Директорът на британския финансов надзор се отказва от втори мандат

Хектор Сантс

© AP

Хектор СантсХектор Сантс реши да подаде оставка от поста директор на британския финансов надзор през юни, въпреки че се очакваше да поеме още един мандат, съобщи Ройтерс.


Финансовият надзор се предвижда да бъде заменен от две организации след като беше обвинен в периода 2007-2008 г., че не е забелязал потоците, изтичащи от британските банки като например тези от Royal Bank of Scotland и Lloyds, които се наложи да бъдат спестявани с 66 млрд. паунда на данъкоплатците.


Предвижда се създаването на Prudential Regulation Authority, която ще наблюдава специфични рискове, свързани с компаниите и друга - Financial Conduct Authority, която ще се съсредоточи върху защита на потребителите на финансови услуги. Досега се предвиждаше Сантс да оглави първата агенция след като през 2013 г. престане да съществува и също да стане заместник-управител на централната банка.
Така с неговото решение да напусне, остават вакантни две позиции.


В официално изявление от централната банка се казва, че заедно с финансовото министерството ще се търси подходяща личност за двете позиции.


От Финансовия надзор пък посочват, че заместникът на Сантс – Ендрю Бейли ще поеме временно неговата работа, която впоследствие се предвижда да премине към новата структура - Prudential Regulation Authority.


Сантс пое поеста във финасовия надзор през май 2004 г. като непосредствено преди това работеше в инвестиционната банка Credit Suisse.


От юни нататък за Сантс ще текат шест месеца, в които той ще продължи да получава заплатите си без право да участва пряко в работата= 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK