Парите в Сребърния фонд ще нараснат с 300 млн лв. от приватизация през май

Парите в Сребърния фонд ще нараснат с 300 млн лв. от приватизация през май

© Юлия ЛазароваПарите в Сребърния фонд ще нараснат от сегашните 1.8 млрд. лв. на 2.1 млрд. лв., защото тогава по сметката на фонда ще бъдат внесени 300 млн. лв. - приходите от приватизацията на "Булгартабак холдинг" и EVN. Това съобщи в отговор на въпрос от депутати финаносвият министър Симеон Дянков.


В плановете на правителството през тази година за раздържавяване са предвидени 50 предприятия. Приходите от нея ще влязат в бюджета през 2013 г., посочи Дянков.


Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова попита защо в криза евтино се разпродават активи. По думите й от тях се очакват приходи от едва 118 млн. лв., а само "БДЖ Товарни превози" имало активи за 300 млн. лв.
Дянокв обясни, че тази сума са приходите, очаквани от концесионни такси и следприватизационен контрол, а не от раздържавяване, защото това правителство за разлика от предишното не се договаряло с инвеститорите за цената, която те ще платят при покупакта на държавни активи. Той не съобщи какви са разчетите за приходите от продажбата на тези фирми.


Сред тях са остатъчни дялове от ВМЗ "Сопот" и имоти ан ТЕРЕМ, комплексът ИПК "Родина", "Техноекспрострой", 33 на сто държави дялове в електроразпределителните ЧЕЗ и Е.ОН и други. Дянков обясни и че през Българска фондова борса ще се търси инвеститор за до 25 на сто от Българския енергиен холдинг.


В отгово на друг въпрос за Сребърния фонд финансовият министър отново обясни тезата си за нуждата от по-активно управление на средствата в него като се очаква следващата седмица да се намери начин правителството да обясни тезата си по въпроса и защо иска да използва натрупаните средства зе предстоящите плащания по външния дълг през януари 2013 г. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK