Катарският бизнес не прояви никакъв интерес към България

В Катар членовете на българската делегация разговаряха основно с официални лица

© Правителствената пресслужба

В Катар членовете на българската делегация разговаряха основно с официални лицаНито един катарски бизнесмен не дойде на бизнес форума в катарската столица Доха, организиран по повод посещението на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, част от която са представители на сто български компании. В делегацията са също кметът на София и седем министри


Убеден съм, че може да се намери икономическа конструкция, която да привлече и да оправдае катарска инвестиция у нас, коментира пред пратеници на българските медии в Доха министърът на икономиката Трайчо Трайков. Въпреки това е открил форума на английски език, съобщава dariknews.bg. Поканени за участие са били 500 катарски фирми.


Министърът оправда липсата на катарския бизнес с това, че по принцип Катар не е от традиционните търговски партньори на България в региона, защото е малка страна с малко около половин милион местно население и сама по себе си не може да представлява голям пазар за българските стоки и услуги, съобщава БТА.
Според Трайков за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, това не е загубено време. Той отбеляза обаче, че причините, които правят Катар интересен икономически партньор за България, са изключителната амбиция на страната, съчетана с икономическа мощ да има присъствие във всички страни от региона, Северна Африка, Близкия изток и в по-широкия регион. Там има много катарски компании и бизнес, който се ръководи от Катар, така че Катар може да се 
разглежда като разпределителен център за стоки и услуги, коментира Трайков. 


По думите му Катар е много сериозен източник на инвестиции и всяка страна, която успее да привлече техни инвестиции, намира мотивация да се опита да го направи. 


Според министъра трябва да се види какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че икономическите структури в страната са в значителна степен централизирани и решенията за големи икономически проекти се вземат от малко структури, сред които е Катарският инвестиционен холдинг.


Това, което чуваме при срещите с политически структури, ни дават представа от какво биха се интересували - проекти, които съчетават високо категориен туризъм с добре развита инфраструктура, отбеляза Трайков.


Затова вчера са обсъдени възможностите за летище Балчик, инвестиции в близки голф игрища и висококатегориен туризъм. Втората област, към която има интерес, по думите на Трайков, е земеделието. Катар смята за свой стратегически приоритет да си осигури независимост в снабдяването с храни, обясни той. Катар се интересува от инвестиции в големи блокове консолидирана земеделска земя. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK