Компанни представиха "Набуко Уест" - по-къс и с по-малък капацитет

Компанни представиха "Набуко Уест" - по-къс и с по-малък капацитет

© РойтерсКомпаниите, участващи в консорциума "Набуко", който планира да изгради 3900-километров газопровод за транспортиране на природен газ от Каспийския регион до Европа, представиха съкратен вариант на проекта, признавайки предизвикателствата, с които се сблъска първоначалната им визия, съобщи Financial Times, цитиран от БТА.


Съкратеният газопровод, известен като "Набуко Уест", ще бъде с около половината от дължината на първоначалния план и ще има много по-малък капацитет, според запознати с проекта източници. Планът беше представен пред компанията British Petroleum и останалите партньори, участващи в мащабния проект "Шах Дениз 2" в Азербайджан.


Консорциумът, който включва също азербайджанската Socar и норвежката Statoil, се очаква да избере между "Набуко" и конкурентния Югоизточно-европейски газопровод до края на юни. Тогава победителят ще се изправи срещу друг проект - Трансадриатическия газопровод, като окончателният избор ще бъде обявен до средата на следващата година.
Ал Кук, вицепрезидент на British Petroleum, заяви в интервю за Financial Times, че ревизираният проект е "голяма стъпка напред". "Смятаме, че "Набуко Уест" е много подобрена оферта. Ние наистина сме доволни", заяви Кук.


Говорител на "Набуко" заяви, че според консорциума първоначалната му оферта все още е "атрактивна", но призна, че групата проучва и други планове. "Обмисляме различни сценарии, но преговорите са в ход и не е взето окончателно решение", каза той.


Оригиналният "Набуко" беше замислен като обширен единичен газопровод, простиращ се от Грузия до Австрия, с капацитет 31 милиарда кубически метра газ годишно, който би позволил на Европейския съюз да сложи край на зависимостта си от руските газови доставчици. "Набуко Уест" ще покрива само частта от турско-българската граница до Австрия.


"Набуко" се бори с нарастващите опасения, че няма да има достатъчно газ, за да оправдае цената от 8 милиарда евро. Шах Дениз предлага 10 милиарда кубически метра на европейските страни от 2017 г., след като се ангажира с други 6 милиарда кубически метра газ за Турция. Туркменистан, Северен Ирак и Иран имат голям газов потенциал, който би могъл да захрани "Набуко", но пред всеки от доставчиците има спънки, чието преодоляване може да отнеме години.


Оригиналният газопровод "Набуко" също така беше заплашен през последните месеци от плановете за новия Трансанадолски газопровод (ТАНАП), който според плановете ще прекосява Турция и ще бъде осъществен от Сокар и турската Боташ.


British Petroleum е била поканена да се присъедини към групата на ТАНАП, според Ал Кук, и ще реши дали да инвестира в рамките на месеци. Компанията е убедена, че ще бъде по-разумно да се изгради по-малък газопровод, който ще може да бъде разширен след време, когато има повече газ в наличност. "Ако една кола иска да стигне от точка А до точка Б и има само една кола, тогава трябва първо да построиш път преди да направиш магистрала", коментира Кук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK