България е сред страните с най-висока безработица в ЕС през февруари

България е сред страните с най-висока безработица в ЕС през февруари

© ReutersБългария е сред страните с най-висока безработица в Европейския съюз, показват сезонно изгладените данни на Евростат за февруари. Тогава без работа са били 12.4 на сто от българите. С по-високи стойности е показателят за повечето от закъсалите страни като Ирландия – 14.7 на сто и Португалия – 15 на сто, Испания – 23.6 на сто, и Словакия - 14 на сто. За Гърция няма данни.


В съседна Румъния показателят е бил 7.1 на сто.


Средно за месеца в целия Европейски съюз е била 10.2 процента при 10.1 на сто през януари. През февруари миналата година без работа в целия ЕС са били средно 9.5 на сто от хората.
В еврозоната безработицата през февруари е била 10.8 на сто при 10 процента година по-рано. През януари показателят беше 10.7 на сто и това беше най-високото му равнище от създаването на общата европейска валута. 


Евростат изчислява, че 24.5 млн. мъже и жени от ЕС не са имали работа през втория месец от годината, като 17.1 млн. от тях са жители на страни от еврозоната.


В сравнение с февруари на изтеклата година броят на безработните в целия Европейски съюз е нараснал с 1.874 млн. души, а в еврозоната – с 1.476 млн. Най-ниската безработица през месеца е била в Австрия – 4.2 на сто, в Холандия – 4.9 на сто, Люксембург – 5.2 на сто, и Германия – 5.7 на сто. В сравнение с година по-рано безработицата е спаднала в 8 страни от Европейския съюз, увеличила се е в 18 и е останала на същото равнище само в Румъния. 

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поредно доказателство че българите сме подложени на геноцид!!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Гневно

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  хем бедни - хем не работим.....

 4. 4 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Не виждам държавата да насърчава по някакъв начин откриването на нови работни места,така че този % ще расте.

 5. 5 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 466 Гневно

  И това са по данни от родния Стъкмистически институтут и на министерството на Безработицата и социалната заблуда. Реалната е поне двойна!

  Мислех си, че няма по лошо управление, от това на комунисти. Не бях прав, оказа се, че имало - това на некадърни, малоумни популисти. Чалга-политика с мутро-милиционерски привкус...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 6. 6 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Преди около два месеца премиера Бойко Борисов каза че в България безработни няма, а има хора на които не им се работи(които ги мързи да работят). Ето аз например според него съм мързелив, понеже не мога да си намеря работа тъй като съм инвалид. А иначе не вярвам че безработицата е само 12,4% от работещите. Хората които не са регистрирани в бюрата по труда не влизат в това число.

 7. 7 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  при сегашното положение не съм изненадан. Вероятно числото е по-голямо заради скритата безработица.

 8. 8 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#5] от "el_komandante":

  Къде видя по-доброто оправление на "великата тройка". Сега им берем гайлето а те се подсмихват. Така наречените БГ олигарси (точно техни хора) държат хората в бедност и шах. Примери ли искаш?

 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1241 Весело

  Новият шеф на статистиката ще я оправи с трезв анализ и бутилка водка

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"krasimiren"]хем бедни - хем не работим..... [/quote]

  Затова сме бедни, понеже няма къде и какво да работим. Производство, селско стопанство...всичко е почти напълно унищожено. Всяка инициатива от страна на дребния бизнес, с който се прехранваха доста семейства до преди кризата, сега се унищожава още в зародиш с такси, лицензи и измислени глоби в немислими размери. Като отчетем, че 12,4% са много далеч от реалния размер на безработицата, ще излезе вероятно, че сме първи в ЕС а сигурно и в Европа.

 11. 11 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Eisbär":

  Нека към великата тройка да прибавим и ГЕРБерите, преди това НДСВ, по - преди сините и така до настъпването на демократичните промени. Не искам да говоря за преди 10.10.1989г. Тогава не беше много хубаво но поне имаше работа за всички. Ако днес напуснеш работата си на другия ден започваше нова на ново място. А сега и да търсиш не можеш да намериш.

 12. 12 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "prisoner":

  Кой унищожи селското стопанство? В другите посткомнистически страни по време на прехода успяха да запазят по - голямата част от своето национално богатство. Чрез масовата преебатизация у нас се ликвидира всичко което не бе разграбено през първите години на прехода. Да благодарим за това на червените некадърници и на тяхното синьо отроче др. Иван Костов.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Евростат за февруари. Тогава без работа са били 12.4 на сто от българите.
  ============================

  Това въобще не вярно, защото нашите дават изкривена информация а отделно правят всевъзможни трудности за да откажат повечето от безработните да не се регистрират а тези на които им изтича регистрацията с платено обезщетение ги принуждават с декларация да се отписват от Бюрото по труда.
  Когато внасяме осигуровки сме добри а когато трябва помощ няма никой на среща а само за държавните чиновници е сигурно. В Бюрото по Труда Надежда е събрана половин София в две стаи с 4 служители.
  Не е лошо някой да качи снимки в ,, новините от вас '' за да се види нагледно нямам път вече на там иначе го бих качил в сайта.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#11:"petarst"]Ако днес напуснеш работата си на другия ден започваше нова на ново място.[/quote]
  ...хаха друго място е РПУ-то където те убеждават, да се върнеш където си бил до сега... ХАХА

  м/у другото народната милиция може да върне тази практика за борба с безработицата, Цв. Цв. ги разбира тези работи.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#11] от "petarst":

  хм. Народа си избира управляващите. Той избра всички описани. а бляновете по времето преди 10.10.89 няма да ги коментирам.

 16. 16 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  до ком 10 убеден съм, че знаеш какво трябва да правиш ,за да има какво и къде да работиш ..... просто още викаме неволята .... но и това ще мине . споко още не сме узрели да вземем нещата в свои ръце.....

 17. 17 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "spas27":

  Цветан Цветанов а и другите горе май нищо не разбират. Преди 10ти ноември имаше недостиг на работна ръка за селското стопанство и за промишленоста. Друг е въпроса че това бяха нископродуктивни отрсали в сравнение с конкурентите от западна Европа но поне осигуряваха работа на населението. Сега бизнеса се оплаква че няма квалифицирана работна ръка, която пък не е подготвена от образователната ни система и същевременно не искат да назначат хора без опит. Е как да стане току що завършилите училище да започнат работа? От една страна няма къде, от друга им искат опит и трудов стаж.

 18. 18 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#4:"krok"]Не виждам държавата да насърчава по някакъв начин откриването на нови работни места,така че този % ще расте. [/quote]
  Именно. Насърчава по-скоро обратното. Предните не правеха нищо и вече си мисля, че това беше по-добре.
  Но не само управляващите са виновни. Всеки който способства за износа на пари - също. Намаляването на парите в страната е другата причина за намаляването на заплатите и увеличаването на безработицата. Плюс целенасочената политика на правителството, разбира се.

 19. 19 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ГРОБ смазва дребния бизнес - основата на всичко. Всяка малка фирма храни по няколко семейства, и ако ги няма тях, тия хора отиват стават безработни и остават на помощи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 20 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Мисля че положението е далеч по-лошо.Няма нищо по-лошо от това да си докаран до просешка тояга,безработен,стар и болен.Да имаш усещането ще обществото няма нужда от теб и ти нямаш място в него.

 21. 21 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Eisbär":

  Нямам никакви блянове по миналото. Живял съм и тогава и не му искам на това отминало "време ни меда ни жилото". Но казвам че това което бе постигнато не трябваше да се унищожава, трябваше да се запази за да има основа за развитие. Сравнете състоянието на България със това на всички останали бивши соц. държави. Дори и Румъния е с по - добри показатели от нас. А аз не искам да взимам Румъния за модел. Нека да бъде поне Полша или Чехия, а защо не и Германия.

 22. 22 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "Eisbär":


  [quote#8:"Eisbär"]Сега им берем гайлето а те се подсмихват.[/quote]
  Лош бил Станишев?
  Хак да ви е сега!

 23. 23 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#12:"petarst"]Кой унищожи селското стопанство?[/quote]
  Филип Димитров-посланик в Грузия към днешна дата с годишна заплата от 200 000 евро.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  [quote#20:"top_13"]Мисля че положението е далеч по-лошо.[/quote]

  Наистина е много по-лошо.

  Не в процентите. Те са по европейската методика, а не на Тотя, и са изгладени.
  Лошото е, че безработицата е с големи дисбаланси както по региони, така и по възраст и образование.
  Лошо е и това, че продължава да расте. След като отмина пика на "острата криза"...

 25. 25 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  до ком 20 .... оооо има - има --да си на 25 ,гладен ,и разярен.....

 26. 26 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "crowd founder":

  Много са виновните за сегашното незавидно състояние на българската икономика. Както по времето на тоталитаризма се изпълняваха повелите на КПСС, така след настъпването на демокрацията махалото отиде в другата посока и в стремежа си да угодят на новите ментори, нашите псевдодемократи разсипаха всичко. Или по - точно си го поделиха със червените мошеннии.

 27. 27 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Под мъдрото ръководство на Боко, перфектното счетоводство на вДянкофф, активната икономическа и енергийна политика изразяваща се в огроооомните евентуални 100 мил. инвестиции от Катар, успешното съсипване и унищожаване на икономическата инициатива на гражданите, откровеното протежиране на грабителите на създаденото и т.н. и т.н. какво мислите ни очаква?
  Възход и то какъв - ами най вероятно да 30%, а защо не и 50% безработица, което си е чист банкрут на държавата.
  Ама иначе и днес един човечец идва при мен и пита:
  "Абе защо трябва да правя това и това и защо държавата ми е направила 1000 спънки примерно при разпореждането ми със собствения имот?"
  Питах го - "за кого гласува", а той с гордост и патос каза - "Ами как за кого - за Бат Бойко".
  Е тогава го пратих при Бат Бойко да пита, той да му отговори и после пак да гласува за него.
  Боко ще му отговори - той винаги знае отговора.

  ура и да живей!!!
 28. 28 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "top_13":

  Гледам че на този ти отговор има и минусче. Не мога да разбера човека който ти го е дал. Може би харесва да е беден, гладен и отчаян. Е докато има такива хора няма да се оправим.

 29. 29 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Eisbär":

  Не се сещам за евентуални управляващи, които, ако бъдат избрани, ще променят радикално нещата в позитивна посока.

 30. 30 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  "В съседна Румъния показателят е бил 7.1 на сто"..
  А уж бяхме доста по-напред от мамалигите((
  Така е, когато поверяваме съдбата си на "дърводелци"...)))))

 31. 31 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма страшно и това първо място ще го спечелим (ако вече не сме го спечелили) със скритата безработица и неристрираните безработни.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 32. 32 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivanalex2":

  Докато не се промени закона за народното събрание няма да се промени нищо. Докато не се въведе правилото за отзоваване на депутат за несвършена работа, няма да ги накараме да работят за благото на хората които са ги избрали, а ще гледат собствения си интерес.

 33. 33 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Като махнем държавните чиновници на държавна хранилка, безработицата е 85% и останалите работещи на заплати от 200 -350 лева си е чиста мизерия българска. Ако нямаш минимум 20 лева на ден на човек за оцеляване си умрял скоропостижно от глад и липса на лекарства. От кофите за боклук почти нищо не може да се изкара понеже няма кой да слага там нещо ставащо за пари.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 34. 34 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1319 Гневно

  До коментар [#26] от "petarst":

  За какво поделяне говориш?
  Те изклаха добитъка и опразниха ТКЗС. Унищожение на всичката жива твар! Сгради и днес има празни по селата, които са ничия собственост. Йуда Димитров и Сие от СДС е крайно време да признаят вината си за разсипията, която ни устроиха.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 35. 35 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#27:"пуц муц"]Боко ще му отговори - той винаги знае отговора. [/quote]
  Но отговора е спрямо прогнозата за времето. Като за белене. Интервюто по дарик в събота беше точно на 180 градуса с думите му по Панорама преди една година точно. Звучеше също толкова убедено както и преди година в противоположното.
  http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk

 36. 36 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 638 Разстроено

  До коментар [#5] от "el_komandante":
  10+++++++++++++++++,
  реалната безработица е повече от ДВА ПЪТИ по-голяма от тези фантастични "статистически" данни изсмукани от пръстите на "стъкмистите"....Тия дребни сиви чиновничета от НСИ явно живеят в някаква паралелна действителност....

 37. 37 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#29:"ivanalex2"]Не се сещам за евентуални управляващи, които, ако бъдат избрани, ще променят радикално нещата в позитивна посока.[/quote]
  Сега..това като го написа, беше с ясното съзнание, че го пишеш нарочно, нали Как изобщо може да не познаваш умовете на България? Бъди 1540% сигурен, че ако поверим икономиката на Костов, Гаврийски, Орешарски, Аврамов, за има - няма 1 година ще започнем да се развиваме като "бяла" страна. Набийте си го в главата най-после, че нещастието, което връхлетя България си има име и то е Симеон Дянков! Колко време ви трябва, бре? Ами вземете да мислите, време е вече, стига с това промиване на мозъци, аман)))

 38. 38 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Само за пред Европа са тия данни ... Безработицата в България още през май миналата година е надхвърлила 40 % .. Ето http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/24/1094314_nad_40_ot_bulgarite_koito_mogat_-_ne_rabotiat/

  П.С. и стига сте преправяли данните и измисляли фокуси , за да криете истината моля господа евростатистици ...

  Свободата Санчо, ....
 39. 39 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#34:"crowd founder"]Те изклаха добитъка и опразниха ТКЗС. Унищожение на всичката жива твар! Сгради и днес има празни по селата, които са ничия собственост. Йуда Димитров и Сие от СДС е крайно време да признаят вината си за разсипията, която ни устроиха. [/quote]

  Бегом към БелеНЕ! ХАХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 40. 40 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Работил съм и при шеф привърженик на БСП и при такъв на демократите. Стигнах до извода че и едните и другите все са маскари. Няма разлика в отношението им към служителите. Та нека не идеализираме Борисов, Станишев, Доган, Царя, Костов и т.н. Трябва гражданско общество и контрол над работата на управниците, само тогава ще защитават българския народ и ще се стремят да подобрят жизнения му стандарт.

 41. 41 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А от всичките работещи поне едно 60% се осигуряват на минимална.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Станишеви клевети!

  Значем, че под мъдрото ръководство на безпогрешния Вожд и премъдрата Партия, и в условията на най-компетентната, прозрачна и справедлива власт, вървим към все по-светли бъднини!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Няма страшно - Инджова ще се погрижи да намали безработицата по статистически път.

  То у нас всички проблеми така се борят - чрез методите на статистиката. Престъпността, бедността, корупцията - всичко пребориха. Сал едната безработица остана, но още малко и нея ще капичнат.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "el_komandante":

  А да! Това по-горе се отнася и до останалите 42-ма платени драскачи, коита са ти сложили +!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "crowd founder":

  Вярно че клаха, но е вярно и че дадоха на свои хора и то много. В моето село поне така стана. А концесиите за жълти стотинки, а заводите които бяха дадени за 1долар и после оборудването им продадено за вторични суровини. Виновни са всички които са ни управлявали след 10.10.1989г. И червени и сини, и царисти и гербери, всички допринесоха с некомпетентноста си за това ни състояние. Ако не са го направили поради некомпетентност е още по - лошо. Това означава че са го направили съзнателно.

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#9] от "spas27":

  Защо бе!? Кой е шеф на Евростат?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нека всички, които гласуваха за ГЕРБ да сложат тук по един "-" минус, защото ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#39] от "spas27":
  [quote#39:"spas27"]Бегом към БелеНЕ! ХАХА [/quote]
  Защо към Белене? Какво не ти харесва "Слънчев бряг"?

  До коментар [#26] от "petarst": Прав си но от това не ни става по топло .... следващият път мислете преди да скачате.....
  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#49] от "widowmaker": не си съвсем прав, ГЕРБ получи разбитото корито и то по време когато Меркозето ни набута в яка криза..... съвпадение, така да се каже........
  А безработицата я "организираха" Лостов и юнаците на Деди с урбулешката си приватизация......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Никога не съм скачал. По - лошото е че няма за кого да се скача. Всички са мошенници.

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#9:"spas27"]Новият шеф на статистиката ще я оправи с трезв анализ и бутилка водка [/quote] не се подигравай на женицата, старае се но толкова може.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1626 Разстроено

  Това е, другарки и другари, положението....
  На каквото си е послал матрЯлът, на това полягва. Закономерно, пусто обаче повлича едни 10%, които се опитват и които могат...
  Но след като от 22г нейде 5 само бяха такива в които има някакви реални (често несполучливи, но това е друга тема!) опити за реформиране, то мизерията е закономерна.
  Не виждам хора които не искат да си разру6ат хатъра, които вЕрват на басни за "мирен преход" и "несимволично" замогване, без обаче да се напъват, да са заслужили не6то друго. Гласуват за такива които им го обе6тават - комунисти или тяхни сурогати ("цар" и пожарникар) - закономерно сме на опа6ката; стабилно, но мизерни!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 55. 55 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#47:"petarst"]И червени и сини, и царисти и гербери[/quote]
  Пропускаш най-голямата чума неизлизала от властта досега - ДПС.

 56. 56 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "bobix":

  Вярно, тях не ги писах защото не са били мандатоносители. Но винаги са лапали наравно с управляващите. И тях ги писвам в графата ВИНОВНИ.

 57. 57 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ари ве,само през февруари,честно.
  Баси и безочливите лъжци.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 58. 58 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  Ами като сме на последно място по заплати и условия на труд, да сме първи поне в безработицата...

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  [quote#51:"boby1945"]А безработицата я "организираха" Лостов и юнаците на Деди с урбулешката си приватизация...... [/quote]

  Само да те светна, че веднага след избирането си за президент Плевнелиев даде интервю за FT Deutschland. В което даде акъл на гърците със собствения си пример - хвалейки се как като министър "освободил" 100 000 от строителството.

  Та така ... за "строителите на съвременна България".

 60. 60 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivanalex2":

  за съжаление си много прав

 61. 61 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И за това правителство ние сме само електорат и материал за придобиване на депутатски места. За друго не им трябваме.

 62. 62 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  До коментар [#32] от "petarst":

  Това няма да стане, докато по думите на един бивш, висок, депутат "клоун" през парламента не премине "стадо бизони" !

 63. 63 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#21] от "petarst":

  не си не прав. Има и една друга истина, че голяма част от старите соц предприятия бяха ликвидирани и в описаните страни. Проблема на БГ е, че не дойдоха големи инвеститори в производството и че народа допусна да си запустее земите

 64. 64 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#51] от "boby1945":

  Оправданието е като задника - всеки си го има!!!
  ГЕРБ-смазаха дребния бизнес, за сметка на монополите
  ГЕРБ-стимулират мнополите и картелите
  ГЕРБ-в началото на управлението си спряха плащанията по обществените поръчки, връщането на ДДС и т.н., което доведе до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, нарастване на необслужваните кредити, а малките фирми директно фалираха.
  Да не говоря ЗА ДЪРЖАВНИЯТ РЕКЕТ- който се откаже от 10% от вземанията си ще си получи парите веднага - ТОВА СИ Е ПАТЕНТ НА ГЕРБ. Остатък от СИК-аджийският период на премиерът Слънце

  "We're not gonna take it! Anymore."
 65. 65
  el_komandante
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 562 Неутрално

  има един лесен, но неосъществим начин да се оправим - абсолютно всички хора по провинцията да кажем "ебете си майката, аз за 350-400 лева не работя, дай ми 1200 и тогава ми се обади". Така нещата ще си дойдат на мястото.

 68. 68 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най- добре е да отпаднат визите за САЩ- тогава в рамките на 6 месеца в България ще останат т.нар. "политици",пенсионерие със зелени паспорти,лежащо болните и лудите! Няма да има безработица,няма да има престъпност,няма да има бездомни кучета-изобщо няма да има негативни явления...ББ ще огрява всичко и всички с вълшебната си медийна аура! Р.С. "Ще остане и Бареков..."

 69. 69 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Или другия вариант: безработица щото не работим за България, а за русия и България остава безработна.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 70. 70 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#63] от "Eisbär":

  Земя се обработва с техника или най - малкото с животинска тяга. След 45 години строеж на социализма не останаха и хора по селата. Като ми върнаха земята на дядо ми, аз нито знаех как, нито имах с какво да я обработвам. Селското стопанство не трябваше да бъде загробвано, просто трябваше АПК и ТКЗС да се променят на кооперации и да се предадат на наследниците на тези които са участвали в тяхното създаване. А така наследниците не получиха нищо освен земята.

 71. 71 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Жалкото е, че имаме много сива икономика и доста от тези проценти реално са в нея. По-лошото обаче е, че от работещите доста са на минимална заплата - къде формално, за да не се плащат данъци, къде наистина. Тия дето си спестяват данъде после пак така ще се жалват, че държавата им е виновна като получава минимални пенсии. От друга страна е напълно вярно, че нищо не се прави за стимулиране на дребния бизнес, който в действителност движи икономиката. Даже напротив - задушава се.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 72. 72 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Разстроено

  Евростат първо да каже истината за "рабОтицата" в България,а последа сравнява родната безработица с европейската.
  Да посочи КОЛКО ПЪТИ ПО-МАЛКИ ЗАПЛАТИ от средния европеец взема българинът,зает в българската "рабОтица".
  И като куриоз да посочи КОЛКО ПЪТИ ПО-МАЛКИ СА ДОХОДИТЕ на работещия българин-висшист в сравнение с доходите на негъра,арабина и балканския циганин живеещи на помощи в Париж,например.

 73. 73 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#47] от "petarst":

  Съзнателно ни бутнаха в пропаст - това е моето виждане днес, 20 години след десети ноември. Един от политиците ни нема, който да е загрижен за родното стопанство. Разбиха ни нервите и здравето. Някой и семействата си разбиха. Ала виновен от управляващите, никой не иска да бъде.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Любопитно

  До коментар [#70] от "petarst":

  Сорри, Петре, ама някой да ви забрани да се кооперирате?

 75. 75 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#71] от "Боян Юруков":

  Ето аз например като работех в сивата икономика отивам при шефа и викам дай да се осигурявам нормално. Той казва ако се осигуряваш нормално ще поемеш всичко над минималната заплата. Викам давай а той казва не може. Ще видят че всички получават минимална заплата, включително управителя на фирмата, а някакъв работник взима повече. Така е и на повечето места където работещите се осигуряват на минимална заплата. Никой не пита работника как да се осигурява, дали на минимална или на повече. Когато те назначават шефа ти казва "Аз ти давам примерно 500лв, осигуровки на минималната заплата, събота се работи до обяд, до 15часа(разбирай до 17,00), отпуск една седмица в годината ит.н." И ти като си бил без работа и си огладнял приемаш. Никой от работещите не иска да е така но реалноста е друга.

 76. 76 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#70] от "petarst":

  Не е баш така. Самите служители на АПК, ТКЗС и тн разграбиха и техника и всичко. Нищо не пречеше с наличната техника да се обработва земята. Нищо. Ама всички чакаха отгоре и грабеха. Тъжно ми като гледам пустеещите земи и тоталната незаинтересованост на собствениците.
  Държавата не е длъжна за всичко. Вече не.

 77. 77 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#74] от "xm...":

  Никой не е забранявал да се кооперираме. Когато хората са влизали в ТКЗС са внесли в него освен земята и животинските си стада, и техниката, някои са имали и трактори. А на наследниците им върнаха само земята. Тракторите и другата техника се разпродаде за без пари на синьо-червените силни на деня. Но тук въобще не става дума за мен. Става дума за това че действащите отрасли не трябваше на сила да се унищожават.

 78. 78 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#21:"petarst"]Сравнете състоянието на България със това на всички останали бивши соц. държави. Дори и Румъния е с по - добри показатели от нас. [/quote]
  ако случайно знаете ,България беше с най висок процент кооперирани земи и най нисък частни от всички изброени от вас страни, селското стопанство не фалира 1989 а много по рано и караше на ангария от войници и ученици, няма как да бъде запазено това

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 79. 79 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#76] от "Eisbär":

  Служителите отдавна не бяха наследниците на създателите на ТКЗС. Наследниците бяха в града и работеха в заводите, а в АПКто работеха турци и цигани преселници. Но и те не са крали, крадоха старите червени ръководители заедно със сините ликвидатори.

 80. 80 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  [quote#77:"petarst"]на наследниците им върнаха само земята. Тракторите и другата техника се разпродаде за без пари на синьо-червените силни на деня. [/quote]

  Айдеее!
  Ами то земята е основата на всичко!
  Ако я няма земята "разграбените" трактори и техника на Луната ли ще орат и жънат? Нали си останаха на село?
  Да не би да изнесоха "Беларус"-ите в Западна Германия? Не! На село са си! Ама работата не върви! Защо? Защото българите масово като теб "страдаха" и чакаха. Плачейки за кооперациите.
  Тогава един комбайн втора ръка от ексгедерешкият Фортшритт вървеше 30 - 70 000 марки. Напълно прилична машина. Ама селяните и "гражданите" - наследници пръскаха парите за коли-трошки втора ръка и телефони! И плачеха по кооперациите.
  Същата работа като при панелките! Плачат, че се рушат, ама пари и за една чистачка не могат да съберат!

  Единственото "оправдание" може да намерите в селскостопанската мафия на изкупчиите и мутрите.
  Но не и в "липсата на кооперации" ...

 81. 81 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#78] от "stg":

  Само за сведение на незнаещите. Ученическите, студентски и войнишки бригади са създадени по време на управлението на БЗНС след първата световна война, с цел да се подпомага прибирането на реколтата (т.е. това е кампанийна работа за кратко). След падането на земеделците от власт бригадите продължават до 9ти септември, а след създаването на ТКЗС а впоследствие и на АПК те са наричани бригади в помощ на селското стопанство. Това е сезонна работа. За един два месеца. И сега никой не държи на работа служители които ще му трябват за 40 - 50 дни кампания на заплата цяла година. Разликата е че тогава имаше реколта за прибиране, а сега няма.

 82. 82 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#80] от "xm...":
  Не си прочел какво съм писал отначало и го тълкуваш неправилно.

 83. 83 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#79:"petarst"] крадоха старите червени ръководители заедно със сините ликвидатори[/quote]

  Познавам племенника на бишият председател на АПК-то. Най-скъпата му вещ била руският цветен телевизор. От напрежението на работата получи инфаркт и се спомина. Не живееха дълго и директорите на заводите. Рак, инфаркти, инсулти...
  За сините ликвидатори си прав. Разсипаха и окрадоха всичко, градено половин век от напуканите ръце на нашите баби, дядовци, майки и бащи.

 84. 84 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#81] от "petarst":

  явно нямате идея за какво иде реч а само четете какво е писано

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 85. 85 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#70] от "petarst":

  Напълно си прав за тази малка, но решаваща подробност. Комунистите обезлюдиха селата с мегаломански заводи, обречени предварително на фалит в пазарни условия. Искаха пролетариат, който да проси за всичко от Партията-майка. Защото "дребната собственост раждала капитализъм" според един типичен голям червен идиот. Така земята (най-ценното след хората) остана пустееща и безплодна. Векове сме оцелявали със земята си. Червената чума успя да унищожи връзката на милиони българи със земята - това е част от драмата на западащата българска икономика

 86. 86 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#65:"el_komandante"]И кой има интерес от замазването на истината ? Щото ако лъсне, нали ти е ясно, че правителството пада, бе маймун? [/quote]

  Професоре, Може ли да Ви задам един въпрос. Според вас кога е била най-високата безработица в България и дали правителството тогава е паднало!
  На мен ми е напълно ясно защо според вас статистиката лъже! Защото това, което тя казва се различава от думите на партийния ви секретар!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  [quote#81:"petarst"]Ученическите, студентски и войнишки бригади са създадени по време на управлението на БЗНС след първата световна война, с цел да се подпомага прибирането на реколтата (т.е. това е кампанийна работа за кратко).[/quote]

  Тц!

  Наистина от тогава ги подкарват "организирано", но е било поради други причини. Че страната е била разорена след войните, че мъжкото население е било също доста пооредяло заради жертвите и защото на Стамболийски с другарЕ земледелци им е бил такъв косъма - със силно левичарски уклон.
  А превръщането на бригадите в основна "патерица" на социалистическото селско стопанство си е друго - то е в същността на самото социалистическо стопанство. То другояче не може да вирее. Не става и не става! Ни в Сесесерето - ни в Гедерето!
  Без масовка, без "да спасяваме положението", без "дайте да дадем" социализъм няма и не може да има!

 88. 88 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#75:"petarst"]И ти като си бил без работа и си огладнял приемаш. [/quote]
  И на теб и на един по-горе господин "стачкуващ" за високи заплати ще кажа само, че никой не е задължен да се наема да работи за друг. Предприемачеството е основен ресурс в пазарната икономика, който както и останалите при нас липсва, а понякога и бива задушавано от общество и държава. Ако смяташ, че ти плащат малко - напускаш и почваш свой бизнес и плащаш колкото можеш, както на работници, така и на държавата, а не чакаш някой друг да се бори вместо теб! Аз така направих!

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#80] от "xm...":

  Не си съвсем прав! Как се обработват с трактор 3 декара на едно място, 2 на друго и 15 на трето? В интерес на истината, в някои села, селяните пак се кооперираха, само че лошото е че не си вярват един на друг, а и има защо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  До коментар [#89] от "tribiri":

  Как "как да обработват"?
  Нали съм ги гледал, че въпросните "3 дка" и "5 дка" са на стотина метра един от друг?
  Нали съм ги гледал как трактористи "обслужват" няколко съседни села? За косене, за оране, за извозване ...
  Как така за едното може, а за другото, кооперирането - да не може?
  Търсят се извинения и толкова!

 92. 92 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ей клонираните пак атакуват. Айде спрете се де! Сега за БеляНЕ ли мъстите?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 93. 93 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#91] от "xm...":

  Абе и аз съм гледал! Идва от едното село косачка да коси люцерна и се почва една, а напред а назад. А в тази ливада, а в съседната. Той само заради завоите дето ги прави гори по 2 пъти повче нафта и амортизира два пъти повече техниката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  [quote#93:"tribiri"]Идва от едното село косачка да коси люцерна и се почва една, а напред а назад. А в тази ливада, а в съседната. [/quote]

  Точно така.
  И какво излиза?
  Значи - могат да се съберат "да го повикат", защото само за една ливадка няма да е на сметка, а и трактористът няма да се навие, ама да се кооперират - нанай! Само плачат за Текезето

  В интерес на истината има една наистина сериозна пречка - че няма кой да поеме управлението на кооперациите по селата. Който може - взема под аренда и върви сам напред.
  Защото народеца ... ние си го знаем ...

 95. 95 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  [quote#87:"xm..."]А превръщането на бригадите в основна "патерица" на социалистическото селско стопанство си е друго - то е в същността на самото социалистическо стопанство.[/quote]

  http://www.century-bg.com/bg/index.php

  Хм...
  Глупости, прости ми....
  Само формата е друга. Съобразяваш се със сезонния цикъл и търсиш евтин труд.
  Все е същото, само дето едните набират "доброволно" евтин труд от странство, а другите, комунарите от място...
  Резултата и подхода е един и същ.

  Ecrasez l’infâme
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#88] от "bobix": Не всеки има силата да се пусне от удобната хранилка, нито качествата да се задържи сам в бизнеса. Аз също се справих ... до сега. Това не причина да не виждаме пороците на системата. Не премерените приказки и от двете страни са контра продуктивни, но и двете страни имат някакво основание. Умишленото унижаване и усукване на ръце е широко разпространена практика при бизнесмени избиващи комплекси и ще има зловещи последствия. Това тежи ...!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#30] от "aron25":

  Ами простичко. Инфлацията в Румъния през последните 3 години беше двойно по-висока от инфлацията в България. И децата знаят каква е връзката между инфлация и безработица.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 98. 98 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  [quote#95:"Graf"]Само формата е друга. Съобразяваш се със сезонния цикъл и търсиш евтин труд. [/quote]

  Еееее, това, казано на човек който е "бригадирствал" предостатъчно и то от човек, който, сигурен съм, също е минал по стъргата ...

  Как ще обясниш, че при соца имаше бригади и в заводите?

 99. 99 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#95] от "Graf":
  [quote#95:"Graf"]Все е същото, само дето едните набират "доброволно" евтин труд от странство, а другите, комунарите от място...
  Резултата и подхода е един и същ.[/quote]Има една основна разлика и тя е в количеството на заплащането. Бил съм на бригада, на която се оказа, че половината ангаристи (и аз в това число) имаме да им даваме! Не те на нас, а ние на тях! Един вид не сме си изработили за храната (гадна и малко, естествено) в стола. И това при ставане в 04:30 сутринта, а после труд като на памучна плантация. Социализъм в действие.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 100. 100 Профил на mahito
  mahito
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Съгласна съм, че държавата не подпомага в толкова голяма степен създаването на работни места, но и само с мрънкане не става. Който иска да работи си намира начин, който не иска се оплаква. Било то в бял, сив сектор и т.н., който е искал да работи, не му е било отказвано. Съгласна съм, че има разлика между районите, но как ако не с повече инфраструктура биха се създали повече работни места в по-малките градове. Като всички министерства, летището и други важни връзки са в София, как може някой да си изнесе Бизнеса някъде из района, ако до там няма удобен транспорт.

  И съгласна съм, че положението ни не е от най-розовите, но пък и кризата е най-подходящото време да започнеш бизнес - праговете за започване са най-ниски, има повече неработещи ресурси - може да се строи повече, може да се престроява и модернизира, за да бъдат готови мощностите по време на възход. Но всичко идва до самосъзнанието. Аз един човек не познавам, на който да му се е работило ама ужасно много, но хората да са го били през ръцете и да са му казвали - няма, няма да работиш, стой безработен.

  А като не ви харесва системата влезте вътре в системата, опитайте се да я промените - има министерства, али бали, толкова много хора са специалисти как тези институции трябва да работят, а никой не се навива да отиде и да промени нещо. Най-лесно е да седиш от страни и да се вайкаш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK