянков и ще му бъркат прогнозите ? Както са я подкарали , след два месеца растежа ще ни е умрял. Дано барем ние да сме живи .

 23. 23 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  абе,нали бяхме с най-добрите иконом показатели- то на умряла икономика не и трябва нисък дефицит а най -малкото такива икономисти като вдянков и неговия наяалник-боко

 24. 24 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Оптимисти са ЕБВР, ама има време за нова корекция надолу. Като стигнат -3.5% ще ги броим за успешни

 25. 25 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Гърция не е толкова голям проблем ,а по скоро нашите структурни проблеми не бива да ги подценяваме - като напр.ниската производителност на труда,лоша инфраструктура,бавна съдебна система,високата корупция и на последно място неефективната ни администрация.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#14] от "ЙЕИ":

  Така ,така- колкото по- зле , толкова по-добре Гърция се дави и за да се спаси, увеличава продажбите.На стоки, които внася от България . И ние се спасяваме -увеличаваме износа за Гърция . Подем в икономиката - от едно лепене на етикети . Умно .

 27. 27 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Най-важното в прогнозите на ЕБВР въобще не е казано: Като изключим Турция, България ще има най-високия ръср в региона. Е да 1.2%, ако е толкова, не е много, но рецесионна година в Европа, каквато се очаква да бъде никак не е зле...
  Но нали трябва да се реве...

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "greenman":

  Затворен е за ремонт. Ще увеличават пътникопотока . И нова лентичка .

 29. 29 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Любопитно

  не търсете вината само в това правителство
  тя е далеч по назад още от правителството на беров
  който посволи българия да бъде направо "унищожена"
  следващите - просто я доунищожиха.
  днес дори и да се намери някой да гласува доверие на българия
  то едвали ще му се възбърне

 30. 30 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  До коментар [#4] от "Десен":

  Икономическият растеж се пресмята на основа изчистени от инфлацията данни. Научете го това...
  Говори се за реалния, не за номиналния растеж.

 31. 31 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "petar_333":

  това за ниската производителност на труда всеки като някаква мантра го казва- еми ,че тази ниска производителност е желанието на нащшите пишман бизнесмени -управленци- защо не се закупува съвременно оборудване,технологии,ноу-ау-защото трябва да се дават пари,а то така се плащат жълти стотинки на работници и е добре за бизнесмените

 32. 32 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "appen13":

  Аз разсъждавам трезво. Нещо на което теб ти е трудно.

  Докато не почнем да растем с по 2.5 - 3% на година изобщо не чакайте понижаване на безработицата. Дори тогава ще минат много години преди да се върнем на старото ниво на безработица. Нищо под 5% не ни топли.

 33. 33 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#30] от "antikommunist":

  А ти знаеш ли тези които изчисляват инфлацията по поръчка на правителството какви стойности обявяват? Ще си помисли човек, че бензинът, токът и хранителните продукти са поевтинели на половина през последните 10 години.
  Иди да говориш за "реален" разтеж на някое партийно събрание. Там може и да ти повярват.

 34. 34 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#33] от "lordcris":

  Айде появиха се конспираторите
  Инфлацията се изчислява по стандарти еднакви за всички европейски страни и представяни от Евростат. От там особено след измамите от страна на Гърция гледат внимателно какви данни им се дават....

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#30:"antikommunist"]Икономическият растеж се пресмята на основа изчистени от инфлацията данни. [/quote]
  Много се радвам че не те познавам защото щях лично да те заплюя в лицето, да те нарека лъжец и да ти зашлевя един зад врата пращайки те в къщи да продължаваш да четеш.
  Кое е изчистено бе, спец?
  Ти методология на НСИ за броене на кокошки в курник не си ли чел? Я чети тогава и ми кажи къде пише че се нетират с инфлацията?
  http://www.nsi.bg/otrasal-metodologia.php?otr=10&a1=174&a2=175&a3=176&url=img%2FMRUBRIK%2FGDP_1.1.1_Methodology.pdf#cont
  Айде, а междувременно ти ми дай линк от която и да е страна членка на Евростат в която данните се нетират?
  Ех лъжльоу, не си дорасъл моето момче.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  заради очаквания спад в експорта на страната и негативното влияние на продължаващата дългова криза в съседна Гърция

  В този ЕС, всички сме се оплели, като свински черва, исках да кажа скачени съдове.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 37. 37 Профил на grohnal
  grohnal
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И на кой му пука за някакви си прогнози?

  Петнайсетина години сме със супер показатели на макро ниво и с все по-лош живот...

 38. 38 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Дянков .... кажи нещо по тази прогноза

 39. 39 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#4:"Десен"]Да, това е реалната цена на вашия глас за ГЕРБ. [/quote]

  Ако управляваше Костов, по-различно ли щеше да е?

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Весело

  До коментар [#35] от "Десен":

  Представянето на данните в динамични редове по средногодишни цени на
  определена референтна година - 2000 г. .....

  Ай сега се извини на човека. Трябва наистинада си много ... неосведомен как се представят елементарни данни за да дрънкаш такива глупости.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на natanaila_
  natanaila_
  Рейтинг: 409 Неутрално
 42. 42 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мрънкащи, мънкащи, мразещи, лазещи и прочее,
  Тоз им виновен, онз им "оловен"
  Неспособни, злобни
  На света завиждат, себе си не виждат

 43. 43 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "Десен":

  Може и да сме на различни полюси с теб обикновено, но мисля че пишеш умни неща във форума. Този път обаче бъркаш: НСИ изобщо не са я измислили тази методология. По цял свят, данните за ръста на БВП се дават в реални стойности (т.е. изчистени от инфлацията). Причината е точно да може да се сравни истинския ръст, защото инфлацията иначе зависи от една държава до друга.

 44. 44 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 586 Весело

  До коментар [#35] от "Десен":

  Бате, тука се осра

  Вяра. Надежда. Любов.
 45. 45 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Сигурно съм невежа,
  но не го виждам
  в БГ растежа!

  www.berbenkov.hit.bg
 46. 46 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 586 Весело

  Боко е виновен за световната криза, серсемина ниеден...

  Вяра. Надежда. Любов.
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Абе кой ти говори за растеж с неотчетена инфлация!!! Ама вие съвсем започнахте да ги разбирате нещата откакто научихте всички думички!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на Hristo Gospodinov
  Hristo Gospodinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Доста хора се изказаха за инфлацията, та и аз се чудех, това реален ръст ли е ?

 49. 49 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  За съжаление, моята прогноза а и на много хора живеещи в тази територия/избягвам думата държава/ е ,че и този процент и две ,също е твърде оптимистичен.На документи, може и да стане но в реалната икономика е изключено.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ама много е лош този бе!!! Как така не е казал, че понижава прогнозата ни заради Бойко Борисов, ами е набъркал някаква си Гърция и общата ситуация в региона.

  Аз съм съгласен, че окономическата политиката на Герб е просто липса на политика, ама недейте да из,исляте вини.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До Мерелин . Какво ти бърка Костов в ... прогнозата .Става дума че това правителство е некадърно и не може да осигури реално повишаване на доходите и излизане от зверската мизерия в която се намира БГ -то .

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#48] от "hristo_gg":

  Реален ръст е разбира се! Ако слушаш форумците тука, те отдавна живеяет с отрицателни доходи и отрицателен брутен вътрешен продукт.

  Вече 10 години все вадят по 15 процента инфлация от 3 процента ръст и не се сещат, че вече трябва да са на доходи от -20%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Като чета и започвам да мисля, че всеки българин освен от жени, политика и спорт е започнал да разбира и от икономика Добре ще направи една голяма част от писателите преди мен ако се информират как се изчислява растеж преди да пишат глупости. Но съдейки по коментарите им нямат навика да го правят и затова ще им обясня. Обявените прогнози данни се отнасят до РЕАЛНИЯ БВП, който се получава като с ДЕФЛАТОРА(инфлацията) се коригира НОМИНАЛНИЯ БВП. Освен това има разлика между дефлатор и инфлация, но след като номинален и реален БВП не е ясен, едва ли има смисъл да задълбавам.

 54. 54 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С инфлация с растеж и без растеж, България е все в падеж .

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#54] от "pezar":

  Ако от чешмите потече масло и мед.
  Няма пък филията, да бъде нещо в ред!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ще ще , ако не тази догодина или по-догодина или до по-по .... , няма да се лъжем я .

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Ако имаме и 1 % растеж ще си е постижение!

 59. 59 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Офф, мозъчна атака...

  Колко се получава, че нещо не можах да загрея. Явно пропускам нещо, щото не допускам възможността, че правиш сметките "1 - 9 = -8".

 60. 60 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":

  Сметни ми го ти, че си втория (след коментар #1), който ми задава такива сложни гатанки. Колко се получава, че не мога да вдена. И съм сигурен, че повечето тук също не могат.

 61. 61 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonimen":

  Какво обясняваш, това е ясно за всеки що годе светнат коментатор тук. Просто имаше две мозъчни атаки, които не можах да им схвана логиката, но се търпи...

  Иначе за ревизиите нагоре съм силно скептичен, меко казано.

 62. 62 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "swich2green":

  Айде още един. Ти па за какво говориш?

 63. 63 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#33] от "lordcris":

  Я да видим, как така ще си помисли човек, че [quote#33:"lordcris"]бензинът, токът и хранителните продукти са поевтинели на половина през последните 10 години[/quote]
  при полоожение, че официално обявената годишна инфлация е няколко процента всяка година. Умножено по десет колко процента е това за последните 10 години? Остави натрупването (че за база винаги се взема предходната година), умножи го номинално. Едно 60 - 70 % е официалното поскъпване. Нещо не ми прилича на "на половина поевтиняване" май.

 64. 64 Профил на mitkopom
  mitkopom
  Рейтинг: 459 Неутрално

  И тази година земеделието, туризма и леката промишленост ще генерират ръст. Като цяло съм умерен оптимист

 65. 65 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Айде да опитаме по-простичко. Оставяме такива неразбираеми думички като дефлатор, инфлация, съпоставими цени и т.н.

  Като мернете израза "икономически ръст", знайте, че става дума единствено и само за това:
  [произведените стоки и услуги ТАЗИ година умножено по цени от МИНАЛАТА година]
  минус [прозведените стоки и услуги МИНАЛАТА година по цени от същата тая МИНАЛА година].

  И за нищо друго. Повярвайте. Уговорките, че се изчиства от инфлацията и т.н. са толкова безумно ненужни, колкото и уговорката, че става дума за ПЛЮС, а не МИНУС в израза "36 градусови жеги", примерно.

 66. 66 Профил на lokorete
  lokorete
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вени Марковски":

  Право в десятката !

 67. 67 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Е сега вече ги настигнахме хамериканците. Хахаха...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK