Енергийният регулатор натоварен с още правомощия за ВЕИ сектора

Енергийният регулатор натоварен с още правомощия за ВЕИ сектора

© Красимир ЮскеселиевС промени в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката правителството въведе правомощия на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във връзка с новия Закон за енергията от възобновяеми източници и процедурата по извършване на одит, въведена с измененията в Закона за енергетиката през миналата година.


С одобрените текстове от Министерски съвет на комисията се дава възможност да одобрява предвижданите електрически мощности, които могат да бъдат предоставяни за присъединяване към преносната и разпределителните електрически мрежи на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, както и за извършване на одит.


В документа са определени какви допълнителните данни и доказателства трябва да бъдат представени при подаване на заявление за изменение и допълнение на издадена лицензия.
Въвеждат се разпоредби, с които операторите на преносните и разпределителните електрически мрежи се задължават да изготвят инвестиционни и ремонтни програми за всяка година от бизнес плана. В тях трябва да са предвидени средства за развитие на мрежите, свързани с присъединяването, преноса и разпределението на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, както и за изграждане на необходимите междусистемни връзки. 


Предвижда се достъпът на производителите на енергия от ВЕИ до мрежите за пренос и разпределение на електрическа енергия да се осъществява на базата на договор за достъп при общи условия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK