МВФ: Дефлация заплашва някои от Г-20 страните

Директорът на МВФ Кристин Лагард в момента участва в Световния икономически форум в Давос.

© Reuters

Директорът на МВФ Кристин Лагард в момента участва в Световния икономически форум в Давос.Световната инфлация ще намалее, докато търсенето по света също е тръгнало надолу. Рисковете от "вредна дефлация" обаче са се увеличили в някои от страните от Г-20. Това се казва в доклада на Международния валутен фонд, публикуван днес и цитиран от Ройтерс.


"Ако растежът се окаже по-нисък от очаквания, има риск някои много големи дупки в производството да доведат до дефлация в някои страни. Последиците от това ще са вредни за световната икономика и в частност за местата, в които нивата на дълг остават високи", се казва в документа.


Дефлацията е опасна, когато е съчетана с намаление в търсенето, защото така тя създава порочен кръг, от който е трудно да се измъкне икономиката. Очакването, че тя ще продължи, кара потребителите да отложат покупките си, което от своя страна налага намаление на цените от страна на производителите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK