Румъния разсекрети частично договорите с "Шеврон"

Румъния разсекрети частично договорите с "Шеврон"

© Associated PressРумънското правителство разсекрети частично договорите с американската компания "Шеврон" за добив на шистов газ, като вчера бяха публикувани споразуменията за трите периметъра в окръг Констанца, пишат днес румънските вестници, цитирани от БТА. Медии и неправителствени организации критикуваха липсата на прозрачност във връзка със споразуменията.

Договорът за периметъра в окръг Васлуй, Източна Румъния, не е разсекретен, като представители на американската компания са обяснили, че такова нещо не е било искано, отбелязва в. "Ромъния либера". Вестник "Журналул национал" допълва, че вчера в град Бърлад, окръг Васлуй, където се намира 
четвъртият периметър на "Шеврон", е имало осем хилядна демонстрация срещу добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Румънският премиер Михай Ръзван Унгуряну съобщи вчера, че е получено съгласието на "Шеврон" за разсекретяване на споразуменията за концесия на петролни периметри в областта Добруджа. Така на сайта на Националната агенция за минералните ресурси вчера са били публикувани споразуменията за трите периметъра в окръг Констанца, близо до границата с България. По искане на "Шеврон" са останали конфиденциални някои търговски клаузи.

Румънските вестници пишат днес, че заради техническа грешка главата за сумите, които ще инвестира "Шеврон" в Румъния, също е можело да се види на сайта. По-късно поверителността на информацията е била повишена и данните не са били достъпни.

"Журналул национал" посочва, че концесията в Добруджа е за 30 години, с опция за удължаване с още 15 години. Сместа от химикали във водата, с която са прави сондирането, остава тайна, посочва вестникът. 
В случай че открие газ, "Шеврон" се задължава да плаща на румънската държава между 3.6 процента и 13.5 на сто от произведеното, информира "Журналул национал" и отбелязва, че това са минимални ставки.


Според разсекретените данни "Шеврон" се задължава да постави общо осем сонди в трите периметъра в интервал от четири години след подписването на договора. Ако откритото количество е по-голямо от очакваното, "Шеврон" може да инсталира по осем сонди във всеки периметър.

В. "Ромъния либера" отбелязва, че периметрите в Костанца се намират в популярни туристически зони.


"Шеврон" се задължава да инвестира 21.14 милиона долара в задължителната фаза от програмата в периметъра в Адамклиси за срок от 4 години, като може да увеличи инвестициите до 100.14 милиона долара за инсталиране на допълнителни сонди.
В периметъра в Костинещ условията за инвестиции са същите, а разлика има само в периметъра във Вама Веке, на границата с България, където от самото начало американците искат да поставят четири сонди, посочва "Журналул национал", като цитира данните, които е трябвало да бъдат засекретени.


Общо задължителните инвестиции са на стойност 82 милиона долара до 2016 г. с възможност да се увеличат с още 300 милиона долара до 2020 г., посочва вестникът.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 587 Весело

  Не,че са извадили на светло най-чувствителната информация,но все е нещо! Щом в Румъния може,защо у нас да не може да видим и с Шеврон и за Белене,какви са договорките???

 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Можело, значи

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1214 Весело

  До коментар [#2] от "jubal harshaw":

  Абе всичко може, само дето румънците сакат, а ние не!

 4. 4 Профил на نجمة الصباح
  نجمة الصباح
  Рейтинг: 395 Неутрално

  **В случай че открие газ, "Шеврон" се задължава да плаща на румънската държава между 3.6 процента и 13.5 на сто от произведеното**

  Ако един ден решим да добиваме писков газ по добре да си направим държавна компания от колкото да прибираме мизерни трохи...

 5. 5 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 920 Неутрално

  У нас проблемът с Шеврон не бе в договорите, а в някакви въображаеми екологически сътресения!
  Докато нещата с проекта Белене бяха съвсем други. ЦЕНАТА! там се плащаше, и не се знаеше накрая колко ще струва, и чия ще е централата. Както и колко руснаци щяха да работят, и за колко време щяха да останат.

 6. 6 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 920 Неутрално

  [quote#4:"نجمة الصباح"]Ако един ден решим да добиваме писков газ по добре да си направим държавна компания от колкото да прибираме мизерни трохи... [/quote]
  Още по-добре ще е сами да си произвеждаме Мерцедеси и Боинги!
  С какво и какви технологии ще правиш държавна компания бе камарад? То това да не е цех за производство на мармалад?

 7. 7 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1685 Неутрално


  "да плаща на румънската държава между 3.6 процента и 13.5 на сто от произведеното"

  Хм, много малко ми се струва, особено пък 3.6%.
  Е затова съм против, щото % е никакъв, а ще ни го продават на някакви измислени цени, но със сигурност не за 100$, както някои си мислят.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 8. 8 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Разсекретяването е едно от последните неща, които направи това правителство преди да падне при вот на недоверие .
  Чудя се нашите зелени човечета защо не протестират в Румъния. Та нали водата под земята не признава граници и ако стане нещо ще е проблем и у нас, още повече, че блоковете им са по границата.

 9. 9 Профил на نجمة الصباح
  نجمة الصباح
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "shumkar":

  Технология се купува бе тарзан За няма и 10% от приходите да си отровим земята ли бе ? Хайде няма нужда...да копаят в двора на драгалевския мангал....

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Концесионна такса от около 10-15% е добра, ако добивът ще задоволява вътрешно търсене и е доста малка за големи находища, от които ще се изнася. У нас концесията на Мелроуз е 15%.

 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  В случая Румъния би трябвало да проведе процедура за трансгранично разглеждане на оценка на въздействието върху околната среда.

 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 920 Неутрално

  [quote#7:"etkata"]Хм, много малко ми се струва, особено пък 3.6%.
  [/quote]
  Не се вълнувай, у нас няма да дойдат. Вече са сключили договор с Румъния, и започват да монтират сонди. ФИАТ строи завод в Сърбия, Рено построи в Румъния, инвестиции валят в съседните страни, а у нас само някакъв мижав китайски цех край Ловеч, в който половината от работещите са китайци.
  Защо ли?

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Мен ме впечатляват ставнително ниските инвестиционни разходи за 20 сонди под 200 млн. $... Това да ви кажа, за Шеврон не са пари. И за годишен добив над 1 млрд. куб. метра също са малко. Има някаква уловка тук...

 14. 14 Профил на ivanko1
  ivanko1
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#6] от "shumkar":

  pozdravi za smislenia komentar!

 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 920 Неутрално

  [quote#13:"Дамян"]Мен ме впечатляват ставнително ниските инвестиционни разходи за 20 сонди под 200 млн. $... [/quote]
  200 млн долара са много пари! Дори и за Шеврон!
  Е като за нас е нищо, ние хвърлихме 1,3 млрд евро за един гьол. За това сме и въшльовци.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":


  До коментар [#2] от "jubal harshaw":

  Еми не може от дето ядеш да с'реш!

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Куротите където Руминия била дала за шистовото проучване нямат нищо общо със Златна Добруджа- там е къмъшит,тръстика.Румъния не може да ни бъде пример,в това отношение.

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#12] от "shumkar":
  [quote#12:"shumkar"] Вече са сключили договор с Румъния, и започват да монтират сонди. ФИАТ строи завод в Сърбия, Рено построи в Румъния, инвестиции валят в съседните страни, а у нас само някакъв мижав китайски цех край Ловеч, в който половината от работещите са китайци.
  Защо ли? [/quote]Защото както каза посланника на Обединеното кралство, той не би посъветвал английски компанииида инвестират в България защото правосъдната система НЕ РАБОТИ както трябва. Почти всички лица в тази ЗАТВОРЕНА система все още са "другари" на гоце и другите големи "другари от БСП!

 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Разстроено

  Цитат:"Сместа от химикали във водата, с която са прави сондирането, остава тайна, посочва вестникът. "

  Това за мен е най-важното от цялата новина!

  Тоест ще наливаме средно 81 тона химикали във всеки сондаж, както каза един Италиански експерт по хидравличното разбиване, без да ви кажем какви. Ако "случайно" някой от местните жители се разболее, той няма как ВЕДНАГА да разбере дали това не е свързано с близкия сондаж!

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4530 Неутрално

  [quote#4:"نجمة الصباح"]Ако един ден решим да добиваме писков газ по добре да си направим държавна компания от колкото да прибираме мизерни трохи...
  [/quote]
  А не ти ли идва на ум, че находището на шистов газ може да се окаже едно и също!? Така, когато се усетим да търсим, може и да е изчерпано вече!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  [quote#4:"نجمة الصباح"]Ако един ден решим да добиваме писков газ по добре да си направим държавна компания от колкото да прибираме мизерни трохи...
  [/quote]
  и да си купим технология , техника, и наемем специалисти или как по точно да стане, ако нямаше ползва от такива като Шеврон, никой нямаше да им дава концесии, явно че така е на сметка

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#20] от "Храбър":
  [quote#20:"Храбър"]А не ти ли идва на ум, че находището на шистов газ може да се окаже едно и също!? [/quote]Такава мисъл може да се появи само в главата на човек, който си няма НИКАКВА ПРЕДСТАВА от технологията за добив на природен газ от шистови скали!

 23. 23 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#20:"Храбър"]Така, когато се усетим да търсим, може и да е изчерпано вече![/quote]Шистовият газ не се намира в подземен резервоар, който евентуално може да се изчерпва от различни страни.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#2:"jubal harshaw"]
  Можело, значи [/quote]

  -Можело,ама частично и то след съгласие от страна на Шеврон.По-интересно е,какви са договорките,за които Шеврон не е дала съгласие за публикуване.И защо?

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Най-важното обаче не е публикувано - отровите... Отравят местните жители и им вземат ресурсите. Ако не е така, да го обяснят....

 26. 26 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "ijj":

  Добър опит

 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  е тия мамалиги ще ни замърсят Добруджата! Не може ли Младенчето да каже нещо по въпроса?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Айде пак сума приказки от невежи "експерти" почти по всичко. Оставете геолозите на "Шеврон" поне да опитат. 200 млн за 20 сонди - нормално. Това е на суша. В дълбока вода над 1-2 км един сондаж струва над 100 млн. Долара! А придобиването на цялата технология струва на Китай повече от 2 млрд долара. Време е публиката да се поограмоти по темата, дето се дъвче вече година време.. Като не вдявате, ще ви "просветляват" чутури от парламента. "Газ идвал отвсякъде". Е.. и тъпотиите...

 29. 29 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#19:"BlueWater"]Цитат:"места от химикали във водата, с която са прави сондирането, остава тайна, посочва вестникът. "

  Това за мен е най-важното от цялата новина! [/quote]

  С нетърпение чакам евтиния румънски газ, в който съседите ще се къпят и ще плащат поне пет пъти, отколкото сега; чистата им вода, непокътната природа около мястото на добива и здравите хора наоколо. Тогава ще се убедя, че химикалите на Шеврон са безопасни и ще завикам с пълно гърло да идват и у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK