Гърците ускорено изтеглят депозити от местните банки

Депутати се оказа, че също превеждат сериозни суми по сметки в чужбина, установи проверка на финансовото министерство на страната.

© Reuters

Депутати се оказа, че също превеждат сериозни суми по сметки в чужбина, установи проверка на финансовото министерство на страната.Фирмите и гражданите в Гърция продължават да изтеглят парите си от местните банки, и то с нарастващ темп през януари, показват данните на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.


Депозитите на частния сектор в местните финансови институции намаляват с 3 на сто през януари след слаб ръст през декември. Така те са паднали до равнище от 174.9 млрд. евро, което е най-ниското им равнище от ноември 2006 година. В момента те се намират на с 28 на сто под пика им през декември 2009 г. Гръцкото правителство готви спешен план, за да върне влогове на стойност 64 млрд. евро, изтеглени от страната в чужди банки, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.


Новината за този план идва, след като финансовият министър Евангелос Венизелос призова за връщане на въпросните пари в страната. За целта икономическият екип на неговото ведомство търси стимули, за да привлече вложителите и да ги накара да върнат обратно в гръцки банки своите спестявания, допълва вестникът. 
Във връзка с това се правят много предложения, като едно от тях е връщането на капиталите да стане по "италиански модел" и след стабилизиране на гръцката банкова система.  Основно условие е вложителите да усетят, че капиталите им не са застрашени, ако се вложени в гръцки банки, казват представители от финансовото министерство с надеждата, че до един месец, тоест след като напълно бъде реализирана схемата по размяна на облигации за отписване на част от гръцкия дълг, ситуацията в банките ще е по-добра.


В рамките на втория спасителен пакет се предвижда от новия заем гръцките банки да бъдат подпомогнати с 30 млрд. евро. 


През първия месец от годината намаляват депозитите в местни банки също в Италия, Ирландия и Испания, докато в Португалия има известен ръст. С изключение на Лисабон през миналата година в цялата периферия на еврозоната се наблюдава тази тенденция. Данните на ЕЦБ не са сезонно изгладени и се различават съществено от тези на националните централни банки, посочва Ройтерс.Междувременно път вестник "Етнос" написа, че над 40 гръцки депутати са изнесли пари в чужбина. Изданието се позовава на проверки на финансовото министерство на страната. Инспектиращите са съставили списък от депутати и политици, извършили парични преводи в чужбина. 


Повечето от спестяванията им са на стойност над 100 хиляди евро и се намират в чужди банки, но не са малцина и онези, изнесли пари през банковия клон, който се намира в гръцкия парламент. 


При проверките са били открити политици, всеки от които от 2009 г. до миналата година е изнесъл над 100 хиляди евро в банки в чужбина. Финансовите власти в южната ни съседка се опитват да установят по данъчните декларации дали парите са законно изнесени, или са укрити, за да не се плащат данъци за тях. 


Миналата седмица гръцкият парламент бе разтърсен от разкритие, че един депутат е скрил от данъчните и изнесъл в чужбина 1 милион евро, но неговото име все още не се съобщава.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK