Русия намалява цената на газа за България с 11 % от 1 април (допълнена)

Русия намалява цената на газа за България с 11 % от 1 април (допълнена)

© Анелия НиколоваЦената на природния газ за България ще бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април, съобщи държавното радио като се позова на предварителните разчети, оповестени днес в "Газпром".


Новата цена ще важи за следващите девет месеца, стана известно след приключилата среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с председателя на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на "Газпром"Алексей Милер.


Неотдавна директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов посочи, че дори и да се договори по-ниска цена на природния газ от началото на април, то това ще се усети от потребителите със закъснение. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вече оповести поскъпването на газа за българските потребители от 1 април с 12.73 на сто.
Компанията е проявила интерес към изграждането на газова централа в Белене и ще проучи възможността за участие в строителството.


По въпроса с отказа от изграждането на АЕЦ "Белене", България е поела ангажимент да заплати всичко, което е произведено до момента, станало ясно от думите на министър Добрев след срещата му със вицепремиера Игор Сечин.


Към сумата от 140 милиона евро за довършване на реактора ще трябва да се прибавят и задълженията на НЕК към момента, които трябва да се уточнят от работната група през април, e посочи. министър Добрев. Цитиран от БНТ, той изчислява задължението на България към "Росатом" на 180 млн. евро. По време на срещите му в Москва е било обсъдено и евентуалното използване на готовия реактор като седми в АЕЦ "Козлодуй".


"Казаха, че това е различен проект по своето същество и че ще се наложи да се направи ново проектиране или да се промени сегашния така, че той да се превърне от проект за два блока в проект за един блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Ще се забавим и във времето поне няколко години, но това е съвсем възможно", посочи Делян Добрев, цитиран от държавното радио.


В разговора с ръководството на "Газпром" е станало дума и за ускоряване на работата по газопровода "Южен поток", тъй като проектът е от полза и за двете страни. Според министър Добрев, цитиран от БНТ, никакви претенции не са били предявени към страната на срещите, на които се е говорело за "Белене". Те били преминали в конструктивен дух според държавната телевизия. Двете страни са договорили срок, в който да уточнят задълженията на България по "Белене".


В рамките на април работните групи ще уточнят точно за каква стойност става дума.


Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта "Белене" от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в АЕЦ "Козлодуй".


Сечин и Добрев констатирали, че след разговорите на премиерите на двете страни Путин и Борисов е налице политическата воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите.


Като "много ползотворни и приятелски" определи пред медиите срещи си в Москва Делян Добрев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK