Обявено е началото на програмата за саниране на жилищата

Обявено е началото на програмата за саниране на жилищата

© Цветелина БелутоваНисколихвени кредити или банкови гаранции ще предоставя банката-оператор на Фонда за жилищно обновяване, съобщи ръководителят на Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова, цитирана от БТА. Конкурсът беше спечелен от Корпоративна търговска банка. 


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова постави началото на програмата за обновяване на жилища със средства от програмата. Тя посочи, че амбицията на министерството й е да утрои сградите, които вече са енергийно обновени. 


50 сгради вече са обновени 11 общини в рамките на демонстрационен проект, продължил 4 години.
Финансирането по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" е 50 млн. лева. Той ще продължи три години.


Преди няколко дни обаче стана ясно, че бизнесът няма интерес да участва в търговете за енергийно обследване на сградите. 


Проектните мениджъри ще запознаят сдруженията на собствениците на жилища с условията на кредитиране за 50-процентното съфинансиране на обновяването на сградите от Фонда за жилищно обновяване. Останалата сума за обновяване е по линия на оперативната програма. Фондът е с капитал от 14 млн. лева - 13 млн. лева от европейската програма и 1 млн. лева от избраната за оператор банка.


Чрез банката ще се отпускат нисколихвени дългосрочни заеми до десет години. Втора посока на кредитиране е чрез предоставяне на банкови гаранции срещу заплащане, с които хората ще могат и 
от други банки да поискат заем.


Лихвеният процент на заема по фонда е средно около два пъти по-нисък от пазарния за този тип потребителски кредити. Той ще се определя спрямо кредитния риск за всеки един от собствениците. В рамките на офертната цена има определени тавани на лихвения процент, които нямат да бъдат надвишавани в десетгодишния период от време на изпълнението на дейностите на фонда.


След изплащането на кредита възвращаемостта от инвестицията в обновяването на сградата ще продължи от спестените енергийни сметки. Всички обновени сгради ще се освободят от данъци, като срокът ще зависи от класа на въведените енергоефективни мерки.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Абе тези от Корпоративна все с най-добрите оферти излизат, много проекти печелят, даже и държавата е на влог при тях...

  Сигурно имат много страхотен мениджърски екип... или... ???

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Каква изненада, КТБ спечелили поредния конкурс. Все пак има напредък, тоя път поне конкурс е имало, нищо, че само с един участник.

  А самата програма е силно малоумна по начина й на приложение у нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  Конкурсът беше спечелен от Корпоративна търговска банка.

  А изпълнител са фирмите на президента . ГЕРБ в действие за обиране на матряла

 4. 4 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  нищо.. ще изхарчат маркетинг бюджета... после ще решат че народа не е дорасъл за условия на програмата и всичко ще си продължи на кръпки по старому

 5. 5 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хубаво стартира програмата, ама всички, които искат и могат да санират вече са го направили по единствения възможен досега начин - самостоятелно и на едни хууубави кръпки по фасадата. Сега отново, само че по трудния начин ще санираме всичко отначало.

  Нямам думи, и това заради някой глупак в комисия на НС, който не е мислил като е писал стария закон. Сега можехме да сме намалили броя на блоковете тип Трети свят наполовина.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 6. 6 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони!":

  Ти сериозно ли сега научаваш?
  И не си прав/а - КТБ не беше единствената банка, която взе участие. За човек, който твърди, че програмата е силно малоумна май не си чел/а достатъчно.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#5] от "Харалампий":

  Мислили са, мислили са, много добре са си го измислили - колкото повече решаване на парче, толкова повече после пари по разни програмки за усвояване.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dorian Gray":

  Че какво лошо има в това, нека има и такива. Не може всички да са некадърници. Аз не съм им клиент, обаче забелязвам, че се ползват с голямо доверие и доста положителни коментари има за тях. Все едно. Важното е сега да се санира и да се оправят жилищата, че с тия сметки за ток и парно не знам как ще оцеляваме. Да не говорим, че и сградите ще имат доста по-добър вид. Дано само се направи всичко качествено и да не се разруши при първия дъжд или по-силен вятър.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#6] от "trol76":

  Да, извинявай - бяха две банки - КТБ и ПИБ. Колко случайно и двете нямат нищо общо с власта

  За програмата съм чел и видял достатъчно - смятам, че няколко зам министъра и поне един министър трябва да отидат в затвора за нея. Прав си - не е глупава, а е престъпна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "yori756":

  Съгласна съм абсолютно с вас.Сериозна банка са определено!

 11. 11 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  Радвай се народе, какъв щастлив миг, каква прекрасна новина, повод за всенародни тържества, рязане на ленти и медийни изяви на дуото клоуни Боко-Плевньо...Стадото ще бъде ограбвано от "нашите фирми" и от "правилната банка", прекрасен повод да ликуваме...Вече се чуват радостните възгласи на малцината, които ще си напълнят гушките, пардон, банковите сметки, и това заглушава тихите ридания на тези които са се прекарали с "правилния кредит"....

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#8] от "yori756":

  И странно що всички положителни коментари са от потребители регистрирани по едно и също време - в първите дни на Януари тази година. Явно зимата се е отразила странно по някакъв си свой начин, защото потребителите, регистрирани извън тоя период не съм видял да показват някакво одобрение към тази институция. Освен, разбира се, ако не си помислим, че някой е платил на няколко човека да се регистрират с много профили и да дращят положителни коментари за тази банка, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#12] от "Тони!":
  Ама си много мнителен и подозрителен, хората ти правят евала и те навиват да те оберат, а ти недоволен, все не може да ви се угоди...

 14. 14 Профил на daywalker
  daywalker
  Рейтинг: 367 Неутрално

  програмата е малоумна, защото цялостното саниране няма нищо общо с тези псевдо-топлоизолации. Да оставим настрана финансовия въпрос.... колко хора ще могат и ще искат да се изнесат от жилището си и да правят цялостен ремонт (на банята включително) докато трае поредното усвояване на европари.
  Това е един неприложим проект от самото си начало.....

  -----
  Под саниране на сграда, специалистите обикновено имат предвид нейното обновяване, заздравяне, предпазване от ерозия и освежаване. Това включва: поставяне на топло и пароизолация на стените, таваните, пода, а също и на покрива на сградата; премахване на топлинните мостове; смяна на дограмата на прозорците; подмяна на водопроводната мрежа, електрическата и топлоинсталацията.
  -------

 15. 15 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Другите намазаха от приватизация, финансови пирамиди и заменки.

  ГЕРБ също намериха своята златна мина.
  Така трябва.
  Периодически, кинтите , които народа обикновен си позволява да понатрупа, трябва да се "редуцират" и "трансформират".
  Крушата, и тя като натежат плодовете, трябва да се пораздруса.
  Берачи винаги се намират.

 16. 16 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  цялата врътка е да се намали собственоста на гражданите.
  теглиш един кредит от правилната банка, сметките не падат ,щото по правило непрекъснато растат, отделно имаш и кредит, вероятноста да се разболееш или загубиш работата си е голяма и съответно губиш дребната си собственост - санирано жилеще в полза на банката, която може да го продаде на едър собственик и милостиво да те остави под наем в бившата ти собственост.(ако можеш да си плащаш наема и намалелите сметки).Целта се улеснява от сдружението на етажната собственост - целия вход се притежава от един рентиер.
  В Германия блоковете са санирани с държавни пари,красиви са, но в тях живеят само наематели!
  Гръмката пропаганда цели единствено усвояване на парите от правилните фирми и намаляване на 98% процента собствени жилища в България - лесно се манипулират робове на банките!

 17. 17 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До Тони!

  Вероятно си много прав. Тия са абсолютни мафиоти. Но явно водят много активна кампания да променят имиджа си. По-добре човек да си няма вземане-даване с тях. Обаче Боковците не мислят така, щото после като се оттеглят от властта им осигуряват прилични доходи в управителни и надзорни съвети на заграбени компании.

 18. 18 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#16] от "ana_ni":
  10+++++, гадното е, че колкото и да им отваряш очите, все ще се намерят балъци, които ще се прекарат. Точно за тази , уви доста многобройна категория безмозъчни, са заделили 800 000 лв. за "разяснителна кампания", която ще бъде "усвоена" пак от правилните медии и рекламисти. А ако все пак мнозинството от стадото прояви упоритост и откаже да бъде стригано до кръв, сигурно са му подготвили и административни мерки за натиск и заплахи...

 19. 19 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Тая работа с Кредитиране няма да стане. Хората нямат никакво доверие на банките.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 20. 20 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Каква изненада - КТБ да спечели менажирането на Фонда за жилищно обновяване! Въобще, остана ли някой, който още да се съмнява, че това е банката на държавата, предизвестен победител във всички "конкурси" напоследък.

 21. 21 Профил на igra4ka_pla4ka
  igra4ka_pla4ka
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#1] от "Dorian Gray":

  Много ясно,че имат страхотен мениджърски екип,за това са най-бързо развиващата се банка в България и работят добре хората и печелят конкурси и много нови клиенти.

 22. 22 Профил на igra4ka_pla4ka
  igra4ka_pla4ka
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#2] от "Тони!":

  Който може печели конкурси,а който не може злобее и пише по форумите

 23. 23 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 777 Любопитно

  До коментар [#21] от "igra4ka_pla4ka":

  Ти в КТБ ли работиш? Да ни открехнеш каква е тайната на успеха?

  Аз само отбелязвам фактите, щото някои неща се набиват на очи

  Не виждам как и защо мога да злобея след като аз по никакъв начин не мога да спечеля въпросният конкурс. Нито ще се възползвам от санирането щото вече приключих. Та не знам как стигна до извода

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 24. 24 Профил на igra4ka_pla4ka
  igra4ka_pla4ka
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#23] от "Dorian Gray":

  Не не работя там,но имам впечатления и аз като теб отбелязвам фактите А държавата няма влог там Там имат влогове някои държавни фирми,както и в много от другите банки

 25. 25 Профил на rita_n
  rita_n
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пак по КТБ се плюе Ами какво да ви кажа - прозрачност имаше, дадоха добри условия и ги избраха! Сега ние сме на ред да кандидатстваме и да санираме панелките!

 26. 26 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dorian Gray":

  Нещо гледам - не ти изнася, че КТБ са спечелили конкурса, гледайки ти коментарите. Е - който дава най-добри условия за парите - той ще оперира с тях - това е положението брат, без значение дали ти харесва

 27. 27 Профил на stanislav
  stanislav
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма спор ,Корпоративна търговска банка са си номер едно !

 28. 28 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До Dorian Gray

  Те тия от Корпоративна са много надъхани, вярват си че са номер 1 в целия свят. Кажеш ли нещо против банката веднага почват да съскат, ама да ги чуеш как плюят по клиентите си и колко просташки се държат с тях... "Веселото" настроение да не те заблуждава. Ама да ти кажа че са си доста тъпи и неграмотни, никоя банка в чужбина не ги има за нищо, а чуждестранните бизнесмени нещат изобщо да се хващат с тях, защото им е ясно след 10 минутен разговор с какви тъмни сили си имат работа.

 29. 29 Профил на elena_kil
  elena_kil
  Рейтинг: 213 Неутрално

  КТБ вече се е утвърдила на пазара....спечелила е и няколко конкурса и предлага много добри и изгодни оферти.Нормално е да се заемат да работят с нея

 30. 30 Профил на desi_li
  desi_li
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Условията по кредита, които се предлагат от въпросната банка наистина са добри. Аз ходих да проверявам как стоят нещата и скоро живот и здраве и нашия блок ще бъде саниран!

 31. 31 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#12] от "Тони!":

  http://www.youtube.com/watch?v=kWGztpNkcpc Специален поздрав за тебе!

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#25] от "rita_n":

  тази програма не е за панелките !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  значи ще трябва да се обърна към КТБ, за да санираме блока, щом те са спечелили конкурса и са толкова добри, според повечето които са писали тука...

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 34. 34 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dorian Gray":

  Естествено, че имат. Неслучайно фирми от Германия взеха да се обръщат към тях. Явно са ги оценили, не мислиш ли?

 35. 35 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "bokko":

  С много банки работи държавата, но на малко доверява парите си . Това си е един вид признание за КТБ, за добрата политика, която води в последните години.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#35] от "alexan1234":

  бай бабо да не те срещне мечка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 514 Неутрално

  От нашия блок по всяка вероятност ще се възползваме от европейските пари. Имам още няколко човека да убедя само - тъкмо до на лято ще се справя ) Банката е предложила доста добри условия и между впрочем - радвам се, че банката е българска, а и е една от най-добрите в момента в България. Можеше да е някоя от чуждите банкови институции, дето изнасят капитали в чужбина.

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#37] от "robbie_williams":

  и тия изнасят навън !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Неутрално

  дано повече хора да се възполазват от добрата възможност!

 40. 40 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#34] от "alexan1234":
  До коментар [#24] от "igra4ka_pla4ka":
  До коментар [#26] от "nochkopenev":

  Не се и съмнявам в качествата на мениджърският екип.
  Нали Миленче Велчевски им е шеф!

  Ето ви задачка, за да се забавлявате повече:

  Наскоро Бойче Борисевски каза, че ако Гоце беше станал шеф в "Газпром" подобно на Герхард Шрьодер, можехме да имаме газ на цена около $350. Абсолютно е прав, след като най-проспериращата банка у нас има за шеф бивш финансов министър. И за да не бъде това някакво случайно изключение, другата най-просперираща банка у нас има за шеф бивш заместник финансов министър. Така така, за Левонко Хампарцумяновски говоря.

  Та задачката е, докога бивши държавни кадри, на които аз и вие и другите сме плащали заплатите, ще прибират дивиденти от постовете които са заемали. И покрай тях естествено и банките за които работят.

  Ако не знаете за лобиста Искров, ще ви разкажа и за него, но историята е дълга и няма да пиша цяло есе за без пари.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 41. 41 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dorian Gray":

  това какво общо има с темата? това раздаване на постове не е от вчера и днес и не виждам в близко бъдеще как може да бъде прекратено?!

 42. 42 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  Платеният ентусиазъм и призивите доброволно да искаме да ни ограбят, които изпълват форума по тази тема, вече трябва да подскажат дори и на освидетелствувания идиот, какво точно му готвят, но пък философията на обирджиите е, "Все някой говедо ще се хване и така ще го издоим, че му е бедна фантазията"...

 43. 43 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В България, ако нещо се прави, то не е за да се свърши работа, а за да се вземат/чопнат, цапнат, откраднат/ едни пари. Явно и сега е така.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 44. 44 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#42] от "jojin":

  платен ентусиазъм? кого имаш предвид? в интерес на истината връзването с банка по какъвто и да е повод си е доилня и ти не си този, който го открива! колкото и да не ти се иска, все ще има хора, които да се "вържат" и да си санират жилището! със същата сила мога да кажа, че тия които оплюха банката бяха обзети от същия ентусиазъм и то много по-яростно предвид реакцията им след излизането на статията весели великденски празници ти пожелавам!

 45. 45 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#44] от "svoboden_udar":
  Не ти пожелавам приятни празници, но какво да пожелая на един кретен, който срещу мизерно заплащане убеждава сънародниците си, колко е хубаво, ако се съгласят да бъдат нагло ограбени от едни фирми и една банка...какъв беше номера "етажна собственост"...ха-ха-ха-ха-ха....няма да се получи, вече сме го минали този урок...

 46. 46 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#45] от "jojin":

  няма да отвърна на обидата ти поради ред причини! не знам къде забеляза, че подкрепям банката, в нито един пост не го правя, но явно така ти се иска и това виждаш! та в този ред на мисли, ти след като нападаш банката, дали не го правиш срещу "мизерно заплащане"?

  пак ще ти кажа! колкото и да не ти иска, пак ще се намерят хора, които да се "вържат"! ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK