Спад на икономиката през първото тримесечие очакват от Центъра за икономическо развитие

Спад на икономиката през първото тримесечие очакват от Центъра за икономическо развитие

© ShutterstockСпад, макар и слаб на българската икономика през първото тримесечие очакват експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Те ревизират и предишната си прогноза за възстановяването. Сега то се очаква не до края на годината, а през 2013 г. заради "несигурното и забавящо се възстановяване в основните ни външни партньори и бавното адаптиране на икономиката ни към условията на кризата".


Това се казва в доклада на центъра "Икономиката на България - април 2012 г.". 


Националният статистически институт се очаква да оповести експресните оценки за икономиката през първото тримесечие на 15 май.
Авторите на доклада посочват, че без съмнение възстановяването е в зависимост от външните условия, но е "крайно време българската икономика да се обърне с лице към себе си". Според експертите икономиката на страната трябва да се ориентира повече към възможностите да удовлетворява със свои стоки и услуги потреблението си и да расте и чрез него, а не само да следва външните процеси. 


В проекта за актуализирана Национална програма за реформи за 2012 - 2020 г., публикувана през март, Министерството на финансите също понижава прогнозите си за макроикономическото развитие на страната до 1.4% ръст за 2012 г. МВФ също ревизира очакването си до 0.8 на сто. ЦИР понижава очакването си засега до 1 на сто. 


"Леко по-оптимистичните ни очаквания в сравнение с тези на БНБ и на МВФ се основават на увереността ни, че все още има възможности за реакция във вътрешен план и за мобилизация на бизнеса и държавата за постигане на по-висок растеж", посочват от центъра.


В доклада им се казва и че данните за миналата година, годишни и тримесечни, показват, че въпреки затрудненията в началото на 2012 г. промишлеността ще продължи да е мотор на растежа от гледна точка на отрасловата структура на икономиката на страната. 


Очаква се също да продължи спадът в инвестициите, а свиващият се принос на нетния износ на стоки и услуги да бъде подкрепен от растеж в крайното потребление, което се очаква да започне през второто полугодие на 2012 г.


При положение че европейската и българската икономика се активизират през втората половина на годината, можем да очакваме, че натрупаната инфлация за 2012 г. няма да надхвърли 2.5%, прогнозират експертите. 


Подобряването на очакванията на бизнеса за движението на персонала през последващите три месеца е основание за икономистите от ЦИР да очакват, че от април нататък хармонизираната безработица няма да продължава да расте със скоростта, която се наблюдава от ноември насам. През пролетта обаче се очаква да се задържи близо до високите нива от първите месеци на 2012 г. (т.е ще е над 12%), а от летните месеци на годината очакваме, че макар и все още слабо, ще се понижи.


Управляващите продължават да говорят за намаляване на ДДС с 2 процентни пункта, но тази стъпка трябва да бъде добре обмислена и придружена с анализ на въздействие, посочват за пореден път в доклада си от ЦИР. Според тях подобно решение изглежда опасно на фона на увеличаващите се рискове пред икономическия растеж на страната през настоящата година, а оттам и несигурност около очакваните приходи през годината.


По казуса с инвестирането на парите от така наречения Сребърен фонд от центъра посочват, че въпреки обществената дискусия по темата главните спорещи страни – БНБ и Министерството на финансите - премълчават истинските си интереси и намерения и в този смисъл от дебатите не е имало кой знае каква полза. "Единственият положителен резултат е в това, че въпросът за необходимостта от управление на средствата в Сребърния фонд беше поставен на дневен ред и ще продължи търсенето на решения с цел фондът наистина да изпълни целта си в интерес на българските пенсионери", се казва в тримесечния доклад на ЦИР.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  Тия да не са еврейски врачки бе??? Или може би гледат на боб???

 2. 2 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "kimba3":

  Докато Дянков е тук, так ще е ...

  Дянков иди си с мир... в затвора!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И без да е от Центъра за...., почти всички са наясно с това.
  Трябва да се изключат садомазото.

 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#2] от "capricornicus":

  И Дянкофф и началника му...
  Съсипаха бизнеса

 5. 5 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Весело

  Нищо ново, само дето Дянков продължава да плещи...

  PHILIP
 6. 6 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 601 Неутрално
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Мамини сладки, "крайно време било българската икономика да се обърнела с лице към себе си". И, какво ще види ??? Запустели села, тревясали и трънасали земи, окрадени и разбити напоителни станции, обрасли с папур канали, разграбени обори, въобще разруха навсякъде. Било скъпо да се правят пощи в малките села, ами спрете им и тока и водата, а здравните служби отдавна ги закриха. Ще види възрастни вдовици, които не знаят в коя държава са децата с внуците. Ще види цигански рай, ще види, как цигани опустошават поредната изоставена къща. Е такива неща ще види, като се обърне с лице към себе си, българската "икономика".

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Малий каква гръмотевица са изографисали... То на малка икономика и спадът и е малък..

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Естествено, че след парламентарните избори през юли 2013 г. ще има рязък ръст на икономиката, това и децата го знаят!
  Да се надяваме и на ръст на осъдените за националната катастрофа наречена "Управление на ГЕРБ"!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За буренясалите земи не си прав.Вече всичко се обработва.За другото съм съгласен.То да вземат и тока и водата да спрат.Пътища отдавна няма.След 10 години и по градовете ще е така може би с изключение на София и Варна.Но и те ща 50% цигани

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Има ли някой на който още да му не е ясно, че Герб е на власт САМО за да се узакони досегашният грабеж?? За 1% нагоре и надолу в икономиката няма да споря...но за това че 95% от българският "бизнес" изпрано и безкрайно чисто вече е в ръце на мутри, които не можеш да побутнеш и с пръст гарантирам!! А за дребният бизнес да попитам - някой да познава и половин нова частна фирма създадена по Боково време да е прокопсала??? Хаха... няма да намерите такова животно..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От 9 септември 1944 г. никога не е имало подем в икономиката на България! И така ще продължава, докато държавата я управляват особено крадливи, особено некомпетентни, особено безотговорни, особено неморални и... елементи!

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#11:"ostin22"]но за това че 95% от българският "бизнес" изпрано и безкрайно чисто вече е в ръце на мутри, които не можеш да побутнеш и с пръст гарантирам!![/quote]

  Навсякъде, където има фирми с печеливш бизнес ГЕРБаджиите ги изнудват да им го прехвърлат на тях. Особено по места където върлуват ГЕРБаджии - бившщи полицаи. Да не говорим, за скочилите в пъти искани рушвети
  Геноцида над още мърдащия бизнес е повсеместен

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#11] от "ostin22":

  Te фалираха всичко,което не е тяхно

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  typo - да се чете "прехвърлЯт"

 16. 16 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "péro":

  Не, така ще е докато тези елементи ги избират особено глупави и повърхностни българи.

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 17. 17 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "крайно време българската икономика да се обърне с лице към себе си".
  Да, докато чакаме да ни потупват по рамото и "магистралите да променят живота ни", стралката ще сочи все надолу.
  Колко години акумилиран спад имаме?
  Ебати некомпетентните крадливи управници, ебати късогледия народ...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Весело

  Ами ще го фалират я... Което не е на Герб не е добро за България - питай вожда.. Така се сраснаха Герб фирмичките и местната изпълнителна власт, че вече не знаеш подставеното лице на едни и същи кукловоди дали се води кмет, дали шеф на общинска фирма, дали "честно спечелила" държавна поръчка частна фирма... Да ни е честита БокоГерб ерата на честност, възможности за всички и проспериране.. Чудно ми е че има още идиоти които вярват и на една дума...а в същото време не вярват на това което се върши действително и го виждат с очите си... Срамота е... Що за тъп мат'рял е това никога няма да проумея...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ех, този Дянков на всички ви е виновен! За затвора бил, а тия - дето си изхвърлят боклука през терасата, наричайки себе си "Софиянци" - те за къде са?

 20. 20 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 899 Неутрално

  При нас не мож да се каже, че има спад. Доста меко ми изглежда тази дума! По-правилно е да се каже, че има пълен блокаж. Нито някой се обажда да пита за нещо, още по-малко някой идва да купи или поръча каквото и да е. Клиентите ни масово са съкратили работниците и от 50-60човека са останали 4-5. Работа имат но никой няма пари да им плаща. Конкуренцията за да привлече клиенти в тоя батак, дават материали и фактури с банкови плащания, които май никога няма да получат, защото вече не могата да си плащат и ДДС-то поради липса на финансови средства.
  Само мога да си мечтая за времето когато Царя дойде на власт за да смени моето бившо любимо СДС, и когато работата така потръгна, че не смогвахме да осигуряваме това което се търсеше.
  За съжаление единственото, което виждам и чувам ежедневно отвсякъде е ПЪЛНА БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 515 Весело

  Айде сега, пожарникарю, пак да ни обясниш за прогнозите ви с Дянков за нарастването на доходите. Слушам, ама нищо не чувам - само ПР бъртвежи и делюзии на човек, живеещ в негова си реалност

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 22. 22 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "nochkopenev":

  Усвоил си Бойковска реторика - какво се дискутира, ти какви ги пишеш - отлканяш вниманието от проблема. По същата логика може да се зададе и въпроса за джигитите - столични шофьори, ама не виждам връзката с темата...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 23. 23 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Напълно демократични темпове на развитие.

 24. 24 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 797 Неутрално

  (?)Не разбирам защо ми изтриха коментара.

 25. 25 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  С колко процента нараства комунистическия Китай? Китай изкупил външния дълг на Малта, дал заем на Унгария и купил пристанище в Гърсия.

 26. 26 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Весело

  Ми нищо ново ,ситуацията е точно както я предвиждаха хората с поне малко мозък в главите.Официално сме най-стабилните,и едва ли не проспериращи ,а като заговорят числата /дори и от напудрената статистика/ ясно се вижда ,че сме катастрофирали.
  То и плана е такъв в първият мандат на ГРОБ всичко си върви надолу а през вторият рязко се влошава.Проблема е ,че до края на вторият мандат дори и леко посредствените ще са напуснали тези територии и тогава ще се сбъднат мечтите на една тиква
  за бананова "република" /разбирай диктатура / в рамките на ЕС.

 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нека ГЕРБерите обяснят с какво сегашното управление е по-добро от предишните, а антиГЕРБерите да кажат кое управление последните 20 години е било по-добро от сегашното. Защото мен ми се струва, че всички управления в т.нар. демокрация водят единствено към малко, но много богати, без средна класа, нисък жизнен стандарт на мнозинството хора, липса на реална икономика, безперспективност и др. подобни.

 28. 28 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanalex2":

  При всичките му недостатъци и грешки управлението на Костов
  беше поне няколко класи над сегашното.А за сегашното е очевадно ,че няма по-лошо досега от него.Само Жан Виденовото
  може да му е конкуренция.

 29. 29 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanalex2":


  [quote#27:"ivanalex2"]антиГЕРБерите да кажат кое управление последните 20 години е било по-добро от сегашното[/quote]

  Несъмнено - правителството на ОДС с премиер Иван Костов!

  Очевидно в представите ти правителството на другаря Борисов е добро, щом е еквивалент за мерене на успешности.
  Затова трябва да си отговориш - какво добро направи правителството на другарят Борисов лично за тебе.
  Какво се промени към по-хубаво в живота ти.
  Другото са фанатизми.

  pump it!
 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  ЦИР взели, че видели очевидното. Па и ни го поднесли тежко. Прохаски се надал на 1%, въпреки че преди няма 4 месеца гадаеше някакви митични 2.5 процента, ама съвсем в синхрон с прогнозите на МФ.
  МВФ вика, че преко сили ще направим 0.8 "ръст", а БНБ е още по-пестелива.
  Наколко ключови индикатора показват, че дори нулев ръст през 2012 година ще трябва да ни радва.
  Ръстът на безработицата продължава, приходите на бюджета по съпоставими цени са намалели, населението пести и стяга колана, а приказките за вътрешния ресурс и ръст на потреблението като двигател на БВП са вече молби към Господа за дъжд.
  На 27 април СОФИБОР удари 6% за 12 месеца. БНБ светна с диснабалнс в търговията с валута с продадени близо 500 милиона евра на банките повече, а БНБ вика, че е започнала да изтегля кешовица. Парите в обращение са намалелие за периода с 4%.....
  Някой да вижда нещо в розово?

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За една и съща държава ли става дума?
  Борисов и Дянков прогнозират и отчитат ръст , тези от ЦИРея спад.

 32. 32 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Весело

  Над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование. Това сочи изследване на Българската стопанска камара (БСК), но....българският работодател обаче е на мнението, че неговият работник в никакъв случай не може да знае повече, сочи същото изследване....

 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Ей сега по 1 май бях в с. Момчиловци - край Смолян. Иди и ти да видиш. Всичките им нивички са на баир, но всичко е обработено и засадено. Къщите нови, училището пълно с деца...
  Бях изключително изненадан от позитивизма на тия хора. Бяха се уредили средства по няколко програми, норвежка, британска, на ООН и какво ли не още... за еврофондовен да не говорим - усовяват всичко...
  Та мисълта ми е, че докато се занимаваме с Дянков или Орешарски, кой по най няма да прокопсаме. Трябва да се мърда и по-малко да се мрънка. Евала им на родопчани!

 34. 34 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#32] от "jojin": Това избива рибата И според мен е в дъното на нещата
  Чакаме да се пръкне читав роден капиталист, макар и дребен.

 35. 35 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За това правителство икономика е мръсна дума.В най-скоро време ще има не спад а крах на икономиката.Ако се интересуват какво да правят да си вземат бележници и да отидат за една седмица в Полша-там криза няма.

 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  С ортаци като Меркозето и брюкселските зелки, нещата няма как да вървят на добре и в България...... щом сме на хорото...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Весело

  Една важно допълнение:
  Школата в Симеоново и ВИФ се смятат за висше образование.
  С това резултатите от тази статистика се променят рязко.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#8] от "elevation04":

  Най лесният начин да се оправи тренда в икономиката е, като се завърти на180 градуса.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "capricornicus":

  Абе то почна 5-ти месец тея за 3 месечие ми говорат и то с прогнози .Смешна работа.

 40. 40 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Икономиката паднала, а заплатите се дигнале.... И на кого да верваме ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK