Агенцията за малки и средни предприятия може да бъде закрита

Жулиета Хубенова

© Красимир Юскеселиев

Жулиета ХубеноваСлабите резултати по оперативна програма "Конкурентоспособност" на Европейския съюз  и проблемите при участието на български фирми на международните изложения са двете основни причини, които могат да доведат до закриването на Агенцията за малки и средни предприятия, чиито основни задачи са именно тези. 


"Не трябва да има неработещи структури," коментира зам.-министърът на икономиката Жулиета Хубенова, цитирана от "Капитал Daily". Според изданието реформите в структурата, които сега започват, може да достигнат до закриването й.


От 1 май се очаква да се слеят отделни звена в агенцията и министерството на икономиката, които отговарят за европейската програма, която финансира малкия и средния бизнес, а междувременно работна група ще обмисля каква да е съдбата на агенцията. Преструктурирането й трябва да завърши през есента, посочва Хубенова. 
Агенцията отдавна е обект на недоволството на бизнеса, че бави разглеждането на проектите им с месеци, като тя мотивираше това с необходимостта от съгласуване с министерството. То пък прехвърляше обратно отговорността. 


Тъкмо с този аргумент - да се намали бюрокрацията, Жулиета Хубенова мотивира необходимостта от промени в началото на февруари. 


По думите й мерките по преструктурирането вече са съгласувани и предстои да бъдат окончателно приети от правителството на някое от следващите му две заседания.


Според Хубенова със сливането екип от 200 души ще работи по програмата, като в момента те са 150 - в централното звено и в териториалните. 


Вариантите, които се обсъждат в момента, предвиждат както пълното разформироване на агенцията, така и преструктуриране. При него звеното, което е свързано с Националния иновационен фонд, също може да бъде закрито. Ако пък се приемат промените, заложени в проектозакона за насърчаване на иновациите, ще се създаде специално държавно предприятие, което да се занимава с насърчаване на иновациите.


В същото време служителите, които се занимават с участието на малките и средните фирми в международни изложения, може да преминат към Българската агенция за инвестиции. 


Агенцията е междинно звено по европрограмата за малки и средни предприятия и отговаря за предварителната оценка на проектите по първите й две оси. Те са за финансиране на иновации, технологична модернизация, международно признати стандарти и др. С европейски субсидии тя организира и участието на български фирми на международни изложения. По оперативна програма "Конкурентоспособност" на български компании вече са изплатени близо 566 млн. лв., или 24.9% от общия й бюджет, който е около 2.3 млрд. лв. Договорени са 24.62% от парите за развитие на иновации, но реално разплатени са само 2.27%, или малко над 9 млн. лв. Така реално общата сума на директните субсидии, които са стигнали до фирмите с посредничеството на агенцията, е близо 130 млн. лв.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Еми време беше.
  Поживяха си добре, иначе, на гърба на бизнеса.
  Разходки по чужбина, ядене и пиене и резултати - горе-долу, може би, ама не се знае.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Весело

  У нас агенции знайни и незнайни се прескачат като зайци.За едно нещо има по няколко! И министерство! Това не бяха ли тези с бонусите?Ще ги връщат ли?

 3. 3 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#1] от "Г.":

  Резултатите са единствено и само благодарение на упоритостта на собствениците на фирми и на частните консултанти.
  Агнецията по-скоро пречи на фирмите да пишат свестни проекти, а не обратното.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Агенцията отдавна е обект на недоволството на бизнеса..." - но преструктурирането ще е като - Облякъл се Илия, пак в тия. Снемане на отговорност и прехвърляне под нова форма - това е моженето, а малки, средни и други ИМ е последна грижа.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Доказателство за грижите за бизнес-климата в страната......
  То не е като да крадеш на едро от магистрали и да други ленторезни обекти...... А когато трябва да се подпомогне бизнеса - те това се получава..... Ама закъсняхте, програмният период изтече....

 6. 6 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#3:"Eisbär"]Резултатит са единствено и само благодарение на упоритостта на собствениците на фирми и на частните консултанти.
  Агнецията по-скоро пречи на фирмите да пишат свестни проекти, а не обратното. [/quote]
  НЕ ЗНАМ КОЛКО ПЛЮСА ДА ТИ СЛОЖА!!!!!
  +++++++++++++++++++++++++++
  Всичко, свършено в усвояването на средствата от ЕС е свършено ВЪПРЕКИ правителството и администрацията! Работя в този бранш вече 10 години и те такова чудо не е било - вода газиш - жаден ходиш!

 7. 7 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако това се случи и тази никому ненужна агенция се закрие, значи разум все още някъде се намира и в това правителство Следващата резонна крачка е приватизацията на Българска банка за развитие - ето откъде ще се намерят поне 1/3 от парите необходими за плащанията по дълга догодина. Ама, май много се размечтах

 8. 8 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Весело

  След като малките и средните предприятия бяха закрити, това е най-логичното продължение

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 9. 9 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Не ша дай правилно туй ришение!
  Гаче по уред йе министерката-зам. да закрий направо, начи , малкия и среден бизнес!
  Дан съ мъчат ората и да ум уврат тиквити, чи у тъз държава нема да го биде тоз малък и среден бизнес!
  Не че го не моем, ама не дават ората и тава си е!
  Нема начин да има начин да го не загробят малкия и среден бизнес!
  Де едно решение, един закон, една разпоредба да не е в ущърб на това недолюбвано от последните ни правителства съсловие!
  Директивата, корпоративната де, е ясна - никакъв малък и среден бизнес, само като длъжници към банките инак йок!

 10. 10 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Поради липса на малки и средни предприятия се закрива агенцията. Ред е да се закрие и агенцията за младежта и спорта поради липса на младежи, следва агенцията по храните и т.н.

 11. 11 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много правилно, Бойковото правителство е на големите и още по-големи предприятия. Запъртъкът не го интересува много, щото оттам краденето изисква много работа.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Отново добра новина !

  Отново в правилната посока !!

  - Закривай !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нормално... след окончателното унищожаване на малкия и среден бизнес от тази агенция няма нужда!

  Очаквайте агенция за подпомагане на монопола. Тя ще работи активно в подпомагането на кандидат монополисти с герберска партийна книжка да развият успешно монопола, в който са се ориентирали!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 14. 14 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Еми то среден и дребен бизнес почти не остана,добре ги е подпомогнала тази агенция.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Нормално ! Правителството колкото и да го изкарват смотано ...
  От гледна точка на едри предприятия , международни финансови конгломерати и мултинационални корпорации(всякакви картели и монополи) правителството на Борисов е най-успешното защото заличи половин милион дребни фирми и а оцелелите ги вкара в непосилни разходи.Средните фирми също са пред тотален фалит но ако имат късмет могат да си продадат успешно активите така ,че да остане нещо за собствениците.
  Честито на "чуждестранните инвеститори"


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#15:"comandante"]правителтвото на Борисов е най-успешното защото заличи половин милион дребни фирми и а оцелелите ги вкара в непосилни разходи.[/quote]
  Аха..вече си имаме нов критерий за "успех"! Максимален брой унищожен поминък за единица/нула/ време пребиваване във властта Дянкоф отсега го виждам шампион по идиотизъм!

 17. 17 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  След като средният и дребен бизнес беше УМИШЛЕНО УНИЩОЖЕН същесвуването на такава структура просто не е необходимо.

 18. 18 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нормално,те останаха ли изобщо малки и средни предприятия в България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  У България има повече агенцийки от колкото работещ бизнес.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално


  ''Държавни агенции'' и ''европрограми'' се асоциират в съзнанието ми като безполезни и анти-бизнес начинания, създадени да генерират глупости и корупция.

  Сега какво, ще преназначават преживните животни на други постове, да получават заплати и ДМС-ета за да могат активно да пречат на стоко-оборота.

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "saseff":В България няма пазарна икономика.Има подпомагани от държавата частни монополи.Просто и ясно.Скъпотията е следствие от така наложения модел и липса на реална конкуренция.

 22. 22 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има логика- след като затриха малкия и среден бизнес, за какво е тази агенция- тъкмо Мони ще каже, че пести от заплати

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  "със сливането екип от 200 души ще работи по програмата, като в момента те са 150 - в централното звено и в териториалните. "
  тоест закриването няма да доведе до намаляване броя на чиновниците, нито на разходите за тях?

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Пак същите ни управляват:

  Дружно братя българи,
  с нас Москва е в мир и бой,
  партия велика води,
  нашият победен строй...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 25. 25 Профил на risc
  risc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако следваме логиката да има агенции за това, което има най-много, трябват следните агенции: 1 Агенция за безработните. 2 Агенция за пенсионерите 3. Агенция за болните. 4. Агенция за нещастните 5. Агенция на не можещите да обслужват кредитите си. Сещам се за още. Какъв е смисъла да се прави агенция на несъществуващи неща. Не, че питам де.

 26. 26 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ако има с какво да се замени да я закриват, но ако после ще мислят една година как да я заменят, няма смисъл от затварянето и.

 27. 27 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз не разбрах каква е разликата -
  същите хора ще се слеят с други хора от министерството - и общо вкупом всички ще се казват нещо друго (Управляващ орган?), но ще са пак те.
  Може би ще отпадне ненужната комуникация напред назад между Междинно звено и Управляващ орган - но манталитетлно сме си все ние .... все същите ...

 28. 28 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 502 Разстроено

  Пример за бюрокрация в ИАНМСП : Върнат за преразглеждане проект поради : 1. "Уточнете разминаването в наименованието "Етикетираща машина" и "Етикираща машина" допуснати в подаденаТехническа оферта и Паспорт на оборудването !!!!!!!"
  Не се нуждае от коментар....В тази агенция са назначени момчета и момичета които ама ниииищо не отбират от проектите , които оценяват....

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Разстроено

  Има много дублиращи бюрократични структури за закриване!

 30. 30 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  ...или по скоро да се преименува Агенцията на ИАНМСБ - Изп.Агенция за Насърчаване на малко и средно Буквоядство и Бюрокрация..

 31. 31 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#28:"diotalevi"]назначени момчета и момичета които ама ниииищо не отбират от проектите , които оценяват[/quote]

  Те могат и нищо да не отбират по така наречените програми, ама ''уточнението'', както си го описал в поста си напомня много за покана за танц. Знам това от собствен опит, така че бъди готов да се откажеш или да говориш на техния език...

 32. 32 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante":

  А те пък чуждестранните инвеститори като са се затичали към България, само големите вериги и тези, на които им е позволен монопол. Другите, които реално могат да участват, са по Румъния, Полша, даже Турция и т.н.

 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  И не само тя.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  "Марче, не пускай типове като тоз
  Аз не съм тук да разглеждам неговия въпрос
  Аз съм тук да разгледам моя въпрос
  А моя въпрос е да съм ТУК."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Кво, закриха малкия и среден бизнес и сега закриват и съответната агенция? Ми нормално...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прочитаме заглавието, и си казваме "БРАВО, ВРЕМЕ БЕШЕ"
  Прочитаме по-надолу и виждаме че има и национален иновационен фонд (Яяяяя глей.. кат сте почнали....)
  Прочитаме още по-внимателно и онемяваме
  "Според Хубенова със сливането екип от 200 души ще работи по програмата, като в момента те са 150 "ю
  Пу М***кьа му, те просто ще ги преместят на нови длъжности и ще вземат още 50 да им помагат, докато не правят нищо

 37. 37 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "risc":

  Това е параграф 22
  Ако отворят тези аенции, ще изчезнат безработните, което ще наложи закриване на агенцията, но тогава ще се появят безработни и ще трябва агенция

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  [quote#32:"krasimirboevski"] само големите вериги и тези, на които им е позволен монопол. [/quote]
  Е да де аз за това слагам инвеститори в кавички!
  Не стига ,че няма никаква полза от тях а и влияят паразитно на макроикономическите процеси като унищожават с нелоялната си конкуренция дребния и среден бизнес в тези сектори! Всичко това едва ли щеше да се случи без помощта на "най-успешното" за тях правителство !
  Сега практически конкуренция няма а само картел на чуждестранния едър капитал !

  Щом и ДЕА дойдоха в България даже и престъпния бизнес ще е под крилото на чужди групировки ..честито и на нашенските мутри и бригадите им !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Да се закрива направо, няма какво да се преструктурира. Бизнеса ще уважи такова преструктуриране, което направи процедури за подаване на проекти по европрограми само по електронен път, премахнат се хилядите излишни бумаги за свързаност, история и бла-бла, като вместо това се насърчи кандидатстване чрез проектни компании, отговарящи на определени параметри. Десетките хиляди ксерокопия и печати "вярно с оригинала" трябва да изчезнат. На администрацията трябва да бъде забранено да иска от фирмите документи, издавани и издадени от друга администрация. Стига толкова - да си връзват информ. системи и това е. И не на последно място - разглеждане на проекти до 1месец.

 40. 40 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#13:"pesho_"]Очаквайте агенция за подпомагане на монопола. [/quote]
  Ти па... За кво им е агенция, те си имат цяла партия Познай от три пъти как й е името

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 41. 41 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Агенцията започна да работи сравнително добре, поне по отношение на изложенията. И те тъкмо сега решиха да я закрият... Какъв е смисъла? Да се отчита дейност?

  http://www.ivomirchev.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK