Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова

АЕЦ "Козлодуй"Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.


На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.


Договорът за комплексно изследване и за оценка на остатъчния ресурс на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с консорциума между "Росенергоатом" /Русия/ и "Електрисите дьо Франс" /Франция/ е на стойност 31 243 087 лева, или малко по-малко от 16 милиона евро, уточни Николов.
Удължаването на ресурса на експлоатация е сред най-важните в момента енергийни проекти в страната, коментира изпълнителният директор на централата. 


Програмата за модернизация ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй", уточни той. Предварителните разчети сочат, че при сегашните цени на електроенергията за 20 години удължаване на експлоатацията АЕЦ"Козлодуй" ще произведе количество електроенергия, равняващо се на 11 милиарда лева.


Цената на аналитичната част, а след това и на програмата за удължаване на ресурса, не е малка, но отнесена към бъдещите ползи, е приемлива, коментира Александър Николов и добави, че може да се стигне до намаляване на цената на произвежданата електроенергия от атомната централа.


Комплексното проучване, анализът и програмата за модернизация на двата 1000-мегаватови блока трябва да бъдат готови в срок от 18 месеца, допълни Николов. Той посочи, че така ще бъде спазено изискването за представяне на документите пред Агенцията за ядрено регулиране четири години преди изтичането на проектния срок за експлоатация и лицензията на пети блок, който е до есента на 2017 година.


Срокът на лицензията на Шести блок изтича през 2019 година, а на експлоатацията - през 2021 година. В рамките на първия срок трябва да бъде изпълнена и програмата за модернизация на пети блок, за да бъде поискано удължаване на експлоатационния ресурс от българския ядрен регулатор, уточни Александър Николов.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ,,Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" ДА се удилжи живота на блоковете.Без тоя аец България няма да има бъдеще

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  И пак ще ги дадем на руснаците

 3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Любопитно

  А 10 милиарда за нов руски ядрен самовар по-малко ли бяха?

  Gunter glieben glauchen globen
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  250 милиона за два блока за 20 години не е кой знае какво, а Козлодуй ще дава ток още дълго. АЕЦ Белене щеше да е 20 милиарда, добре, че се отървахме от БеляНе.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Неутрално

  ,,Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй"
  при сегашните цени на електроенергията за 20 години АЕЦ"Козлодуй" ще произведе количество електроенергия, равняващо се на 11 милиарда лева.
  Програмата за модернизация ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй"
  може да се стигне до намаляване на цената на произвежданата електроенергия от атомната централа
  Е това вече Е национален интерес.Не гьола...

 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "In my world":


  [quote#1:"In my world"]Без тоя аец България няма да има бъдеще[/quote]


  Айде стига с тези глупави комунистически лозунги.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Преди сто години, когато деветнайсетият век наближава към края си, учените по цял свят вярват, че са създали точна картина на реалния свят. Както казва физикът Алистър Рей: „Към края на деветнайсети век изглеждало, че вече са познати основните принципи, управляващи процесите в реалната вселена.“ Всъщност мнозина учени от онова време твърдят, че изучаването на физиката е почти приключено — вече не се очакват големи открития, а предстои само да се уточнят някои дребни подробности.
  Но към края на последното десетилетие изникват някои странности. Рьонтген открива лъчи, които преминават през човешкото тяло; тъй като за тях не съществува обяснение, той ги нарича „лъчите Х“. Два месеца по-късно Анри Бекерел случайно забелязва, че парче уранова руда излъчва нещо, което затъмнява фотографските плаки. А електронът, носителят на електричеството, е открит през 1897 година.
  И все пак в общи линии физиците запазват спокойствие, очаквайки тези куриози да бъдат обяснени от съществуващата теория. Никой не би могъл да предскаже, че до пет години тяхната самодоволна представа за света ще бъде потресаващо преобърната с главата надолу, създавайки изцяло нова концепция за вселената и изцяло нови технологии, които ще преобразят всекидневния живот през двайсети век по невъобразим начин.
  Ако можехте да кажете на някой физик от 1899 година, че след един век подвижни образи ще бъдат разпращани до жилищата из цял свят чрез спътници в небето; че невъобразимо мощни бомби ще заплашват съществуването на човешкия вид; че антибиотиците ще премахнат заразните болести, но болестите ще преминат в контранастъпление; че жените ще имат право на глас и хапчета, за да контролират размножаването; че всеки ден милиони хора ще пътуват по въздуха с машини, способни да излитат и кацат без човешко докосване; че ще можеш да прекосиш Атлантика с три хиляди километра в час; че човечеството ще достигне Луната и след това ще загуби интерес към нея; че микроскопите ще могат да различават отделни атоми; че хората ще носят телефони, тежащи сто-двеста грама, и ще могат да разговарят с целия свят без проводници; или че повечето от тези чудеса се дължат на устройство колкото пощенска марка, използващо нова теория, наречена квантова механика — ако му кажехте всичко това, физикът най-вероятно би ви обявил за луд.
  Повечето от тези неща не биха могли да бъдат предсказани през 1899 година, защото преобладаващата научна теория казва, че са невъзможни. А за онази малка част от нововъведенията, които не са изглеждали съвсем невъзможни, като например самолетите, самият мащаб на използването им би бил потресаващ. Човек би могъл да си представи самолет… но десет хиляди самолета, летящи в едно и също време, това би било невъобразимо.
  И тъй, с право можем да кажем, че на прага на двайсети век дори най-осведомените учени не са имали представа какво ще се случи.


  Сега, когато стоим на прага на двайсет и първи век, положението се повтаря по удивителен начин. Отново физиците вярват, че реалният свят е обяснен и че не предстоят революции. Тъй като помнят историята на науката, те вече не изразяват гласно това мнение, но мислят точно така. Някои наблюдатели дори стигат дотам, да твърдят, че науката като дисциплина е приключила своята работа; че вече не й остава нищо важно за откриване.
  Но също както през края на деветнайсети век е имало признаци за идващата промяна, така и краят на двайсети век ни дава известни идеи за бъдещето. Една от най-важните сред тях е появата на интерес към тъй наречената квантова технология. Това е усилие на много фронтове за създаване на нова технология, която използва фундаменталната същност на субатомната реалност и обещава да извърши истинска революция в представите ни за възможното.
  Квантовата технология влиза в крещящо противоречие с нашите здравомислещи представи за света. Тя предполага съществуването на свят, където компютрите работят, без да са включени, и предметите биват намирани, без да ги търсим. От една-единствена молекула може да бъде изграден невъобразимо мощен компютър. Информацията се прехвърля мигновено между две точки без проводници или мрежа. Далечните предмети могат да бъдат разгледани без пряк контакт. Компютрите вършат изчисленията си в други вселени. А телепортацията — „Прехвърли ме, Скоти“ — е нещо обикновено и се използва по най-различни начини.
  През деветдесетте години изследванията в областта на квантовата технология започнаха да дават резултати. През 1995 година бяха изпратени на разстояние от тринайсет километра свръхсигурни квантови съобщения, което предсказва, че през идния век може да бъде създаден квантов интернет. В Лос Аламос физици измериха дебелината на човешки косъм, използвайки светлината на лазер, която изобщо не е падала върху косъма, а само би могла да го освети. Този странен, сякаш противоречащ на фактите резултат откри пътя към цяла една нова област на проучване без пряк контакт, наречена „да откриеш нещо, без да го търсиш“.

  Майкъл Крайтън, "Фатален срок"

  TAKE THE RED PILL!
 9. 9 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#1] от "In my world":

  "Без тоя аец България няма да има бъдеще"

  - Чак пък толкова! Всички съседи (без Румъния) нямат АЕЦ и не се оплакват!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#6:"Distributed"]Айде стига с тези глупави комунистически лозунги.[/quote]
  хаха абе да помисли малко турция строй аец близо до България.Ако нямаме наш аец всички от него ще ходят да работят в турския аец.Там нямат работна ръка за бачка на аец.Нашите ще ходят да работят там и България ще вкарва ток от турция и ромъния.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Пак ли ще спираме предварително???...

 13. 13 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#9:"qwertzz"]- Чак пък толкова! Всички съседи (без Румъния) нямат АЕЦ и не се оплакват![/quote]
  КОЙ няма аец ромъния в момента строй аец и турция също.Иглежда ,че ще бъдем под монопол от турция и ромъния.Ако нямаме ядрена енергетика с България е свършено.ще внася ме ток от чужбина на високи цени.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#11] от "In my world":
  До коментар [#13] от "In my world":

  Турция в момента не строи нито един АЕЦ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#11] от "In my world":

  Що не си пишеш на родния език?

 16. 16 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 506 Весело

  хаааааааааааааааааах, ГЛУПАЦИ...я хванете двете атакистчета, дето правят връзка с космоса и щЕ ВИ ДОСТАВЯТ енергия от космоса чрез ''цели проводници''.................да Ви дам ли линка???????????

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "РОССАТОМ" ОТКОГА ЧАКА ПЪРВИ ПРЕВОД...

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#4] от "daniel defoe":

  Кви 20 милиарда? По сметките на ИПИ?
  Те техните сметки са.... като сметките на Венцислав Димитров за външния дълг през 1992-ра, дето казваше че са 30 милиарда долара, пък те били 10 ;-Д
  Ама матрияла слуша ли слуша, цъка ли с език, цъка, и после вика "Дееба комунистите" :-ДДДД

 19. 19 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertzz":


  [quote#9:"qwertzz"] Всички съседи (без Румъния) нямат АЕЦ и не се оплакват! [/quote]
  Не за дълго. Турция ще строи (ако не е започнала), Сърбите и те мислят по въпроса.

 20. 20 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#14:"Distributed"]Турция в момента не строи нито един АЕЦ[/quote]
  да строй няколко аец-а но единият от тях ще бъде близо до България.Изглежда ,че Сащ искат да унищожат руският монопол в България.И да наложат на турски монопол.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 21. 21 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  куневица га вземе власта ша ги оправи

 22. 22 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  In my world


  Моля подкрепете тезата си с факти

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 23. 23 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Distributed":

  http://www.hurriyet.com.tr/english/8218806.asp?gid=74&sz=66157

  ем не знае ем коментира

 24. 24 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#22:"Distributed"]In my world


  Моля подкрепете тезата си с факти [/quote]
  За какво да ти давам факти.Ако нямаме ядрена енергетика.Започвай да учиш турски и ромънски език.Ромъния има план да строй аец както и турция има план да строй аец-и.Единият от тях ще бъде близо до България.Ако спрем аец козлодуй.Нашите работиници от българския аец ще ходят да работят в турският.И така България ще бъде принудена да внася ток от чужбина.Ромъния и турция ще наложат понопол на България.И сащ ще бъдат много долни от това,че тук няма руски монопол

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#13] от "In my world":Коя държава е "ромъния"?!Та ти дори името и не можеш да напишеш.Я ми кажи за загиващата Гърция,дето е паднала под българска зависимост!На мен нито един грък до сега не ми е казал със завист "Може да сте бедни,ама какъв АЕЦ имате!!!"Май глупаците сме ние-купуваме скъпи енергоносители от Русия и изнасяме евтин ток,за да могат да се разхлаждат гърците лятно време..

 26. 26 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#24] от "In my world":

  Ако нямате факти, приказките ви стават елементарна атакистка пропаганда.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 27. 27 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#19:"moro"]Турция ще строи (ако не е започнала), Сърбите и те мислят по въпроса. [/quote]

  Това с нов АЕЦ е мегаломанско - имаме си не лош АЕЦ за още 20 години. Румъния направи 2 блока, при първоначален план 5-6 блока и спря - сега нищо не строи. Забравете Сърбия. Турция планира 2 или 3 блока - когато ги направи и ако ги направи, ще произвежда 5-10 % от еленергията си от АЕЦ. Козлодуй сега прави 35 % от цялото количество енергия у нас. САЩ и Русия правят < 20 % от АЕЦ. После Турция е 10 пъти по-голяма система и имат близо 10 % годишен ръст на БВП, т.е. на всеки 10 години трябва да си удвояват енергетиката. Нашия ръст е между -3% и + 3%. А иначе, ако е да харчим пари всеки знае...

 28. 28 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#25:"yanne"]Коя държава е "ромъния"?!Та ти дори името и не можеш да напишеш[/quote]
  ROMAnia доволен ли си сега.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Каквото и да правят ГЕРБ и Бойко Борисов ще останат в историята като гробари на ядрената ни енергетика. Ако проекта Белене не бъде подновен в по-близко или далечно бъдъще оставаме без АЕЦ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#26:"Distributed"]Ако нямате факти, приказките ви стават елементарна атакистка пропаганда. [/quote]
  пропаганда друг път.Ти започвай да учиш турски,цигански и романски езици ,че ако нямаме ядрена енергетика.Ще вкарваме ток от романия и турция.И ще си пуснат монопола

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  Болен Лидеров вече започна да обръща палачинката за АЕЦ, за да си запази парламентарната група (респ. държавните субсидии, респ. богатите почерпки в "Крим" с любовницата си Гаджева - какво подходящо име само!), но явно некои по-малограмотни атакаджийчета още не са разбрали новата политика.

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1601 Разстроено

  То ние платихме няколко стотина милиона долара за модернизация на блокове 1-4 и след това ги спряхме ! Та и с тези така ако стане, по -добре да не ги "модернизираме" !

 33. 33 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#30] от "In my world":

  Аз планирам след 10 години да си сложа фотоволтаична батерия на покрива и една батерия и така да си правя 90% от тока, който ползвам.

  И не ме интересува турски, румънски, български, пенбенски АЕЦ. Аз сам ще си правя тока.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 34. 34 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#3:"g_t_dissident_aggressor"]А 10 милиарда за нов руски ядрен самовар по-малко ли бяха? [/quote]

  Е, щото 4 милиарда, с перспективата да станат поне 5, за нов гьол е по-приемливо.

 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#32] от "vagabond66":

  Чети, де, нема да ги модернизираме, а ще се опитаме да не ги затваряме, когато им изтече ресурсът.

 36. 36 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#30] от "In my world":

  А след 15-20 години ВСИЧКИ сами ще си правят тока и АЕЦите няма да има на кой да продават.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 37. 37 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#23] от "jori":

  От вашия линк:

  "Turkey to build first nuclear plant on Mediterranean coast: minister

  AFP

  Turkey has decided to build its first nuclear power plant at a controversial location on the Mediterranean coast that had been previously dropped, Energy Minister Hilmi Guler said Tuesday."

  Преведете ми го моля, защото според мен пише, че ЩЕ строи и ПЛАНИРА да строи, а не СТРОИ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 38. 38 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#33:"Distributed"]Аз планирам след 10 години да си сложа фотоволтаична батерия на покрива и една батерия и така да си правя 90% от тока, който ползвам. [/quote]
  Къде ще го съхраняваш този ток, щото нощем слънце май не грее, а в зимните и облачни дни рандемана е малък. Иди и виж колко струва панела, плюс акумлаторите, плюс преобразователите, плюс факта, че панелите имат определен живот и след няколко години КПД-то им пада значително и трябва да се сменят. Ако посмяташ и разделиш цената на инвестицията на тока, който ще получиш да речем за 10 години, може и да се откажеш от тази идея за фотоволтаиците.

 39. 39 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Е те смятат и парите които неминуемо ще отидат в джобовете на червените другари, а също и тези които москва е отделила за полит-пропаганда в София. Иначе можеше и да са 16-17 милярда.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 40. 40 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така или иначе единствената алтернатива е да се дадат тези пари за доброто на българската енергетика ,много повече пари са усвоени по европроекти за зелена енергия ,която после плащаме двойно нека всеки си погледне сметката за ток !!

 41. 41 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ядрената политика на ГЕРБ е правилна! Основният постулат в нея е, че към 2050 г. България ще бъде 5 милиона, от които българи около 3 милиона. По магистралите - мургавелки на всеки километър, по курортите същото+хазарт, кокошките ще снасят по два пъти дневно ... Земята вече ще е собственост на комшийте, индустрията ще бъде история. На всеки покрив фотоволтаик, а ТЕЦ-овете ще работят само нощем и когато вали дъжд. К'ви ти там АЕЦ-ове и подобни тям комунистически отживелици!

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  [quote#1:"In my world"]Без тоя аец България няма да има бъдеще [/quote]
  Ами,че КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РУСКИ АЕЦ ИМА ЕДНА ДЪРЖАВА,ТОЛКОВА Е ПО-БЕДНА.
  Справка
  - МОЛДОВА
  - БЕЛАРУС
  - УКРАИНА
  - БЪЛГАРИЯ

 43. 43 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#36:"Distributed"]А след 15-20 години ВСИЧКИ сами ще си правят тока и АЕЦите няма да има на кой да продават. [/quote]
  Това ще е много добре.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 44. 44 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#33:"Distributed"]Аз планирам след 10 години да си сложа фотоволтаична батерия на покрива и една батерия и така да си правя 90% от тока, който ползвам.

  И не ме интересува турски, румънски, български, пенбенски АЕЦ. Аз сам ще си правя тока. [/quote]
  ++ успех в начинанието,а колко струват тези фотоволтични батери

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 45. 45 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "Distributed":

  решенията са взети... не виждам за какво спорим. датите за пусковете са дадение за две от централите вече
  http://www.world-nuclear.org/info/inf128-nuclear_power_in_turkey.html

 46. 46 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#38] от "teridan":

  след 10 години ще има достъпни и евтини батерии, които ще могат да съхраняват над 10-20 киловат часа. 5 кВп фотоволтаична система произвежда горе долу толкова на ден. 10 кВп двойно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 47. 47 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#40] от "mitkobomb":

  ТИ си виж сметката за тока аз мойта я Погледнах и не пише, че 1/2 е за зелена енергия.

  50% е за снабдяване и разпространение.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  И това ще е пак за наша сметка/т.е. потребителите/!На чужд гръб и сто тояги са малко,а тука "само" едни 250 млн.евро/като за начало,защото после ядреното лоби ще намери начин да надуе тази сметка,за да се облажи/!

 49. 49 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#42] от "messia":

  ГАНА
  ЧАД
  СУДАН
  СОМАЛИЯ
  ХАИТИ

 50. 50 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Любопитно

  [quote#46:"Distributed"]след 10 години ще има достъпни и евтини батерии, които ще могат да съхраняват над 10-20 киловат часа. 5 кВп фотоволтаична система произвежда горе долу толкова на ден. 10 кВп двойно.[/quote]
  Как го разбра това, да не хвърляш боб?

 51. 51 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#44] от "In my world":

  Не е въпроса колко струват сега, а колко ще струват след 10 години когато ще си ги купувам. Това е 2022ра. Ето прочети тук:

  http://www.solarserver.com/solar-magazine/solar-news/current/2012/kw16/mckinsey-company-pv-becoming-viable-without-subsidies-across-a-range-of-conditions.html

  2020та твърдят, че фотоволтаиците ще са по-евтини за вътрешна употреба, т.е. да ползваш техния ток вместо тока от мрежата в цялото Средиземноморие, вкл Турция.

  След това инсталационната им цена ЩЕ продължи да пада и към 2025-2030та фотоволтаична инсталация ПЛЮС батерия ще е по-евтино от колкото да се купува ток от мрежата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 52. 52 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#50] от "teridan":

  Разбрах го от проучвания на пазара, които не са правени от атомни енергетици или от онея в АЕЦ"колодуй" или в НЕК или в БЕХ, а по света - независими.


  [quote#50:"teridan"]Как го разбра това, да не хвърляш боб?[/quote]

  Този въпрос може и да се пререфраира:

  Как го разбра това, че АЕЦ-а ще прави най-евтиния ток следващите 20-30-40-50-60 години, да не хвърляш боб?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 53. 53 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#51] от "Distributed":
  линка е добър но как ще имаш ток през зимата.В линка има карта на сащ ,а в тексас и калифорния сняг вали 1 на 10 години.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 54. 54 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#53] от "In my world":

  Еми зимата си купувам ток от НЕК. Подписали са договор да ме снабдяват с ток - да се оправят. Пък и те фотоволтаиците правят по-малко ток, а не нищо.

  Променя се цялата хава с ВЕИ и когато консуматорите станат и производители на ел. енергия.

  Прочети ей този линк. Също е много готин:

  http://cleantechnica.com/2012/04/02/april-1st-in-germany-happy-birthday-renewable-energy-sources-act/

  В момента в Германия имат 26 гигават пика фотоволтаици и около 28 гигавата вятърни мощности. Потенциала им за 100 гигават пика покривни фотоволтаици, 100 гигавата фотоволтаици на неземеделска земя, за вятъра не знам точно колко ама е над 50 на земя и още 50 в морето.

  Максималното потребление на германия е било 85 гигавата, а като напече слънцето фотоволтаика в Германия бачка на 80% от потенциала си, а като задуха вятъра вятърните бачкат на 100%, т.е. Германците 2020та-2030та ще решават задачата "ВЕИ ПРАВИ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТОК!!! КАКВО ДА ГО ПРАВЯ?!? КАКВО ДА ГО ПРАВЯ!?!?!?" И ще го пускат на безценица на пазара.

  За какви АЕЦи за какви 5 лева говорим?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 55. 55 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Любопитно

  [quote#52:"Distributed"]Как го разбра това, че АЕЦ-а ще прави най-евтиния ток следващите 20-30-40-50-60 години, да не хвърляш боб?[/quote]
  Можеш ли да посочиш в кой мой коментар прочете това, след като го цитираш?

 56. 56 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#52:"Distributed"]Разбрах го от проучвания на пазара, които не са правени от атомни енергетици или от онея в АЕЦ"колодуй" или в НЕК или в БЕХ, а по света - независими. [/quote]
  Ами публикувай ги във форума тия проучвания да не тънем в невежество.

 57. 57 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Едно нещо е е абсолютно сигурно - никой не знае към този момент, колко ще струва удължаването на живота на двата реактора

 58. 58 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#55] от "teridan":

  Е извинявай, задавам примерен въпрос към атомиците.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 59. 59 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#35] от "usero":

  Това че ще се "опитаме" да не ги спираме не значи, че ще успеем ! Справка 1-ви 2-ри, 3-ти, 4-ти блок ! Нищо не е сигурно за близкото ни бъдеще ! За далечното бъдеще- да не говорим !

 60. 60 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#56] от "teridan":

  Е публикувай едно в коментар [#51], но там беше обобщение. Ето го оригиналът:

  http://asif.org/files/McKinsey_Solar-power_darkest-before-dawn.-Abr12.pdf

  Вътре има много повече детайли.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 61. 61 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#53] от "In my world":

  Гледай каква връка има с фотоволтаиците. Средно за денонощието работят на 10-15% ефективност, обаче това е средно. По-обяд работят на доста по-голямо натоварване. Виж ей ся тук:

  http://www.transparency.eex.com/en/Statutory%20Publication%20Requirements%20of%20the%20Transmission%20System%20Operators

  Товара на Австрия и Германия - слънце, вятър и други.

  По-обят в момента 27 гигават пика фотоволтаици правят 16 гигвавата ток, колкото 16 хилядника. Ако сложат 100 фотоволтаици повечето дни по обяд ще са на 100% фотоволтаичен ток.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 62. 62 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#61] от "Distributed":
  интересно

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 63. 63 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#62] от "In my world":

  А смятай Турция и Гърция имат 50% повече слънчев ресурс, т.е. една и съща фотоволтаична система струваща едни и същи пари и една и съща поддръжка ще прави 50% повече ток в Гърция и Турция от колкото в Германия.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 64. 64 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#63] от "Distributed":
  дано някой ден и в България да имаме пари и ние така да направим като гърците.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 65. 65 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#64] от "In my world":

  Ама то не трябват пари за това, в смисъл ако средната ти годишна сметка за тока ти е колкото вноската за лизинга за фотоволтаичната система и не плащаш сметка за тока, т.е. вместо за ток плащаш за лизинг на фотоволтаика и след 10 години е твой, а животът му е 20-25 години, тогава няма значение колко пари имаш.

  Просто заради АЕЦ"Козлодуй" тук ни е по-евтин тока, т.е. тази схема при нас ще е валидна 5-10 години по-късно

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 66. 66 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Договорът за комплексно изследване и за оценка на остатъчния ресурс на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй е за 31 млн. . Удължаването на експлоатацията на 5-ти и 6-ти блокове с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона ЕВРО= 491 млн. лева. Колко ще струва ядреното гориво, разходите за депонирането му и за поддръжка? А ще строим и 7-ми блок в Козлодуй. Доста скъпо удоволствие е добива на атомно електричество и опасно(Чернобил, Фукушима). Да, далеч по-евтино ще е от АЕЦ Белене. Бедна страна сме и не можем да си позволим да закрием с лека ръка съществуващи мощности. Правителството трябва да направи необходимото за удължаването на живота на реакторите.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 67. 67 Профил на zanzibar87
  zanzibar87
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да ги плащаме, защото друг избор нямаме. 250 милиона са много по-малко от 20 милиарда за АЕЦ "Белене".

 68. 68 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#2] от "elevation04":

  Ако сега руснаците ни дадат толкова евтин ток от Козлодуй, както е сега, нека "ПАК" си го вземат...

 69. 69 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#41] от "kirkor":

  Как разбра, че имат своя политика???

 70. 70 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#65] от "Distributed":
  супер значи 90% от хората могат да си го направят.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 71. 71 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#52] от "Distributed":

  А от тези източници дали разбрахте, че в България слънчевите дни са по-малко от облачните??? Колкото и да е учудващо!

  Освен това аз съм коментирала въпроса със собственици на почивни бази на морето и също за мое учудване според тях инвестицията не се изплаща... Разбира се, няма как да съхраняват произведен ток, докато им потрябва...

 72. 72 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#70] от "In my world":

  еми да и те ЩЕ го направят. Затова няма какво да се плашим с турски АЕЦи, които ще станат след 1 десетилетие

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 73. 73 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#71] от "penkagk":

  Не се изплаща сега, а след 5, 10, 15, 20 години?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 74. 74 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Почти 80 пъти по-евтино от Белене. Комунистите си бяха постлали там да крадат много, но не ги огря. Бяха похарчили два милиарда още преди да са почнали да строят, купили са и реактора преди 20 години.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 75. 75 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#73] от "Distributed":
  За последните 50 години в енергетиката, в частност в производството и разпределението на електрическа енергия нищо не се е променило. Токът си е същият, какъвто беше преди 50 години. променят се само мащабите... в консумацията (нарастнала е в пъти). И цената - през 80-те беше 1 ст. кВч., Преди 12 години беше 3,5 ст. кВч. ... Сега е 20 ст. кВч..
  А Гърция не строи ядрени централи, защото имат много по-мек климат. Там няма такива темп. амплитуди от -30 С до + 43 С... Нямат и никаква индустрия ... разчитат на туризъм. А ние? Можем ли да разчитаме на туризма?
  И как си я представяте тази работа с фотоволтаиците? 2-3 милиона души живеят и обитават разпадащи се панелки... Да ги окичим с панели фотоволтаични.
  при първата градушка ще дадат фира...

 76. 76 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Изграждането на един 20 MW фотоволтаичен парк в България струва на корейските инвеститори около 200 млн. Евро.
  20 MW са 50 пъти по-малко от един 1000 MW блок на АЕЦ.
  Цената по която тези корейци ни продават тока я има в страницата на ДКЕВР.
  Горе-долу по левче на кВч.
  А вие плащате 20 ст. за 1 кВч. Така, че, драги ми Distributed,
  след 5, 10 години - животът ти няма да е никак лесен. Само сметката ти за ток ще се увеличи 5 пъти.

 77. 77 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#75] от "majormajor":
  До коментар [#76] от "majormajor":

  Колегата имаше дуго предвид. Първо, цената на панелите вече падна до 0,50 евро/квт, с другите разходи ще стане 1-1,5, т.е. макс 3 лв/квт. На корейците инвестицията е 7,2 лв/квт, цена на енергия - 0,465 лв/квтч. Малко са се изхвърлили, ама не е луд този, който яде баницата, нали? цената им не биваше да надхвърля 0,20 лв/квтч - колкото от нов АЕЦ. Второ, ако имаш панели на покрива, през деня продаваш, през нощта купуваш - винаги можеш да бъдеш с нулево салдо или на печалба. Разбира се не сега, но след 5-10 години, може би да! И трето, цената на тока никога не е била 1 ст/квтч - попитайте баща си!

 78. 78 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#27:"qwertzz"]Това с нов АЕЦ е мегаломанско - имаме си не лош АЕЦ за още 20 години.[/quote]

  А, след 20 години какво ще правиме?
  Ще внасяме от Турция?
  А знаеш ли колко струва СЕГА тока в Турция? А, колко ще струва след 20 години , можеш ли да ни отговориш?
  Кажи бе, капут смотан, дето се правиш на "експерт"?

 79. 79 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Сумата наистина не изглежда внушителна на фона на Белене, но все пак шефът Николов за да избегне следващия побой е добре да публикува разходите конкретно, по пера и реквизити. Щото така кюпа изглежда много общ и да не се окаже, че 200 млн. отиват за консултантски, а останалите за истинската работа.

 80. 80 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#78:"mdaa"]капут смотан[/quote]

  Аз съм експерт и не се обиждам от хора, които не могат да изкажат професионално мнение. Да, няма да строим Белене, нито сега, нито после. Нали ти казаха, след 10-15 години ще строим 7 и 8 блок в Козлодуй. Сега е рано - имаме близо 20 % излишен капацитет. За твое сведение Турция, Гърция, Сърбия, Македония, частично Албания и Черна гора имат дефицит, ама в момента нищо сериозно не строят. И не ме интересува, колко е цената в Турция - по-важното е, каква е в България и да не се позволява на разни Гоцета, Овчарчета и други "инвеститори", да я направят, като в Гърция и Турция. Ако си от Белене или от "ядрената" мафия, sorry. 81. 81 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Мощностите навремето бяха 12 400 мегавата, а след затварянето на 4-те блока - 10 800. Сега част от тях са спрени и не работят - особено заводските ТЕЦ. Реалната мощност на системата е около 8 000 мегавата. При социализма производството достигна 70 млрд. , сега е около 45-46 млрд. квтч., от които изнасяме над 6. На страницата на БЕХ може да се види как 5 и 6 блок от АЕЦ само заради по-ефективно натоварване (от 75% на над 94-95%) са ни дали практически 400 мегавата допълнително. В остарялата мрежа загулбите са около 18%, а в западна Европа - до 7-8%. Подмяната на уличното осветление и домашно осветление с енергоикономисващо може да спести по някои експертни оценки поне нови 500 мегавата. И т.н., и т.н. Необходимост от големи количества ток ще има само при реиндустриализация на страната. На фона на демографските процеси и емиграцията заедно с понижаващото се равнище на образованието подобна идея поне в близките 20 години звучи като химера. А ако се наложи, най-доброто решение са газови централи - най-ниска цена на киловат мощност, най-бързо строителство, гъвкавост при натоварването (атомните реактори го нямат). Вждаме, че цените на газа рязко спадат и единственото, което трябва да се направи, е да се разнообразят доставките, за да не бъдем зависими от Русия. Така че плачът за АЕЦ Белене е смешен.

 82. 82 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ай сея пак... Че то целъ централа са 250 милиона бе...поне два реактора.... Ай сея намалете страхуването. Да не би да са 25 а ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 84. 84 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#81] от "pogled":
  Остаряла била мрежата? През 2004 г. E.On, CEZ и EVN купиха за жълти стотинки една от най-добрите в Европа електроразпределителни мрежи. Добре планирана, изпълнена и поддържана система. И тогава цената за битовите потребители за 1 kWh беше 9 ст. Сега тази мрежа е съсипана и разпродадена. Кадрите (инженерни и технически) са изхвърлени на улицата. Подстанциите им са в окаяно състояние. Загубите по мрежата са се удвоили. ... И цените за бита са се утроили.

 85. 85 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#77] от "qwertzz":
  Не те занам какъв екперт си, но не не правиш разлика между Ват и киловат.... Цената на фотоволтаичните панели в момента... след намалението е
  Цена в Euro/Watt без ДДС - 2,40 Euro/Watt
  Т.е. 2400 Euro за 1 KW. Без другите разходи (още поне толкова) .
  Или 10-12 000 лв. за да си захраниш 1 климатик 10-ка....
  Ако има слънце, разбира се....


 86. 86 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#65:"Distributed"]ако средната ти годишна сметка за тока ти е колкото вноската за лизинга за фотоволтаичната система[/quote]

  До коментар [#65] от "Distributed":

  В мнението ти има едно много съществено "АКО", на което сам не обръщаш внимание. Помисли и върху другото "ако", а именно - а ако сметката ти за ток се окаже в пъти по-малка от вноската ти за фотоволтаиците? Тогава?

 87. 87 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ех... след 10 - 15 г. си представям всеки българин - ЕООД. Продавач на ток. За какво му е да работи? Като може да продава ток по левче за KWh....на баба си, на майка си....На комшията си...Които също са ПРОДАВАЧИ на ток и съответно ЕООД.
  Science fiction ! 2025.
  Представям си 2025 разпадащите се панелки... Но окичени с панели... Фотоволтаични панели. Вееещи се при най-малкия повей на вятъра. Готови да литнат в простора. Лъскави и цепещи мрака.
  Нотова не е всичко - Панелките са облепени ...и укрепени от 30 см. стиропор. Измазани и боядисани в палваи пастелни тонове. ... Идилия 2025 г.
  А Distributed - Министър Председател. Главен и Пръв Продавач на ток.

 88. 88 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#87] от "majormajor":

  хубаво си го нацепил ама няма да те разбере ...

 89. 89 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#30] от "In my world":

  А ти колко си прост?
  Какъв монопол, какви пет лева като България има срок до края на годината да свърже националната електропреносна мрежа с общоевропейската именно с цел да се осигури възможност за купуване на ток от различни източници.
  И като построим Белене със себестойност на тока 11 цента за киловат, кой ще ни го купува като този от Козлодуй е на 4 цента?

 90. 90 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#75] от "majormajor":


  [quote#75:"majormajor"]За последните 50 години в енергетиката, в частност в производството и разпределението на електрическа енергия нищо не се е променило.[/quote]


  Това не е вярно. Например

  -преди 10 години Demand Response нямаше никъде по света, като изключим акумулиращите печки.

  - преди 10-15 години нямаше либерализиран пазар на електричество почти никъде по света, сега се приема за норма и задължително изискване за да имаш съвременна енергетика.

  Ако тези две неща са "нищо" - здраве

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 91. 91 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#85] от "majormajor":


  [quote#85:"majormajor"] Цената на фотоволтаичните панели в момента... след намалението е
  Цена в Euro/Watt без ДДС - 2,40 Euro/Watt
  Т.е. 2400 Euro за 1 KW. Без другите разходи (още поне толкова) .[/quote]

  Не знам къде ги гледате тези цени (по принцип те са в Euro/Watt *peak*, защото например тук:

  http://www.pvxchange.com/priceindex/priceindex.aspx?langTag=en-US

  и тук:

  http://www.solarbuzz.com/facts-and-figures/retail-price-environment/module-prices

  (тук гледайте най-малките цени, а не средните измислени цени, които важат за страни с ненормално големи субсидии, като България)

  А пък тук пише ИНСТАЛАЦИОННАТА ЦЕНА (всичко) на фотоволтаична система в Германия:

  http://www.solarwirtschaft.de/preisindex


  В смисъл мислите, говорите, интересувате се, но ВЕИ са изключително динамичен сектор и трябва постоянно да се чете за да сте в час. Елате в групата и ще се информираме и дискутираме:

  http://www.facebook.com/groups/172169062843817/

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK