Трайков: Присъединяването към АСТА нищо няма да промени в България

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

© Цветелина Белутова, Капитал

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.Според министъра на икономиката Трайчо Трайков подписването на споразумението за защита на авторските права  АСТА от България  няма да промени нищо в страната. "Ако ме питате за личното ми мнение аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока", каза Трайков, цитиран от  БГНЕС.


Споразумението беше подписано миналата седмица в Токио от Европейската комисия и 22 страни-членки, между които и България. Опасенията на интернет общността са, че то на практика размива разликата между фалшифицирането на стоки и споделянето на файлове в интернет.


Според министъра България попада в групата на страните, които най-добре отговарят на постановките в споразумението. Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България, смята той. Трайков изрази мнение, че подписът на българския посланик в Токио под документа миналата седмица по никакъв начин не предопределя липсата на дебат, който тепърва предстои в хода на ратификацията и на промените във вътрешното законодателство. 
"Когато се регулират правата на интелектуалната собственост в киното, в музиката там индустрията, която създава по-строгите правила е длъжник на обществото", каза Трайков. Според него е непродуктивно и безсмислено да искаш да ти се плати 50 евро за нещо, което човек може да намери безплатно, отколкото да приемеш по-реалистичен подход и да искаш да ти се плати 1 евро, което повечето хора биха платили.


Вчера, потърсени от "Дневник" от Министерството на икономиката, което е вносител на предложението България да се присъедини към АСТА,  заявиха, че то не налага промени на съществуващата национална законодателна рамка в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK