Трайков ще пита Германия какво мисли за АСТА

Трайчо Трайков ще търси съдействие за привличането на три германски компании.

© Надежда Чипева, Капитал

Трайчо Трайков ще търси съдействие за привличането на три германски компании.Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който е в Германия за заседанието на смесения кооперационен съвет, каза пред "Дойче веле", че ще се поинтересува от позицията на Берлин за споразумението АСТА.


България се присъедини към документа миналата седмица заедно с други 21 европейски държави, докато Германия е сред петте неподписали.


Запитан ще повлияе ли позицията на Германия на решението на България дали да ратифицира документа, Трайков отговаря, че процедурите в двете страни са различни - в Германия са по-дълги преди първоначалното подписване, докато в България дискусиите ще се водят преди ратификацията. Обещава да бъде организирана кръгла маса в Народното събрание по темата и едва след това да се вземе окончателното решение. 


На заседанието на кооперационния съвет в Берлин днес Трайков очаква германската страна да постави конкретни бизнес казуси, свързани с компании, които вече работят или са работили преди в България
и "искат нещо да се оптимизира или да се реши някакъв проблем". България ще представи свои бизнесказуси, свързани с компании, които иска да привлече. Трайков казва, че става дума за три компании като една от тях развива развойна дейност в автомобилната промишленост, а друга е от IT-сектора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK