Мирослав Найденов получи благодарности, че донесъл дъжд на Саудитска Арабия

Мирослав Найденов получи благодарности, че донесъл дъжд на Саудитска Арабия

© Министерство на земеделието и хранитеМинистърът на земеделието и храните призова бизнесът от Саудитска Арабия да инвестира в България, за да се осигури със свежо и качествено месо. По думите на Найденов, цитирани от агенция "Фокус", това ще е една стратегическа инвестиция.


В годините назад България произвеждаше десет милиона агнета. Заради прехода, сега произвежда един милион агнета годишно. Капацитетът може да бъде подобрен. Българското е като марка на някои от пазарите, обяснил Найденов.


Той разказал как европейските субсидии се дават предимно за зърно, което довело до свръхпроизводство, а за животновъдство са нулеви и затова се търсели инвестиции в сектора. "За да докараш на арабския свят агнета, трябва да ги произвеждаш. Отворени сме за инвестиции в нашите огромни пасища", обобщил ситуацията министърът.
Саудитският пазар е отворен за българския бизнес. Това казал на свой ред министърът на земеделието на кралството Фахад Абдулрахман Балгунаим след среща с българския си колега. Той се съгласил, че пилешкото и агнешкото месо са много важен сектор.


По думите му Саудитска Арабия внася 5 милиона живи агнета и около 700 000 тона замразени пилета. Най-много пилета се внасят от Бразилия и Франция. Саудитска Арабия има близо 30 млн. жители и покупателната способност е голяма, посочил той.


Той благодарил на Мирослав Найденов за дъжда, който е валял вчера, тъй като го е донесъл с визитата си и по тази причина го поканил да идва два пъти месечно в кралството. 


Отделно от благодарността домакинът подарил на българския си колега фурми. Найденов обещал две трети от тях да даде на премиера Бойко Борисов. Саудитският министър казал, че в страната му се гордеят с две неща – палмите и камилите. Той обаче подарявал фурми, защото не можел да донесе камила. В отговор Найденов подарил на колегата си кожени патронник, чанта за дивеч и калъф за пушка.


По-късно Мирослав Найденов обявил пред журналисти в Рияд, че България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството.


Това, че страната ни ще е обект на държавната инвестиционна компания, е изключителен пробив, казал Найденов. "Второ, министърът направи директно послание не само към мен, колкото към българския бизнес, казвайки, че пазарът е отворен. Това, казано тук, от човек от такъв ранг, е повече от нещо написано", обяснил Мирослав Найденов. 


Интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси. 


Инициативата на крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции.


Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури. Част от критериите за избор на държава са - плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда, съобщава агенция "Фокус". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK