Българската икономика ще достигне предкризисните си нива най-рано в края на 2012 г., прогнозираха експерти

Българската икономика ще достигне предкризисните си нива най-рано в края на 2012 г., прогнозираха експерти

© ShutterstockЗа четвъртото тримесечие на 2011 г. растежът на икономиката  няма да надхвърли 2 на сто и така за цялата година ще е около 2 на сто, пише в доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) "Януари 2012 година".


Това е редовният тримесечен доклад на ЦИР за състоянието но българската икономика,  разпространен днес пред журналисти.


От средата на 2010 г. реалният обем на брутния вътрешен продукт на българската икономика започна отново да расте на годишна база, т.е. възстанови се тенденцията на растеж. И досега обаче той продължава да е слаб, въпреки че за третото тримесечие на 2011 г. съвсем леко се ускори в сравнение с растежа за второто тримесечие, пише в доклада.
Последните данни на НСИ, които са до третото тримесечие  на 2011 г., показват, че обемът на БВП все още има да наваксва, докато се възстанови най-високото му предкризисно ниво (от четвъртото тримесечие. на 2008 г.), тъй като сега е с 4.4 на сто под него. Достигането на предкризисния обем на БВП е вероятно да се очаква през четвъртото тримесечие на 2012 г., смятат в Центъра за икономическо развитие. В случай че европейската икономика се стабилизира по-бързо, може да се  очаква възстановяването му още през третото тримесечие, смятат експертите.


Забавянето на растежа в основните икономически партньори на България продължава и това е водещо основание да очакваме краткосрочно забавяне на растежа и у нас - през последното тримесечие  на 2011 г. и поне до средата на 2012 г., допълват от ЦИР.


Тенденцията на балансиране на структурата на растежа продължава - приносът на промишлеността се свива за сметка на услугите, намалява приносът на нетния износ - за сметка на това расте приносът на вътрешното търсене, отчитат икономистите.


Външната търговия продължава да се представя учудващо добре на фона на силно ограничения икономически растеж в еврозоната и свитото вътрешно потребление в основните ни икономически партньори, пише в доклада.


За единадесетте месеца на 2011 година общият стокообмен се увеличава номинално с 25 на сто, като ръстът на търговията със страните от ЕС изпреварва този с трети страни. Общият износ (FOB) нараства с 30.6 на сто и достига близо 18.5 млрд. евро, а вносът (CIF) расте с 20.6 на сто, достигайки почти 21 млрд. евро.


Дефицитът на търговското салдо (FOB/CIF) намалява с 23.5 на сто спрямо 11-те месеца на 2010 г. и възлиза на близо 2.5 млрд. евро (6.3 на сто от прогнозния БВП при 3.2 млрд. евро и 8.9 на сто от БВП една година по-рано).


Преките чужди инвестиции за цялата 2011 г. вероятно няма да надхвърлят 1 млрд. евро при очаквани от правителството 1.5 - 2 млрд.евро, пише в доклада.


Годишната инфлация за 2011 година е 2,8 на сто, а за 2012 година в ЦИР очакват тя да е  2,5 - 3,0 на сто. През 2011 година безработицата е била средно 10,2 на сто. През 2012 година тя ще бъде 10,5 на сто, като през зимните месеци се очаква да е 11 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK