Сметната палата установи неефективно харчени пари за напоителни системи

Сметната палата установи неефективно харчени пари за напоителни системи

© Надежда ЧипеваОдит на Сметната палата е установил неефективно изразходване на публични средства и липса на финансова информация за напоителните системи, съобщава "Капитал daily".


Проверката е обхванала дейността на три министерства – на земеделието, на околната среда и на вътрешните работи и е за степента на адаптиране на подопечните им сектори към климатичните промени. Тя обхваща периода от 2006 до края на 2010 г.

Само преди няколко месеца Сметната палата откри, че в активите на агроминистерството липсват цели язовири, а базата данни за тях е изтрита в компютърната система на институцията. Последва скандал с липсващата диплома и отстраняването на директора на държавното дружество "Напоителни системи", което стопанисва хидромелиоративния фонд - Георги Харизанов.

Напояването е най-съществената дейност за адаптиране на земеделието към повишаването на температурите и намаляването на валежите, но точно там не са постигнати резултати, се посочва в одита.


Промените на собствеността върху земеделските земи и забавянето на реформата в сектора са довели до неефективното изразходване на публични средства за поддържането и възстановяване на напоителната инфраструктура.

Докладът на Сметната палата отбелязва още, че в агроминистерството липсват актуални данни за годните за напояване площи, няма и информация за стойността на съоръженията и системите, както и за размера на извършените публични разходи за тяхното изграждане, експлоатация, възстановяване, ремонт, реконструкция и модернизация. 

Чувствителните към климатичните промени сектори на икономиката като земеделие и води не само не са подготвени за измененията в климата, но не са извършени оценки за уязвимостта им, не е разработена и задължителната според ЕС национална стратегия за адаптацията им към затоплянето на климата, пише още в одита.

Ревизорите са установили, че въпреки че България е поела редица международни ангажименти за предприемане на мерки за адаптиране на икономиката към изменението на климата до 2012 г., това не е направено. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK