Кабинетът разреши на Симеон Дянков да заеме пари от международните пазари (обновена)

Кабинетът разреши на Симеон Дянков да заеме пари от международните пазари (обновена)

© Надежда ЧипеваНа днешното си заседание правителството е упълномощило вицепремиера Симеон Дянков да започне подготовката по емитирането на държавни ценни книжа в евро на международните капиталови пазари, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Кабинетът прие поправки в Закона за държавния бюджет за 2012 г.


Кабинетът разрешава да се емитират книжа на стойност до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.


Новите облигации ще са на стойност до 950 млн. евро и ще са в евро, поясни Дянков след заседанието. Книжата ще са с 5 или 7-годишен срок. До следващата седмица ще бъдат изпратени уведомителни писма до банките, които работят с еврооблигации в последните години. Те са около 20 в света, каза министърът. Банките ще имат 2-седмичен срок да изпратят офертите си към правителството и процедурата по издаването на дълговите книжа ще бъде в рамките на 2 месеца.
По думите на Дянков заради конкуренцията между финансовите институции, ще бъдат постигнати по-благоприятни условия за държавата(т.е. тя ще трябва да плати по-ниска лихва) от онези, които са свързани с еврооблигациите, чиито падеж е през януари 2013 г. Те са с лихва 7.5 %. Лихвата на облигациите, които България трябва да плати през 2015 г., пък е 8.25 %., припомни финансовият министър.


През януари следващата година България трябва да погаси 818.5 млн. евро.


Първоначално финансовият министър Симеон Дянков предлагаше парите за пенсии от Сребърния фонд да се използват за погасяване на външния ни дълг през януари 2013 г., когато има падеж. като втори източник на финансиране се обмисляше набиране на средства от вътрешния пазар чрез емисия държавни ценни книжа. Идеята парите в подкрепа на пенсионната система да се ползват за плащане на външния дълг получи много критики. Впоследствие кабинетът взе решение изплащането на пенсии от фонда да започне най-рано от 2028 г. вместо от първоначално предвидената дата - 2018 г.


По време на парламентарния контрол в началото на март Дянков обяви, че според него най-правилно е една част от нужната сума да дойде от приватизация на ненужни държавни активи, друга да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а трета - със средносрочни пет- или седемгодишни еврооблигации.


В края на март стана известно, че правителството се отказва да финансира погасяването на външен дълг с вътрешни ресури и ще търси пари от външните пазари. В проекта за решението на правителството беше записано, че не трябва да се разчита само на един източник на финансиране, защото това създава рискове, които са свързани с ограничените мащаби на вътрешния пазар.


Предварителната процедура за емисия облигации е напреднала, съобщи през миналата седмица заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. По думите й моментът е подходящ да се емитират облигации на външния пазар, тъй като след взетите решения за спасяването на Гърция инвеститорите са по-спокойни. Тази позиция защитават и експерти, които също смятат, че правителството е добре да се възползва от спокойния "времеви прозорец" на пазарите в момента. Те препоръчват емисията да е не по-малка от 500 млн. евро, за да заинтригува инвеститорите и България да получи по-изгодна лихва, която ще трябва да плати при падежа. 


Цялата процедура от взимане на политическо решение до изтегляне на самия заем и ратификация на договора ще отнеме най-много 10 седмици, показват изчисления на финансовото ведомство. 


През последните години емисиите на ДЦК на вътрешния пазар се използват като приоритетен източник за финансиране на бюджета, осигурявайки до около 80% от брутното дългово финансиране, пише в мотивите на правителственото решение. В него се посочва, че алтернатива на вътрешното финансиране е излизането на България на международните капиталови пазари. Посочва се и че пазарите на суверенни облигации са силно чувствителни към икономическите и политическите събития и възможностите за благоприятно финансиране са времево ограничени.


Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата. Освен осигуряване на диверсификация на дълговите източници за финансиране емитирането на държавни облигации, деноминирани в евро, ще представи България сред международната инвестиционна общност.


Очаква се повече подробности по днешното решение да даде вицепремиерът Симеон Дянков.

Коментари (211)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Следва ГОЛЯМОТО ПРЕЦАКВАНЕ !!!

  То ще надмине рекорда на Милен Велчев с външния дълг!!!

 2. 2 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 838 Весело

  Сваляйте ДДС-то, сваляйте го още

  Цензуриран от "Икономедиа"
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 688 Любопитно

  защото у нас вече взе, каквото можа ли?

 4. 4 Профил на Newcastle Fan
  Newcastle Fan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е, вероятно ще има повече пари да се харчат предизборно.

  По плодовете ще познаете дървото.
 5. 5 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  ЧЕСТИТО,ЧЕСТИТО,ЧЕСТИТО....
  Голямото обезкостяване вече започва съвсем официално....ще си мечтаем за проблемите и жизнения стандарт на гърците....

 6. 6 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хубаво е още един път да се обмисли това решение.

 7. 7 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1977 Весело

  "...осигурявайки до около 80% от брутното дългово финансиране..." - като не се сеят КАРТОФИ в БГ, така ЩЕ да е - "ценни" книги и заеми до дупка.

  Коментиране на анализираното, вече...
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От името на "Движение за грамотност" ви уведомяваме че:

  [quote#0:"Дневник"]
  ... погасяването на външен дълг с вътрешни ресури ...
  [/quote]

  Според Българската асоциация за компютърна лингвистика, думата която търсите е "ресурси".

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#1] от "skiper":

  Милен Велчев постави рекорд по намаляване на външния дълг. Сигурно това имате предвид, само не разбирам кой е прецакания!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какво всички заплюхте? Как да се платят тези пари? Ако имате 815 млн, дайте ги и готово. От пенсиите ли да ги вземе иначе?

 11. 11 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Погасяваме дългове с нови дългове.

 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Екстра. Най-добрия вариант.

  Да видим сега какви емисии ще пусне Дянков и дали ще ги разнообрази с 3, 5 и 7 годишни падежи, за да може после да се връщат на по малки количества.

  А за недоразбралите - сменяме един дълг с друг, т.е. целия ни ДЪРЖАВЕН дълг няма да се увеличи с повече от 150 милиона евро, които ще отидат за покриване на бюджетния дефицит.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Решението не изглежда изгодно за държавата. Реално това няма да са външни пари, а пак вътрешни, защото предполагам, че основната част от еврооблигациите, които ще емитира Дянков ще бъдат изкупени от банки в България и пенсионни фондове.
  Въпросът е защо трябва да се емитират еврооблигации на 5.5%, като дългът можеше да се покрие с ДЦК на 5%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4743 Неутрално

  Започна се,дами и господа.
  Той лесно ще вземе кредитите.
  Нали се сещате после КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА.
  Честито!

 15. 15 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз не разбирам нищо от финанси,дано поне Дянков поназнайва нещо иначе "яко ни д..е"

 16. 16 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#10:"smile"]Какво всички заплюхте? Как да се платят тези пари? Ако имате 815 млн, дайте ги и готово. От пенсиите ли да ги вземе иначе?[/quote]
  А откъде мислиш ще ги върнем накрая?!
  Като не могат да управляват да се махат! Дянков би всички рекорди по некадърност!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 17. 17 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#10] от "smile":
  Проблема е на ГЕРБ!Нали те ни проглушиха ушите,че са по-по-най!И ха стига с изтърканото вече,че тройната и Станишев заложили неплатени разходи и затова намалял резерва и свършват парите!Излиза,че три години сме живели благодарение на оставения резерв!Тогава идва въпроса,а какво тогава вий сте внесли в хазната,или само са цуцали!

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#14] от "messia":

  А ти какво предпочиташ да връщаш през януари 2013-та или през януари 2018-та?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  С една дума - пари нема и три години не сме предвидили, че имаме да погасяваме външен дълг. Ама за огромен бюджет на МВР и бонуси на чиновници пари винаги ще се намерят.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#15] от "top_13":

  Ти поне си признаваш! Тези дето плюят по Милен Велчев разбират по-малко и от тебе, ама това не им пречи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#10:"smile"]Какво всички заплюхте? Как да се платят тези пари? Ако имате 815 млн, дайте ги и готово. От пенсиите ли да ги вземе иначе? [/quote]

  Преди три години парите за плащането по дълга си ги имаше. Ама ги опука социопатчето под мъдрото ръководство на ПроЗДия, а сега ще търсят от някъде.
  Да припомня, че на 27 юли 2009 година в ръцете на недоразумението от Ловеч и простия му началник попаднаха над 7.8 милиарда кешовица.
  Пак ли да дадем 815 милиона евра? Ние май това упражнение го правим непрекъснато.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  От някъде ми се причува бавно сиртаки ама да видим от де.......

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 23. 23 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  [quote#9:"tribiri"]Милен Велчев постави рекорд по намаляване на външния дълг.[/quote]

  това кога по точно се случи преди да смени долари с евро по най неблагоприятния курс или след това

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  [quote#10:"smile"]Какво всички заплюхте? Как да се платят тези пари? Ако имате 815 млн, дайте ги и готово. От пенсиите ли да ги вземе иначе? [/quote]
  що за глупост сте написали, ми това е част от задълженията на това да сте във властта, да знаете кое от къде да вземете и как да харчите , то лентички може да режи и някой клошар не е трудно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#6] от "петър палчев":

  ке ще обмисляш е милиционери които опукаха резерва и резерва на здаравната каса .Матряла да се кефи ще вземем заем да опукаме и него .Незабавна оставка преди да фалират България

 26. 26 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Отчаян ход на най-некадърното правителство , управлявало България през последните петнадесет години! Хазната е празна , резервът се стопи , празните приказки и обвиненията към предишните вече не вършат работа за пред материала .... Какво друго им остава , освен да вземат заеми , които не те ще връщат!

 27. 27 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Коментаторите, много сте тъпи. Ако вземе от вътрешния пазар пари, тогава ще има обезкостяване. Радвам се, че Дянков стигна до мъдрото решение.

 28. 28 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#26:"Gabrielle"]Хазната е празна , резервът се стопи , празните приказки и обвиненията към предишните вече не вършат работа за пред материала .[/quote]
  Чиста проба антиправителствена агитация! Засрамете се, красива госпожо/ице/))))))

 29. 29 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Спомням си едно време, как Велчев ни обясняваше, как сме щели да сме много на далавера от превъртането на външния дълг, колко сме на далавера вече ни е безкрайно ясно. Сега Дянкоф също ни обаснява, колко било добре да вземем пари на заем отвън, какво ще стане, ... ами както винаги, прецаканите ще сме обикновените данъкоплатци. Дано Бойко да има виновен, как за три години, при толкова пари по Европейските проекти влезли в България, Дянкоф не можа да събере поне по-голямата част от вноската ???

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4743 Неутрално

  [quote#18:"tribiri"]А ти какво предпочиташ да връщаш през януари 2013-та или през януари 2018-та?! [/quote]

  Предпочитам да знам,ЗАЩО при съществуващото ПОВЕЧЕ ОТ МИЗЕРНО НИВО НА ПЕНСИИ И ДОХОДИ в България.
  При ПРОФУКВАНЕ НА МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ БЮДЖЕТЕН "ИЗЛИШЪК",ще рече ИЗЗЕТИ ДОХОДИ от всеки българин.
  При ПРОФУКАНИ МИЛИАРДИ ЗА ГЬОЛА "БЕЛЕНЕ".

  се стига до ситуацията,че ТРЯБВА ДА ВРЪЩАМЕ.

 31. 31 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#27:"anonimen"]Ако вземе от вътрешния пазар пари, тогава ще има обезкостяване[/quote]
  Ами кой дявол го би в тъпата кратуна да харчи готовите пари? Или щото бяха мръсни и червени, а))) Няма спасение за хора, които знаят само да харчат, без хабер за утрешния ден)))

 32. 32 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#10] от "smile":

  Да ги вземат от Цветелина за 3 години тези не изкараха и 1 лев а опукаха 5.5 милярда целия резер в на правителствата преди тях .Срам за българския народ избрал тези .....прахосници
  До коментар [#12] от "Distributed":

 33. 33 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Весело

  Не беше трудно да разберем, че никаква "поста пица" няма да видим, а "постна мусака" ще ни поднесат съвсем скоро, ама нали сме непоправими оптимисти, все се надявахме .....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 34. 34 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#22] от "cockmeat":
  Не беше трудно да разберем, че никаква "поста пица" ни пробутват, а "постна мусака" ще ни поднесат съвсем скоро, ама нали сме непоправими оптимисти, все се надявахме .....

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 37. 37 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Понеже Дянков е американски възпитаник, както и много други имените в БГ икономисти, една сделка не могат да направят!
  То не беше шум, говорене, разрешения, дискусии, парламента, фонда и т.н.
  В РЕЗУЛТАТ И ГЛУХИТЕ И СЛЕПИТЕ НАУЧИХА, ЧЕ ЩЕ ТъРСИМ ЗАЕМ, и понеже във финансовия свят няма акули, акулки и акулища, а всички са братовчеди на майка Тереза, гледайте какво ще стане, ама хубавичко гледайте......

 38. 38 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#36] от "bokko":

  Виждам, че дори не разбираш за какво става дума.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#30] от "messia":

  Питай Боко тиквата нали управлява 3 години ..къде са парите що питаш матряла

 41. 41 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#35:"be_google"]Сребърния фонд седи на 0,2% годишно в БНБ, [/quote]
  Сребърния фонс не "седи" изобщо - това са простотиите на Дянков Този фонд, вкомпанията на други едни пари докара за България само за 2011 г цели 900 милиона! така, че..когато Дянков каже нещо, просто се огледайте внимателно, щото е прихванал от болестта на шефа си, тъпия пожарникар, дето сутрин се сърди на себе си, а след обяд търси виновни за лошото си настроение. Куп лъжци, събрани в едно мафиотско гнездо))

 42. 42 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"smile"]От пенсиите ли да ги вземе иначе? [/quote]
  И до там ще се стигне по пътеката,която са поели.Някои си мислят,че като са хванали пенсия ще си доживеят спокойно в мизерия.Няма да стане.Гарантирано от ГЕРБ!

 43. 43 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#35] от "be_google":

  Да връщат парите от резерва и да си ходят тихо .

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  [quote#27:"anonimen"]Коментатоите, много сте тъпи. Ако вземе от вътрешния пазар пари, тогава ще има обезкостяване. Радвам се, че Дянков стигна до мъдрото решение. [/quote]

  Ха-хаа!
  М'чи нали в самото решение сами си казват, че ВЕЧЕ са взели 80% от вътрешния ресурс!
  И "мъдрият" Моню, след като се вдигна вой, че протяга костеливи грабливи ръчици и към Сребърния фонд, няма друга алтернатива

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "messia":

  АЗ НЕ РАЗБИРАМ, ЗАЩО ПРИ ВСЕ, ЧЕ ТОЛКОВА ПЪТИ ГО ПОВТОРИХА СЕ ПРОДЪЛЖАВА С ТОВА!
  ПАРИ НЯМА ! ИМАМЕ СТАРИ ДЪЛГОВЕ ОТ ПРЕДИШНИ ПРАВИТЕЛСТВА !
  КОЛКО ПО ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ Е КАЖЕ ?
  АЙДЕ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ
  1во - ИМАМЕ ДА ДАВАМЕ 20 ЯБЪЛКИ
  2ро - ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА СА ИЗЯЛИ ВСИЧКИ ЯБЪЛКИ ИЛИ СА ГИ РАЗДАЛИ НА РОДНИНИ
  3то - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ РЕЗЕРВНИ ЯБЪЛКИ БЯХА ИЗЯДЕНИ ОТ СВЕТОВНАТА КРИЗА
  4то - ВЗИМАМЕ НОВИ 20 ЯБЪЛКИ, КОИТО ОТИВАТ ЗА ДА ПОКРИЕМ ДЪЛГ КЪМ ЧУЖБИНА /СИМЕОН ДЯНКОВ НЯМА ДА ГИ ЯДЕ ЛИЧНО/ !

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3215 Любопитно

  [quote#13:"tribiri"]Реално това няма да са външни пари, а пак вътрешни, защото предполагам, че основната част от еврооблигациите, които ще емитира Дянков ще бъдат изкупени от банки в България и пенсионни фондове. [/quote]

  Дочул си нещо?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Те препоръчват емисията да е не по-малка от 500 млн. евро, за да заинтригува инвеститорите и България да получи по-изгодна лихва, която ще трябва да плати при падежа."

  Стандартно, купона по облигациите се плаща 1 или 2 пъти годишно. Само при краткосрочните дисконтови книжа, които при емитирането се продават с отстъпка, лихвата се плаща накрая.

 50. 50 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Аз викам да плащаме външният дълг още от сега с милиционери.
  Това имаме най - много и с това ще плащаме, не ли така ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 51. 51 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  Какво и да си пишем тук във форума, тия направо ни *********мамата, и то поне за десетина години напред...

 52. 52 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 506 Весело

  много от написаното по горе е от хора които въобще си нямат представа за какво става въпрос но като че ли трябва да участват със мнението си.
  както и всяка държава така и българия трябва да прави това което правят и другите.
  спомням си как едно време след годините на 9 сеп. 1944 караха насила хората да си купуват облигации ту по първата петилета ту по второта и т.н. не знам колко всъщност просъществуваха те но след като капиталистичвския начин на финансиране не беше в техния избор тогава те достигнаха до друг който за съжаление не просъществува дълго.

 53. 53 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#46:"dragomir.dimchev"] ИМАМЕ СТАРИ ДЪЛГОВЕ ОТ ПРЕДИШНИ ПРАВИТЕЛСТВА ! [/quote]
  Няма дългове от стари или нови правителства. Дългът е един. България дължи само 4.132 млрд като държавен заем, другото е от частни субекти. Толкова по дълга. Дянков не мисли, а после "риве" - дадоха му пари за целия дълг, ама дека са????))

 54. 54 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Къде е анализът на това какъв дълг ни трябва, с какъв матуритет, какви са рисковете?

 55. 55 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "smile":

  Плюят щото няма пари, а няма щото бяха изхарчени, а бяха изхарчени щото са некадърни. Те за тва.

 56. 56 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#46] от "dragomir.dimchev":

  СТИГА СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ ФАКТ Е ЧЕ РЕЗАРВА Е ПРАЗЕН ЗНАЧИ ТЕЗИ СА НЕКАДЪРНИ . ТОЧКА .Според теб никой не знаеше че ще се плаща нали а се пукаше предизборно .Обясни как с нашите осигуровки БОКО плати заплати в Кърджали по кой закон бе ..или предизборно плати да гласуват за ГЕРБ .

 57. 57 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#46:"dragomir.dimchev"]ПАРИ НЯМА !
  АЙДЕ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ [/quote]

  Пари имаше. Ама ги опукахте, та даже и с два милиарда вдигнахте дълга.
  И не кряскайте много. И без това разкатахте и икономиката и фискалната ни позиция, та поне може по-тихо да скимуцате.

  Ecrasez l’infâme
 58. 58 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "пазарите на суверенни облигации са силно чувствителни към икономическите и политическите събития и възможностите за благоприятно финансиране са времево ограничени."
  Това е международната оценка за днешното управление.Няма мърдане докато не ги изритаме от властта.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  [quote#37:"МАХАТМА ГАНДИ"]То не беше шум, говорене, разрешения, дискусии, парламента, фонда и т.н. [/quote]

  За такива неща случайни работи няма. Дори при малоумните гербаджии

  Според мен Сребърният фонд беше патица, та да отложат плащанията за след 2028 година.
  Другата "екстра" е, че "подготвиха" мат'ряла.

  Иначе, ако си мислиш, че хала е голяма тайна - лъжеш се.
  Като за "нелегалния" бай Тошо е - той се криел, ама те не го били търсили

 60. 60 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#54:"forumer"]Къде е анализът на това какъв дълг ни трябва, с какъв матуритет, какви са рисковете?[/quote]
  Ех, не толкова професионално, господине, моля Ви Имате си работа с пожарникари, все пак...

 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#23] от "stg":

  Ами иди на страницата на Министерстото на финансите и провери!

  Общо дълг 1999 - 10 559 млн евра, 86.8% от БВП
  Общо дълг 2001 - 10 627.9 млн евра, 70% от БВП
  Общо дълг 2005 - 6 844 млн евра, 31.9% от БВП

  Естествено остава ти резерванта възможност да се довериш на партийния си секретар.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Решението е добро. Цял свят живее така.

 63. 63 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#55:"4e"]Плюят щото няма пари, а няма щото бяха изхарчени, а бяха изхарчени щото са некадърни. Те за тва[/quote]
  "Чисто и просто" - всяко ченге, та даже и пожарникар би те разбрал, браус)))))

 64. 64 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От тази шайка в момента, начело на държавата, по-некомпетентна досега е нямало! Три години - НУЛА работа. Приходи никакви. Разходи - на широка нога! Стотици милиони лева се раздадоха последната година само за бонуси. Ами за командировки, за гориво, за представителни.... Нима мислите, че се лишиха от нещо тези по върховете? За сметка на това превърнаха държавата в своя собственост, а хората в техни роби. Изхарчиха милиарди левове за няма и три години безотчетно, безконтролно, сега ни заборчват до не знам кое коляно от родата ни ще плаща, спряха Белене просто ей така, без логично обяснение, защото такова няма /вижте интервюто на великия вожд от 08.04.2011 г.в Панорама/. Болни умират, поради неизпълнение на държавата да осигури адекватно лечение за тях. Младите бягат от родината си, поради мизерия и безработица. Абе ако може един да ми каже нещо положително за това уж управление, ще му кажа браво!

 65. 65 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всеки управник в БГ прави голява финансова далаверка
  1. Г/н Костов, определи курс 1 марка = 1 лев. Невиждано. Този нереален курс разби БГ икономиката, так чак до днес.

  2. Западналия възпитаник МИлен Велчев , навремето, когато и най/тъпите разбраха че доминацията на долара е свършила обърна заемите ни от $ в евро. Всички го охулиха, но всички който са на власт го защитиха.

  3. Сегашните, по примера на лидера си, започнаха с увеличаване на контрабандата. Но явно им е малко и сега раздухват ЗАЕМА , за да наваксат малко.

 66. 66 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  "Те препоръчват емисията да е не по-малка от 500 млн. евро, за да заинтригува инвеститорите и България да получи по-изгодна лихва, която ще трябва да плати при падежа. "

  Да им имам и експертите... Значи, това ми звучи като "Вземи 100000, за да ти е по-ниска лихвата, а не 50000, които ти трябват.". По-ниската лихва на по-висока сума значи пак повече разходи. На всичкото отгоре очилаткото позволи на началството си да опука 4 милиарда резерв поне...
  Тоя дано скоро се измете, че заради изцепките му освен с наказанието да имаме по-ниски доходи(малкият и среден бизнес е почти уморен, това докара падане на доходи, съкращения, фалити, намалено потребление за останалите и пак в спиралата), ще имаме едни по 100-200 евро на калпак да плащаме близките години, а разпределено на произвеждащите, т.е. работещите в частния сектор, ще са примерно по 500-600евро на калпак, защото всички останали доходи идват от данъците на произвеждащите, а държавата само преразпределя чужди пари.

 67. 67 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#35:"be_google"]Сребърния фонд седи на 0,2% годишно в БНБ, то ще е престъпление да се заемат пари с 5-6-8% лихва! [/quote]

  Сребърнитя фонд седи на 0.2%, ама БНБ прави доходност от близо 4%. Па и я споделя с Дянков. За последните три години БНБ финансира правителството с над 900 милиона лева. И те не стигнаха. Та парите от Сребърният фонд носят доходност, и то добра, ама тази доходност я харчи Дянков, а не се натрупава като резерв за бъдещи пенсии, нали?

  Ecrasez l’infâme
 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Чакай да видя дали правилно съм разбрал?
  Емисии на дълг деноминиран в € за страни членки на ЕС, но не членуващи в €-зоната изисква санкцията и на ЕЦБ, а не само на шайката некадърници събрани по българските кръстовища на групата за екстремно разграбване на България, по погрешка наричано правителство.
  Не само това, ами и самия парламент трябва да одобри закона за държавния бюджет, което е процедура съвсем различна от ратификационната. Ратификация се изисква за договори по които страна е републиката, а продажбата на ДЦК не е такъв договор.
  Но нейде, нека да видя дали правилно съм разбрал - след като пускаше партенките половин година как не ни трябвало евро и как то се било сривало стремглаво, не без участието и на журналисти от точно тая медия, сега Дянков ще взима пари в €, и ще ги конвертира в какво точно? В левове ли, в рубли ли, в тугрици ли? Вътрешното потребление му трябват левове, а не евра. Евра трябват за резерва на борда който явно скакалците от ГЕРБ вече са опоскали. Сега Дянков се опитва да въведе някакви мерки така че поне ревизията на курса да е нещо от порядъка на 5 лв за €1, а не 10

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 69. 69 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Логично решение на едно неспособно да управлява странта правителство.След като опука милиардите от резерва започва да тегли заеми.Горко ни...на нас не толкова колкото на следващото поколение

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 70. 70 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "smile":

  Иначе може да ги вземете от:
  а) Цветелина Б.
  б) Вальо З........

  да продължавам ли?

 71. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3215 Весело

  [quote#66:"атанас"]Да им имам и експертите... [/quote]

  Ха-хаа!
  Емчи ... и те деца хранят.

  По-голяма емисия дава и по-голяма комисионна за банките, които ще ги проведат.
  А сега се сети ... от къде са тия "анонимни" експерти ...

 72. 72 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#53] от "aron25":

  Напротив, това е дълг взет от правителство, което вече не е на власт. Не са били задължени да го вземат, но са го взели!
  Ти какво очакваш, Дянков да го изплати преди падежа ли ???
  Имал е пари аа 2 такива дълга сигурно , но ги е дал за обещаните пенсии и какво ли още не !
  Това правителсво щеше да носи вина, ако беше взело нов дълг за да финансира Белене, но откакто се отказа, гледам с друго око на тях!
  Щеше да носи вина, ако беше взело нов заем, под предтекст, че всички взимат в тази криза и няма как, но не взе !
  И сега ти питаш къде са парите ?!??!
  Запитай се защо е толкова малък дълга ни след такава сериозна криза !!! Или казваш , никаква криза не е било!?

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ГЕРБ: След нас и потоп.
  Важното е да се построят магистралите за да се изнесат по-бързо мишките когато кораба започне да потъва. Дори и скоростната железница до Видин е много важна. От днес в Дневник "Скоростната железница Видин - София ще струва 2.5 млрд. евро". Защо и не още някоя зала, стадион и правителствен самолет?

 74. 74 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#21] от "Graf":

  Защо тогава до 26.07.2009г. предишните ковчезници на Резерва не го ползваха за обратно изкупуване, а за лобиране и предизборни харчове? Хвани едните и удари с тях другите. Сега времената са тегави и е по-добре се извърши замяна на дълг и промяна на матуритета. Друг въпрос е дали точно това ще стане и срещу каква цена. Ако имат мозък и дупе да вкарат ЕЦБ в операцията, може да постигнат нечувано ниски лихви за нашата държава, но не чувам подобни намерения.

 75. 75 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  дянков е културен и добър профвсионалист за разлика от тука драскащите жси4кознайковци

 76. 76 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#56] от "bokko":

  Къде предизборно ?
  Научи една думичка и хайде да я споменем !
  Има много време до изборите още не бързай!

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 77. 77 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#74] от "m_style": Съмнявам се че искат ниски лихви, друго искат и затова ще изберат най/дългия път до храма.

 78. 78 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  Мдааа великите финансисти от СБ се наакаха. Сега трябва буля Кристалина Георгиева следва да се вземе думата и да ни обясни какво светло бъдеше ни чака.

 79. 79 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално

  дьржавата да зарежда магазините и следващите поколениа ще изплащат задьлжениата на предишните и всички ще са мобилизирани да раждат деца които да обслужват следващите поколениа
  политиците са излишни

 80. 80 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#75] от "jetchev":

  Не зная какъв икономист е Дянков ,само ми изглежда на муха - сложена да изпълнява заповеди от чужбина . То се оказва ,че и с Боко случая е същия . А в по-горните постове се говори ,че едва ли не ГЕРБ да му мислят за положението . В грешка сте - Вие , децата ви и внуците ви ще има да изплащат докато са живи , а хората от ГЕРБ отдавна ще са в чужбина и ще си риткат под палмите .

 81. 81 Профил на loki1
  loki1
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Благодарим ти Партийо любима, затова, че днес те има. Благодарим за грижата голяма, макар, че пенсиите нови пак ги няма. Благодарим ти за стандарта на салама, какво, че гледаме го само на реклама. Благодарим за хляба и водата, какво, че скача им цената. Благодарим и за цената на бензина, Не пътуваме, не ходим в магазина. Благодарим за новите ни магистрали, за да ги има, никога и нищо не сме яли. Благодарим ти за борбата с Октопода, как хубаво е с белезниците на пода! Благодарим за близостта голяма, от Цецо никой вече тайни няма. Благодарим ти за Шенген, чакаме го вече всеки ден. Благодарим за перспективата пред нас, но най-добре - без Вас !

 82. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#30:"messia"]
  При ПРОФУКАНИ МИЛИАРДИ ЗА ГЬОЛА "БЕЛЕНЕ".

  се стига до ситуацията,че ТРЯБВА ДА ВРЪЩАМЕ. [/quote]

  Вземи се откажи от тези големи букви, че имам чувството, че ме плюеш орез монитора! Нещо не разбирам логиката във въпроса ти. Ами естествено, че като си взел пари назаем, трябва да ги двръщаш. Въпросът е дали си спестил за да върнеш от спестеното или не си спестил и тогав се налага да вземеш нв заем за да върбеш стария. Ти си написал два пъти с е-е-е-е-й такива букви, че сме профуквали, значи отговорът е ясен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 84. 84 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Има нещо, което хич не го разбирам. Дано е ясно на онези, на които всичко е ясно и нямат никакви съмнения.

  Към 1989 България имаше към 12 милиарда долара дълг. Ясно е защо го имахме: икономиката беше социалистическа, тоест неефективна и неработеща, самата система беше такава, че консумирахме повече, отколкото произвеждахме. От тук и нуждата от заеми.

  След 1990 нещата трябваше да потръгнат. Омразният социализъм го нямаше, а нечовешката народна власт беше в историята. Нищо не пречеше нещата да тръгнат така, както ги описваше радио "Свободна Европа" навремето: отървете се от комунизма и ще станете свободни и богати.

  Отървахме се, но нещата със свободата и богатството не потръгнаха много добре. Бяха закрити и един куп предприятия, като губещи. Заради тях, казваха, няма пари за образование, здраве и пенсии. На ден се наливат колосални средства в тези мастодонти на комунизма, губещи и неефективни. Ако ги няма, тези пари ще могат да се ползват за нещо полезно.

  Закриха ги и ги няма вече. И странна работа, уж вече не се наливат пари ежедневно в тях, а все така няма и няма пари за здраве, образование и пенсии.

  Къде отиват тези икономисани пари? Някой знае ли?

  Да не би да отиват за погасяване на дълговете? Не, и това не е. Дълговете не само не намаляват, ами нарастват.

  Преди ни беше виновен социализма. А сега кой ни е виновен?

  От 12 милиарда долара го докарахме на 16 милиарда евро дълг. Може и да греша, може и повече да е. Защо? Не е ли парадокс - преди, с калпавата система, произвеждахме повече и дължахме по-малко. Все едно да се прехвърлиш от "Москвич" на "Форд", а да можеш да караш със само 40 км / ч. Че и да го буташ по нанагорнищата. Нещо не се връзва.

 85. 85 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Така са запо4нали и западно-европейските страни преди 25 години и сега са с дългове 80 % до 120 % от БВП, които никой не знае кой, как и кога ще връща.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 86. 86 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Алооо, цецо, боце кви пак ги набъркахте ве?
  Моето предложение:
  1. Вземаме заем само за половината от нужните ни пари.
  2. Уволняваме 1/3 от милиционерите(сигурно ще уволнят най-кадърните)
  3. Компенсация за уволнените милиционери 10 заплати - разсрочени за 3 години(т.е. вътрешен дълг).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 87. 87 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Кой ще ги плаща тия дългове?

 88. 88 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Нещо, което е ежедневие за другите държави и съвсем рутинна операция, тук се превръща в повод за истерии, плюнки и простотии на килограм. Толкова сте зле повечето, че се чудя как пазите равновесие.

  Няма шики-мики.
 89. 89 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#88] от "daniel defoe":

  [quote#88:"daniel defoe"]Нещо, което е ежедневие за другите държави и съвсем рутинна операция[/quote]

  Казва му се гръцко ежедневие.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#74:"m_style"]Защо тогава до 26.07.2009г. предишните ковчезници на Резерва не го ползваха за обратно изкупуване, а за лобиране и предизборни харчове? [/quote]

  Ползваха го, но за резлика от днешните шумно скимтящи павиани си вършеха работата тихо.
  http://prikachi.com/images/988/4601988C.jpg
  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2009/06/25/744240_pravitelstvoto_e_izkupilo_globalni_obligacii_za_nad/

  Това, че вие гледата Кулезич, Дудука и Кушлука, а не четете е друга бира...

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#78] от "odysseus":
  Това може да бъдеш 100% сигурен, че Сталинка още следващите дни, ще започне да ни обяснява, дълго, напоително, в любимия си нещонеказващ бюрократичен абракадабрен стил, колко е велик племенника и, как сме случили с него и с Шефа му, и колко ни е готино да ставаме все по-бедни и , че нарастващата ни мизерията, не е мизерия, а повишаване на жизнения ни стандарт и си е истинско европейско завоевание....

 92. 92 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Благодаря, че ни уведомявате,но не се чувставаме обвързани с нормалното претегляне на рисковете.

 93. 93 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Гърбавите, що цъкате минуси бе? Ченгенцата са свещенна крава и трябва да се пазят косъм да не падне от главата им, що? Щото с тяхна помощ печелите избори ли, или щото всичките сте такива у герб-о?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 95. 95 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#60] от "aron25":

  Прав сте, уважаеми господине, няма да задавам подобни въпроси

 96. 96 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#72:"dragomir.dimchev"]Щеше да носи вина, ако беше взело нов заем, под предтекст, че всички взимат в тази криза и няма как, но не взе ! [/quote]

  Що лъжеш бе, милиционер? Гаман два милиарда взе заеми, до сега. И иска още. Щото онези вече са изядени. Изяде и резерва, та всяка седмица вече е на пазара за ДЦК.
  БНБ:
  03.04.2012Условия на предстоящ аукцион на 09.04.2012 г.
  03.04.2012Резултати от проведен аукцион на 02.04.2012 г.

  Ecrasez l’infâme
 97. 97 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "Десен":И АЗ ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ КЛАТУШКАНЕТО НА БОРДА Е В ОСНОВАА НА БЯСНОТО ТЪРСЕНЕ НА ЗАЕМИ В ЕВРО.

 98. 98 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#97] от "neznaiko_2011":

  А вие искахте БеляНЕ да строите .....

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 99. 99 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Става въпрос за заем, който Милен Велчев взе при условия всяка година да се връщат само лихви, а на падежа да се върне главницата накуп. Сега падежа наближава и понеже сумата е голяма, нормално е да се върне чрез нов заем. Условията са добри и с този заем външния дълг няма да се увеличи, напротив - може да намалее.

 100. 100 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дянков е по-добре да се придържа към контрола цената на яйцата. Когато започне да работи с голями суми като милиони и милиарди се обърква.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK