Предложените мерки за лихвите ще ги вдигнат още, смята подуправител на БНБ

Предложените мерки за лихвите ще ги вдигнат още, смята подуправител на БНБ

© Красимир ЮскеселиевПредложените от финансовото министерство мерки за сваляне на лихвите по кредитите ще доведат до повишаване на лихвите. Това казва подуправителят на БНБ Димитър Костов в интервю за "Труд".


Той пояснява, че лихвите и таксите са цени и се определят от пазара. По думите му от казаното по темата не става ясно нито какъв точно е проблемът, нито какво е неговото решение. Според него е имало поредица от разнопосочни анонси – първо, че лихвите са високи, а после, че не са прозрачни, а след това, че има проблем са банковите такси. Костов обяснява, че най-голям приоритет за всяка банка са парите на нейните вложители, на които те трябва да са готови във всеки момент да върнат парите при поискване.


Той посочва, че банките се финансират на междубанковия пазар, където лихвен индекс е SOFIBOR, който обаче се формира не на базата на реални сделки, а на котировки. В този смисъл той не може да се ползва за показателен и дава сигурност на кредитните институции, че ако поискат от този пазар заем, ще го получат на съответната цена.
Причината пък да няма сделки е обстоятелството, че повечето банки се рефинансират от майките си навън. Според Димитър Костов е крайно неразумно за индекс да се ползва средната лихва по депозитите. "Статистиката произвежда толкова много информация, че ако човек направи повече сметки, може да установи статистическа зависимост между лихвите и полета на пеперудата в другия край на света и да каже - ето това е индексът", мотивира позицията си подуправителят на БНБ.


По думите му, ако "се стъпи" върху средната цена на ресурса, ще се получи по-високо число от това, което в момента прилагат банките, тоест лихвите ще се покачат. На въпрос дали сегашната ситуация е по-добра от предлаганата от финансовото министерство промяна Костов казва: "Ако тръгне някой друг да решава вместо пазара, става проблем."


По въпроса с доходността от парите, заделяни в така наречения Сребърен фонд, подуправителят на БНБ обяснява, че тя зависи от решенията, които взема неговият управителен съвет с председател министърът на финансите.


Симеон Дянков нееднократно, откакто е министър, заявява, че парите стоят на депозит в БНБ и не носят доходност. С този аргумент той сега предлага част от натрупаната сума да се използва за предстоящото погасяване на външен дълг през януари следващата година.


Когато решението е краткосрочен депозит, няма как да се очакват съществени лихви, обяснява Костов. Той посочва, че според действащия закон депозитите далеч не са единствената форма за инвестиране. Така например, ако преди година били купени германски ценни книжа за 1 млрд. лв., сега във фонда щяло да има доходност от 150 млн. лв. повече средства.


Димитър Костов обяснява и че доходността далеч не се изчерпва само с лихвите, които се начисляват текущо. Към това се добавя и съответната част от вноската на БНБ в държавния бюджет. За последните 3 кризисни години БНБ е внесла в държавния бюджет над 950 млн. лева, като около 1/4 от тази сума е резултат от управлението на фискалния резерв, пояснява Костов. По думите му управлението на Сребърния фонд е донесло около 85 милиона лева. "Така че нека бъдем прецизни, когато говорим за доходност в този смисъл", призовава Костов.


Според него от гледна точка на националния интерес най-разумно е да се емитират глобални облигации, за да се посрещнат задълженията на страната при падежа на външен дълг през следващия януари. Така страната щяла да се обърне към най-широк кръг инвеститори, включително и български, които и сега държат една част от българските ценни книги, емитирани на международните пазари. В противен случай щяло да излезе, че "толкова ни е страх от международните пазари, че предпочитаме да се изолираме, да затягаме коланите и да се оправяме сами", обяснява ситуацията Костов.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 727 Весело

  Цената на яйцата вдигна и цената на кредита

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  "Според него е имало поредица от разнопосочни анонси – първо, че лихвите са високи, а после, че не са прозрачни, а след това, че има проблем са банковите такси."

  Нищо подобно! И трита проблема реално съществуват в банковата система на България и това е много ясно на този господин. Ако проблемът беше само един всичко щеше да е еднопосочно.

 3. 3 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 518 Гневно

  поплювко, защитник на банковото лоби... щом не става със СОФИБОР, защо не се стъпи на ЮРИБОР или на ЛИБОР ??? Там аргументите му, че са нереални котировки падат в канала... само че се разчита на липсата на знания на мат'риала, т.е. всичко върви. е заради такива боклуци на ръководни контролни позиции нищо не се случва в тази държава... единственото ми успокоение е, че им се вижда краят - я изкарат още 10-тина години, я не... после идва едно друго поколение, на което му е писнало да го щавят, все едно всички са малоумни и продукт на ВММИ Карл Маркс

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  "лихвен индекс е SOFIBOR, който обаче се формира не на базата на реални сделки, а на котировки. В този смисъл той не може да се ползва за показателен и дава сигурност на кредитните институции, че ако поискат от този пазар заем, ще го получат на съответната цена."

  Не знам някой със закон да е принуждавал банките да вземат SOFIBOR като част от компонентите определящи лихвата по кредити които ТЕ ОТПУСКАТ ДОБРОВОЛНО!

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Гневно

  ""Статистиката произвежда толкова много информация, че ако човек направи повече сметки, може да установи статистическа зависимост между лихвите и полета на пеперудата в другия край на света и да каже - ето това е индексът", мотивира позицията си подуправителят на БНБ."

  Това е явна манипулация и лъжа казана от човек чиято заплата идва от нашият джоб. Статистиката дава много полезни данни стига човек да знае как да ги ползва.

 6. 6 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Господин Костов защитава статуквото с мотива, че пазарът е ефективен... но

  Пазарът е ефективен когато има прозрачност. Сега банките едностранно могат да променят лихвите на кредитополучателите си (чрез надбавки и други) - съответно няма прозрачност какво ще реши ръководството на банката. В резултат, няма как един кредитополучател да избере най-добрата оферта, тъй като една банка променя често лихвите, друга не, но това не е ясно.

  Пазарът е ефективен също и когато има равнопоставеност между участниците. Не може банките да включват клаузи за едностранна промяна на условията и предсрочна изискуемост де факто "когато преценят".

  БНБ би трябвало да е по-активна в защита на правата на финансовите потребители или ако не иска то по-добре с това да се заеме нова агенция.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Гневно

  "По думите му, ако "се стъпи" върху средната цена на ресурса, ще се получи по-високо число от това, което в момента прилагат банките, тоест лихвите ще се покачат."

  Още една лъжа!
  Всички лихви по междубанкови заеми падат непрекъснато от както започна кризата. Причината е стагнацията и по малкото търсене на кредити.

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Няма какво да се заблуждаваме, банкстерите НЕ са виновни. Виновни са онези 240 парцали-депутати, които им гласуват удобни за тях(лобиски) закони.........Нацията няма права а само задължения и пр. Истината е, че по-малко от 5 % от Нацията имат влогове в банките, а останалите 95% са длъжници на банките. Ясно е кои са тези 5%....ясно е, че със нокти и зъби ще държат стабилна банковата система....А нацията-длъжник, ще остане на улицата, понеже икономическия климат у България не позволява на дребосъка да върти бизнес и да си изплаща кредитите. Факт. Ако не вярвате, влезте в сайта на ЧСИ и ще видите за какво иде реч.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "haralampi":

  Хараламби, не си съвсем прав. Банката може да си вдига лихвите да, но ако почне да се олива, клиента може да рефинансира кредита си от друга банка, така че пазарът и това регулира, СТИГА да се махнат наказателните лихви при рефинансиране, което всъщност е проблема. Така че, ако Дянков се интересува от реално подобрение на нещата а не от популистки заигравки а-ла Симо Горския, по-скоро там трябва да бие. Другото разбира се е има ли картелиране

 10. 10 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Те лихвите малка работа - таксите да махнат.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 11. 11 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#9] от "gsb":

  Това за Симо Горския ми хареса ...

  ++++++++++

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#7] от "BlueWater":

  Глупости. Ако си БГ банка и поискаш ресурс на междубанков пазар, лихвите хич не са ниски.

  Ниски са за ЕУ банките. Ама те са друга бира. На нас по принцип ни отпускат скъп ресурс, защото сме талибани. Нищо ненормално няма, не може Ханс в Германия и Ганьо в България да искат една и съща лихва, щото Ганьо носи 10 пъти по висок риск!

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Пътя за падане на лихвите е да се орежат всякакви наказателни такси при рефинансиране или предсрочно покриване на кредита. Така ще има реална конкуренция бежду банките. Другата стъпка е да се орежат всевъзможните такси и таксички, които начисляват. Защото в БГ банките печелят не от лихви, а от такси, което е абсолютна дивотия!

  Но даже и с тези мерки лихвите няма да паднат с повече от 1 процентен пункт.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  И последно - да се говори, че БГ банките имали достъп до евтин ресурс на междубанков пазар е пълна тъпотия. Как си обяснявате факта, че дават такива високи лихви по депозити тогава? Кой е луд да дава 6% по депозит, ако може да вземе на 1-2% на междубанков?

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Така например, ако преди година били купени германски ценни книжа за 1 млрд. лв., сега във фонда щяло да има доходност от 150 млн. лв. повече средства."

  Държавният дълг на Германия за 2011г. е над 81.6% от Брутният Вътрешен Продукт за една година. По рзумно е да се инвестира в нещо което винаги ще има стойност, а не хартийки издадени от една от най-стабилните държави, която лесно може да стане нестабилна, например при разпадане на еврозоната.

 16. 16 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Абе всъщност мен не ме интересува от къде се финансират. Също така, те предлагат услугата "кредит" и имат право да му сложат каквато си искат цена ( разбираме лихва) НО
  1) Нямат право да нарушават пазарния принцип с наказателни лихви при рефинансиране
  2) Нямат право да ме товарят със скрити разходи чрез такси. Да, таксите са нормално нещо но зад всяка такса трябва да има адекватна обосновка кой съпътстващ разход покрива. Например: Такса разглеждане на документи - ОК, абсолютно ясна такса, в рамките на 50 - 100 лева. Такса усвояване на кредта - 100% скрит разход при това огромен
  3) Нямат право да ми дават договора със ситните букви след като съм минал цялата процедура по одобрение и съм се набутал с проверки, такси за вадене на документи, оценка на имоти и какво ли още не. Договора трябва да е предварително известен на потребителя за да направи информиран избор, а не избор по брошури и рекламки по телевизията

 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#12] от "niakoi_si":
  [quote#12:"niakoi_si"]Глупости. Ако си БГ банка и поискаш ресурс на междубанков пазар, лихвите хич не са ниски. [/quote]Моля кажете поне една банка ,която да е само с български капитали и централата и да е в България, и поради това евентуално да не може да вземе евтин ресурс от международният междубанков пазар.

 18. 18 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе този какво се прави и той на ударен???
  Проблемът не е в новите кредити!!! Проблемът е в СТАРИТЕ кредити и безконтролното увеличаване на лихвите по вече отпуснати кредити! Това е - стига сте отклонявали вниманието на хората с буламачи!

  Бате Б
 19. 19 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#17] от "BlueWater":

  Ама що пак гледаме в канчето на другия? Ресурса да си го взема от където си иска! Изкарала е на пазара едни пари и им иска някаква цена, пък аз си решавам да купувам ли или не. Все едно си купувам ябълки - изобщо не ме интересува дали са внос от Гърция или си ги гледа зад къщата и колко печели. Има стока, има цена, ако искаш - купуваш. Въпроса е, че като кажеш че искаш 1 кило ябълки на тая цена, и ти казват ОК ама от тия 10 ябълки са, аз ще изям една, щото огладнях докато се пазарих с теб :O
  Освен това, тая цена е валидна само ако 10 години вече пазаруваш само от мен

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Проблема е в това , че кредитните институции не поемат риска от загуби , а го прехвърлят на кредитополучателите. И банковата печалба си е постоянна величина , която постоянно расте .

 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#14] от "niakoi_si":
  [quote#14:"niakoi_si"]Кой е луд да дава 6% по депозит, ако може да вземе на 1-2% на междубанков?[/quote]Кажете коя банка в България дава 6% по депозит в американски долари?

  И кажете коя банка дава на кредит ЛЕВОВЕ на 1-2%?

 22. 22 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално
 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#16] от "gsb":

  Да бе, такса разглеждане на документи . Ами да отпускат кредите без да гледат книжата . По тази логика може да има и такса "миене на ръце след посещение на едно място"

 24. 24 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#6:"haralampi"]Пазарът е ефективен когато има прозрачност. [/quote]

  Пазарът е ефективен когато има Необходимост
  а такава има !

  http://www.investor.bg/news/comments/129550/114.html
  ---------
  просто не е дошъл необходимият момент , въпрос на седмици , месец .....
  --------
  друг е въпроса,че след безпрецедентното рефинансиране на търговските банки от ЕЦБ с около 1 ТРЛН Евро .....всичко

  изговорено по въпроса с кредитите трябва да се забрави ,

  всичко започва отначало

 25. 25 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#23] от "papyre":

  Ами това си е разход. Или ще ти е такса, или ще ти се включи в лихвата, банката все пак трябва да печели. В този аспект, по-добре да е такса, защото ще е една и за кредит от 2000 и за кредит от 2 000 000 което е честно. Ако го включат в лихвата, малките кредити ще минават тънко, а големите ще ги товарят много, което не е коректно

 26. 26 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#19] от "gsb":
  [quote#19:"gsb"]Изкарала е на пазара едни пари и им иска някаква цена, пък аз си решавам да купувам ли или не.[/quote]Вие или нямате заем от българска банка или не сте си чел договора с който са ви го отпуснали.

  Проблемът е точно в това, че "цената" на заема непрекъснато се движи и лихвеният процент се определя от ТРИ съставки.

  SOFIBOR(EUROBOR) + твърда надценка + плаваща надценка

  Последната се определя САМО от банката и БЕЗ ваше участие. Така при по-голяма инфлация банката не губи но при по-малка инфлация или дефлация банката печели още повече за сметка на клиента.

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#22] от "gsb":

  През 2009 г. 30% от капитала на банката е придобит от Държавния главен резервен фонд на Султаната на Оман, чрез дъщерното си дружество Bulgarian Acquisition Company II, Luxembourg. http://www.corpbank.bg/about_the_bank.html

 28. 28 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "BlueWater":

  А вие или не разбирате или се правите че не разбирате, че ако няма наказателна лихва при рефинансиране, в момента в който усетя че прекаляват, ще рефинансирам кредита от друга банка, по абсолютно същия начин, по който като преценя че един интернет доставчик ме цака много, се местя при друг. Така че проблемът е в наказателната лихва а не в ценообразуването. Нали целия бизнес се крепи на това - да направиш добър и евтин продукт и да го продаваш с печалба, какво лошо има, ако имам евтин ресурс и го продавам с голяма надценка, стига да има кой да купува

 29. 29 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#27] от "BlueWater":

  Питаш кой дава, отговарям кой. Т.е. според теб султана на Оман е тъпия дето дава лихви по 6% вместо да взема ресурс от чужбина? Или в изблик на филантропия е решил да сподели петролните си пари с клиентите на банката?

 30. 30 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "BlueWater":

  И само за протокола, имаХ кредит от българска банка и банката беше изключително коректна. Лихвата се повиши само веднъж, в рамките на разумното и честно казано, при сключването на договора, хората ме предупредиха, че най-вероятно в следващите 3 -4 месеца, лихвата ще се вдигне в някакви рамки. Така и стана, само че след 6 месеца, и вдигането не беше на горната граница на очертаните рамки

 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тапак как при вдигнати лихви хората ще теглят заеми.само депозити ще се трупат и като тр.хората да си теглят парите няма да има от къде да ги върнеш.

 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#22] от "gsb":

  Интересно ми е какъв процент от българите държат на депозит в банка НАД 25000$ с лихва 6,5% и как това вилияе на пазара на депозити?

 33. 33 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1605 Любопитно

  [quote#28:"gsb"] че ако няма наказателна лихва при рефинансиране, в момента в който усетя че прекаляват, ще рефинансирам кредита от друга банка[/quote]


  Предполагам знаеш какво е "олигопол"?!

 34. 34 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#30] от "gsb":
  Имали сте късмет.

  Тук може да видите една друга история за ипотечен кредит от 25 000 евро. http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

 35. 35 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "BlueWater":

  "Всеки пети банков депозит е между 50 000 и 200 000 лева. "
  според тази статия "http://www.politika.bg/article?id=24776"
  Предполагам се базира на данни от БНБ

 36. 36 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кога държавата успява да котролира пазара успешно?
  Преди 1989?
  Периода 1991-1997?
  При покването на петрола 2008-2012?
  При яйцата?

 37. 37 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#34] от "BlueWater":

  Ами ето, още на 2рото изречение става ясно че съм прав. Не е проблемът в лихвата, а в това, че ти дават договора след като вече си затънал яко в процедурата и на практика нямаш избор.
  Нали това обяснявам, да си формират лихвата както си искат, но да няма скрити условия, таксички и наказателни лихви при рефинансиране

 38. 38 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "popovski31":

  Имам идея, но ако говорим за олигопол, трябва първо да подпукат телекомите и електроразпределителните дружества.
  Все пак, има сума банки в БГ Гръцки, Унгарски, Австрийски, Италиански, Български... едва ли е типичен пример

 39. 39 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#37] от "gsb":

  Името ми е Пламен Стоянов. Декември 2006 г. след като попаднах на реклама по ТВ, че “УниКредит Булбанк” АД, предлагат ипотечни предити с лихва 5.81% се обърнах към банката. След среща с кредитен консултат, ми бе одобрен кредит на стойност 80% от стойността на жилището.
  [quote#37:"gsb"]Ами ето, още на 2рото изречение става ясно че съм прав. [/quote] Кое нещо в тези две изречения показва, че сте прав за нещо? Моля прочетете цялата статия!

 40. 40 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "BlueWater":

  Вместо уговреният лихвен процент от 5.81% консултанката ме информира, че имало малка промяна на нещата и лихвата по кредита ще е 7% Вече сложил депозит от 20% от жилището, нямаше връщане назад. Банката успешно ме рекетира, трябва да си призная…

  НЕЩО НЕЯСНО?

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1266 Весело

  "Така например, ако преди година били купени германски ценни книжа за 1 млрд. лв., сега във фонда щяло да има доходност от 150 млн. лв. повече средства."

  15% годишна доходност от немски децека. Юруш, народе!

 42. 42 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#17:"BlueWater"],която да е само с български капитали и централата и да е в България[/quote]

  Откъде е централата какво значение има - да не мислиш, че външните банки си разпределят вътрешните си ресурси без оглед на рисковете?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 43. 43 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#38:"gsb"]Имам идея, но ако говорим за олигопол, трябва първо да подпукат телекомите и електроразпределителните дружества.
  Все пак, има сума банки в БГ Гръцки, Унгарски, Австрийски, Италиански, Български... едва ли е типичен пример [/quote]


  Най-яркия пример за олигопол в ОПЕК.Там има производители от различни държави.Което не им пречи да се договарят(ОПЕК поне го правят явно)
  За себе си съм убеден,че в България,в много от сферите на икономиката има картели.

 44. 44 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "popovski31":

  ОК, още в първия си пост писах, че другия въпрос е, има ли картел НО
  1) Картел и олигопол са различни неща ако че са свързани до голяма степен
  2) Има си законодателство срещу картелирането, а не да им диктуваш как да си правят лихвите

 45. 45 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#44:"gsb"] Картел и олигопол са различни неща ако че са свързани до голяма степен [/quote]


  Картела е вид олигопол: "Затова в олигополите фирмите не се конкурират ценово -обикновено се получава негласно споразумение за общо ниво на цените, така че да не се ощетяват помежду си. Такава форма на олигопол се нарича картел."
  (Уикипедия)

  [quote#44:"gsb"]Има си законодателство срещу картелирането[/quote]


  Има,но дали работи?(не ми отговаряй - въпроса е риторичен)

  [quote#44:"gsb"] а не да им диктуваш как да си правят лихвите [/quote]

  За това си прав.Донякъде.
  Никой не идва от банката да ти предлага кредит,отиваш сам,защото имаш нужда от средства.Ще ти дам пример с мен.Вдигнаха ми вноската по кредита след покачването на индексите,по които се формира лихвата(или част от нея,не съм съвсем запознат),като получих и писмо.След известно време,те леко се понижиха,а вноската си остана си остана на по-високото ниво.Пуснал съм им дело...Предлагат ми извън съдебно споразумение(няма да стане)

 46. 46 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#35] от "gsb":
  [quote#35:"gsb"]"Всеки пети банков депозит е между 50 000 и 200 000 лева. "
  според тази статия "http://www.politika.bg/article?id=24776" [/quote]
  Имам един елементарен въпрос. Колко от тези депозити са на граждани и колко на фирми?

 47. 47 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#42] от "jubal harshaw":
  [quote#42:"jubal harshaw"]Откъде е централата какво значение има[/quote]Има значение за това, че там се определя политиката на банката и от там всички нейни действия на съответните пазари.

 48. 48 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#46] от "BlueWater":

  А някой друг въпрос нямаш ли? Например колко от тези депозити са на държавни фирми? Или колко от тези депозити са в долари? Или какъв ще е курса на еврото спрамо лихвата по тези депозити?
  Мисля че трябваше вече да ти стане ясно че нещата не са такива каквито ти изглеждат на теб.
  И изобщо, не мога да разбера защо си мислите, че някой трябва да ви дава пари при изгодни условия и че някак ви е длъжен и да му правите сметка колко печели и т.н.
  Въпросът е да има ясен договор, който се спазва после.

 49. 49 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "popovski31":

  Имам чувството, че говорим едни и същи неща но не се разбираме. Именно, няма нужда Монката да прокарва някакви нови закони, просто да приложи съществуващите

 50. 50 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#48] от "gsb":
  [quote#48:"gsb"]А някой друг въпрос нямаш ли? Например колко от тези депозити са на държавни фирми? [/quote]Вие не давате отговор защото на всички, включително и на вас, е ясно че
  [quote#35:"gsb"]банков депозит е между 50 000 и 200 000 лева. [/quote]в над 95% от случаите е на юридичеко лице, а не на обикновен гражданин!

 51. 51 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#50] от "BlueWater":

  А на вас не може да ви стане ясно че не е така. Съвсем реалистично е 20% от депозитите на граждани да са над 25 000$, просто за вас си има някаква ваша си истина, и отказвате да погледнете реалността. Ако ви изкарам статистика че наистина е така, сигурно ще кажете че не е вярно и ще искате поименен списък

 52. 52 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#49:"gsb"]Имам чувството, че говорим едни и същи неща но не се разбираме. Именно, няма нужда Монката да прокарва някакви нови закони, просто да приложи съществуващите [/quote]


  Може и да не се разбираме Но,ако има слабо място някъде,трябва да се поправи дори и със закон.

 53. 53 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#51] от "gsb":
  [quote#51:"gsb"]Съвсем реалистично е 20% от депозитите на граждани да са над 25 000$,[/quote]Още един виц!

  Това е накакъв "социалистически" или "комунистически" реализъм. Моля, докажете си твърдението ако можете. Ще ви дам време. После ще ви докажа недвусмислено обратното.

 54. 54 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "BlueWater":

  Чакам недвусмисленото доказателство. Между другото, вече се чудех защо толкова забавихте аргумента "комунистически". Време беше отдавна. Забелязал съм че в този форум, като свършат аргументите, почваме да си викаме комуне

 55. 55 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#54] от "gsb":
  [quote#54:"gsb"]Чакам недвусмисленото доказателство.[/quote]
  Първо моля да потвърдите изрично, че вие НЯМАТЕ доказателство за вашето твърдение че
  [quote#51:"gsb"]Съвсем реалистично е 20% от депозитите на граждани да са над 25 000$,[/quote]и след това ще ви напиша моето опровержение. Готов съм и чакам.

 56. 56 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#55] от "BlueWater":

  Ако имах доказателство, нямаше да пиша че е реалистично, а че Е така.

 57. 57 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#48:"gsb"]И изобщо, не мога да разбера защо си мислите, че някой трябва да ви дава пари при изгодни условия и че някак ви е длъжен и да му правите сметка колко печели и т.н.
  Въпросът е да има ясен договор, който се спазва после.[/quote]

  Точно!

  Без паника!
 58. 58 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#54] от "gsb":
  [quote#54:"gsb"]вече се чудех защо толкова забавихте аргумента "комунистически"[/quote]Защото последното ви твърдение е точно от реториката на комунистите, които демагогстват, че една пета от българите са толкова богати, че са успели да отделят 25000$ от заплатите си!

 59. 59 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#58] от "BlueWater":

  Какво стана с доказателството?

 60. 60 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#59] от "gsb":
  [quote#59:"gsb"]Какво стана с доказателството?[/quote]Ето го от линка който вие дадохте за КТБ но той важи и за другите банки. Това са лихви за ИНДИВИДУАЛНИ КЛИЕНТИ.

  Сума на депозита,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Лихвен процент
  USD
  От 1 500 до 4 999.99,,,,,,,,,,,,,,,,3.5 %
  От 5 000 до 12 499.99,,,,,,,,,,,,,,4.5 %
  От 12 500 до 24 999.99,,,,,,,,,,,,5.5 %
  Над 25 000,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,6.5 %

  Защо има ЧЕТИРИ нива на суми по депозите и ЧЕТИРИ различни лихви? Защо сумите са точно в тези диапазони?

  Отговорът е един и опровергава вашето твърдение. Защото в масовия случай депозитите са в тези ЧЕТИРИ граници и МНОГО малко депозити на ГРАЖДАНИ, под 5%, са над 25 000$.

 61. 61 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#60] от "BlueWater":

  Даваш си сметка колко е абсурдно това нали? Ако това доказателство е безспорно, то моите аргументи са направо непоклатими.
  Абе.. изобщо чудя се защо споря с дървени философи ама..

 62. 62 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#61] от "gsb":
  [quote#61:"gsb"]Даваш си сметка колко е абсурдно това нали? [/quote]Това може да е абсурдно само за някой който си няма понятие от елементарна математика, елементарна статистика и банки.

  Попитайте в коя да е банка защо имат различни лихви в зависимост от размера на депозита и защо границите са все в тези диапазони, а не около 25 000$.

 63. 63 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#62] от "BlueWater":

  Ами защото ги интересува да привлекат определени суми. Както и да е, очевидно ти имаш понятие от математика, статистика и банки и си умен и способен човек, но някак не оценен, така че те оставям да си живееш в света, в който всички са супер бедни и 25 000$ са непостижимо богатство
  П.С. Очаквах в "доказателството" си поне да споменеш средна работна заплата, разходи и някакви такива неща, но очевидно познанията ми по математика са прекалено елементарни

 64. 64 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#63] от "gsb":
  [quote#63:"gsb"]Очаквах в "доказателството" си поне да споменеш средна работна заплата, разходи и някакви такива неща,[/quote]Това също е един от начините да ви докажа, че грешите, но вярвам че можете да се справите сам. Предпочетох по-бързият и също верен начин с данните които вие услужливо ми дадохте.

 65. 65 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#63:"gsb"]така че те оставям да си живееш в света, в който всички са супер бедни и 25 000$ са непостижимо богатство [/quote]Може да питате подуправителят на БНБ Димитър Костов, дали е едно и също да имаш къща, кола и/или вещи за 25 000$, и да имаш 25 000$ без собствено жилище, кола, мебели и т.н.

 66. 66 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#47:"BlueWater"]че там се определя политиката на банката [/quote]

  Политиката на банката се определя от това къде могат да направят най-добрите инвестиции - т.е. възможно най-дебела пачка при възможно най-ниско ниво на риск.

  Очевидно е, че България не предлага нито дебела пачка, нито нисък риск. Ерго, където и да се вземе решението, резултатът ще бъде приблизително еднакъв.

  Евентуална малка корекция може да има ако допуснеш, че българските банки разбират по-добре риска и възвръщаемостта у нас, но първо трябва да ми покажеш, че това е така. Което ще ти е трудно според мен.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 67. 67 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#66] от "jubal harshaw":
  [quote#66:"jubal harshaw"]Очевидно е, че България не предлага нито дебела пачка, нито нисък риск.[/quote]Очевидно Централите на всички банки които имат клонове в България са на друго мнение, щом вече са инвестирали тук десетки и стотици милиони.

 68. 68 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#67:"BlueWater"]щом вече са инвестирали тук десетки и стотици милиони. [/quote]

  Банките не инвестират, банките събират депозити и дават заеми и печелят от разликата между лихвите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 69. 69 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#68] от "jubal harshaw":
  [quote#68:"jubal harshaw"]Банките не инвестират, банките събират депозити и дават заеми и печелят от разликата между лихвите.[/quote]И къде ги събират тези депозити щом не са инвестирали? Сигурно на улицата или ходят по домовете!

 70. 70 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Проблемите са три: абсолютно непрозрачност за равнищата на на лихвите. Пишещите са в дълбоко заблуждение, че те се определят от някакъв либор + твърда + гъвкава надбавка. В общите условия на всички банки (би трябвало да са на сайта им според закона, но над половината не са го направили) а записано, че лихвата се определя едновременно от международните либори, вътрешния либор, курса на валутите (не е посочено кои и какво значение има, след като заемът е взет преди година например в точно определена валута), привлечените средства в банката, съотношението на различните видове капитал, оценката на риска, равнището на провизите на банката и т.н. Това е абсолютен произвол! Т.е. във всеки един момент могат да си сложат абсолютно всякаква лихва и да те разорят.
  2. таксите и комисионните са дали за м.г. 740 млн. лева при издръжка на банките - заплати, офиси и т.н. от 680 млн. Това е единственият случай в света - поне белия. (издръжката на банката също е включена при 7 трезора в "методиката" за лихвите). Има парадокси - годишна такса за управление на кредита (нормално) и месечна такса за поддържане (същото и вече ненормално) - т.е. се събира два пъти сума за едно и също.
  3. брутално погазване на законите с банковите наредби. Пак според общите условия в 19 банки (над половината от всички) е записано, че при просрочие се олихвява цялата главница - остатък по кредита вместо само закъснялата вноска. Това е в пълно противоречие с два закона. Фрапиращият случай е четири банки - според условията им във всеки един момент заради нараснал риск, опасност на борда, променена финансова ситуцаия банката има право едностранно да превалутира кредита в каквато валута си пожелае. Това дори не мога да определя на колко закона противоречи.
  4. никакви законови промени не са необходими, освен промени в две Наредби на БНБ и една намеса на банковия надзор за незаконните практики. Т.е. в момента шумотевицата на властите е медиен шум за приспиване на общественото негодувание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK