Безработицата в ЕС и еврозоната продължава да пълзи нагоре

Испания е страната с най-голяма безработица - 24.1%, над половината от младежите са без препитание.

© Andrea Comas, Ройтерс

Испания е страната с най-голяма безработица - 24.1%, над половината от младежите са без препитание.Безработицата в страните от еврозоната през март е 10.9% при 10.8% през февруари и 9.9% преди година. Средно за 27-те държави - членки на ЕС, показателят се запазва на равнището на миналия месец - 10.2%, но година по-рано е бил 9.4%, съобщи Европейската статистическа служба "Евростат". 


Според европейските данни в България показателят е 12.6% при 12.5% през февруари и 11.1% преди година. По данни на Агенцията по заетостта, която следи регистрациите в бюрата по труда, безработицата през март е 11.5%, колкото и през февруари. 


През март 200 хил. души са загубили работата си в ЕС, за година броят им е нараснал с 2 млн.  като в края на месеца близо 25 млн. души са били без препитание. 
Най-ниска през март е била безработицата в Австрия - 4%, Холандия - 5% и Германия - 5.6%. Най-високите стойности са регистрирани в Испания - 24.1% и Гърция - 21.7% (последните данни за страната са от януари 2012 г.)


Спрямо година по-рано безработицата намалява в 8 държави, а нараства в 19, сочи европейската статистика. Най-бързо намаление е отчетено в балтийските държави, а най-голямо увеличение - в Гърция, Испания и Кипър. През март нивото на безработицата в САЩ е 8.2%. В Япония февруарските данни за показателя сочат 4.5%, припомня "Евростат".  

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Защо Агенция по заетостта преустанови обяваването на статистика за безработицата у нас (последните данни са от м. февруари), та трябва вече да се осведомяваме директно от Евростат?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  ЕС да следва МВФ и ЕЦБ и безработицата скоро ще намалее поради физическото изчезване на материала !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 665 Любопитно

  Имало глад за специалисти... но гладуват самите специалисти :/

 4. 4 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":
  Защото данните на АЗ и НСИ се разминават.
  А данните на НСИ и реалността също се разминават.

 5. 5 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "Най-ниска през март е била безработицата в Австрия - 4%, Холандия - 5% и Германия - 5.6%. Най-високите стойности са регистрирани в Испания - 24.1% и Гърция 21.7% (последните данни за страната са от януари 2012 г.)"

  намаляването на покупателната способнос в страните с висока безработица ще доведе до по слабо търсене на стоки произвеждани в странте с ниска безработица което от своя страна ще до увеличение на безработицата и в тези страни.
  обикновенно докато се стигне до този момент отнема година че и повече но той е винаги неизбежен и необратим.
  затова спокойно се запасете с търпение

 6. 6 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  12.6% хич не е малко. За съжаление ще се увеличава и още. Българската икономика е в рецесия и нищо хубаво не ни чака тази година

 7. 7 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 541 Весело

  Това минимално повишение сигурно идва заради скоковете на безработицата у нас?

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#4] от "нервна":

  А тогава какво подават към Евростат или там подобни извинения не минават?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 9 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":
  НСИ подава данните на Евростат,а не АЗ.
  АЗ е държавна подредническа агенция.
  Изобщо не знам защо съществува,сигурно,за да висим с часове на опашки за подпис,за тоя,дето клати гората.

 10. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 602 Весело

  Те да продължават да слагат "еко" акциз на тока и горивата, пък ще видим... Сринаха икономиката с идиотизми.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 11. 11 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "greenhrast":

  Преди беше "глад за специалисти". После тихомълком го промениха и стана "глад на специалисти". Точно това са имали предвид...

 12. 12 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#7:"monarchist"]

  Това минимално повишение сигурно идва заради скоковете на безработицата у нас? [/quote]
  Но българина продължава да купува чужди стоки от чужди магазини Тенденцията е обаче е това да намалява. Щото тук не печатаме парите. Трябва някой да ги вкарва в страната. Ама изкарващите за голЕм отбор и нямат насмогване.

 13. 13 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ние сме си най-добре, продължаваме да си увеличаваме пенсионната възраст и безработицата сред младите расте, а пенсионерите си работят вече дори имат право до 75г в образователната сфера, от това по-хубаво здраве му кажи.

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Рузвелт, Сталин, Хитлер са показали успешния път за излизане от безработица в криза - действа безотказно при различни обществени строеве и различни социални системи - Мащабни инфраструктурни проекти с държавна подкрепа. Най-важното обаче е политическото преструктуриране на ЕС от хлабава асамблея от "орел, рак и щука" в управляема система (конфедерация, федерация, империя) за да има някакъв шанс в глобалния свят срещу другите големи играчи действащи като империи ( Китай, САЩ, Русия, Япония, Индия, Иран, Бразилия).

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#12:"bobix"]българина продължава да купува чужди стоки от чужди магазини [/quote]Опортионизма е вид пасивна съпротива срещу отношението на българския работодател кум българския работник. На моя работодател не е разумно да се противопоставя, но няма да купя стока от друг български работодател, а от моя работодател няма да купят други, които не зависят от него. Така всички умираме заедно заради неизплатени заплати, лошо отношение и обиди. НЯМА НЕДОСЕГАЕМИ ! Трябва бързо всички да поумнеем,че купувайки българска стока отваряме работно място в България. Да се уважаваме повече и да не си правим на инат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Ха, тези темпове на нарастване на безработицата са преди още анти-кризисните планове на европейските правителства да са приведени в изпълнение.

  10% средно за еврозоната въобще няма да трогне никой от европейските кухи лейки. Докато не достигне средни нива от 30-35% екстремистите от Брюксел няма да предадат мечтата си за ''обединена европа'''. Очаквайте още регулации, ограничаване на икономическите (и отчасти политически) свободи, още фалити на бизнеси и съответно чувствително по-ниски нива на заетост.


 17. 17 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Най високата безработица от въвеждането на Еврото! Честито! Да живей ЕСССР!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#14] от "bajtan":

  няма нужда от ЕС империя. Мерси баце. Много си беше добре без обща валута и ЕЦБ. Всяка държава е различна и има нужда от различна фискална политика и от своя централна банка. Няма начин да стане политическо обединение в една голяма държава. Гърция е на път да излезне от еврозоната. Португалия също. Въпрос на време е този валутен съюз да се разпадне. Питайте Сорос - той знае най добре, и вече се изказа публично по въпроса. Адиос ЕС! Няма нужда от такива франкенщайни.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#18:"Пешката"]Няма нужда от такива франкенщайни.[/quote]Да! До сега нямаше нужда и беше добре ... , но на глобалната сцена срещу ЕС има империи и се въздига Турция пред портите на Европа, където няма ограничения за "щастливи кокошки" и заводите работят, за разлика от нашите. Изолационизма не е добра идея, още по-малко да се разделим на грфства и херцогства с местни феодали и валути.
  Рабира се, не бива да се стига до крайности.
  ЕС трябва поне да е конфедерация с надзор над местните банки и налудничави управляващи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митко Василев":Мда.Само погледни коя е държавата с най-голяма безработица-същата,ккоято ни пробутваха като пример за зелена икономика.И то не бяха едни глупости,колко много работни места щели да се създадат в зелената енергия.Е в Испания,пълна с вятърни и фотоволтаични паркове,провала на тази илюзия е пълен.

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "eurogi":Как само ви промиват мозъците с лекота , а германия поради каква при4ина се отказа от ядрената си енергетика , при4ините гърция и испания да са първите завладени от евреиските банкерски гниди са съвсем други

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  За другите държави не знам ,но съм сигурен ,че реалната безработица у нас е поне 15-16%!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK