Икономиките в Източна Европа се възстановяват на две скорости, смята Виенски институт

Най-силно задлъжнелите домакинства в региона са в Словения и Унгария, затова и потребителите там силно са свили харчовете, се казва в доклада на виенския институт

© AP

Най-силно задлъжнелите домакинства в региона са в Словения и Унгария, затова и потребителите там силно са свили харчовете, се казва в доклада на виенския институтВ Източна Европа все повече се забелязва тенденция на разделение на страните в две групи в зависимост от темповете на възстановяване на икономиката, показват данните в доклада на Института за международни сравнителни икономически анализи, базиран във Виена.


В страните с по-развита промишленост като Полша и Чехия икономиката, независимо от това, че беше слаба до неотдавна, продължава да расте. От друга страна, ситуацията в Унгария и на Балканите е под заплахата на спад и стагнация, се посочва в доклада, цитиран от РБК.


"В Европа започва да се създава нов вододел", смята директорът на института Михаел Ландесман. Влошаването на икономическата ситуация, което в Западна Европа започна вече в края на 2011 г., през 2012 г. силно ще се прояви на Изток.
Австрийските анализатори стигат до този извод, като наблюдават, че растежът в десетте източноевропейски страни, влезли в ЕС, се очаква да е средно 1.5 на сто тази година. В ноемврийската прогноза на института този показател беше 2.4 на сто.


По думите на Ландесман в скоро време не трябва да се очаква сериозен ръст. "В своята икономическа политика правителствата съкращават разходите, а домакинствата намаляват потреблението, защото се чувстват несигурни. Така процесът на възстановяване в Западна Европа очевидно се забавя. Освен това може да се очаква и ръст на безработицата", казва експертът.


В това време, по думите на Ландесман, тази ситуация не се отнася за Полша, Чехия и Словакия. "Тези три страни не изпитват сериозен дисбаланс в икономиките си. През 2012 г. брутният вътрешен продукт на Полша нараства с 3 на сто, на Словакия – с 1.5 на сто, на Чехия – с 0.5 процента.


В това време икономиките на Унгария и Словения са се свили с 1 на сто, на Хърватия – дори с 1.2 на сто, а в България започва стагнация", посочва икономистът. В доклада се посочва, че най-силната икономика в Източна Европа се очертава Полша.


Според доклада страната най-добре се нагажда благодарение на "балансираните й структури", констатира експертът по Източна Европа в Raiffeisen, Виена, Гюнтер Дойбен. Той допълва, че Полша разполага със сравнително голям вътрешен пазар с голямо търсене. Освен това експортният сегмент в икономиката не се намира в твърде голяма зависимост от цикличните отрасли на промишлеността. В резултат страната формира по-малко дългове, а банковата система остава стабилна.


В Словения и Унгария ситуацията е напълно различна. За тях са характерни дисбалансите тъкмо по отношение на дълговете. Домакинствата са силно задлъжнели, а в Унгария към това се добавя и голям правителствен дълг, който е 80 на сто от БВП на страната при среден за другите страни от Източна Европа от 40-50 на сто, посочват анализаторите в доклада.


Според тях ситуацията в Унгария толкова се е изострила, че на страната се налага да вземе огромен заем за втори път след първия през 2008 г. Ако страната не успее бързо да се договори с кредиторите си, то на финансовите пазари има опасения, че страната може да изпадне във фалит, посочва анализаторът от Raiffeisen Волфганг Ернст.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "...а в България започва сагнация"(стагфлация). Така е като има диктатура на чиновниците и назначени капиталисти. Нали за да почне някакво производство трябва да се измисли първо, а после...
  Какво да се прави в икономика където приоритетисе са в дублирането и копирането на отпаднали някъде технологии.

 2. 2 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 626 Неутрално

  България както винаги е някъде накрая.Нормално.С такива управленци,такъв резултат.

 3. 3 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ами в Чехия има истинска икономика водена от големи корпорации... у нас има само олигарси които са учени 6 десетилетия как се доят публични средства... Как няма да са такива резултатите?

 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "neznaiko_2011":

  пробай се ти белкем успеем

 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поне сме преминали по напред ,че преди бяхме на трета скорост

 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  До коментар [#3] от "Трезвен":
  Така е. И сега са подложени на огромен натиск от частни външни инвестиции, но правят всичко възможно да се присадят затях и продължат да паратизират.
  В момента няколко големи проекта се задържат с последни усилия, само и само инвеститорите да им кандисат и ги включат в играта. Обаче, ония от своя страна също не са съвсем без мозък и едва ли ще се навият.

 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  "В страните с по-развита промишленост като Полша и Чехия икономиката, независимо от това, че беше слаба до неотдавна, продължава да расте. "

  -Те нямаха амбиция да стават ""Швейцария на Балканите" само с туризъм, селско стопанство и лилави крави,както искаха седесарите в БГ.Не ругаха и не обвиняваха предния режим в грандомания,заради тежката и леката си индустрии и си запазиха промишлеността.

 8. 8 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#3] от "Трезвен":

  Такъв мързелив и прост народ - как да излъчи предприемачи?

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]ситуацията ... на Балканите е под заплахата на спад и стагнация[/quote]
  Е това не е ли омаловажаване?
  Тука заплаха няма, спада и стангацията са отдавна известен и доказан факт и реалност.
  Двете скорости на възстановяване се приеха от Европа която реши да спаси Гърция вместо целия регион.
  Сега тамсе чудят как да разпределят по-бързо баницата, а ние ще се чудим как да си изволюваме гражданско общество което ако не е, то поне да наподобява за пред останалите в региона някакво западно население на политически регион.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да се чуе и една умна приказка откъм Запада. Рецесия си започва в България още от последното тримесечие на 2011 г., въпреки неистовите опити на националната статистика да кажат на черното бяло

 11. 11 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#7] от "benkovski11":

  То щеше да е страхотно ако имахме силна агро индустрия тоест да сме голям износител на храни и ценна туристическа дестинация, само дето вместо това се превърнахме в износител на селяндури и обезценено крайморско сметище
  Полша, Чехия и Словакия не са само индустриални държави, но и пример за модерно печелившо земеделие, в което субсидиите са инструмент, а не източник на доходи за ограничен кръг хора.

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  [quote#11:"Haftor"]То щеше да е страхотно ако имахме силна агро индустрия тоест да сме голям износител на храни и ценна туристическа дестинация, само дето вместо това се превърнахме [/quote]

  -И във вносител на селскостопанска продукция.Някога БГ печелеше само от износ на домати над $1 милиард годишно,имаше много работещи и изнасящи консервни заводи,но...

 13. 13 Профил на getoroev
  getoroev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#12:"benkovski11"]Някога БГ печелеше само от износ на домати над $1 милиард годишно[/quote]
  Някой нещо е сънувал.

 14. 14 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#3:"Трезвен"]Ами в Чехия има истинска икономика водена от големи корпорации... [/quote]

  Ами не е зле да гледаме и числата, а те ни казват че чехия в момента е в рецесия (две последователни тримесечия на спад) за разлика от България че и от Унгария...

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-06032012-AP/DE/2-06032012-AP-DE.PDF

  Д не говориме, че стабилният им ръст от 0.5% който предвиждат може да се окаже по малък от този на стагниращата България, както показват всички прогнози.
  Въобще тези пак го карат на принципа как им се иска да бъде, а не как е.
  За дисбалансите в икономиките разбира се са прави, но това не е от вчера а от доста години...

 15. 15 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Весело

  Хм? Е ние нали сме финансовия отличник на ЕС? Нещо са се объркали!
  Бюджета ни е с малкичък дефицит, далеч от 3-те процента!
  Само се чудя ако не бяха 2-та милиарда от резерва, които сме издумкали миналата година, дали щяхме да сме в този критерии. Щото ако не сме значи единствената гордост на това правителство е таш@к и въздух под налягане!

 16. 16 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Разстроено

  "Полша разполага със сравнително голям вътрешен пазар с голямо търсене"
  Ето го ключа към защитеност от люшканията на външните пазари. Само че според плана Ран Ът България трябва да намалее с още 2 милиона, така ли ????

 17. 17 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#14] от "antikommunist":

  Муце, фащаш самолета до Прага (докато още го има), кацаш сверяваш цените, сверяваш трафика, сядаш да пиеш 5 бири с няколко чеха, питай ги за това колко от приятелите им са безработни и кога последно са давали пари на родителите си за лекарства и сметки, после ми говори за 0,5% ръст спрямо нашия рекорд от 1.5%. Чехия и Полша са страни извън ЕВРО зоната и няколко пъти си девалвираха леко националните валути за да си стимулират износа това и най-вече факта че те растат спрямо ръст, а ние спрямо спад май би трябвало да си ревизираш мнението. Резултат - ето аз например карам кола, която макар и с корейска емблема е произведена в Катовице, Чехия.

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  За сериозно развитие на Територията може да говорим , само ако сме възстановили неговите ликвидирани логистични структури . Може ли Северна България да осигури най-малко 3 000 класни заварчици , за вече хипотетичната АЕЦ "Белене" ? А само това ли ??? ...

 19. 19 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Европа бавно колабира.Ще се вдигат стачки , стачки.В Брюксел технократи забъркаха числа без правила.Сега страните ще напускат зоната и първа бяга кроната.Злотите са без пилоти.Поляците ще сбират се в катедрали, с очи към Бог ще търсят път.За тях Европа мащеха остана, пържат се в казана.Унгарците в Европа влязоха с еуфория, западнаха сега като Монголия.По-бедни от преди ще излязат от съюза те дори.Испанци , португалци , италиянци – европейски отоманци.С южна кръв гореща, всеки ще си сърба свойта леща.В оркестъра ще си останат, за работа ще се захванат.Българи , румънци – тракаме кат празни грънци.Имаме ресурси , но сме държави без ракурси.Чергарски племена обикаляли са нашите земи, ден за ден живели.Жилката ни от онези дни изтъкава се и в бъдещето ни.Ако спрат се ежби, има повече надежди бъдното ни да е светло и в държавата – приветно.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 20. 20 Профил на Жълт кантарион
  Жълт кантарион
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#17] от "Haftor":

  Нищо не може да пробие стената, не си прави труда. 30% биха гласували за тоя катил днес, сутринта всички вестници го написаха. Както и да се извърти, вярата им е непоколебима, и е обратно пропорционална на умствените способности ...

 21. 21 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Къде мога да видя целия доклад на български? Намира ли се в оборот?

  Между другото в бг не виждам как ще тръгне изобщо икономиката. Очевидно е, че няма накъде и инвеститорите, които все ги чакат няма да дойдат. Тия дни ше блогна за инвестиционния климат ма още не съм готов.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 22. 22 Профил на strahil
  strahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предполагам за този доклад говорят
  http://www.wiiw.ac.at/?action=publ&id=details&publ=FC9
  Само че сиренето е с пари ...

 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2119 Любопитно
 24. 24 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "benkovski11":
  1.Тези страни не същесвуваха до 1918год, а бяха част от Австро-Унгарската Империя.България знаем до 1878 от коя империя беше част!
  2.Тези страни винаги са били по-богати от нас.
  3.При тях комунизма беше 50% а при нас 75%.Имаха частна собственост,не кооперираха селското си стопанство и т.н.
  4.През 80-те разгромът на социалистическото селско стопанство бе тотален и за първи път в своята история България трябваше да внася селскостопанска продукция и то финансирана с външни заеми!!!
  5.През 1989 год износът на България за капиталистическите страни бе 3 мрд USD ,a вносът 4.5 мрд USD!!!
  6.И най-важното-след идването на комунизма тези страни не избиха цвета на своята нация както направиха бг комунистите!!!

 25. 25 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е, че то ние отдавна сме си е.али майката. И се движим на задна, докато другите се развиват. Но така е, докато ни управляват разни недоучени мутри и прости милиционери, ще сме най бедните и безперспективни в цял свят.

 26. 26 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 470 Неутрално

  анализът на тия нещо им куца или не са си дали труда да обяснят нещата като хората. Словакия бележи ръст колкото и ние - 1,5%, а при Чехия е дори по-нискък - 0,5%, но те "не изпитват сериозни дисбаланси", докато ние "стагнираме". Да оставим настрана, че и 2те страни са с по-висок дълг от нашия. Ама така е, щом е на балканите, значи трябва да е по-зле. Горе-долу такава им е логиката, според написаното.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 27. 27 Профил на acexe
  acexe
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#26] от "polovtsian":

  Виж сега, не можеш да вадиш цифри от общата картина. Ние може да имаме ръст от 1,5 процента, а Чехия 0,5, но какво от това ако тяхната икономика е 10 пъти по-голяма от нашата?!

 28. 28 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "acexe":

  тук става въпрос за ефекта на кризата върху страните. Да, чешката икономика е доста по-голяма от нашата, но това не е от началото на кризата, а от поне 20 години (всъщност и повече). Затова тенденциите се отразяват като процент, а не като аболютна стойност, за да не оказват ефект изходните позиции.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 29. 29 Профил на Чупакабра
  Чупакабра
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "Haftor":

  Сигурен ли сте, че Катовице е в Чехия? Не се заяждам, просто прекарах един семестър с приятната компания на едни полякини от този град

 30. 30 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  [quote#24:"dimitarcho"]Имаха частна собственост,не кооперираха селското си стопанство и т.н. [/quote]

  -Не е вярно.Унгария ,Чехия ,Словакия не унищожиха своите организационни кооперативни форми.Запазиха ги и ги трансформираха по определен начин ,като сдружения за производство и реализация на селскостопанска продукция на принципа на Акционерните дружества.Полша ?Полша много добре се възползва от предсъединителните фондове.Като защити квоти и проекти в областта на овощарството и зеленчукопроизводството.Бха изградени по региони съвременни плодохранилища.И както знаете късно пролет ядем полски ябълки.Това е защото хората съумяха да се възползват от европейските пари.
  Къде сме ние.Разтуриха се на повечето места кооперациите.Връщането на земята в реални граници я раздроби на дребни парцели,неподходящи за машинна обработка.Унищожихме плодохранилищата.България имаше ябълкови ,прасковени, крушови,лозови и пр. масиви.Хората ползваха плодохранилищата и обработваха овощните градини ,включително и след възстановяване на собствеността .Днес плодохранилищата наверно поради приватизация не функционират и хората изсякоха съвсем нови овощни насъждения.Днес допотопно съхраняваме и картофите.БГ имаше над 10.5 милиона декари напоявани площи.Сега от Министерството се хвалят,ако в годината се напоят 500 хиляди декари.Тръбите бяха извадени от правоимащите на дял или от техни нови собственици и продадени за скраб.След разтурянето на кооперациите елитни животни,внесени от държавата с цени по $10000 за подобряване на генофонда бяха предадени на имащите права на дял от ТКЗС-тата и бяха заклани за кланично месо.Милионите глави едър и дребен добитък,вече ги няма.Инвентарите и машините бяха разграбени.Селскостопанскте сгради се превърнаха в руини.Същата съдба имат и оранжериите.Затова сега ядеме вносни домати,картофи,краставици,ипер и пр.

 31. 31 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#30:"benkovski11"]Унищожихме плодохранилищата.[/quote]

  [quote#30:"benkovski11"]Тръбите бяха извадени от правоимащите на дял или от техни нови собственици и продадени за скраб.[/quote]

  [quote#30:"benkovski11"]елитни животни,внесени от държавата с цени по $10000 за подобряване на генофонда бяха предадени на имащите права на дял от ТКЗС-тата и бяха заклани за кланично месо.Милионите глави едър и дребен добитък,вече ги няма.[/quote]

  [quote#30:"benkovski11"]Селскостопанскте сгради се превърнаха в руини.[/quote]
  ....Бенковски, не искам да го чета това..ама го чета.

 32. 32 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1305 Весело

  Ба - какво беше казал Орешарски: ние ако падаме, ще паднем от ниско и няма толкова да ни заболи!!! "Лошо Седларов, лошо"!!!!

 33. 33 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  [quote#24:"dimitarcho"]Тези страни винаги са били по-богати от нас. [/quote]

  -Това е частично вярно.Чехословакия имаше силна индустрия още преди ВСВ.Но социализма не попречи нито на тях,нито на нас.Напротив.И това напротив се отнася най-вече за България.

  Сравнителните данни за България и другите балкански държави през първата половина на ХХ век,показват, че тя е сред най-бедните страни в Европа през целия период, като изостава в сравнение с Гърция, но има малки предимства пред Югославия, Румъния и Турция. Според изследванията на промените в БВП по паритет на покупателната способност на човек от населението в света през периода 1913 - 1950 г. в долари по международни цени от 1990 г. съотношението между България, Гърция и Югославия е следното [1]:
  Страна 1913 г. 1929 г. 1939 г. 1950 г. Индекс 1950-1913
  България 1498 1180 1603 1651 110.2
  Гърция 1621 2386 2687 1951 120.4
  Югославия 1029 1054 1412 1546 150.2
  Вижда се, че през този период най-неуспешно е българското развитие и за 37 години брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в страната е нараснал едва с 10.2%
  Всъщност единственият период, в който България се откъсва напред в сравнение с редица от своите балкански съседи, е този на държавния социализъм и по-специално времето между 50-те и 70-те години на ХХ век. По-модерни и комплексни показатели като известния индекс на човешко развитие, който се прилага от Програмата на ООН за развитие от 1990 г. насам, подреждат страните в света съобразно три основни критерия: 1. продължителност на човешкия живот от момента на раждането; 2. знанията, измервани с притегления показател от грамотността на възрастните и продължителността на училищното образование; 3. реалният доход на човек от населението.
  През 1987 г., когато за първи път ООН мери този показател, по индекс на човешко развитие страната ни е поставена на 27-о място измежду 130 държави в света, като на първо място е била Япония, на 19-о – САЩ. Това означава, че развитието, осъществявано през социалистическите десетилетия, е било във висока степен успешно, защото по един комплексен показател страната се е оказала много напред в класацията, в сравнение с останалите държави в света. От Балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави само ГД Р (21-во място) и Чехословакия (25-о място) са преди нас. Югославия е след нас (31-во място), Унгария е след нас – на 30-о място, Полша е на 33-о място, Румъния на 41-во място. [2] [2] Human Development Report 1990, New York-Oxford: Oxford University Press, 1990, р. 111./
  И при това,че част от БВП на държавата,чак до 1957 год. отиваше,за да се изплащат репарации в чужбина,наследени от неуспешните войни на управниците преди 9.9 1944 г.

 34. 34 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#33] от "benkovski11":

  Скъсахтете се, насрахте се да лъжете.
  1939 г. България има БВП над белгийското, гоним Авсрия.
  А къде е великият ви соц, другарю?
  Умря в собствените си лайна.

  България е древна и заслужава много повече!
 35. 35 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#12] от "benkovski11":

  Чел съм твои постове и преди. Пишеше къде-къде по-смислено. А дано някой да ти е откраднал акаунта или да те пунтира. Че иначе мислещите хора намаляха с един.

  България е древна и заслужава много повече!
 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#14:"antikommunist"]Ами не е зле да гледаме и числата, а те ни казват че чехия в момента е в рецесия (две последователни тримесечия на спад) за разлика от България че и от Унгария... [/quote]

  Кои числа точно да гледаме? Защото forumer правилно отбелязва, че:

  [quote#10:"forumer"]Рецесия си започва в България още от последното тримесечие на 2011 г., въпреки неистовите опити на националната статистика да кажат на черното бяло [/quote]
  Да видим числата през "погледа" на НСИ.
  http://argumenti-bg.com/imgs/economics/GDP_Q4_2011_2.JPG
  Ръст в Q4 2011 спрямо Q4 2010 с 1.6% ?
  Айде бе.
  Ръст?
  При спад на БВП в номинално изражение по текущи цени с почти 600 милиона...?

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#34:"flagellumdei"]Скъсахтте се, насрахте се да лъжете.
  1939 г. България има БВП над белгийското, гоним Авсрия.
  А къде е великият ви соц, другарю?
  Умря в собствените си лайна. [/quote]

  То, митовете са убаво нещо, ама и те трябва да се разказват с мяра.
  http://www.cepr.org/meets/wkcn/1/1699/papers/Broadberry_Klein.pdf

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на mitkopom
  mitkopom
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Целия проблем на БГ е че предприятията попаднаха в ръцете хора които са експерти в краденето, но аматьори в управление на откраднатото!

 39. 39 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#17] от "Haftor":
  Катовице не е в Чехия /в Полша е/.

 40. 40 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#33] от "benkovski11":
  Икон. данни са абсолютно неверни и пълна измислица. Всеки икономист ще те опровергае.

 41. 41 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#8:"iazdakaja"]Такъв мързелив и прост народ - как да излъчи предприемачи? [/quote]
  Ти като не си мързелив и прост, защо не си предприемач а само лаяч?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#40:"valbe"]Икон. данни са абсолютно неверни и пълна измислица. Всеки икономист ще те опровергае. [/quote]

  Данните са му точни, източниците - също, а аз съм пуснал още един, та да сравняваш.
  Четенето не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "iazdakaja":

  ----------------------------------------------"Такъв мързелив и прост народ - как да излъчи предприемачи?"---------------------------------

  Доколкото разбирам, визираш своите събратя от циганския етнос! Да факт е предприемачи сред тях няма, а само крадци, мързели, педофили, проститутки, плямпала и лапачи продажници, нискообразована и паразитна сган!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 45. 45 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#36] от "Graf":

  Аз ти дадох числата от Евростаткоито са релевантни при сравнението на странито от ЕС. Ако не разбираш как се формират тези стойности оплачи се на НСИ или Евростат а не мели конспиративни теории...
  Абе ти да не мислиш че тези от ЕС ядът доматите с колците? Още повече след хубостите които натвориха Гърците?

 46. 46 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Весело

  Графа и "бенковски11" биха ли ни обяснили как се изчисляваше "БВП" при соца? Или не беше БВП тогава?..

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 47. 47 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#30] от "benkovski11":

  Не е вярно.Унгария ,Чехия ,Словакия не унищожиха своите организационни кооперативни форми.Запазиха ги и ги трансформираха по определен начин ,като сдружения за производство и реализация на селскостопанска продукция на принципа на Акционерните дружества.Полша ?Полша много добре се възползва от предсъединителните фондове.


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  .... never say never ..... !
 48. 48 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чупакабра":

  Може би бъркам града. Даже със сигурност го бъркам, но не можах сега да го намеря в нета. ОК де, но Хюндая ми е мейд ин чех републик ... (името на града не открих, но капацитета е 80 хил. броя коли годишно...)

 49. 49 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Тъй като спрягате Чехия, може ли и аз да кажа ?
  а) през 1913 Наследствените Земи на Чешката Корона = приблизително днешната Чешка Република са най-богатите индустриални земи от Кралствата и Княжествата представени в Имперския Парламент = Австрия, докато Горна Унгария = Словакия, е сред най-бедните Кралства и Княжества в Короната на Св. Крал Стефан = Унгария

  б) през периода 1919 - 38 Чехословакия изгражда стандарт, който почти не отстъпва на Германия и Великобритания и е по-добър от този на Франция. Австрия са бедни роднини и дават мило и драго да живеят и работят в Чехословакия - имам такива познати, наследници на австрийци, емигрирали в Чехословакия около 1920.

  в) през Втората Световна Война почти няма разрушения.

  г) след комунистическата ера Чехословакия излезе с материално и морално застаряла база - оказа се, че ако не реституират, трудно намират купувачи за предприятията си, защото вдигането им на крака изисква огромни инвестиции. През 1989 те бяха бедни роднини на австрийците.

  д) в момента държавният дълг е около 45% от БВП, но расте бързо, защото не могат да обуздаят още социалните си привилегии (влизат в пътя). Свикнали са на тях още от края на Австро-Унгария.

  е) за миналата година имаше ръст около 0.7%, за тази година прогнозите се разминават - от ръст +1% до рецесия -3%

  ж) безработицата е около 9%

  E PLVRIBVS VNVM
 50. 50 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#33] от "benkovski11":
  До коментар [#40] от "valbe":

  Данните, които се използваха за индекса на човешкото развитите се вземаха от националната статистика. Нали не си мислиш, че ООН си имат независими полеви сътрудници, които събират данните независимо от националната статистика във всяка отделна държава. Замисли се за коректността на данните от соц. времената.
  Как соц. държавата мереше грамотността и образованието??? Тогава всички бяхме отличници. За българските ВУЗ-ове се носеха вицове от рода "И магаре да вържеш, и то ще завърши", "Който не почнал, той не е завършил". В гимназиите всички бяхме отличници и всички автоматично минавахме в по-горен клас или курс. Нямаше никакво значение колко знаеш, накрая всички получаваха отличен 6. Номинално всички бяхме много образовани.
  Реалните доходи ги изчисляваше пак държавата. Само да ти припомня-имаше няколко вида валутни курсове в зависимост от икономическата операция. Ама ако искаш да си купиш свободно долари- не можеш. Официалният курс беше около 0.80 лв за 1 долар. На черно беше 4 лв за 1 долар. За какви реални доходи говорим? Измерени в какво?
  Също някакви числа за приходи от експорт се мяркаха нагоре по коментарите. Вярно е, че изнасяхме доста неща, но клиентите ни бяха държавите от СИВ или държави от третия свят. Плащаха ни в преводни рубли или трупаха дългове. Демек, пари реално не влизаха, с много малки изключения. Не случайно и фалирахме през 1990, тоест не фалирахме- спряхме да плащаме на кредиторите, което си е същото. Проучи архивите на БНБ - доста интересно четиво. 51. 51 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  P.S.: Чешката крона не е подценена. Тя дори е обект на спекулации на едро, така че се покачва изкуствено, което е смърт за икономика ориентирата 80% за износ. През 2000 - 2001 година поддържаше курс спрямо еврото от 32 - 33 CZK/EUR. През 2009 беше стигнала 23 CZK/EUR и ЧНБ безуспешно интервенира против кроната. Погребаха доста пари, кроната спадна до към 24.50, но почти веднага се качи до 23 CZK/EUR. В момента лошите новини от представянето на чешката икономика свалиха курса и той играе от 24.75 до 25.25 CZK/EUR. Експортерите си оттдъхнаха, народът писна, че бензинът, вносните стоки и екскурзиите в чужбина рязко поскъпнаха. Но външнотърговското салдо е силно положително.

  E PLVRIBVS VNVM
 52. 52 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1521 Весело

  Икономиките в Източна Европа се възстановяват на две скорости

  Ние май на задна караме от доста време.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 53. 53 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#41] от "BASCO":

  Не, нека и аз съм мързелив и прост - но съм осъзнал къде е проблемът - а повечето мързеливи и прости още търсят оправдание другаде... държавата не ги нахранила, световният заговор ги прецакал...
  Средното ниво е много е зле. Ама много. Поне сравнено с тия, с които се сравняваме...

 54. 54 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#33] от "benkovski11":

  Тъй като използваш индекса на човешкото развитие като доказателство за просперитета на България през социализма. Как би коментирал следните данни:
  Според този индекс покупателната способност на българина през 2011 e 11 412 usd на глава от населението брутен национален доход по паритет на покупателната сила, докато през 2007/2008 е 9 032 usd. Нима Бойко е повишил доходите в сравнение със Станишев?
  Как би коментирал факта, че от 1990 до 2011 този индекс за България непрекъснато расте? Нима с всяка измината година живеем по-добре? Това противоречи на масовата българска нагласа, че нещата стават от зле към по-зле

 55. 55 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 802 Неутрално

  ... А освен мързелив и прост, народът е и мутренски - бях забравил за 3-тата компонента на мизерията, сори..!

 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#46] от "Яна":

  Янче, бихме обяснили бе душко, ама днес образованието е скъпо, времето кът, та ще наблегна на кореспондентната форма на обучение.
  http://statlib.nsi.bg:8181/isisbgstat/ssp/lister.asp?content=/Fullt/extpages/SG_1988_1989/SG_1988_1989_P*.pdf&from=1&to=681&index=&cont=/Fullt/extpages/SG_1988_1989/SG_1988_1989_content.pdf&type=%F1%F2%F0%E0%ED%E8%F6%E8

  На ти и базата данни на МВФ, ама няма да ги обвиняваш в соцпропаганда, нали? http://www.econstats.com/weo/CBGR.htm
  Хайде, приятно четене, па ще се изпитваме после.

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#50:"ueberaschung"]Как соц. държавата мереше грамотността и образованието??? Тогава всички бяхме отличници. За българските ВУЗ-ове се носеха вицове от рода "И магаре да вържеш, и то ще завърши", "Който не почнал, той не е завършил". В гимназиите всички бяхме отличници и всички автоматично минавахме в по-горен клас или курс. Нямаше никакво значение колко знаеш, накрая всички получаваха отличен 6. Номинално всички бяхме много образовани. [/quote]

  1."В гимназиите всички бяхме отличници".
  -Е,аз не бях отличник в гимназията,дори всяка година имах двойки за съответните срокове.
  2."всички автоматично минавахме в по-горен клас".
  -Отричам това за себе си.Не успявах да минавам автоматично в по-горен клас,дори повторих една година.
  3."накрая всички получаваха отличен 6".
  -На мене не ми поставиха отличен 6,завърших с общ успех 4.40.Вероятно съм бил по-глупав от "всички".
  4."Номинално всички бяхме много образовани."
  -Аз съм изключение и от това твое твърдение.
  По отношение на образоваността мога само да се присъединя към следното:
  „Никога не съм позволявал, моите училищните занятия да възпрепятстват образованието ми.” /Марк Твен/

  П.П.Останалите ти твърдения в # 50 няма да оборвам-те,както и вицовете са необорими.За тях важи казаното от банкерът Атанас Буров:":“- Той, българинът, ако не избъбри това, което си е наумил, ще умре. 58. 58 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#56] от "Graf":

  МВФ е боравил с данните, които му предоставя соц статистиката, която е манипулирала данните.

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#45:"antikommunist"]Ако не разбираш как се формират тези стойности оплачи се на НСИ или Евростат а не мели конспиративни теории... [/quote]

  Изглежда не съм само аз този, който се е усъмнил в онези 1.6% ръст. Все пак, аз имам претенцията за приоритет, защото съм споделил съмненията си още в деня когато НСИ изнесе данните. Тук във форума. http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2012/03/06/1781458_ikonomikata_na_bulgariia_e_narasnala_s_17_prez_2011_g/#msgid4713590

  Някои други са се спостарали повече. Да визуализират картинката. Като леко са крали, ама да им е простено.
  http://argumenti-bg.com/13559/statisticheska-alhimiya/

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#57] от "benkovski11":

  Остави оценките, соц статистиката показваше, че образованието ни е било на много високо ниво, което не е вярно, защото се манипулираше. Взимат се данните и резултатите от няколко елитни училища и се представят за качество на национално ниво.

 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#46:"Яна"]Графа и "бенковски11" биха ли ни обяснили как се [/quote]

  -Привет "Яна".
  1.Тъй като г-н Графа вече е отговорил на въпроса ти към двама ни,аз се присъединявам към него.
  2. "Не почваме сега, нали?
  Двубоят ни е твърде стар.
  Двубоят ни се води с жар
  от дълги дни.
  От дълги дни сме вплели здраво..."
  Компютърните мишки.

  Но сега ти предлагам "от мечовете да изковем плугове", а с точилките да омесим баници или козунаци за Великден

 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#58:"normandy"]МВФ е боравил с данните, които му предоставя соц статистиката, която е манипулирала данните. [/quote]

  normandy, пуснал съм и едно други линкче, към самата статистика, българската от онова време, та има достатъчно материал за четене, сравняване и размисъл.
  Все пак ще ти дам една препоръка. По-добре гледай данните на МВФ отколкото на евростат и НСИ. В тази финансова институция не работят наивници. Нито идеолози, както в Световната банка.

  ПП
  Не забравяй, че МВФ наблюдава страната още от края на 1989 година, а България става член някъде есента на 1990 година. Първото заемно споразумение е от пролетта на 1991 година. Имат поглед върху нещата.

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#59] от "Graf":
  И..едно много навременно предупреждение в края на статията - "Да не забравяме все пак Гърция, ролята на гръцката статистиката в историята на дълга и последвалите там събития"...

  Изглежда, че тук в България на никого не му пука, когато се лъже безобразно и то на правителствено ниво)))

 64. 64 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#52:"zuk_trombon"]Икономиките в Източна Европа се възстановяват на две скорости

  Ние май на задна караме от доста време.[/quote]
  Това вече е "прекалено". На път съм да се възмутя! Ще Ви докладвам на Дянков, господине, безобразие - как така вървим назад? Не виждате ли официалната статистика!)))

 65. 65 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#60:"normandy"]Остави оценките, соц статистиката показваше, че образованието ни е било на много високо ниво, което не е вярно, защото се манипулираше. [/quote]

  Спрете се. Международните сравнителни изследвания в областта на образованието не са от вчера.
  http://62.44.105.4/FNPP/BG/Proekti/PIRLS.htm

  Виж къде сме през 1999 и сравни показателите с тези от тук: http://www.oecd.org/document/0,3746,en_2649_201185_46462759_1_1_1_1,00.html

  От двадесет години наблюдаваме отчетлива деградация, но не си задаваме въпроса защо това е така, а са ни виновни сушата, кишата и Гришата. Все още.

  Ecrasez l’infâme
 66. 66 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#62] от "Graf":

  Живков остави страната във фалит

  На първия конгрес на БКП след промяната, работна група беше написала доклад, който и досега съдържа верни оценки за Живков. Сега има хора, които си спомнят с носталгия за комунизма от 70-те и 80-те, но тогава, в края на 80-те, реалността беше пазена в тайна - България беше докарана до национална катастрофа. Държавата буквално беше във фалит още преди падането на Живков.

  Фалитът се материализира още 1990 г. и принуди първото правителство на Луканов да спре плащанията по външният дълг. Живков беше натрупал близо 12 млрд. долара външен дълг, който е похарчен за стопански експерименти, не донесли никакъв положителен ефект. Оказва се, от анализа на документите от министерския съвет и политбюро, че в последните години на режима, Живков е взимал помощи от Запад, с които е купувал и внасял храни, защото вътрешното производство не може да покрие нуждите на населението. Дори картофи, лук, ориз, боб.

 67. 67 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#65] от "Graf":

  И тези данни каква връзка имат със образованието по времето на комунизма. Това, че имаме спад сравнено със 1999 година е по простата причина, че тогава децата от малцинствата са били под 20%, а сега са над 40%.

 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#66:"normandy"]Живков остави страната във фалит

  На първия конгрес на БКП след промяната, работна група беше написала доклад, който и досега съдържа верни оценки за Живков.[/quote]

  Брутният външен дълг през 1989 год. е 25% от БВП. Ние сме уникална държава, която с такъв размер на дълга обявява мораториум по плащанията. Над 80% от него е фирмен, а не публичен(държавен)...
  Луканов бе за затвор още през 90-та. Осъдиха го други.

  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 381 Неутрално

  То добре,че е на 2 скорости,ама ние май сме на задна ми се струва??

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 70. 70 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#68:"Graf"]Брутният външен дълг през 1989 год. е 25% от БВП.[/quote]

  10 милиарда долара номинално е към 100% от номиналният БВП по това време.
  [quote#68:"Graf"]Над 80% от него е фирмен, а не публичен(държавен)... [/quote]

  Фирмите бяха държавни, но и да не бяха, дълга е бил държавногарантиран, което е същото.

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#3] от "Трезвен":
  Това е вина на БКП/БСП. И тази вина е още по-голяма от тази която носят за 45-те години глупости.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#66] от "normandy":Не е вярно това и можем да спорим много.Окрадена бе Бг не пове4е от сега,и сега имаме огромен държавен дълг и постоянно взимаме нов и нов,но тогава имахме активи за над 20 млд-това са предприятията,пазара,БТК,Нфтохим,стотици големи и хиляди малки...сега нямаме нищо,ама нищо с което може да се покрие огромния ни държавен дълг и сме също пред фалит,но фалит,зад който не седи нищо,въздух и въздухари,лошото е,4е и ние сме в това 4исло и от нийде се не види помощ

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 73. 73 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#68:"Graf"]Брутният външен дълг през 1989 год. е 25% от БВП. Ние сме уникална държава, която с такъв размер на дълга обявява мораториум по плащанията[/quote]
  Проблемът, който плашеше Луканов, беше не общата сума на дълга, а изключително лошата му срочност: през 1990 се събираха плащания за 4 млрд долара. Но, първо, вината за това е негова - той беше шеф на валутната комисия; и второ - в такава ситуация започваш спешно преговори с кредиторите, но първо с МВФ за подкрепа. Обаче това значеше, че неговият кабинет трябваше да започне затягането на коланите, рязане на разходи, освобождаване на цените - а идваха избори и БСП трябваше спечели. Е, спечели ги, но България загуби години заради мафиота Луканов. Жалко, че СДС управлява кратко и не можа да го тикне ефективно в затвора.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#73] от "Вени Г.":

  По онова време 1991а износа се срина на 3-4 милиарда долара, а тогава единственият приход на валута -долари беше износа и заеми.

 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#70:"normandy"]10 милиарда долара номинално е към 100% от номиналният БВП по това време. [/quote]

  -Това от къде се взе-от някое кошче с чернови на седесарски речи ли? Дългът бруто е бил около 10 млрд,но нето е около 7.5 млрд,при работещи актови за около 62 млрд.
  Вече 20 години след 10 ноември БГ се старае да достигне нивото си на БВП от 1989 г.
  И БГ била взимала много кредити от чужбина.Ами,като има кой да дава,защо не.Всички държави,на които кредиторите имат доверие взимат.
  -„Репутацията на държавата точно се определя от сумата, която може да вземе като държавен дълг.”/ Уинстън Чърчил./

 76. 76 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#74:"normandy"]По онова време 1991а износа се срина на 3-4 милиарда долара, а тогава единственият приход на валута -долари беше износа и заеми. [/quote]

  Като се замисли човек и сега "единственият приход на валута -долари беше износа и заеми..".
  Не е стигнала до мен информацията, че Федералният резерв е преместил печатницата в София.


  [quote#73:"Вени Г."]Проблемът, който плашеше Луканов, беше не общата сума на дълга, а изключително лошата му срочност: през 1990 се събираха плащания за 4 млрд долара.[/quote]

  Перефразирай подписът ми така: "Всяко нещо трябва да се обяснява толкова просто, колкото е възможно. Но не по-просто! "
  Луканов призна един частен по съществото си дълг - този на БВТБ и на предприятитята за публичен. Т.е. на българския данакоплатец. С което обобществи загубите, заради приватизацията на ползите. Един от първите облажили се от този "социалистически" грабеж бе Тадаръков с Булгарлизинг. Чиято "приватизация" започна още през 1989 година. За да завърши с врътки през 1992 година.
  На Луканов му трябваха чисти предприятия. Чисти от дългове. По-точно - някои от тях. Въобще не иде реч за избори, тънки сметки за депутати и т.н. БКП си бе осигурило печалбата им през броенето на гласовете, та обяснителния ти механизъм за мораториума е наивен..

  Ecrasez l’infâme
 77. 77 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#76] от "Graf":

  Може да си прав. Което значи, че Луканов е бил много по-циничен и безскрупулен отколкото го мислех.
  За непростимото поемане на частен дълг го пиша отдавна. За мое съжаление, постфактум към това има отношение и ИШван Костов (казвам "съжаление, защото много го уважавам като цяло): Следите на всички частни дългове, водещи към предприятията, за които бяха теглени, ги имаше през 1997 г. В архивите на Булбанк (бивша БВТБ) - която до 1991 беше нещо като второто лице на БНБ. През нея минаваха повечето. Останалите частни дългове пък бяха през Стопанска банка и през Минералбанк, чиито архиви през 1997 г. също бяха налице. Можеха да се извадят всички предприятия - получатели на валутни кредити до 1989 г. и съответно приватизацията им да беше направена като подарък. Примерно Дюни беше направо подарен, а за него е телен валутен кредит; и още много, много... Костов не го направи. Предполагам, защото имаше толкова много за реформиране в различни сектори, че не искаше допълнително да усложнява процеса на приватизация. Може да е бил прав, но на мен не ми харесва.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на А ЧУМАТА ЧУКА...
  А ЧУМАТА ЧУКА...
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "dimitarcho":

  Това и да е вярно, но е най-важното.
  Ето по-важни неща:
  1. културата на хората - като собственици, бизнесмени и работници и т.н.
  2. размера на кражбите: в БГ само да се намалят кражбите наполовина и ще се усети ведната и с много /напр. контрабандата на цигари/
  3. Категоричната позиция срещу Русия, което осигурява допълнителен БВП. В случая с БГ руската връзка може би се изчислява с много милиарди....
  4. нивото на патриотизъм е високо, което също има икономически измерения

 79. 79 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#14] от "antikommunist":

  Над 75% от БВП на Чехия е от експорт. Така, че за чешката икономика много по голямо влияние оказва ситуацията в Германия, отколкото вътрешния пазар

 80. 80 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#5] от "bta": Източна Европа на две скорости - едната е първа напред, другата - първа назад. Ние на коя сме?

 81. 81 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#17] от "Haftor":

  Малка корекция - Катовице си е било винаги в Полша, но иначе подкрепям поста ти!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 82. 82 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#80] от "kirkor":

  хитро

 83. 83 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#76] от "Graf":

  Графе, какъв частен дълг Луканов е признал за публичен? Не помниш ли, че всички валутни операции минаваха през БВТБ? Не помниш ли, че валутните операции и банкирането бяха монопол на държавата? Не помниш ли, че БВТБ си беше на практика валутния отдел на БНБ?

 84. 84 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#83:"ueberaschung"]Графе, какъв частен дълг Луканов е признал за публичен? Не помниш ли, че всички валутни операции минаваха през БВТБ? [/quote]

  Ето този: http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2133122051

  [quote#83:"ueberaschung"]Не помниш ли, че валутните операции и банкирането бяха монопол на държавата? [/quote]

  До 1987 година. Когато с едно ПМС се създадоха ТБ. От клоновете на БНБ.
  За да говорим смислено по темата са необходими сериозни познания по историята на дълга, правната му същност, до колко той бе гарантиран от държавата и доколко бе продукт на чисто търговски отношения между една банка, па била тя 100% държавна и международните кредитори.

  Ecrasez l’infâme
 85. 85 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#76] от "Graf":

  [quote#76:"Graf"]Като се замисли човек и сега "единственият приход на валута -долари беше износа и заеми..".
  Не е стигнала до мен информацията, че Федералният резерв е преместил печатницата в София. [/quote]

  Не позна , сега има чужди инвестиции, приходи от туризъм, имигранти. А тогава 1990-1991 това почти го нямаше.

 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#85:"normandy"]Не позна , сега има чужди инвестиции, приходи от туризъм, имигранти. А тогава 1990-1991 това почти го нямаше. [/quote]

  normandy, както казах, нещата не са толкова прости. Нито толкова двуцветни. Имаше и туризъм, и имигранти - виетнамци и чужди инвестиции. Източни.
  Имаше и емигранти. Временни, които работеха из целия арабски свят и носеха валута. Работеха и из Коми и влачеха матерял, който препродавахме. За валута. Даже банки имахме из този регион. Ако ни си чувал нищо за Литексбанк-Бейрут, се разрови.
  Аз твърдя, че мораториумът по външният дълг бе направен заради други цели, а не поради фалит на държавата. Виж, през 1991 година, благодарение на този мораториум вече наистина бяхме фалирали, но това е вече не по темата...

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на ewrqwet453
  ewrqwet453
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#49] от "PavelCZ":

  Павел, Словакия никога не е била самостоятелно Кралство/Княжество в империята, тя просто е била северната част от Унгария, или Горната земя. Словакия за пръв път става що-годе самостоятелна със създаването на Чехословакия, после по време на втората световна е марионетна държава на нацистка Германия. Така че строго погледнато, чак от 1993 година Словакия е напълно самостоятелна държава.

 88. 88 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#84] от "Graf":

  Ей, Графе, тотално омеша ЗУНК- облигации с външен дълг, БВТП и неплатежоспособността на България от 1990.
  Признавам ти, че имаш задълбочен интерес, но трябва да положиш още съвсем малко усилия- да проучиш малко повече източници и да разговаряш с малко повече съвременници, за да разбереш събитията. Желая ти успех.

 89. 89 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#88:"ueberaschung"]но трябва да положиш още съвсем малко усилия- да проучиш малко повече източници [/quote]

  Па колко още малко? И колко повече от това: http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubNonPeriodical/PubNPFinancialHistory/PubNPResearch/index.htm

  http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubNonPeriodical/PubNPBNBArchives/index.htm

  Приятно четене. Къмто три иляди страници са.

  Ecrasez l’infâme
 90. 90 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#89] от "Graf":

  Правилно, Графе. Точно там.
  И още приказки и спомени на съвременниците...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK