Парламентът прие два проекта, които наново улесняват адресната регистрация

Парламентът прие два проекта, които наново улесняват адресната регистрация

© Надежда ЧипеваДва проектозакона - на ГЕРБ и на БСП, които улесняват адресната регистрация, бяха приети на първо четене днес от Народното събрание.


С предишните поправки в Закона за гражданската регистрация, приети с Изборния кодекс, беше въведено изискването при регистрацията си по временен адрес в службите ГРАО в кметствата гражданите да представят документ за собственост, договор за наем, декларация за съгласие на собственика. Целта беше да се ограничи т.нар. вътрешен изборен туризъм, при който множество избиратели биват пренасяни от една община в друга, за да обърнат резултатите.


Оказа се обаче, че законовите текстове създават затруднения, а на места водят и до абсурди. Затова и управляващите, и опозицията подготвиха промени. 
Законопроектът на ГЕРБ предвижда специални комисии към общините да регистрират адресно хората, които нямат възможност с документ да докажат основанията да живеят на даден адрес. В комисията, която ще проверява казуса и ще взима решение, ще влизат служители от общинската администрация и от териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Агенцията за социално подпомагане. Така ще се реши проблемът с ромите, които се оказа, че не могат да си извадят нови лични карти, защото не могат да докажат къде и на какво основание живеят, а без лична карта не могат да получават помощи.


Промените на БСП, също приети на първо четене, пък предлагат за доказателства за адреса да се приемат и документи като сметки за платени ток или вода, или местни данъци.


Затруднения се срещат и при адресна регистрация на лица, настанени в специализирани институции, особено след навършване на пълнолетие, или социално слаби граждани, които нямат близки и роднини и не могат да посочат постоянен адрес. Промените предвиждат хората, ползващи социални услуги – резидентен тип, да могат да заявят за постоянен адрес адреса на съответната услуга.


Настанените в общински и други ведомствени жилища пък ще представят само настанителна заповед и няма да се изисква представяне на писмено съгласие от собственика на имота. Няма да се изискват и документи от хора, които са съпрузи или родственици по права линия на собственика на имота.


Друга съществена промяна е, че няма да може да се заявява адресна регистрация чрез заявление за издаване на български личен документ, подадено чрез дипломатическите или консулските представителства. Регистрацията ще става само от общинските администрации.


Необходимостта хората в чужбина да трябва да се явят пред общинската администрация също идва от проблем, проличал си на отминалите избори. Тогава се оказа, че много хора, които са посочвали адреси при подаването на документи за нови паспорти и лични карти, не са били вписани в  съответните населени места. Разбра се, че информация, съвестно подавана от хората, че живеят в чужбина, не е достигнала до общинските администрации. Заради това разминаване те попаднаха в избирателните списъци, без да имат право да гласуват за местна власт. И сега ще трябва да си сменят адреса само чрез отиване до общината си в България.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хиляда ци... извинете роми на един адрес - стая и кухня

  =

  на 4 хиляди кебапчета по време на избори


  =

  на ново СИЛНО правителство !!!

 2. 2 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Извинявам се, ама онези които нямат регистрации, не плащат данъци и живечт по цял живот на гърба на останалите трябва ли да могат да гласуват?

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  "...и на какво основание живеят..." - правилно е да има правила за регистриране и най-вече отпадане на "дистанционно" от чужбина. Трябва да има ред, все пак въпреки основанията, живеем в ХХІ век.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Така ще се реши проблемът с ромите, които се оказа, че не могат да си извадят нови лични карти, защото не могат да докажат къде и на какво основание живеят, а без лична карта не могат да получават помощи."
  А без помощи не може да получат гласовете им... а без гласовете им не може да постигнат очакваните резултати...

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 998 Неутрално

  тъпотия.
  Прави се само заради циганите.
  Аман

 6. 6 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  За да е в истински бг стил, може би е добре да започнат да поставят ушни марки с чипове на електората - с онлайн връзки към МВР, данъчни, Дянков и ББ. Така вече няма да има съмнения за ''злоупотреби'' и ще се ''пречупи гръбнака'' на ОП.

  Сигурен съм, че венецианската комисия ще одобри

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  Чип и проследяване с Джи Пи Ес.
  Стига с вехти салтанати като "регистрации" и "лични карти"

 8. 8 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Въпрос (риторичен).
  След като няма как да докаже къде живее въпросния съгражданин от малцинствена група и няма нотариален акт на имота, как тогава същия този имот има партида за вода и ток изведени съответно от ВиК и ЕВН/ЕОН/ЧЕЗ?Как тогава има издадена партида за плащане на местни данъци и такси?

 9. 9 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Весело

  изненадан съм че в българия все още се изисква някаква регистрация за местоживеене или подобно на жителство
  тези неща са изчезнали отдавна може би ако са съществували
  въобще от цивилизования демократичен свят
  и ако е за гласуване има си други много по прецизни начини
  като "гласоподавателно регистриране"

 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Идват избори. ЕЛЕКТОРАТЪТ трябва да има лични карти за да гласува за ГЕРБ.

 11. 11 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  джипсистан!-държавата на неограничените цигански права!
  герб-ние можем повече!

 12. 12 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нима тая тенекиена барака зад ромката е регистрирана и има адрес че на нея да се регистрират роми.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ГЕРБ и Бекапето клекнаха пак пред циганите.
  Значи оня катун до вишката при Бриколаж Люлин - от фурогони мвесот да го разкарат - те ще ми правят комисии през работно време за да решават на парче.
  Циганска държава!
  Това е геноцид!
  Законът трябва да се спазва, а в него не пише нищо за никакви комисии. Абсурдно е един да гласува който живее на едно място, има собственост и си паща всичко, на равна нога с някакъв циганин който се е домъкнал, самонанесъл в някакъв пустиняк и никой не му иска ни документ, ни пари, ни данъци ни нищо.
  Цигания!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Разбра се, че информация, съвестно подавана от хората, че живеят в чужбина, не е достигнала до общинските администрации. Заради това разминаване те попаднаха в избирателните списъци, без да имат право да гласуват за местна власт. И сега ще трябва да си сменят адреса само чрез отиване до общината си в България. [/quote]

  Ха-ха! Типична БГ дебилност. Значи на място в БГ полицията не може да предостави цялата информация от формуляра, който съм попълнил в чужбина, и по тази причина ще трябва да отида на 3000км, за да им кажа лично на лемурите в общината, че живея в чужбина. Как пък не! Абе тия луди ли са или само на такива се правят?!?

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Даа,идат избори,а гласовете на циганите са важни...и евтини

 16. 16 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#13:"Десен"]ГЕРБ и Бекапето клекнаха пак пред циганите. [/quote]
  А ти да си чувал циганин да гласува за ДСБ, например?
  Идват избори, всеки глас е ценен! А след тях - коалиция Герп/БСП и така.......

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Два проектозакона - на ГЕРБ и на БСП, които улесняват адресната регистрация, бяха приети на първо четене днес от Народното събрание.

  Ми всеки с електората си..

 18. 18 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Това е законодателство по герберски. Първо приемат Закон за гражданската регистрация в който има текстове, обслужващи предизборните интереси на ГЕРБ, а след изборите коригират закона.

 19. 19 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Законопроектът на ГЕРБ предвижда специални комисии към общините да регистрират адресно хората, които нямат възможност с документ да докажат основанията да живеят на даден адрес. В комисията, която ще проверява казуса и ще взима решение, ще влизат служители от общинската администрация и от териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Агенцията за социално подпомагане. Така ще се реши проблемът с ромите, които се оказа, че не могат да си извадят нови лични карти, защото не могат да докажат къде и на какво основание живеят, а без лична карта не могат да получават помощи."

  Поредният милиционерски законопроект на ГЕРБ, който пак създава комисии и прочие бюрократични звена.

  В цивилизования свят няма комисии, които да решават дали някой живее н а даден адрес или не. Има документи за собственост, договор за наем, квитанции от поне няколко различни платени сметки за телефон, електроенергия, вода, данъци, такси и т.н. Това е начина, други няма. Само в милиционерските празни глави ехти още ехота на "Аврора".

  "Промените на БСП, също приети на първо четене, пък предлагат за доказателства за адреса да се приемат и документи като сметки за платени ток или вода, или местни данъци."

  Виждам, че дори БСП са подходили нормално и съобразно практиката в развитите страни.

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Весело

  [quote#16:"rosko1306"]А ти да си чувал циганин да гласува за ДСБ, например? [/quote]
  Иван Костов

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Герб и БСП ще ограничават изборния туризъм, господи - и резултата се вижда. Не може ли да получават помощи без лични карти и това е основния проблем, заради който се променя закон.
  Да ви имам и избирателите. А тука някой се хвалят с численоста им...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Като се абстрахираме от частни случаи, като избиратели от чужбина и други общини, цигани, живеещи в нерегистрирани коптори и подобни, замисляли ли сте се, за чий и е на държават да налага на хората регистрация? Може да ми е кеф да живея в каравана, на палатка, в пещера, да си сменям всеки ден хотела, да спя по пейките. Регистрацията е за МОЕ удобство и мога да ползвам адрес на познат, да получа поща. Но си е МОЯ работа. Например грм Топалов няма имот у нас, идва за кратко, спи в хотел. Къде му е регистрацията?
  Достатъчно е да пише някакво населено място, а адрес само по желание. Кое му е незаконното да има 150 регистрирани на един адрес?
  Ако бяха загрижени за изборния туризъм, да бяха осъвременили списъците. А те пълни с фантоми. При 7,3 население, 6,9 млн гласоподаватели! Начи почти няма хора под 18! Хайде холан!
  Адресната регистрация е остатък от комунизма.

 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#8] от "baba_minka":

  Хе-хе... Циганин и местни данъци/сметки за вода, ток... Те са над тези неща!

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  #22, брях, тва булгурите се извъдихте по-големи демократи и разбирачи и от американците бе?! Ами адресната регистрация като е остатък от комунизма, защото тогава на американските шофьорски книжки под снимката с името има и целия адрес? (Виждал съм същото и на канадски шофьорски книжки). Защо, да би там комунизъм да има? Когато летиш за Северна Америка защо в самолета попълваш формуляр, на който посочваш адреса, на който пребиваваш, ако си резидент на Щатите например?

 25. 25 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#2] от "smile":

  Ти какво решение на проблема с вечните безработни предлагаш? Те са тук. Ако са гладни и обезверени се превръщат в сериозен проблем на обществото. Ще крадат, ще убиват,...Сития на гладния не вярва. Но гладния се озлобява. Същевременно разни Черепи, ТИМ-овци,...яко инвестират. И Цветанов разбирал от инвестиране. Глада и необразоваността са голям проблем и той ще се задълбочава, защото така наречения елит това го устройва. Олигархията краде с милиарди на година. Вечните безработни струват далеч по-малко. Вечния безработен е психично състояние, от което трябва да бъде изваден с подходящите политики. Да купиш избирател за едно кюфте. Дали избрания кюфте депутат и партията кюфте, която ще кове закони ще иска нещо да промени?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 26. 26 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#24] от "kirsner":

  Понеже си разбран човек, ще отговоря.
  Когато един закон е много лесно да се заобиколи, това го прави глупав. Когато са необходими 10 секунди мислене как да го заобиколиш и намираш лесноизпълнимо решение, това го прави още по-глупав.
  Вземам хвърчаща бележка от познат, наречена договор за наем за 50 ст/месец, отивам и се регистрирам на тоя адрес во веки веков.
  Мой познат имаше адресна регистрация на зеления си паспорт още отпреди 2000, на който отдавна не живееше, но му издадоха ЛК със същия адрес, на базата на зеления паспорт. През 2010 си поднови ЛК пак на същия адрес, макар вече да живее в съвсем друго населено място.
  Аре обясни ми ако обичаш, смисъла от регистрация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK