Обмисля се емисия облигации, за да се погаси банковият заем за АЕЦ "Белене"

Обмисля се емисия облигации, за да се погаси банковият заем за АЕЦ "Белене"

© Георги КожухаровВ дългосрочен план ще се обмисля емитирането на емисия  облигации, с която да се погаси взетия от няколко банки заем за строителството на АЕЦ "Белене". Това коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след като бе обявена извънредна пресконференция.


Заемът е за 250 млн. евро и трябва да бъде изплатен на 23 май тази година, но НЕК не разполага с тези средства, заяви министърът. Той посочи, че се водят преговори с френската банка "БНП Париба", управляваща заемното споразумение, в което участват още осем кредитни институции, срокът за изплащане на заема да бъде удължен с година. Две от банките обаче не искат да участват в подновяването на заема, защото имат проблеми със собствените им портфейли. Така може да се 
наложи към 23 май да се платят 55 млн. евро.


Обмислят се всякакви варианти за плащане - възможно е да се търси заем от компанията-майка на НЕК - "Български енергиен холдинг" (БЕХ), дори и да се пуснат облигации, каза Добрев. 
"Работим по този въпрос от 6 месеца, но не е толкова лесно, особено в сегашната финансова ситуация", добави министърът.


Запитан как НЕК ще погаси задълженията си към "Атомстройекспорт" за изработено оборудване за втората ядрена централа, Добрев каза: "Ще видим, ще ви кажа, като ги намерим".


Междувременно ИТАР-ТАСС цитира поредната нападка на президента на "Росатом" Сергей Кириенко към България, който посочи, че решението на българското правителство за спиране на строителството на АЕЦ "Белене" и преместване на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер.


"Бяхме готови да изпълним условията по договора, готови за решението на българското правителство", казал той. "Голяма част от оборудването за АЕЦ в Белене е произведена, още една част е в процес на производство, договорите със заводите са сключени. Трябва да се вземе решение – или те ще платят за това оборудване, и това са големи суми, общият обем на поръчаното оборудване и дейности – около 1 милиард евро, или да се разтрогнат договорите и да се платят компенсации на компаниите. Това е въпрос към възложителя", обяснил ситуацията Кириенко.


По-рано през деня от БСП обвиниха за пореден път "Бойко Борисов и ГЕРБ", защото са провалили "най- изгодния български проект". Според червените управляващата партия е скрила икономическия анализ, според който проектът е изключително изгодна инвестиция, която може да спечели до 200 млрд. евро. Това обяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.


По думите му след предоставянето на доклада на консултанта HSBC от страна на правителството е станало ясно, че управляващите са скрили основни изводи и данни, предоставени от международните консултанти. "Важно е да се знаят основните изводи, според които проектът "Белене" е изключително изгоден за България при всеки един от четирите представени варианта на HSBS, a това, което е представено публично от правителството, не е пълният икономически анализ", отбеляза Станишев.


Лидерът на БСП е категоричен, че с решението за отказ от проекта "Белене" правителството е отстъпило от националните интереси.


Бившият енергиен министър и сега червен депутат Петър Димитров обясни, че имало основателни подозрения за скрита приватизация на АЕЦ "Козлодуй" и че седмият блок там щял да е в пъти по-скъп от остатъчната стойност от пети и шести блок.


"Вчера г-н Борисов избяга от дебати, а депутатите от ГЕРБ направиха един безпрецедентен хаос и цирк в Народното събрание, което е поредна гавра с институциите, и всичко това, само и само българските граждани да не чуят аргументите на левицата и на българската опозиция", посочи Станишев.


Според него енергийната независимост на България трябва да е и една от темите за предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност.


В подкрепа на думите на Сергей Станишев депутатът и също бивш енергиен министър Румен Овчаров цитира елементи от доклада на HSBS, според който в региона ще има дефицит на електроенергия, но въпреки това управляващите продължават да прикриват фактите.


Според Овчаров НЕК е пред фалит с 2 млрд. лв. задължения. Същото се случвало и с "Булгаргаз", ТЕЦ "Марица Изток" и АЕЦ "Козлодуй".


Народните представители от Синята коалиция пък започнаха да събират необходимите 48 подписа за създаването на Временна анкетна комисия, която да изясни злоупотребите със средства по проекта АЕЦ "Белене" за периода април 2005 г. – март 2012 г. Комисията трябва да представи в срок от два месеца доклад пред парламента. Предложението на Синята коалиция е комисията да се формира на паритетен принцип - по един от всяка парламентарна група.


В мотивите на сините депутати се отбелязва, че след разрешение на предишното правителство за изграждане на ядрена централа в Белене похарчените средства надхвърлят 1.4 млрд. лева. Затова основната цел на временната анкетна комисия ще бъде да провери законосъобразността на извършените разходи и да констатира евентуални нарушения и отговорните лица за това. 

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  А сега, да видим дали има едновременно слепи и глухи с пари.

 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Любопитно

  "Междувременно ИТАР-ТАСС цитира поредната нападка на президента на "Росатом" Сергей Кириенко към България, който посочи, че решението на българското правителство за спиране на строителството на АЕЦ "Белене" и преместване на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер."

  - Нима не е вярно !?

  Да ,вярно е +
  Не , не е вярно -

  Я да видя кокло шарани има в този форум !?"

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да пита и началника си Дянкухий. За тези работи не се мисли в последния момент, като се оака отвсякъде.

 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ""Важно е да се знаят основните изводи, според които проектът "Белене" е изключително изгоден за България при всеки един от четирите представени варианта на HSBS, a това, което е представено публично от правителството, не е пълният икономически анализ", отбеляза Станишев."

  - Аз още вчера казах да се изчака с "помията" !, ама не слушкат тези форумчеита !

  Според Овчаров НЕК е пред фалит с 2 млрд. лв. задължения. Същото се случвало и с "Булгаргаз", ТЕЦ "Марица Изток" и АЕЦ "Козлодуй".

  - Леле , отиде коню у барата !!!

  2 милиарда задължения + 2-3 милиарда дефицит тази година в бюджета /по БСК/ + 1-2 имилиард плащане през януари -2013 и излиза към 5-7 милиарда +1 милиард неустойка за Белене на руснаците , та се стопи резева !!!

  На лоша работа отива това правителство , оставаи правителството , но като се вземат и 30 % необслужвани кредити + над 10 % официална безработица , та правете още някоя дупка на коланите .............!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Добрев притеснени сме от бързите решения за Емисии на Облигации.Нещо много сатнаха и начесто,напоследък.С лека ръка се обещават.Дянков си мълчи,нали.Вие имате ли опит?

 6. 6 Профил на opashatko
  opashatko
  Рейтинг: 217 Гневно

  Куче влачи, диря нямва. Веднъж са ги откраднали тия пари от любимия си народ, а сега същият любим народ трябва повторно да се бръкне с 250 милиона евро. И нито един - в затвора.

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  "Лидерът на БСП е категоричен, че с решението за отказ от проекта "Белене" правителството е отстъпило от националните интереси." Ама как пропуска,че става дума за руските национални интереси-срамежливец!!!

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Според Овчаров НЕК е пред фалит [/quote]
  Според мен пък Овчаров краде от НЕК и от всички нас чрез цената на тока със закупените от него търгове за износ на ток.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Ей сега Гоце първи ще вземе
  Че и във Форума има мераклии

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  Интересно кой ли ще лапне комисионната по пласирането на тези облигации?

 11. 11 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Трябва да си много кадърен социалист за да намериш финансиране за няколко милиарда, при положение, че няма как да платиш няколко стотици милиона. Само техните любими руснаци, могат да го направят и така да си осигурят след хилядолетия празен плацдарм за вездесъщите проливи. Дотогава в радиационната БГ ще са оцелели само хлебарките и соц - бетонните глави.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 12. 12 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  След нас и потоп явно е тактиката. Я хванете Гоце, Р. Овч и компания, дето направиха това престъпление срещу България! Да застанат на ешафода престъпниците мръсни!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK