Португалия може също да направи замяна на дълга, прогнозира Рубини

Португалия може също да направи замяна на дълга, прогнозира Рубини

© ReutersИзглежда, че Португалия ще е следващата страна, която ще преструктурира дълга си, е прогнозата на икономиста и преподавател Нуриел Рубини пред CNBC, цитиран от capital.bg.


По думите му няколко са страните от еврозоната, които са в бедствено положение, но Португалия е най-слабата сред тях. В списъка той слага Италия и Испания.


Според Рубини обаче като цяло е положителна замяната на гръцки дълг и задействането на застраховките срещу фалит на страната.
С безработица от 22%, и продължаващо се свиване на икономиката, "страната все още се намира в безизходица", смята Рубини. Според него Гърция ще бъде "първата страна, която ще напусне еврозоната, вероятно не тази година, но може би през втората половина на следващата".


Той посочи и че данните, които идват за икономиките на Китай и САЩ също не са много окуражаващи. Има голям риск от твърдо приземяване на китайската икономика, смята Рубини. 


За САЩ икономистът казва, че данните за заетостта,изнесени в петък са по-добри, но вече трети месец продължава да липсва ръст в реалното потребление.


"Виждам все още едно много анемично икономическо възстановяване в САЩ и една Европа, която трудно намира път към повърхността", заключава Рубини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK