Миньорите от ГОРУБСО-Мадан ще получат част от заплатите в понеделник (допълнена в 17 ч.)

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан ще получат част от заплатите в понеделник (допълнена в 17 ч.)

© Красимир ЮскеселиевРъководството на ГОРУБСО-Мадан се ангажира да изплати в понеделник 700 хил. лева от общо 1.1 млн. лв. задължения за заплати към работниците.


Това заяви пред протестиращите миньори в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след разговори с представители на ръководството на минното дружество, цитиран от БТА. Според министър Трайков най-важното в момента е миньорите да получат възнагражденията си, а след това ще се мисли за концесията на минното дружество.


От министерството на икономиката уточниха, че вчера дружеството е превело на държавата дължимите концесионни възнаграждения в размер на близо 90 000 лв.
Протестиращите миньори заявиха, че не вярват на собственика на дружеството Валентин Захариев и искат прекратяване на концесията. От щаба на миньорите посочиха, че протестът продължава.


При разговорите на министъра с представители на ГОРУБСО-Мадан е договорено в понеделник да се изплатят и дължимите суми за електричество, така че да се възстанови нормалното електрозахранване в мините. От ръководството на предприятието са се ангажирали пред министъра  да се изпълнят и предписанията за безопасност на Инспекцията по труда.


Трайчо Трайков обяви пред бунтуващите се миньори, че очаква да бъде информиран в понеделник дали работещите в ГОРУБСО са получили по сметките си обещаните суми.


На днешната среща с министъра е постигната договореност до две седмици да се изплатят и останалите дължими суми за заплати. Минното предприятие дължи суми за заплати за последните месеци около 1,1 милиона лева, като сред задълженията има просрочени плащания и за май 2011-а.


Трайков заяви, че е необяснимо защо ГОРУБСО-Мадан има загуби, след като експлоатира двете най-богати рудни находища в региона и цените на металите са добри.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK