Акционерни спорове спират решенията в "Тюрксел" - кандидатът за БТК

Изпълнителният директор на Turkcell Сюрея Килив

© Reuters

Изпълнителният директор на Turkcell Сюрея КиливНай-големият турски мобилен оператор Turkcell("Тюрксел"), който обмисля възможността да купи българския оператор БТК, е парализиран от спорове между акционерите, съобщава сп. "Икономист".

Комапнията има 35 милиона абонати в Турция и 30 милиона - в други държави и има годишни постъпления в размер на 5.6 млрд. долара. Само за миналата година компанията се е сдобила с над 3.5 милиона нови абонати, отбелязва "Икономист".


Този процес може да продължи с покупакта на българската компания, но решението за това може да ес окаже блокирано както други важни за компанията, заради спорове между основните акционери.


Вследствие на противопоставянето между тях взимането на важни решения е блокирано, съобщава списанието. Акционерите на компанията все още не са се запознали с дивидентите за 2010 г. Две извънредни акционерски заседания са се провалили миналата година. Проблемът е в безизходното положение на седемчленния управителен борд - всеки голям акционер има две места в борда, но са необходими пет гласа за взимането на решения, посочва "Икономист". 

По-дребните притежатели на акции казват, че са притиснати. Вторият най-богат мъж в страната - Мехмет Емин Карамехмет се бори да запази контрола над компанията, на която той е съучредител. Неговата фирма "Чукурова холдинг" е изправена срещу останалите два големи акционера в "Тюрксел" - "ТелиаСонера" (скандинавски оператор) и "Алтимо" (филиал на "Алфа груп" - голяма руска инвестиционна компания).

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 493 Весело

  май са чудят как да го кажат по меко ,че са се объркали изобщо да кандидатстват за вивачеп

  харпун
 2. 2 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#1] от "bitaka":

  Не се чудят. Биха го купили но няма да им разрешат. Всичко се подготвя така, че Вивата да бъде купена пак от мафиотски кръг - в случая на цървулите Милен Велчев и онзи от КБ през некви руснаци. По един или друг начин ще спечели този с най-ниската цена.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Аз лично се радвам на всеки турски инвеститор ...
  От БТК ще лапат още много чужди компании да не забравяме залугата на Царя че я продаде за 100мл.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "bitaka":

  Много си в грешка. Компанията си е екстра, въпроса е дали ще я продадат наистина на телеком или са я обещали вече на Цецо Вас

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  От начало помислих, че отново има грешка в изписването. Вместо Брюксел написали Тюрксел.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "greenman":

  Писали сме едновременно, сори

 7. 7 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#6] от "gsb":

  Случва се ++++++++++

 8. 8 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До gsb

  Мен ми се чини, че Цецко ке се облажи отново...

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "greenman":

  А дано си вгрешка.

 10. 10 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "tikvenik55":

  Там е работата, че няма да се облажи а ще я препродаде и досъсипе. Е .. ще вземе некви пари да, но какво са тук няколко милиона, за да затриеш компания, която може да достигне стотици милиони капитализация? Но за да стане това, трябва да я вземе човек от този бизнес, дето знае как се правят тези неща

 11. 11 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До gsb

  То че така ще стане е 100% сигурно, ама него компаниите не го интересуват, той даже не ходи да види какво си е купил, камо ли да има интерес да ги развива, важно е само колко кинти ще прибере

 12. 12 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "gsb":

  Само и погледни отчетите и тогава говори че е добре. Ако беше добре облигационерите нямапе да иската да се продава...

  Ivanski
 13. 13 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ivanski":
  Ти гледай отчетите. Аз гледам активите, инфраструктурата, пазарното присъствие, услугите и виждам огромен потенциал, на фона на издишащия Мтел, не-амициозния в момента Глобул и направо смешните кабеларки.
  А защо облигационерите я продават - ами защото не ги интересува телеком бизнеса, не е тяхната чашка чай дето се казва. Искат да си приберат парите. По същата причина банките не дават апартаментите на длъжниците си под наем, а ги продават

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело
 15. 15 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#9] от "bta":

  Дано ама надали. Най висока оферта са Дали Тюрк Телеком (близо 900 млн. евро), след тях е консорциум между гръка Германос и някъв исландски милиардер (820 млн. евро) и на последно място е мафиотския кръг на Велчев и Василев през некви руснаци ( смята се че е банката на Велчев и брат му) (560 млн. евро).Обаче се говори, че първите двама ще намерят начин да ги дисквалифицират, което за "правова" държава като нашата няма да е никакъв проблем.

 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Надявам се да се разберат в Тюркийецел, защото ако ще го взема Цецо Василев или друг български олигархомафиот, по-добре да дойдат танковете, така да се каже.
  Ебати разградения двор!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#13:"gsb"]Ти гледай отчетите. Аз гледам активите, инфраструктурата, пазарното присъствие, [/quote]
  само имай предвид , следния проблем, АДСЛ мрежата на БТК, не позволява повече развитие , така че реално се прави нова мрежа, тоест огромното предимство което имаше до сега вече не е такова

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "greenman":

  Надявам се да те упровергаят,но ще видим скоро.

 19. 19 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "stg":

  Кое да имам предвид бе? 60% от интернета сигурно още се осигурява от кабели, висящи от покривите. Цифровата телевизия е пълен смех, 3G извън София е като бяла лястовица, а нужно ли е да казвам кой държи международните наземни връзки?
  Телеком бизнеса в БГ е неразорана нива, а БТК е едно голямо рало, най-голямото все още. И Телеком Аустрия и ОТЕ ( ако още не са продали на дойче телеком) са в режим на цоцане от БГ пазара. Един телеком с пари, който да купи БТК и да налее малко в следващите две години, а не да цоцка само, ще закопае за нула време и Близу и далече и макс телеком и МТел и Глобул и т.н.

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#19] от "gsb":
  [quote#19:"gsb"]3G извън София е като бяла лястовица[/quote]
  Моля, вижте тук
  http://vivacom.bg/bg/residential/mobile_coverage/view

  че България е почти пълна с "бели" лястовици.

 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#19] от "gsb":
  [quote#19:"gsb"]а нужно ли е да казвам кой държи международните наземни връзки? [/quote]Не е само този който си мислите!

  А кой държи международните спътникови връзки?!

 22. 22 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "BlueWater":

  Спътниковите връзки .. не стават точно. Преди 10тина години имаше земетресение, което скъса кабел на дъното на средиземно море. Та по този кабел минаваше най-"широкото" трасе от България към Франс Телеком. Останахме само на сухоземната жица към дойче телеком и на спътниковите връзки и .. се видя какво могат

 23. 23 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#20] от "BlueWater":

  Да, лично се уверих. По празниците пътувах по дестинациите София, Варна, Силистра, Русе, София и си бях с "флашката" им, за 5лв на месец. Навсякъде работеше без проблем и стабилно.
  Мтел също не отстъпват по покритие на 3G. Всеки се бори за клиенти и си държи на реномето, въпреки неизбежните проблеми, които ги съпътстват.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 24. 24 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#22] от "gsb":
  [quote#22:"gsb"]Спътниковите връзки .. не стават точно. Преди 10тина години имаше земетресение, което скъса кабел на дъното на средиземно море.[/quote]Десет години за комуникациите са цяла вечност.

 25. 25 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "BlueWater":

  И да и не
  Абе няма що да си чешем езиците, ясно е че БТК има яка инфраструктура, градена 50г. и продължава да държи неща, които никой друг не може да достави. Ако реши да даде една комплексна услуга, трудно някой ще ги конкурира. Компанията си струва. А спътниковите връзки са латентни. Сигурно са се развили, сигурно се ползват, аз не съм някакъв спец по комуникации, но жицата все още си е фактор и се държи от БТК

 26. 26 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "greenman":

  Информацията ви не отговаря точно на истината.
  Единствено всъщност имената на турската компания са верни.
  Виваком за сега не се продава. Основния и собственик Дойче банк се интересува от стабилна и предвидима компания, за да може да си обслужва месечните вноски по лихвите на кредити, отпуснати на самата нея. Цецковци и Велчевци (които и да са те) просто нямат възможност да наберат 1.5 млд евро. А за момента на по-ниска цена Дойче няма смисъл да освобождава. Това, което отвреме на време се появява по вестници и сайтове (включително и тази статия), са си обикновени с оглед мащаба на компанията, ПиАр похвати.
  Единствения проблем на Вива ком от вътрешно финансов характер е обремеността и с ненужен и трудно ликвиден сграден фонд, който се мъдри на различни места в балансите и и обърква донякъде потенциалните инвеститори. Също донякъде е проблем и това, че е обвързана с държавните структури - телевизия, радио, министерства, военни и т.н., които дължат милиони и така им прецакват сериозно паричния поток.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 27. 27 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Неутрално


  Като че ли евентуалната транзакция с Виваком е на път да се провали, поне на този етап. Очевидно фокусът на Тюрксел не е точно на българския пазар в този момент.
  Може би руснаците от ВиТиБи могат да го направят (имат ресурса) но не е ясно дали все още имат интерес.
  Иначе ако няма сделка скоро кредиторите ще се изнервят и току виж тръгнали на необмислени стратегии - лошо за Виваком защото все пак основната дейност на дружеството е в България. Жалко би било, ако бъде например обявена във фалит.

 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#19:"gsb"]Кое да имам предвид бе? 60% от интернета сигурно още се осигурява от кабели, висящи от покривите.[/quote]
  господине, не ми говорете на бе, ако обичате и след прочитане на поста ви, вече съм наясно че нямате и най бегла представа от телекомуникационния и интернет пазар в България, който дори според вас бил неразорана нива, бъдете така добър говорете и коментирайте неща, от които имате поне бегла представа

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "gsb":

  Ами като гледам активите, не са въобще това което трябва да са, като гледам задълженията си растат, печалбата пада. Има инфраструктура,(оптика - да, ама има поне още 3 компании които имат свързаност до всички градове над 15 хил + поне 5 международни връзки- не върху БТК-ската оптика - знам го щото съм ги изграждал и това е от преди 5 години),Цифровите им централи са на 10 години(основно Сименс и Ериксон - стават но след 2 -3 години ще са морално остарели. Имаха един страхотен актив - мултиплекса - ама КТБ го гушна. На жичния интернет - много трудно ще бият кабеларките и лановете - поне докато ББ не реши чè трябва да има чисто небе, ама никой не се е преборил с това и няма да се пребори още поне толкова години. За задълженията не ми се говори , кой ли не се наредил на опашката. Освен това фирма на която печалбата и не стига да си покрива краткосрочните дълг - не ми я хвали, рано или късно ще затъне. Пазар - ще ти кажа приходите им от фикс. линии падат и ще продължат да падат - свет. тенденция.Моб. връзки са на малко по-добре и то само защото Мтел се държи като слон в стъкларски магазин, ако бяха малко по-гъвкави - хм щеше БТК да са още на гарата и да чакат бързия. Ако имаше огромен потенциал, щеше да има опашка от бранша, уви няма такава само Тюрксел. Всички големи в бранша като направят сметката и се оказва че единственото място за потенциал - мобилната телефония едва крета в сравнение с другите два оператора.
  За да я купи някой трябва да има кеш, щото евтините пари свършиха отдавна(освен ЕЦБ - там няма проблем да си ги напечатат))), а такива са много малко - дефакто само на изток. Така че има доста "нещица", които са с дребен шрифт...

  Ivanski
 30. 30 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#26] от "chichi":

  Дано да сте прав. Но при търговете обикновено печели този дал най-добра цена. Това, че Дойче Телеком искат 1,5 може да се окаже и без значение. Колкото до сградният фонд - мисля че още от времето на първият собственик Венчърс, продажбите не са спрени. Даже се чудя, дали изобщо е останало нещо непродадено.

 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#30] от "greenman":
  [quote#30:"greenman"] Колкото до сградният фонд - мисля че още от времето на първият собственик Венчърс, продажбите не са спрени. Даже се чудя, дали изобщо е останало нещо непродадено.[/quote]Това е проблема, че почти нищо не е продадено, защото тържавата е наложила ипотека върху имотите поради неизпълнени задължения по приватизационния договор.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не знам кое ще е по-добре за БТК - дали да я купи КТБанка (и Цв.Василев да "развие" както си знае бизнеса, уф) или да я купи Тюрксел (дали е безопасно съседи да ти владеят комуникациите)?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK