Гърците ускорено изтеглят депозити от местните банки

Депутати се оказа, че също превеждат сериозни суми по сметки в чужбина, установи проверка на финансовото министерство на страната.

© Reuters

Депутати се оказа, че също превеждат сериозни суми по сметки в чужбина, установи проверка на финансовото министерство на страната.Фирмите и гражданите в Гърция продължават да изтеглят парите си от местните банки, и то с нарастващ темп през януари, показват данните на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.


Депозитите на частния сектор в местните финансови институции намаляват с 3 на сто през януари след слаб ръст през декември. Така те са паднали до равнище от 174.9 млрд. евро, което е най-ниското им равнище от ноември 2006 година. В момента те се намират на с 28 на сто под пика им през декември 2009 г. Гръцкото правителство готви спешен план, за да върне влогове на стойност 64 млрд. евро, изтеглени от страната в чужди банки, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.


Новината за този план идва, след като финансовият министър Евангелос Венизелос призова за връщане на въпросните пари в страната. За целта икономическият екип на неговото ведомство търси стимули, за да привлече вложителите и да ги накара да върнат обратно в гръцки банки своите спестявания, допълва вестникът. 
Във връзка с това се правят много предложения, като едно от тях е връщането на капиталите да стане по "италиански модел" и след стабилизиране на гръцката банкова система.  Основно условие е вложителите да усетят, че капиталите им не са застрашени, ако се вложени в гръцки банки, казват представители от финансовото министерство с надеждата, че до един месец, тоест след като напълно бъде реализирана схемата по размяна на облигации за отписване на част от гръцкия дълг, ситуацията в банките ще е по-добра.


В рамките на втория спасителен пакет се предвижда от новия заем гръцките банки да бъдат подпомогнати с 30 млрд. евро. 


През първия месец от годината намаляват депозитите в местни банки също в Италия, Ирландия и Испания, докато в Португалия има известен ръст. С изключение на Лисабон през миналата година в цялата периферия на еврозоната се наблюдава тази тенденция. Данните на ЕЦБ не са сезонно изгладени и се различават съществено от тези на националните централни банки, посочва Ройтерс.Междувременно път вестник "Етнос" написа, че над 40 гръцки депутати са изнесли пари в чужбина. Изданието се позовава на проверки на финансовото министерство на страната. Инспектиращите са съставили списък от депутати и политици, извършили парични преводи в чужбина. 


Повечето от спестяванията им са на стойност над 100 хиляди евро и се намират в чужди банки, но не са малцина и онези, изнесли пари през банковия клон, който се намира в гръцкия парламент. 


При проверките са били открити политици, всеки от които от 2009 г. до миналата година е изнесъл над 100 хиляди евро в банки в чужбина. Финансовите власти в южната ни съседка се опитват да установят по данъчните декларации дали парите са законно изнесени, или са укрити, за да не се плащат данъци за тях. 


Миналата седмица гръцкият парламент бе разтърсен от разкритие, че един депутат е скрил от данъчните и изнесъл в чужбина 1 милион евро, но неговото име все още не се съобщава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1236 Весело

  Жан Виденов се усмихва под мустак ХОХОХО

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добре са се назобали гръцките политици.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  ''__________Така те са паднали до равнище от 174.9 млрд. евро, което е най-ниското им равнище от ноември 2006 година. ________''

  Ха.....ми на Гърция и трябват 130 млрд. евра........кво се чудят гърчулята, ми не проявят малко патриотизъм и се откажат от паричките си за да изплатят цялия дълг......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Те не теглят, те просто потребявват а нямат други доходи с които да финансират потреблението си. А когато и потреблението започне да намалява, ще започнат да намаляват и данъчните приходи и от там и социалните плащания. Точно на тая фаза сме свидетели с нашия Дянков в момента.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Гърците сами ускорено ускоряват настъпването на дългоочаквания фалит...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Дано ги прехвърлят в "наште" банки ...

 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ех, не слушат тия гърци, нали им казаха да си върнат парите в банките.. ще се фалират сами тия.. не им трябва друг да ги занули

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":

  чудесна идея и за България.Тъкмо ще изплатят нашите българи и държавния ,и частния дълг и започваме на чисто. А Дянков ще ги благославя,защото неговите авоари са в Швейцария.

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "dimko":

  Лошото е, че още миналата година, по-голямата част от кинтите ги прехвърлиха у нашите банки........При положение, че нито се раздават кредити у нас....а вече раздадените са все лоши, няма как да им се изплаща лихвата по депозитите.....Така, че нямаме далавера от тяхните пари защото натоварват банките ни......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#6] от "dimko":

  Наште банки с гръцко участие ли?

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 11. 11 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#8] от "mapen":

  Нашия дълг е около 800лв. на човек......Къф ни е проблема да се напънем и го изплатим.....АЗ съм ЗА .......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Това е началото на края , уважаеми другарки и другари !

  Фалитът на гръцките банки автоматически ще доведе до фалит и на останалите европейски банкови институции , тъй като всички хора ще почнат да си теглят авоарите,уплашени за тях и това е съвсем естествено.
  НЕСТЕСТВЕНОТО е ,че ще се стигне до чудовищна инфлация и после ... жална ни майка , както се казва.

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Весело

  Няма страшно-другият месец БНБ-то ще каже че сметките в българската банкова система са се покачили и криза няма.. Забогатяваме това българите ей.. Според някои макропоказатели

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хо хо хооо, гърците да не са тъпи да си оставят еврата, за да им дадат инфлационни драхмички!? Пък да се срине и целият финансов свят! Трябва да се започне от начало и на чисто ! Нали знаете приказката за новия бардак и старите "кукувици"?

 16. 16 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Абе, пари си има в Гърция - не е като да нема... Ако на власт бе товаришул Николае Чаушеску де Романия... той щеше да плати държ. кредити с тях...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 17. 17 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 698 Неутрално

  ".......Депозитите на частния сектор в местните финансови институции намаляват с 3 на сто през януари след слаб ръст през декември. Така те са паднали до равнище от 174.9 млрд. евро, ........"

  Тъй-тъй-тъй .... и какво си говорихме за бедните гърци ?

 18. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Първите, които са изнесли парите си извън Гърция са гръцките политици, естествено.

  Отделете време навреме.
 19. 19 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#4:"Десен"] Точно на тая фаза сме свидетели с нашия Дянков в момента. [/quote]

  На каква фаза си ти.

 20. 20 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Да си додем на думата - товаришул Николае Чаушеску де Романия много мразеше да дължи пари на империалистите... и беше строил руманещите да ба4кат до скапване за да върнат дълговете....

  Чувал съм как най-гадното нещо за циганин било - другите сиганида разберат как оня дължал пари....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 21. 21 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#14] от "ostin22":

  Ами още от лани забогатяваме по тия макропоказатели!
  Нали никоя банка в българия не води статистика кой си оставя парите в нея-дали е българин или грък,или турчин за банката все тая.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":

  Определено не познаваш гръцките финансови реалности.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#12] от "ARRI":

  Няма особен смисъл, защото в момента в, който го занулим, управниците ще натрупат нов

  Пък и в днешно време, ако не си длъжник, никой няма да ти каже браво. Напротив, тия дето са длъжници обикновенно живеят по добре. Примери да искаш... И накрая идва кризата, занулява всичко и кой ял - ял, кой еб.л - еб.л. Виденов и кредитните милионери помниш ли?

 24. 24 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 603 Весело

  Тази полемика, почти със същите мисли на коментиращите я имаше преди около две години

 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  Въпросът е какво правят с тях след като ги изтеглят.

  Инак е съвсем нормално капиталите да напускат Гърция!
  Какво друго да правят-да инвестират в страна,в която стандартът ще пада ли?

 26. 26 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#20:"duduka"]Чувал съм как най-гадното нещо за циганин било - другите сиганида разберат как оня дължал пари.... [/quote]

  Бхате, са шо ни издаваш

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 27. 27 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#22:"niakoi_si"]Определено не познаваш гръцките финансови реалности. [/quote]

  Той завалията и нашите не познава, ако ги познаваше нямаше да плещи подобни глупости, защото депозитите за последните години имат двуцифрен ръст.

 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Ами то 90% от "новините и полемиките" са добре забравени старини.. Бензинът се вдигнал, Газта скача, Кризата "отминала", Престъпността "изчезнала", Бойко казал идиотщина...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Доверието е в основата на банковата стабилност при резервното банкиране. Гърците нямат доверие в системата и банките. Гърция е фалирала и гърците го знаят. Въпроса е кой и кога ще обяви фалита. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Норвегия е добра дестинация за парички които си търсят покрив.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Не съм оптимист относно фалита на Гърция, по-скоро ще се случи, макар и след март месец. От там пък до фалит на други икономики от ЕЗ е една крачка растояние.

  Отделете време навреме.
 32. 32 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Весело

  Да заповядат с парите си унас!!

 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  В България депозитите от години растат!
  Само местните фанариоти не забелязват това!

 34. 34 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Това се нарича нарастване на доверието в местната банкова система.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 35. 35 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е съвсем естествена реакция!

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  [quote#30:"EREBUS"]Норвегия е добра дестинация за парички които си търсят покрив.[/quote]

  Нали гъция беше сигурно място и цял свят щеше да помага?!Че и нефт имаше? Ко стана,че бягат?Абдали!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Трябва да им запорират сметките,защото повечето от тези пари са откраднати и не са техни!

 38. 38 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 551 Весело

  Е ми да ги влагат във Българските .... няма лошо ...

 39. 39 Профил на mihaild
  mihaild
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#12] от "ARRI":

  Трудно за 750 000 индо-българи Инак и аз съм за

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  Ромеите сами ще си дофалират страната!

 41. 41 Профил на nsi52392249
  nsi52392249
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Може ли въобще Гърция да Фалира? По каква процедура ще стане това? Как ще въведе драхмата? Какво ще стане с дълга? Договора за еврото не предвижда излизане от еврозоната, както и няма германски, френски и гръцки евра. Проблема е че еврото е едно. Защото ако имаше гръцки евра те задължително щяха да се паднат на нас/Българите/. Всъшност гърците държат в шах цялата еврозона. Това което имат като евра ще си остане в гърците и техните банки, а новата драхма ще влезе като нова валута и ще бъде девалвирана още с въвеждането, при което просто ще изгори част от дълга , а всичките им спестявания ще си останат в евро за ужас на предсказващите края на Гърция.. Така от цялата ситуация ще изгуби еврозоната, а гръцката икономика ще остане в уникална ситуация, и автоматично ще си върне конкурентността и растежа. Затова за европа фалита на гърция е немислим на този етап, както заяви фрау Меркел. Ако в яроста си германия и франция решат да изгонят гърция от ЕС, това при всички случаи няма да е приемливо за Великобритания и САЩ и е малко вероятно да се случи. По скоро, ако нещата се задълбочат, вероятността Германия да се върне към марката е по голяма от връщането на Гърция съм драхмата. Друг изход е девалвация на еврото,каето е добро за сраните от южна европа, но е неизгодно за Германия.

 42. 42 Профил на chochoenchev
  chochoenchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ето още една история:
  Един стройтелен предприемач във фалит, който не си е плащал данъците с години и продавал 80 квадрата за 110 пак с години, блокирал подстъпите към града, в който живеел с багерите, които искали да му вземат и молел от съгражданите си всеки да му даде по нещо за да се спаси. По-богатите повечко, по-бедните по-малко, а на просяците да изпразни шапките в края на деня. Имал нужда от помощ все пак...
  Съгражданите му на няколко пъти правили акция за спасение (представяте ли си!!!!). Общината използвала влиянието си и натиснала банката да му опрости част от заема. Гарантирали друга част с общински средства. Само просяците си стискали шапките. Работниците на прдприемача, които подкарали багерите към блокадата били с намалени заплати и почти в постоянна стачка. Били ощетени. От банката изнесли списъци с депозитте на работниците и се оказало, че те освен многото недвижими имоти, получени от дългогодишните "успехи" на фирмата имат и 175..........евро на срочен влог, но продължавали да молят другите, дори просяците за помощ.

 43. 43 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#12:"ARRI"]Къф ни е проблема да се напънем и го изплатим.....АЗ съм ЗА ....... [/quote]

  като вида парламента, министерския и съдиите да приведат по 800 кинта сите, пускам и моите....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 44. 44 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  гледам фауната се загрижила за отлива на капитал от византия - що последните три години отлива от бг е в пъти повече???
  подобно сценарийче от мвф имаше и в кочианата, ама раята е рая 0 византийците изантийци, в пика на завистта и простотита си местните боклуци ще се радват, че гърците са зле, но ще се радват, че сащ-турция са много добре, без да осъзнават, че е за сметка на бг+гърция и азия - Европа - мар'рял...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 45. 45 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#41:"zviara3"]което просто ще изгори част от дълга [/quote]

  Пропускаш само простичкия факт ,че ОГРОМНАТА част от тоя дълг се държи от ГРЪЦКИ банки ,пенсионни фондове и застрахователи!!!Затова и ЕЦБ предварително излезе от "групата на шаро" с нейните 50 млрд.
  И затова и ще дават 30 млрд на гръцките банки след "пострижката"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK