Европа върви към самоубийство, според икономиста Джоузеф Стиглиц

Европа върви към самоубийство, според икономиста Джоузеф Стиглиц

© Юлия ЛазароваНосителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц обяви, че Европа се намира в бедствена ситуация, защото строгите мерки за икономии тласкат континента към самоубийство.


"Досега никога не е имало успешна програма за икономии в голяма държава", е коментирал Стиглиц пред журналисти във Виена, цитиран от "Блумбърг". "Европейският подход определено е най-малко обещаващият. Смятам, че Европа върви към самоубийство".


Правителствата в Европа са в процес на прилагане на строги мерки за икономии на стойност 450 млрд. евро заради разразилата се дългова криза. В същото време дълговете в еврозоната са нараснали през миналата година с най-голям обем откакто е въведена общата европейска валута. Това се случи след като правителствата увеличиха заемите, за да запълнят бюджетните си дефицити и да финансират спасителните планове, посочва медията. Ако Гърция беше единствената европейска страна, която прилагаше строги фискални мерки, властите можеха да игнорират това обстоятелство, посочва Стиглиц, Но когато има такива правителствени планове във Великобритания, във Франция и другите страни, се получава огромен обем на икономии, който води до икономическо бедствие.
Икономистът коментира и че дори когато европейските политици са осъзнали, че няма как да постигнат растеж с тези мерки за орязване на разходите, пак не са направили нищо. Комбинация между строги фискални мерки и ограничения е смъртоносна, посочва Стиглиц.


Тези мерки ще доведат до огромна безработица, която е политически неприемлива и това ще увеличи още дефицитите, коментира още икономистът.


Според него, за да подкрепят растежа, европейските лидери могат да насочат правителствени фондове към институции, като Европейската инвестиционна банка, както и да приемат данъчна политика, насърчаваща конкурентоспособността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK