Ерата на евтините въглища е на път да приключи

Ерата на евтините въглища е на път да приключи

© ReutersВъглищата са все още основният източник в света на енергия за производство на електричество, защото са евтини и в изобилие. Но тази гледна точка към ситуацията се сблъсква с нарастващите разходи за добива на въглищата и появата на по-евтини алтернативи, посочва Ройтерс.


Въглищата задоволят 42 на сто от световните нужди от електричество и се очаква този процент да нарасне до 53 през следващите 20 години по данни на Световната асоциация за въглищата. По-голямата част от този ръст се очаква да дойде от Китай, който вече е най-големият производител, потребител и вносител на суровината, а също и от Индия, друга страна, чието местно производство не е достатъчно да задоволи нарастващото вътрешно търсене на енергия.


Но новите находища на въглища, които се очаква да посрещнат растящите нужди, се намират на отдалечени места, далеч от транспортна инфраструктура като жп линии и пристанища. Това означава, че добивът на въглища занапред няма да е толкова евтин и няма да достигне до пазара, освен ако минните компании не са убедени, че цените ще са достатъчно високи, за да им гаранитрат печалба, която да се инвестира в добива.
Нарастващата цена при добива на въглища идва във време, когато алтернативите поевтиняват, с революцията на шистовия газ в САЩ, която сваля цените на суровината с 85 на сто от най-високата им стойност за всички времена през 2008 г. и с 36 на сто от началото на годината.


За разлика от газа, въглищата замърсяват околната среда

© Reuters

За разлика от газа, въглищата замърсяват околната среда


В същото време спот цената на въглищните контракти на австралийското пристанище Нюкасъл, която е бенчмаркова за Азия, са спаднали с 44 на сто от пика си през 2008 година и със 7.5 на сто от началото на гоидната. В момента цената на това пристанище е 101.55 долара за тон и е съмнително, че може равнище под 100 долара да е устойчиво за дълъг период, като се има предвид цената на продукцията и развитието на новите мини.


Нужната инфраструктура за докарване на въглищата от мината оскъпява разработавнето на нови находища

© Reuters

Нужната инфраструктура за докарване на въглищата от мината оскъпява разработавнето на нови находища


Но не толкова инвестициите в разрбатовантето на нови находища ще доведе до повишаване на цените колкото цената на съпътстващата инфруструктура. Пример за това е амбициозният проект на China First в Куинсленд, Австралия, който се изпълнява от Waratah Coal и китайски партньори.


Очакваната цена е 8 млрд. долара като се планира добивът на 40 млн. тона въглища годишно. Цената включва самата мина, 471 км жп линии от мината и нужните съоръжения на пристанището Абът. Първата доставка е планирана за декември 2014 г., но това изглежда амбициозно като се има предвид, че строителството още не е започнало и проектът е обект на жестока битка с природозащитните заради евентуалното негативно влияние върху редки видове птици.


Потенциалните проблеми пред China First също включват преговори със собствениците на терените, на които трябва да се изгради жп линията, недостатъчното работници със съответните умения и все още неосигуреното финансиране. И дори ако всички тези проблеми бъдат решени, ще бъде забележително постижение проектът да е готов навреме и в рамките на определения бюджет.


А Waratah Coal не е единствената компания с такива предизвикателства. Цената на разработването на въглищна мина се покачва в цял свят. Това показва и проектът на бразилската Vale в Мозамбик, който струва 6 млрд. долара Това включва нов въглищен терминал в пристанище Накала и 912 км жп инфраструктура, която минава през съседната държава Малави.


Трудностите, свързани с терена и нуждата от много инфраструктура, са част от проблемите. Друга част са правни, каквито има, например в Индонезия. Правителството там предлага да се забрани износа на нискокачествени въглища, да се смени формуалата за ценообразуването и да се принудят чуждестранните инвеститори да делят собствеността в проектите 50:50 с местни партньори през първите десет години от производството.


И ако това не е достатъчно да отслаби ентусиазма за нови проекти, то със сигурност показва, че ерата на евтините въглища е приключила. Ако революцията, която направи шистовият газ от САЩ до Азия, и правителствата продължават да подкрепя възобновяемите енергийни източници, за да намалеят емисиите парникови газове, може да се окаже, че има доста предизвикателства пред лидерската позиция на въглищата при производството на електроенергия.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  С толко маймуни на клона, ерата на евтиното приключи. Следващото евтино - чак след голема корекция на популацията.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Въглищата задоволят 42 на сто от световните нужди от електричество и се очаква този процент да нарасне до 53 през следващите 20 години по данни на Световната асоциация за въглищата. "

  Доста са се разфантазирали. В EIA na САЩ е същия филм, въпреки, че за поредна година добива на ток от въглища намалява прогнозата е, че през 2025та ще се увеличи, а дяла на ВЕИ въпреки че се увеличава (и то значително) последните 10 години, прогнозата за 2025та е, че дяла на ВЕИ през 2025та ще е горе долу същия като през 2012та:

  http://cleantechnica.com/2012/04/02/natural-gas-vs-renewable-energy-growth

  http://www.eia.gov/forecasts/aeo/er/pdf/0383er(2012).pdf

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":
  Ами тя чука на вратата- ей го къде е 21.12.2012

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "Distributed":
  Изобщо с въглищата приключваме

 5. 5 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Интересна статия.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#3] от "нервна":

  А какво ще стане тогава и откъде ще може да се гледа най-добре?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  Четох на едно място, че до 1990та-2000 година (сигурно и след това) конструирането на мините, т.е. как да минат тунелите, така били правени, че оставащите въглища вече е невъзможно оставащите въглища да бъдат извлечени.

  И като има някъде мина и пише резерв няколко милиарда тона преди експлоатация, те извличат няколко десетки милиона въглища. Резерва остава, но е не става за извличане, защото ще се срути всичко долу.

  Затова сега откриха:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mountaintop_removal_mining

  И проблеми нямат....

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":
  Ами не знам,питай маите.Хубаво е да си наблюдател,лошо е да си участник.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Distributed":Висикокалоричните са изчерпани,останаха нисък клас парашляк

 10. 10 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Да не говорим, че в САЩ например, количеството изкопани въглища нараства, но енергията изкопана във формата на въглища намалява.

  т.е. хубавите по-високоенергийни въглища за използвани, остават само нискоенергийните, т.е. копаеш повече, получаваш по-малко гигаватчасове.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#9] от "xalikarans":

  и чернозем ха ха ха

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Имам чувството, че динозаврите са живели само за да имаме въглища и нефт

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ..и чернозем,ха ха ха в Балкана

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#8] от "нервна":

  Тва с маите е недоразумение, техният календар не свършва тая година а некъде две иляди триста двайсе и некоя.

  Требва нещо по-реално, я глад от глобалното затопляне, я некоя патаклама в особено големи размери.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въглищата са изключитено замърсителни. Вече и скъпи. Да ги питаш онези страхливи нации, които започнаха да затварят атомните си централи. Като Германия, която уж има голямо количество зелени (всъщност комунета), които предпочитат ТЕЦ пред АЕЦ. Но това е част от тяхната доктрина за изравняване на доходите - след като живота става по-скъп, хората ще обедняват и накрая ще разберат, че са "еднакво бедни".

 16. 16 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Не само в производството на електроенергия въглищата имат все още голям дял, но в общата консумация на енергия в света на базата на петролен еквивалент - се увеличава. През 2006 - 28%, 2010 - 29,6%. Това се дължи наистина основно на Китай. Но там нещата се усложняват, тъй като Китай става все по-голям вносител на по-евтини въглища добивани по открит способ.

  Миша
 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#16] от "Миша":

  Обаче, ако погледнем САЩ и ЕС ще видим, че използването на въглища намалява и то доста, а от новите мощности са прединмо (50-60% ВЕИ 40-50% ТЕЦ на природен газ)

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#14] от "jubal harshaw":
  [quote#14:"jubal harshaw"] я некоя патаклама в особено големи размери.[/quote]
  Тя патакламата е почти сигурна,въпросът е кой първи ще изстреля ракетите.Както се казва,битката за ресурси е борба за оцеляване,а битката за стратегически ресурси-черното злато-е борба за световно господство.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2086 Любопитно

  Нищо не се казва какво ще се случи ако в Китай се докажат количества на шистов газ съизмерими с тези в САЩ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Човечеството е доста малоумно ...корпоративната алчност няма да се спре докато не се изгорят всички залежи на петрол,газ и въглища !
  Но в същото време ви промиват главите с въглеродните емисии на автомобилите примерно !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От тези въглища в Китай и Индия не може да се диша....

  Относно Китай - там също са спряли развитието на АЕЦ за сметка на вятърна и соларна енергия... в момента АЕЦ-овете са он-холд навсякъде....

  Просто тези десетки (а може да станат стотици) милиярди долари загуби при японската Тепко смрази кръвта на енергийните фирми... кой инвеститор би поел такъв риск?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 22. 22 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ерата на евтините въглища приключи, както ще приключи после и ерата на евтиния шистов газ, и всичко "евтино" въобще, което се добива от земните недра. Но засега ще потребяваме, защото ВЕИ са с изкуствено завишена цена и кой знае поради какви причини тя се изчислява на базата на традиционните енергиини източници, че даже и я "оскъпяват".

 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#22] от "danailov":

  Ами ей тук може да се види разбивката на цената на една фотоволтаична система в $/Wp

  http://c1cleantechnicacom.wpengine.netdna-cdn.com/files/2012/04/sunshot_softcost_v3a.jpg

  Червеното са всички разходи, които не са хардуер, а Синьото в момента не е $2 /Wp, а под $1/Wp. Другия хардуер също доста е спаднал.

  Така или иначе инсталационната цена върви към 1 долар за ват пик към 2020та

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не знам дали знаете, но аварията в Чернобил е била една от основните при4ини СССР да фалира 3 години по-късно.... не само жертвите, но и загуби на стойност $300 млрд. пре4упиха гръбнака на Съюза... амин....

  Замислете се по този въпрос...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 25. 25 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#8] от "нервна":


  До коментар [#14] от "jubal harshaw":

  Календара на маите "свършва" на всеки 52 години. И просто започва нов цикъл.
  Такива дни като 20.12.2012 е имало стотици досега...

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 26. 26 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По отношение на управлението на риска АЕЦ е като самолетът "Конкорд"... който десетки години беше най-сигурният самолет (без нито една катастрофа) и след първата си катастрофа този стана най-несигурният (спрямо пролетяни мили) от вси4ки останали....

  Поздрави от Насим Никлас Талеб....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 27. 27 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#24] от "duduka":
  Едва ли точно аварията в Чернобил е причината. Самият икономически и социален модел на системата беше порочен и се изчерпа. Притеснителното в момента е , че и другата система не върви никак на добре , а нищо по-добро не се вижда на хоризонта.

 28. 28 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Интересно, ако цената на въглищата на едро е около 100 долара на тон, защо цената в топливо е 350лв на тон и кой по веригата гушка яко?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 29. 29 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#27] от "Gabrielle":

  Аварията в Чернобил беше последният пирон в ков4ега на СССР... който без него би издържал поне още 5 г. (незанам какво ли щеше да стане от мен ако промените ме бяха заварили двадесетипет годишен - вместо на 20 г.)

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 30. 30 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "traveler1":

  Чуждите сметки са най-лесните... вервай ми....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 31. 31 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#24] от "duduka":

  Глупости.
  Проблемът е бил, че никой от тогавашното политбюро не е искал да си мръдне пръста за спасяването на ссср.
  Парите са били в населението, и касите са били празни.
  Системата на Сталин е трябвало да бъде от време на време ъп-ту-дейтвана. Сталин печати в самото начало 100 х за всички стоки в СССР. И с времето стоките се увеличават, но никой не допечатва пари и така стоките поевтиняват.
  Пълна противоположност на БреттонВудското споразумение, където се допечатва с всяко увеличаване на стокооборота. И така цените винаги се покачват.
  Та затова е фалирал главно СССР.
  А не заради аец в Чернобил.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 32. 32 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ѡлегъ":

  Трябва да се коригирам - Чернобил не е при4ината, а последствие.

  При4ината е 4е СССР не си беше жизненоспособен във вси4ки аспекти.... Последствието са пияни руснаци строящи и поддържащи АЕЦ... което спомага за окон4ателния фалит на страната.

  Олег,
  ти си прекалено млад и не си преживят особеностите на СССР (и НРБ) и сега слушаш някакви носталги4ни разкази от дърти изкуфялници.... които пренебрегват факта с недостига на тоалетна хартия и дамски превръзки... основното занимание на жените по това време бе да висят по опашки за тоалетна хартия (леле какви истории мога да ти разкажа) и дамски превръзки (и тук доста вулгарни вицове имаше) ... а мъжете да се докопат до цигари (веднъж в месеца) и водка....

  Обувки - веднъж на 5 г. или с връзки.... Кожух - там ве4е си цар...  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 33. 33 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#23] от "Distributed":

  Благодаря за линка. За мен е интересен.

 34. 34 Профил на burningworld
  burningworld
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#21] от "duduka":

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8393984/Safe-nuclear-does-exist-and-China-is-leading-the-way-with-thorium.html

  Има и друга възможност за атомна енергия, ама пусто не става за военни цели.

 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "danailov":

  Ей от тук го взех:

  http://cleantechnica.com/2012/04/26/us-doe-boosting-plug-and-play-solar-with-sunshot-initiative/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#34] от "burningworld":

  Да така е... Дългосро4но атомната енергия ще бъде основният енергоносител... но трябва да е безопасна..

  Аз дебна ацциите на Cameco Corp. (CCJ) да оцелим евтините курсове... имам EnergySolutions, Inc (ES) , които се занимават с рециклиране на атоми отпадъци (военни, АЕЦ (дори цели централи) , мед. лаборатории) .... за тях и сега има хляб...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 37. 37 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#36] от "duduka":


  [quote#36:"duduka"]ългосро4но атомната енергия ще бъде основният енергоносител... но трябва да е безопасна..[/quote]

  Няма да стане.

  Дългосрочната тенденция е всеки сам да си прави тока и основния енергоносител да е собственик на крайния потребител.

  А това с АЕЦ-и няма как да стане.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 38. 38 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#32] от "duduka":

  По СССР и да искам да имам носталгия - не мога, тъй като никой от наште е ходил там по време на ссср. Просто аец чернобил не е причина за рухването на ссср. Самото кпсс остава държавата да имплодира.

  А по НРБ имам носталгия в граници: яд ме е че са преотстъпили пазарите на немците за едно потупване по рамото. Яд ме е че са унищожили нарочно индустрията, та да не сме заплаха за демократична западна европа и америка.
  Но от друга страна повечето овце в Б-я се радват, че са бедни.
  Така, че акцптирам волята на малоумното "парамнозинство" в Б-я да имат войска от 30 хиляди войници ( ньойският договор ни задължава да имаме 33 хилядна армия, защото сме капитурали) а сега Нато за какво ни забранява да имаме армия?
  Сега Б-я е много по-зле от времето, когато е била в Източен блок.
  Няма едно нещо, което да е добро в този момент за хората там.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 39. 39 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ѡлегъ":

  Освен, че можем да разказваме вицове за Боко, Сергейзера, Гоце и т.н. управници и да не влезем в затвора.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 40. 40 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#37] от "Distributed":

  Да но има и разработки за малки АЕЦ-ове в мазата - слагаш веднъж го и той си боботи десетки години... в момента е нау4на фантастика...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 41. 41 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  До коментар [#39] от "Distributed":

  Лъжи некой друг с такива глупости))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 42. 42 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#40] от "duduka":

  Абе то сигурно има, ама ще ги раздадеш ли тези миниреакторчета на Иран, Пакистан, Индия, Северна Африка, Централна Азия, Южна Америка... Да продължавам ли или 3-4+ млрд хора, които няма да я видят тази технология, са достатъчни?

  Има едни 3-4 млрд хора, коити НИКОГА НЯМА ДА ВИДЯТ КАКЪВТО И ДА Е АЕЦ.

  Н И К О Г А!

  За тях ВЕИ са единствения вариант, т.е. за тях това:

  [quote#36:"duduka"]Дългосро4но атомната енергия ще бъде основният енергоносител[/quote]

  няма смисъл.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 43. 43 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ѡлегъ":

  Или цензурата в медиите Кажи ся как разбра 1986та за Чернобил и колко дена след аварията?

  и как разбра за Фукошима и колко минути след аварията?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 44. 44 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ѡлегъ":
  До коментар [#39] от "Distributed":

  По-рано нямаше свобода на движение - не можеше да напуснеш населеното място.

  Сега поне може да сменяш държавите, работодателите, браншовете - дори може да спреш да работиш без да те привикат от милицията...

  А какво правят хората с тази свобода - това е съвсем друг казус - това е друга наука....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 45. 45 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#44] от "duduka":

  Обясни му го на колегата пак това. Изглежда не цени достатъчно свободата си

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 46. 46 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#44] от "duduka":
  До коментар [#39] от "Distributed":

  Не лъжи! Майка е от тетевенска махала, баща ми е от сливница - запознават се като студенти и се женят, като остават в софия на работа.

  Пък аз съм пристигнал на черно да бачкам в германия - да не казвам при какви условия, че трудно бихте гопонесли, ако ваш син иде да се труди при такива нечовешки условия.

  ъъъъъ.......свобода ....бла, бла, бла....

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 47. 47 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ѡлегъ":


  [quote#46:"Ѡлегъ"]ъъъъъ.......свобода ....бла, бла, бла....[/quote]

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 48. 48 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  До коментар [#45] от "Distributed":

  Свободен съм, защото работя.
  И най-важното имам щастието да съм сред "истински" и блгородни хора. Руснаци)))
  Затова съм и свободен.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 49. 49 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#42] от "Distributed":

  Аз никога не изклю4вам налагането на определена технология... просто ние в момента не знаем как ще се развият нещата...

  Сега един малък пример - преди там 6 г. гледах една презентация на джоинтвен4ър с 3 хил. души м/у Нортел (за които работех тогава) и Майкрософт пред 100 журналисти в Рокефелер Сентър в Ню Йорк.

  И журналистите запитаха шефа на Майкрософт (Стийв Балмър) какво мисли за Епъл и плановете им да пускат Айфон... и Балмър яко се изцепи как видите ли това било абсолютна глупост - телефон без бутони.... горкият

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 50. 50 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Гневно

  До коментар [#43] от "Distributed":

  Искаш да кажеш че при фокусима не спираха инфорамция?
  Ех лъжецо, дано ти плащат за лъжите дето постиш.
  При фокусима също имаше ограничен информационен поток.  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 51. 51 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ѡлегъ":

  Добре де ти за софийско местожитвлство 4увал ли си?

  А за московско??? Питай руснаците как са се докоповали...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 52. 52 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#49] от "duduka":

  Това е ясно, но точно този довод използвам и аз срещу грандоманските планове на ядрените любители като ми кажат - ще построим 5 000 хилядника до 2050та, т.е. по 5-10 на седмица.

  Или еквивалентът им в едно мегаватови миниреакторчета на Тошиба.

  В същото време никой не очакваше, че цената на фотоволтаиците ще спадне със 70% (седемдесет процента) за последните 3 години и ще продължи да спада.

  Но доводите, че трябва да се направи невъзможно на произволен луд да може да се докопа до радиоактивно гориво и да го взриви, остават.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 53. 53 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ѡлегъ":

  Спираха, ама не и за аварията, а за детайли за аварията.

  Друго си казва да хапнеш от радиоактивните марули, нали?

  А за инцидентът в Маяк въобще не ми се обелва дума. Добре че облака зави към Сибир и в Европа не отчетоха радиация...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 54. 54 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#37:"Distributed"]Дългосрочната тенденция е всеки сам да си прави тока и основния енергоносител да е собственик на крайния потребител.

  А това с АЕЦ-и няма как да стане. [/quote]
  Да правилно! Този тип еллктроснабдяване е бъдещето, върху което работят вече и на запад. Даже имаше име(разпределена енергопреносна с-ма, ако се не лъжа). Всеки консуматор произвежда енергия от ВЕИ и тока се складира в квартална миницентрала във вид на водород, който се отдава през горивна клетка във вид на ток към потребителите, тогава когато няма ток от ВЕИ. А тука се чудим как да увеличим прават на монополистите и да правиме консуматорите все по-зависими и все по-зависими.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 55. 55 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ѡлегъ":

  Не те лъже, некои сме яли шамари заради политически вицове. Некои познати и тухли правиха.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 56. 56 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Казах ти, никога не съм бил в ссср, нито един от моите роднини е ходил там.
  За какво да ги питам? Това време повече няма да се върне.

  А Софийско местожителство е имало в самото начало на режима. И в 70те са го отменили.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 57. 57 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#54] от "traveler1":

  Аха или примерът за Германското селце, което май вече не е едно такова:

  http://www.dw.de/dw/article/0,,15030540,00.html

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Любопитно


  ИТЕР

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#52:"Distributed"]произволен луд да може да се докопа до радиоактивно гориво и да го взриви[/quote]

  Я ни разкажи малко по-подробно как става тоя номер с взривяването? Ако всеки луд може да взриви "ядрено гориво" с концентрация на уран под 5%, защо идиотите от американския и руския ВПК го обогатяват практически до чист метал, вместо да те хванат за съветник по експлозиите?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 60. 60 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#55] от "jubal harshaw":

  Така се разправя)))
  Като остарае човек, всички геройски постъпки си преписва от скука))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 61. 61 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#58] от "Десен":

  ИТЕР не решава проблема с посредниците. Виж си сметката за тока.

  колко даваш за цена на тока от централата и колко даваш за:

  такса снабдяване, такса доставка, добавка за "Зелена енергия", ДДС, други добавки, маам си джасен има и ОЩЕ добавки бъдещ акциз на тока и т.н. и т.н.

  Дори и на цена НУЛА да произвежда, което е невъзможно, пак ще те таксуват за да стигне тока до теб.

  А с фотоволтаика на покрива и батерията в мазето - сам си правиш тока, сам си го ползваш и не ти пука.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 62. 62 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ѡлегъ":
  Радвам се , че не сте се предал и сте продължил напред! Кораво момче сте , отстоявайте си разбиранията , пожелавам Ви успех!

 63. 63 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#52] от "Distributed":

  А този АЕЦ Белене щеше да е голямо набутване... там спор няма... дори моят основен аргумент е как България неможе да се справи с къде-каде по-малки проекти (като завод за болкук) ... АЕЦ си голяма лъжица

  В момента цените ВЕИ (солар + вятър) постоянно падат и има люта убиийствена конкуренция от Китай... тази година в Германия фалираха 5 производителя на соларни технологии - на другите акциите са на рекордно ниски нива - същотото е и с китайските соларни акции... може би сега е момента да се заложи на тези които ще оцелеят (само да знаем кои ще са) за 10 г. може да удариш стократна пе4алба....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 64. 64 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#60] от "Ѡлегъ":

  Аз немам нужда да си приписвам заслуги, смешнико, както нямам нужда да слагам снимки на автомобилния ми парк в Дневник.

  Не мери всички с твоя аршин

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 65. 65 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#62] от "Gabrielle":

  Благодаря и съм уверен, че всеки от нас е силен според обстоятелствата. Даже жените, в частност в Б-я, дават от себе си повече, за да продължат напред.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 66. 66 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#59] от "jubal harshaw":

  Ами например става по следния начин.

  Понеже бъдещето е на миниреакторчетата на Тошиба/Hyperion и т.н. и т.н. от 50-100 киловата (има и за 1 мегават), които се закопават и т.н. , даваме на Афганистан, Южен Судан и на Северен, Сомалия ( да си сложат един в центъра на Могадишу), на пиратите също, Нигер, Гана, Бирма и т.н. и т.н (следиш ми мисълта).

  Абе да дадем и няколко на Джоузеф Кони, да има войните му-дечица с какъв ток да си пускат Контра,

  Та. Раздали сме на целия свят.

  Та някой от тези горе изброените или някой сърдит на тях лудват или ги нападат и понеже са изчаткали изкопават реактора, опаковат го с експлозиви и БАААААМ - околията става необитаема.

  Ей такива неща.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 67. 67 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#64] от "jubal harshaw":

  Нямаш автомобилен парк и затова не го слагаш.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 68. 68 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#66] от "Distributed":

  Не ти е лесно.

  [quote#67:"Ѡлегъ"]Нямаш автомобилен парк[/quote]

  Не, просто не съм от село.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 69. 69 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#68] от "jubal harshaw":


  [quote#68:"jubal harshaw"]Не ти е лесно.[/quote]


  Кво приказваш. Атом отвсякъде.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 70. 70 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#68] от "jubal harshaw":

  За вас от града ще пусна скоро снимки и от самолетния МИ парк с SSJ100))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 71. 71 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#70] от "Ѡлегъ":

  На SSJ100 си оператора на тоалетната помпа, ако беше баровец щеше да имаш лиърджет за по-дълги полети и нещо по-малко с перка за неделни екскурзии.

  И не забравяй да приложиш копие на пилотския license

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 72. 72 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#61] от "Distributed":

  Не мисля така. Бъдещото градско планиране е урабнистично. В Люлин има над 1/4 млн човека, тия ако ги пръснеш на площ като в американската събърбия по чийто покриви можеш да слагаш някакви панели то София ще е с площ като 1/2 Лос Анджелис.
  Какъв акумулатор, какви батерии. Ти на батерии можеш ли да стоплиш вода за да се умиеш? Ами да си изпържиш една пържола с картофки? Тия решения стават ама само за нисковолтово потребление - за осветление нещо и подобни.
  И то в зони където 1/3 от годината не е облачно.
  ИТЕРа е разрешението, а тия ВЕИ МЕИ ще отпаднат веднага щом цената падне. То и сега са нищо повече от една скъпоструваша, петролно базирана държавно спонсорирана уж алтернатива.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 73. 73 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  И кога ще е готов този ИТЕР?

  Последно на сайта им гледах, че чакат първата комерсиална централа да е готова някъде около 2060та, 2070та. Ама това беше преди да се забавят 3-4 години докато решат къде да построят ИТЕР.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 74. 74 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  Тоя ИТЕР кога ще почне да произвежда ток? Аз го чекам от средата на 70-тте, га му викаха токамак още, а доколкото чувам последната итерация се очаква да я пуснат пробно чак през 2020. И тогава се очаква все още да харчи повече, отколкото произвежда.

  Дотогава по-скоро индийците ще са измислили работещи ториеви реактори.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 75. 75 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#73] от "Distributed" и коментар [#74] от "jubal harshaw":
  Радвам се, че попитахте!
  http://www.iter.org/proj/iterandbeyond

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 76. 76 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#71] от "jubal harshaw":

  От собствен опит ли ме питаш дали съм оператор на тоалетна помпа ?


  Нас, Шофьорите на мигалки от време на време ги задължават да посещават фотоинструктаж, за да могат да представят автопарка си подобаващо.
  За случая ни качват на фирмения SSJ100 и ни закарват в Москва на инструктаж)))

  Пък аз се упражнявам в аматьрско видео и снимчици за вас в супербогата България.

  Обещавам и от Пирогово да пратя снимков материал - нали форумът освен градски люде включва и най- големи бизнесмени, та да обменим опит за яхтклубовете из европа и РФ......

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Надявам се това да дава достатъчно надежден отговор и на върпоса защо ни е необходим ПРО. На цяла Европа.
  Не може да вложиш €20 млрд в една енергомощност и да стоиш оголен с задните части накъм най-голямата опасност от атака.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 78. 78 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ѡлегъ":

  Кво каза че нещо се не чуваш? Миглаките, алата, балата. Аман от безделници като теб дето се чудятъ къде да си чешат клавиатурата. Беги мигай там по алкашките паланките и не се обаждай по въпроси от които не отбираш много много.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 79. 79 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#76:"Ѡлегъ"]За случая ни качват на фирмения SSJ100 [/quote]

  Е, аз съм беден дъртак, но имам в джоба PPL и немам нужда да чакам некой да благоволи да ме "качи". Т.е. гражданин съм, а не обслужващ персонал. Сори.

  И ти имаш шанс, упорствуй, пробуй, добейся.

  [quote#75:"Десен"]че попитахте! [/quote]

  Тва е the long run, а както знаем от икономиката, in the long run we're all dead.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 80. 80 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#75] от "Десен":

  Тва и аз го гледах.

  Разгадайте ето тази таблица ей тук:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Photovoltaik#Stromgestehungskosten
  озаглавена:
  Stromgestehungskosten von Photovoltaikanlagen in Cent pro Kilowattstunde

  и после помислете за последните прогнози за инсталационната цена на фотоволтаиците за 2020 (ДЕМО тръгва 20 години по-късно):

  http://www.solarserver.com/solar-magazine/solar-news/current/2012/kw16/mckinsey-company-pv-becoming-viable-without-subsidies-across-a-range-of-conditions.html

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 81. 81 Профил на burningworld
  burningworld
  Рейтинг: 429 Неутрално

  За ИТЕР има още много време докато се направи. Според мен разработките на база торий са най-перспективни, но ще видим какво ще излезе.В Великобритания вече си имат парламентарна комисия за проучване, в САЩ също се водят проучвания, а Китай е най-напред с разработките. Всъщност това не е нова технология, но отпада понеже не може да се използва за военни цели, разработвана е като опит да се направи енергиен източник който да захранва стратегически бомбардировач - малък и безопасен, принципа на атомната реакция е съвсем различен от този в съвременните атомни централи
  Друг вариант е ВЕИ както много добре се аргументира Distributed, но ми се струва че само с това няма да се решат нещата.

 82. 82 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#81] от "burningworld":

  То на практика дебатът е какви да са новите мощности.

  Според мен следващите 10-20 години няма смисъл да се правят други нови мощности освен ВЕИ.

  Очевидно няма да почнем от догодина да ползваме ториумни реактори или термоядрени.

  Пък след 10-20 години ще видим.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 83. 83 Профил на burningworld
  burningworld
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#82] от "Distributed":
  Това наистина е така. То няма и шанс по-рано от 10-20 години да влезе каквато и да е нова технология.
  Китай все пак се нуждае от нови мощности, за това и толкова бързат с някакви алтернативи. Във Франция и Германия вече се питат какво ще правят с централите, които излизат от употреба. С последните събития се вижда че конвенционалната атомна енергетика не е надеждна, първо не е безопасна и второ се нуждае от огромни ресурси, които не си струва да се влагат, да не говорим за ресурсите, които са необходими за съхраняване на отпадъците и извеждане от експлоатация.

 84. 84 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#25] от "pravets82":

  Не, говорим не за 52-годишния цикъл, а за дългия календар, който не е цикличен:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mesoamerican_Long_Count_calendar

  Планетата Нибиру ни дебне, дебне, дебне ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 85. 85 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#28] от "traveler1":

  "ако цената на въглищата на едро е около 100 долара на тон, защо цената в топливо е 350лв на тон"?

  Защото 100$/т е цена ФОБ някакво пристанище за енергийни въглища - фракция до 20 мм с 20-30% пепел. После се возят по море, има вътрешен ж.п. транспорт (БДЖ взема 45$/т да вози от Бургас до Бобовдол. За населението хубавите въглища са фракция 50-100 мм, почти без пепел, сортирани и са близо два пъти по-скъпи на база ФОБ. Има разходи за складове, персонал, данъци, печалба и т.н.

 86. 86 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#84] от "jubal harshaw":
  Съжалявам за големия пост, но и в уики-то пише същото. Свършва един цикъл и започва друг. И това е добре.

  Despite the publicity generated by the 2012 date, Susan Milbrath, curator of Latin American Art and Archaeology at the Florida Museum of Natural History, stated that "We have no record or knowledge that [the Maya] would think the world would come to an end" in 2012.[37] "For the ancient Maya, it was a huge celebration to make it to the end of a whole cycle," says Sandra Noble, executive director of the Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies in Crystal River, Florida. To render December 21, 2012, as a doomsday event or moment of cosmic shifting, she says, is "a complete fabrication and a chance for a lot of people to cash in."[37] "There will be another cycle," says E. Wyllys Andrews V, director of the Tulane University Middle American Research Institute (MARI). "We know the Maya thought there was one before this, and that implies they were comfortable with the idea of another one after this."[38]

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 87. 87 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#86] от "pravets82":

  Тва е едната интерпретация. Другата е, че последния цикъл, за който са писали маите е сегашния. Има неколко теории кога почва и кога свършва, едната е за 2012.

  Въобще, нека да има такива работи повече иначе у Холивуд ще направят римейк и на "Козият рог" с хепи енд.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 88. 88 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 411 Весело

  До коментар [#87] от "jubal harshaw":

  Абе всички сме в Матрицата
  Утре като спре сървъра за мейнтенанс и си отиваме

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 89. 89 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#88:"pravets82"] като спре сървъра за мейнтенанс и си отиваме[/quote]

  Или, по-зле, будиме се ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 90. 90 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#78] от "Десен":

  По въпроси с ядрената енергия не отбирам много много, но това не ми пречи да зная, че страна без ресурси не може да си позволи да няма ядрени централи.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах