Дянков брани промените за Сребърния фонд с писмо до Марио Драги

Дянков брани промените за Сребърния фонд с писмо до Марио Драги

© Анелия НиколоваСлед като тази сутрин стана известно, че и Европейската централна банка (ЕЦБ) не одобрява приетите от правителството промени в закона за така наречения Сребърен фонд, министърът на финансите Симеон Дянков е изпратил писмо до председателя на ЕЦБ Марио Драги. Неговият текст е публикуван на сайта на финансовото ведомство.


В писмото финансовият министър изрично посочва, че поетапно ще се увеличават средствата от Сребърния фонд, които ще могат да се инвестират в държавни ценни книжа, като техният процент ще достигне 70 едва през 2017 г.


Той уточнява и че подобно на практиката в страни като Белгия се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми, а при тях няма изискване за определяне на кредитен рейтинг. Така Дянков обосновава текстовете в закона, които не задължават ръководството на фонда да влага парите от него в само в книжа с присъден инвестиционен кредитен рейнтинг. В становището си от ЕЦБ специално бяха посочили, че е дискриминация това изискване да важи за чуждестранните ценни книжа, но не и за българските.
По повод отбелязаните от ЕЦБ съображения за опасността от изкривяване на местния първичен и вторичен пазар на ДЦК при инвестиране на част от средствата на фонда Дянков посочва, че доходността на емисиите, които ще бъдат издадени специално за фонда, ще бъде определена на пазарна основа, "като се следват основните бенчмаркови ориентири". От писмото става ясно, че издадени за целите на фонда книжа ще бъдат с матуритет, съобразен с прогнозите за необходимостта от трансфери от фонда към държавното обществено осигуряване. Условията на конкретните емисии не са предмет на уредба на законово ниво, а ще бъдат заложени в инвестиционната стратегия на фонда, обяснява Дянков.


Той изрично подчертава в писмото си, че инвестирането на средства на фонда в специални емисии ДЦК ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии държавни ценни книжа. Така няма вероятност, каквито опасения има ЕЦБ, да се стигне до непазарно формиране на доходността по дългосрочните емисии.


Дянков припомня и че средната доходност по емитираните напоследък ДЦК е спаднала до 4.95 на сто, което е най-ниско ниво от 2008 г. А резултатите от аукциона с 10.4-годишни книжа, проведен през март, кореспондират с публикуваните от ЕЦБ на 13 април данни за дългосрочния лихвен процент, който оценява степента на сближаване на всички страни - членки на ЕС. 

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Браво, Дянков, ти си пич . За ужас на форумните вресльовци. Така се защитава позиция.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 497 Весело

  Всички да му разправят, че е некадърен, той едно да си пее Разбери бе Симеоне, ако смазвате ли потреблението и бизнеса, колкото и да вързвате апарати към НАП - нанайси приходи.

  I am mine
 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Щом Дянкофф е опрял до това да пише писма до Марио Драги, значи "източването" на Сребърния фонд е въпрос от огромно значение за ГЕРБ

 4. 4 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Оф казах им да купят част от Държавен поземлен фонд , да не се занимават с тези акции. Много е зле тоз Дянков . А иначе фонда се гласяха да го продават на евреите по едно време, добре че от бранша веднага надигнаха глас !

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 5. 5 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Мони , увели4авш (концентираш) риска в едно пар4е....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 6. 6 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Общи приказки:
  "инвестиционната стратегия", "следват основните бенчмаркови ориентири", "съобразен с прогнозите за необходимостта от трансфери"

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  "Сребърният фонд" в ръцете на Дянков се превръща в тъмна/непрозрачна социологическа кутия,с входящ и изходящ, паричен поток.

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Дянкофф е лесен, като изпусне нещата, ще си бега в Щатите при буля си...Ние да му мислим, защото след Дянкофф идва МВФ...

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  [quote#2:"taz"]мазвате ли потреблението и бизнеса, колкото и да вързвате апарати към НАП [/quote]
  ДянкOff до докара до там ,че се престара !
  Съсипа целия български бизнес ...малки, дребни и средни всички влизат във фалити ...но , не е само това Дянков се престарава вкарва в затруднения и финансови проблеми корпоративните дружества със статут на монополи ...само зъл гении може да вкарва монополи в несъстоятелност ! МВФ трябва да напишат книга за ДнякOff! а той ще бъде търсен за лекции във всички престижни университети !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Не е изненадващо, че ЕЦБ се включи в спор как България да вземе държавен заем.

  Становището на ЕЦБ не е пълноценно, защото в него отговор за причината за разрастване потенциала на кризата в България.

  Също така ЕЦБ са с мълчаливо поведение за отговор на въпроса:

  Прилаганото българско финансово управление е

  (1) „годно” или (2) „НЕПРИГОДНО”

  за „Валутен борд”?

  Верният отговор на този изключително важен въпрос е:

  Българското финансово управление е НЕПРИГОДНО за ползвания „Валутен борд” и това е особено важна причина за развитие на криза, тъй като то ежедневно създава диспропорции и (при достатъчно време) криза.

  Пример: Българския държавен дълг е диспропорция, която е резултат от НЕПРИГОДНО финансово управление.

  Всеки може да провери, че приетите правила за българско финансово управление при „Валутен борд” не са съобразени с налични стопански условия.

  Под влияние на одобряваното от ЕЦБ неразвито финансово поведение - българското правителство е с ненужно намалени парични приходи и сравнително завишени задължения.

  Последиците от сегашната управленска грешка се компенсират с данъци и акцизи, прекратени полезни държавни разходи и нови заеми.

  За неутрализиране развитие на стопанска криза в България е потребно финансово управление, което да е ГОДНО за „Валутен борд”.

  Пример: Ако се ползваше подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за „Валутен борд” – България ще е без държавен дълг.

  Иван Митев – икономист

 11. 11 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 497 Неутрално  Едно си Дянков знае, едно си Дянков бае.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3307 Весело

  Правилно сравнява с Белгия.Там от 1г.няма правителство,а тук от 3г.

 13. 13
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Концентриране на риска в/у една държава (България) не е много разумно.... ако нещата тръгнат надолу - загубата е тотална...

  Един баскет дори от ултрарискови ирански, венецулански, кубински, гръцки, испански ДЦК би било по-разумното решение... като сложиш и акции в тоз баскет и суровини и имоти.... и си тип топ....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 15. 15 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#13] от "niki_m":

  Вия от Посрано 20 не разбрахте ли, че с врещене и плюене няма да постигнете нищо?

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 16. 16 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Драги, г-н Драги

  Държавата ми вече е фалирала. Нямаме пари за заплати, пенсии и тестове за бременност в земеделското министерство. Моля те да похарчим парите на пенсионната система. Вашите банки ще бъдат щастливи да ги приберат.

  Поздрави,
  Дянков

 17. 17 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "duduka":

  Прав си, не е добре валутните резерви да се държат на едно място заради риска. Сега отиваш на страницата на БНБ и виждаш къде са инвестирани и ела пак да пишем.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  ...Той уточнява и че подобно на практиката в страни като Белгия...

  Мдааа...
  Куца му образУванието на Дянковата унука.
  Не знае, че още в древен Рим има поговорка:
  Quod licet Iovi, non licet bovi.

  Т.е. Каквото е позволено на Юпитер не е позволено на вола.
  Айде първо "да измие със сапунена пяна асфалта като в старата Белгия ..", па тогаз, а?

 19. 19
  HAGBARD
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#17] от "normandy":

  Аз това го знам от собствен опит... работех за Нортел и освен работата - загубих и около 80 хил. евро вложени в акциите (с истински пари от заплати) ... знаеш ли как боли? Болки в главата докато претръпна...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 21. 21 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като потрошат *бавно по Дянков* Сребърния фонд ще останем без резерв! Последствията са ясни !
  Ох как му се иска да лапне милиардните депозити на народа в банките -това го преживяхме при Жан Виденов и да не дава Господ!

 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#17] от "normandy":

  Вероятно си чел управление на риска (в частност риск от концентрация) - от тази гледна точка, каква еоценката за намеренията за "инвестиране" на средствата то Сребърния фонд??

  Отделен е въпроса, как намеренията (ако бъдат осъществени)на Дянкофф ще бъдат оценени и разчетени от рейтинговите агенции и инвеститорите

 23. 23 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#20] от "duduka":

  Продължаваш да бягаш по тъча и не четеш какво ти пиша , БНБ е инвестирала 16 милиарда лева в ценни книжа, които почти на 100% са ниско рискови европейски такива, тоест дори Сребърният Фонд да се инвестира целият във ДЦК на България, пак 90% от инвестициите са на един кон .

 24. 24 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Абе целта на тоя фонд нали беше да се плащат пенсии, ако държавата закъса. Е как като държавата закъса, тоя фонд ще плати каквото и да е, след като всичките му активи са ДЦК на същата закъсала държава ?! Иначе ясно - няма кинти и се чудим как да извъртим з@дника.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 25. 25 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Такава му е задачата на Дянкоф, да дойде МВФ и Световната банка да ни дават пари назаем. Дянкоф за три години не можа да си разчете парите и да задели поне по-голяма част от парите за вноската по външния дълг. Похарчи резерва на здравната каса, похарчи фискалния резерв, сега ще брактиса и сребърния фонд и ще ни остави на МВФ и СБ.

 26. 26 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  Да бе така се ограбват и последните пари останали в България не му стигнаха 6 милярда които опука или откарадна сега и сребърния фонд . Я го питайте къде са парите от приватизацията на Булгартабак защото ги няма във сребърния фонд да не би да са по някоя сметка а .

 27. 27 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#23] от "normandy":

  Аааа това ве4е не го разбирам... сложни комбинации... аз съм прост 4иляк... според мен бълг. ДЦК в крайна сметка трябва да се плащат от данъците/таксите... ако вложиш пенсиите в тях - пенсинонерите ще трябва да 4акат рента от данъкоплатците... така ги разбирам аз нещата - сорри, но не съм финансист... а прост инж....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 28. 28 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#23] от "normandy":

  Да си додем на думата - ако гърците имаха Сребърен фонд вложен в техните ДЦК сега и него щяха да загубят... ако оба4е тоз беше в 4ужди ДЦК (да кажем български) - поне неги щяха да имат...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 29. 29 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Финансово стабилната България,с финансово стабилната мизерия,изложена на показ пред света е голямата гордост на Премиера.Държавата фалира дами и господа,колкото и да не ни се вярва.Бясното търсене на пари потвърждава моите подозрения.Оставка на цялото правителство и пресрочни избори.

 30. 30 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#29:"neznaiko_2011"]Държавата фалира[/quote]
  Засега още не фалира. Но е в сериозна ликвидна криза.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1198 Весело

  Реакцията на форума е показателна. Открай време българинът е разбрал че е най-добре е и най-сигурно е ако не се прави нищо. Тогава поне му е гарантирано че никой няма да го излъже защото отдавна е разбрал че бог високо - цар далеко. Затова и париците колкото са ни останали все в банки ги кътаме (ако може за по-висока лихва) и много много не шаваме. Иначе на врачки, гледачки и други шарлатани се доверяваме. Най-обичаме да ги пуснем в къщи за да баят на парите завързани в кърпа на масата и после да ни пратят за студена вода до кухнята...

  Затова най-добре парите да са във фондовете и в държавния резерв. Малко ама завинаги! Така поне си мислим че нещо имаме и че никой не ни клати.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 32. 32 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#13:"niki_m"


  В нито една държава Сребърният фонд не се пипа, за каквото и да е! [/quote]
  Абсолютни глупости,всяка държава с такъв фонд е инвестирала средно 70% от него в ДКЦ или други активи за по-висока доходност,БГ е единствената,която не е,лежат си кротко в БНБ,инфлацията се храни с тях,но пък са далече от бандита Дянков
  До коментар [#23] от "normandy":

  Значи БНБ може,а министъра на финансите не?
  Да изчакаме отговора на Драги тогава.

 33. 33 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "niki_m":

  И в другите държави има пенсионни фондове само , че там се казват по различен начин и не са кръстени Сребърен фонд! Техните фондове няма проблеми да инвестират в собствените им страни. Защо пишеш глупости като нямаш знания по материята?????

 34. 34 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  Не знам каква позиция защитава, нито пък разбирам от ДЦК, но от това което чета се разбира, че Дянков основни правила не знае и ЕЦБ му прави забележки.

 35. 35 Профил на jonny8d
  jonny8d
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "bokko":

  Аре стига глупости...тука борбата е кой ще печели от парите от фонда - Държавата т.е Ние или....... странно как ревнаха в хор представителите на банкерското лоби хахаха.Интересно ми е колко спечелиха досега от тези пари

 36. 36 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този Дянков е направо кон с капаци! Но така е с неориентираните и незнаещи какво да правят хора! Този човек не вижда ли, че няма кой да работи в тази държава за пенсиите на хората? Не вижда ли, че съсипа цялата икономика и задълбочи кризата в страната? Не вижда ли, че държавата се обърна на мутренска групировка, разчитаща единствено на свръхголеми спрямо доходите ни глоби, данъци, такси... Този човек е за съд за умишлено съсипване на държавата и хората! Този човек трябва да отговаря пред всички нас за некадърността си и наглостта си! Просто даже не ми се и коментира, защото глупостта на управляващите вече излезе извън пределите на държавата ни! И после искаме да ни приемат нас, българите, избиращи такива да ни управляват, като нормални същества! Еми няма как да стане!

 37. 37 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#33] от "baba_meca1":

  абе не разбра ли че това не е инвестиция а открадване защото ГЕРБ опукаха всичко и резерв и резерв на здаравната каса и парите от приватизацията и сега когато държавата фалира остана само тези пари за опукване и закриват държавата ..На среща няма нищо само голи обещания ...

 38. 38 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#31] от "emil":

  Напълно съм съгласен. Освен това българина би ги дал на някои прокурор да "потули катастрофата" и един куп подобни дейности.

  Според мен Дянков натиска за Сребърният фонд по няколко причини:
  1. Белгийците го правят - безумното копиране си е български маниер
  2. Държавните разходите не се свиват (за да няма недоволни избиратели)
  3. За горното трябват пари, а банките искат съответната лихва
  3. Ако банките не свалят достатъчно лихвите ще използва фонда (за мен на 100% от това което му разрешат)

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#32] от "ret":

  Под другата статия го коментирах, но в общи линии позицията на ЕЦБ е ние можем да купуваме ДЦК от Дянков, но БНБ в никакъв случай не бива да го прави.

 40. 40 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#26] от "bokko":

  Глюпусти на тръкалета. Не е опукал 6 милиарда, защото резерва беше осем, а сега е пет милиарда. За три години в криза е изхарчил три милиарда, да припомням ли че Станишев крадеше по няколко милиарда всеки декември и само през декември 2008 г опука 4 милиарда. А парите от приватизацията постъпват по закон по средата на следващата година. Доста бездарен пропагандатор си.

  Няма шики-мики.
 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Требало да пита и ексзамшефа на юдеите от Сакса дали 250- тях милярда евро, дето италянските банки чопнаха от трильона вересии на 1% и купиха от тех италянски децека не са изкривили пазаря. Същото важи и за испанските.
  Щото пишат че кредитите за фирми и домакинства не се променят. Значи са отишли само за плащане на борчове, децека и спекула.
  http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/03/39015/
  http://www.stol.it/Artikel/Wirtschaft/Italienische-und-spanische-Banken-kauften-mit-EZB-Cash-Staatsanleihen

  Разправят още че са представяли дървени обезпечения за отпускането на вересиите.
  http://www.finanzfrage.net/frage/tender-der-ezb-welche-sicherheiten-haben-die-banken-hinterlegt

 42. 42 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#34] от "xymax":

  Ами хем сам/а си признаваш че не разбираш от ДЦК, хем коментираш и даваш оценки. Ама нищо, прочети пак. И пак.

  Няма шики-мики.
 43. 43 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#3] от "stenli1":

  огромното занчение е че опукаха със своята некадърност всичко и държават ФАЛИРА сега се надяват на малкото останали парички да опукат или откраднат

 44. 44 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 509 Неутрално

  само вижте снимката му, тя говори много, не само говори, а вика : може да съм тъп, но имам власт,да правя всички глупости,които си намисля и ББ не ме спира,защото нищо не разбира....

 45. 45 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#35] от "jonny8d":

  Ще спечелиш само че пробиване на борда който вече е пробит и 8 -10 лева за едно Евро . По добре си спасявай спестяванията времето на Жан ще ти се стори приказка в сравнение с сега

 46. 46 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Дянков, така и така е почнал да пише, да драсне и два-три реда как опукаха 5 милиарда за 2 години и половина.
  ЕЦБ предупреждава...

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 47. 47 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ясно! Държавата е опоскана и няма нищо друго за крадене. Парите от Сребърния фонд вече са разпределени. Лешоядите са в позиция "Нисък старт".

 48. 48 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1273 Гневно

  Когато Дянков фалира държавата ще отиде в САЩ, Боко - също!
  Къде обаче ще отидат оскотелите 7.5 милиона българи!????

 49. 49 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Монка..лично и отговорно ще тиу кажа- от мен ни едно левче няма да видиш!!! нито ще ти дам,нито ти ща златните,сребърни,диамантени дивиденти,книжори,артишки и приказаки от 1001 нощ!! нанкай си..без мен!!

 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#33:"baba_meca1"]И в другите държави има пенсионни фондове само , че там се казват по различен начин и не са кръстени Сребърен фонд![/quote]

  Има една малка подробност.... Сребърния фонд е част от фискалния резерв и има предназначение, което го различава от всеки друг пенсионен фонд. На всички е ясно фискалния резерв от какво значение е. Това узначава, че управлението му трябвада бъде достатъчно консервативно.
  Имайки предвид това, дори ако за миг допуснем, че Дянкофф няма с този фонд да пълни многото "дупки" в бюджета си, дори прокламираното от него по-"активно" управление на средствата и увеличаване на неговата "доходност", дори само тези цели са достатъчно опасни. Защото те предполагат поемане на повече риск.

 51. 51 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  виждате ли му сурата и израза на картинката?? Нямам повече въпроси..мерси и ..чао ви от Аахен! )

 52. 52 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Гневно

  Мдаааааааа, финансовото недоразумение , наш министър при премиер- т.../ една смъртоносна за държавата ни комбинация/ всъщност прави всичко възможно да опапа последните готови, спастрени парици. Да ги опапа, пък след това -потоп! По проста причина, доказвана вече 33 месеца - това е единственото, на което е способен.

  Да припомним обявения от премиера-т.... в началните месеци след избори 2009 принцип на управление- " Да харчим толкова,колкото изкарваме!". Да погледнем и резултатите- за непълни три години управление са изхарчени 8/осем/ млрд лева над събраните приходи. При това, единствено финансирането на Министерския съвет е удвоено, а това на М-вото на вътрешните работи- запазено.Не че тези звена бачкат двойно или поне си вършат работата... А всичко останало е рязано и недофинансирано, поради което е пред или в разпад. Така днес на практика държавата ни е във фалит и това ще проличи още при първите големи плащания- били те планирани, като тези по външния дълг , или непланирани, като връщане на " усвоени" евросредства или, пази боже, широкомащабно природно бедствие. И най-лошото- вървим с бясна скорост към пълен срив на икономиката. Сценарият е прост- идва изборна година, за да се надяват на успех, герб ще трябва да повишат заплати и пенсии. Готови пари за това няма, ще се търсят заеми, които при сегашното положение с резерва на държавата, ще са неминуемо с високи лихви. Т.е увеличението на доходите ще е солено. Отделно държавата ще пробва да забави/спре плащания към изпълнители по сключени договори. Последното ще е катализатор на верижни фалити и пълен срив на икономиката ни.

  На тези, които не вярват , ще препоръчам да пробват да си припомнят две неща: прогноза на недоразумението Дянков, която се е сбъднала и предприето действие на недоразумението , което да има обявения и очакван от недоразумението ефект.

  Няма такива.
  Няма и да има.

  Да повторим- комбинацията от тиквата и недоразумението е смъртоносна за България.
  Особено когато всички стоим и гледаме как дружно двамцата имитират управление на държавата и ни бутат в пропастта .

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 53. 53 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#40] от "daniel defoe":

  Мдааааааа, от резерва -четири милиарда и нов дълг -още толкова- до тук осем. Милиарда.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 54. 54 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#53] от "mi6osp":

  А другите, не стига, че им натрупаха фискалния резерев (който Тиквите опукаха), вдигаха пенсии и заплати, а и намаляваха външния дълг

 55. 55 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel defoe":


  [quote#1:"daniel defoe"]Браво, Дянков, ти си пич . За ужас на форумните вресльовци. Така се защитава позиция.[/quote]

  Наистина ли Марио Драги пише тук!?!?

 56. 56 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дянков, пише писмо? Ако пише както смята ... жална ни работа.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 57. 57 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 753 Неутрално

  целта е да се закърпи бюджета до изборите!

 58. 58 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "dragomir.dimchev":

  кои са евреите?

 59. 59 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#40:"daniel defoe"]да припомням ли че Станишев крадеше по няколко милиарда всеки декември и само през декември 2008 г опука 4 милиарда.[/quote]


  Да ти припомним ли дребната разлика- предното правителство удвои резерва- от 4 на 8.3 млрд. , а това не е прибавило и една стотинка към резерва, само харчи вече 33 месеца/ хиляда дни , по двеста и четиридесет милиона месечно/ осем милиона ежедневно НАД събраните приходи.

  Когато имаш много приходи, можеш и трябва да си позволиш харчове. Така бе забавена и омекотена кризата.

  Но когато не събираш приходи/ ненапразно- за да ти върви контрабандата с акцизните стоки/, да спреш плащанията по изпълнените договори и да удушиш икономиката, да удвоиш харчовета на МС, да запазиш администрацията и да я попълниш с калинки, да захранваш своите в нея с грамадни бонуси, си е директна , престъпна гавра, затриване на държавата.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 60. 60 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 442 Неутрално
 61. 61 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1164 Любопитно

  Масово по-горе плюете българина и давате пример с други страни. Само ми кажете България и хората пиха една студена вода през 97г., кога тези страни/примерно Белгия/ това се е случило за последно. После Дянков обещаваше 1 млрд. от връзката с митницата, но 1 млрд. не дойде, но резерва олекна с няколко милиарда. После подпукаха резерва на Здравната каса, уж събиран за реформи/ вноска от 6% на 8%/ и там свърши. Е как да им повярваш сега за Сребърния фонд? Пътя към ада е постлан с добри намерения, но поне спускането да не е съвсем стръмно. То се вижда, че няма никакъв кеш но не толкова хайдушки де.

 62. 62 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Аз Дянков много добре го разбирам - иска да изхарчи всички пари до които се добере...опапа държавният резерв, опапа резерва на здравната каса, опапа парите от приватизацията на Булгартабак.. сега иска да опапа парите от пенсионният фонд и парите от народната банка... Това е явно неговият начин за "борба с кризата"... Само да ви попитам вас след като всичко бъде опапано не ви ли мирише на едно МВФ?? Защото освен опапването не виждам нито бизнесът, нито икономиката, нито приходите...да мърдат нагоре.. Не виждам нито една мярка, да не говоря за резултат който да води до някакво поне приемливо утре... Та като обикновени хора ви питам бихте ли си изпразнили спестовният влог и заложили жилището след като не сте направили ама нищичко за да имате някакви инвестиции или приходи за утре??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 63. 63 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#59] от "mi6osp":

  Абе що обяснаваш на дървени милиционерски глави те могат само да опуквати и крадат защото цял живот не са работили нищо .като гледам колко прост народ се е навъдил който вярва на приказки не се учудвам че може да живее само в мизерия .

 64. 64 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#40] от "daniel defoe":

  Абе я кажи кога приватизираха Булгартабак и къде са парите и къде са парите от резерва на здравната каса . Събери ги и стават 6 . А тези който са неизвестни не ги броим .
  Сугутно до следващата госина прите от приватизацията стоят в Сметката на Боко Тиквата и ти праща лихвите на теб .. Смешник ..

 65. 65 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.segabg.com/pic/news/18/597350.jpg

  Една снимка на харчещия Дянков. А от снимка на народонаселението няма нужда - всеки вижда ежедневно какво е положението на българите, които позволиха на някаква ловешка амеба да се самозабрави и да ги обере до шушка.

 66. 66
  gordon_gekko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 67. 67 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 442 Весело

  Така, досега Дянков имаше все блестящи на пръв поглед идеи, с които взимаше де що има пари и ги правеше нещо, обаче накрая сметката все не излизаше. За 3 г. нито един нормален разчет. Резултати- вдигна акциза на тютюневите изделия- контрабандата процъфтя, рекет да се свържат касовите апарати с НАП- никакви правила на пазара и елементарен малък и среден бизнес, които вече се задъхват. И все се чака големите колела да задвижат малките, ама не се получава. Защото работата на Монито е сбъркана, и то изначало.
  Сега, в други държави може и да се прави , но горчивият ни опит с Дянков досега нещо мира не ни дава, за да му се доверим.

 68. 68 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не виновен Дянков. Той просто е безкрупулен изпълнител на волята Му! А за 3 години се разбра, че Му знае само да харчи пари. На такива хора парите все са малко.

 69. 69 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  БНБ разкритикуваха този олигофрен изключително аргументирано:

  http://bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20120411_BG

  Сега и ЕЦБ го направи:
  http://bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20120418_BG

 70. 70 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  Въобще, някога аз поддържах Дянков.

  Разкайвам се и си посипвам главата с пепел. Моля форумците, с които съм спорел за Дянков, да ми простят. Повече няма да кажа хубава дума за това създание. След увеличаването на външния дълг и фиаското със сребърния фонд, едва ли Дянков може да направи нещо, с което да възстанови дори малко уважение у мен.

 71. 71 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Луд умора няма. Само се поти."
  по ББ

  Get Carter (Mike Hodges)
 72. 72 Профил на jonny8d
  jonny8d
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей това платените писачи сте опасно нещо...само плюете Дянков но никакви аргументи не представихте..

 73. 73 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  Браво Даниела, ти си пичка... Така се правят свирки на ГЕРБ!

 74. 74 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#72] от "jonny8d":

  Цитирах ти аргументите на ЕЦБ и БНБ. Знаеш ли кои са тези институции, цвете шарено?

 75. 75 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#65:"Mai Tai"]българите, които позволиха на някаква ловешка амеба да се самозабрави и да ги обере до шушка. [/quote]
  Ох,обраната тя,чак ми дожаля
  НАП и Митници преизпълниха плановете за 2011,теб кой от тия бирници те обра?

 76. 76 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#72] от "jonny8d":

  аргументите сами се представят - пари за заплати, детски, пенсии, образование - нема, безработицата е супер - работа -нема, производство - и него го нема, сал едни щастливи кокошки, 20-30 км.магистрали, постоянно увеличаване цените на тока, за горивото да не споменаваме, потреблението е свито до минимум, престъпност във възход, абе чудни аргументи, само дето много се разминават с обещанията от 2009 година.То мандата мина в мизерия и ЩЕ!

 77. 77 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#39:"normandy"]ЕЦБ е ние можем да купуваме ДЦК от Дянков, но БНБ в никакъв случай не бива да го прави. [/quote]
  ЕЦБ не купува на първичния пазар, а Дянков точно това ще прави.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Тъй като всякакви КОМУНОИДИ се упражняват в плюене по Дянков, НАЙ-ДОБРИЯТ български финансов министър за всички времена, счетох, че е редно, даже наложително, от висотата на IQ-то си, да се намеся. Какво разбираме от депешата на европейските чиновници? Че има опасност лихвите по търговете за ДЦК да ПАДНАТ до нива, изгодни за България и НЕИЗГОДНИ за далавераджиите, които тая чиновническа европейска КРАДЛИВА ПАПЛАЧ защитава!!! И КОМУНОИДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ подхващат тая "песен любовна"! Защо така бе, КОМУНОИДИ, защо скачате в защита на далавераджиите кредитори? Или щом са против Дянков, вие с всичко сте съгласни, готови сте и против народа си да се опълчите? Това е по-скоро риторичен въпрос, ние, родолюбивите българи знаем, че КОМУНОИДА за ПАРИ и за да ОТКРАДНЕ, е готов на ЧУТОВНИ ПРЕДАТЕЛСТВА, че е готов и майчиното мляко да си ПРЕДАДЕ! Такива ми ти работи, плювачи на Дянков...

 79. 79 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#78] от "iq146":

  А някои тъпоиди защитават човека опукал всички пари на държавата и иска още ..да краде ...защото всичко се опуква и нищо не остава .. Човека който не е докарал и една стотинка в България ..

 80. 80 Профил на economist
  economist
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Недраги писал на Драги......ех....

 81. 81 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#65] от "Mai Tai":

  Тази снимка е от малко червения Сега, какви контексти трябва да ни донесе?

 82. 82 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#69] от "Знам и Мога":

  Дянков, ако е олигофрен, не мога да си представя какво си ти

 83. 83 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#74] от "Знам и Мога":

  червени драскачи, изразът е "пиле шарено", сега кажи от къде го копна

 84. 84 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#78] от "iq146":
  Малей, това IQ ще да е много високо. Като се плюнчи, надалече пръска.

  Get Carter (Mike Hodges)
 85. 85 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#83] от "bette":

  Малко по-спокойно.
  Квалификации и опити за обиди трудно заместват стойностните аргументи

 86. 86 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дянков дойде времето на твоята оставка приятелю, как казват "пристигна", напиши на Марио Драги, че времето ти на министър е на брояч и до "Сребърния фонд" няма да дочакаш.

  Да готвят заместника и то бързо, че ГЕРБ ще затъне заедно с теб надолу.

 87. 87 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#85] от "stenli1":

  стойностните аргументи непременно от вестник Дума ли трябва да идват?

 88. 88 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#85] от "stenli1":

  всъщност какво значи "стойностен" аргумент, в логиката няма такъв термин, има верни и неверни

 89. 89 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#87] от "bette":

  Защо, ти за вестник Дума ли работиш?

 90. 90 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#28] от "duduka":

  А ти знаеш ли кои са едни от най големите часни кредитори на Гърция?
  Оказва се, че това са гръцки пенсиони фондове, които трябва да отпишат голяма част от вземанията си - т.е. няма пари за пенсии и следователно трябва да бъдат намалени.
  Правителството взема пари от фонда и плаща на раздутия държавен апарат. Той ги внася във фонда и така, докато стане ясно, че парите се увеличават само на хартия - ДЦК.
  Да вземеш заем от себе си с обещанието да го върнеш с лихва не дава никакъв резултат.
  От собствен опит - жената винаги иска пари за нещо, като ще ги върне "на заплата".
  Познай резултата!

 91. 91 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#90:"ПАСТОРА"]От собствен опит - жената винаги иска пари за нещо, като ще ги върне "на заплата". [/quote]
  Пасторе, недей ся така, бре, моля ти се Така има опасност да не се оженя...

 92. 92 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#79:"bokko"]Човека който не е докарал и една стотинка в България ..[/quote]
  Точно++++

 93. 93 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Имаме всичките на света условия някой изтъкнат наш живописец да предложи на сащисания свят нов шедьовър!!!

  След "Запорожци пишат писмо на на султана" може да се появи и платното "Дянков-пицата пише писмо на Драги"

  Как ли ще да е започнало нашето генийче епистоларния си шедьовър.... с "Драги Драги" ли....?

  Свобода за Надежда Савченко!
 94. 94 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#91] от "aron25":

  Изразих се метафорично.
  Дянков ще издаде едни хартийки за да похарчи парите на фонда и след това ще върне парите на фонда от парите, които ще заработи.
  След като до сега е доказал единствено, че може да харчи и да взема на заем, на мене ми е доста трудно да повярвам.
  За второто не се безпокой.
  Бракът е една стая. Тези който са вън - искат да влязат, а тези които са вътре искат да излязат.
  Ако ти не успееш да се ожениш, някоя ще успее да се омъжи за тебе.

 95. 95 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#93] от "GogoPG":

  Картината на Репин е уникат!
  Писмото не отстъпва!

  http://eloiz.blog.bg/izkustvo/2011/03/03/zaporojkite-kazaci-pishat-pismo-do-sultana.698405

  Малко известен обаче е факта, че писмото е раздразнило султана така, че степта се е напоила с кръв.
  Дянков да внимава, че писмото може да рздразни така, че да дойде МВФ.

 96. 96 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#9:"comandante"]само зъл гении може да вкарва монополи в несъстоятелност[/quote]
  Що "гений" - просто трябва да си обикновен глупак с власт, нищо повече.

 97. 97 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#95] от "ПАСТОРА":

  Всяка оригинална картина е уникат. Копията са си копия и/или репродукции. Би било хубаво, ако можех да се присъединя към призива Дянков да си опича акъла. Но не мога, понеже не съм сигурен... дали в конкретната ситуация има нещо останало за опичане.

  Монката си повярва твърде интензивно и за това - честно казано - семпло диване вече, май, няма път назад.

  Свобода за Надежда Савченко!
 98. 98 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#97:"GogoPG"]Монката си повярва твърде интензивно и за това - честно казано - семпло диване вече, май, няма път назад.[/quote]
  Няма какво да се добави..

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK